Krysa

Povídka od: Stephen King
Z knihy: Když teče krev


Univerzitní profesor Drew Larson píše svůj první román. Už předtím to několikrát zkoušel, ale nikdy to nedotáhl do konce. Nyní má ale NÁPAD a je pořádně nažhavený se s ním poprat.

Originální název:

Rat


Rok vydání originálu: 2020

Komentáře (8)

Přidat komentář

mirec88
27.11.2023 5 z 5

Pre mňa ďalšia topková poviedka, ktorá mi opäť dokázala, že King proste vie a táto "rozprávka" o učiteľovi, ktorý chce napísať román a veľmi mu to nejde, pričom odíde písať do zabudnutého kraja a o kryse, ktorá je zázračná a o rozhodnutí, ktoré urobí Drew, je proste úžasná.

danny_21
21.02.2022 4 z 5

Druhá nadprůměrná povídka ve sbírce - námětově sice otřepaná - učitel snažící se na(do)psat román, a při krizi dostane ošemetnou nabídku od jednoho fikaného hlodavce - 80 %


MichelleKing
16.01.2022 5 z 5

Top mezi TOP!

MíšaS.
05.09.2021 4 z 5

Za mě nejlepší povídka v knize. Nevím proč, ale je to tak. Jednu hvězdu
ubírám za ten konec, měla jsem jinou představu, trochu víc "drsnější". Ale jak píše Aykiru, někde v dálce pode mnou, SK asi vyměkl. Ale zase každý holt nemůžeme mít tak silné výčitky svědomí a někdo má, jak píše sám autor, krysí povahu.

Terva
11.08.2021 4 z 5

„Jest-li mám
tu smlouvu podepsat
vlastní krví,
tak na to celé
zapomeň.“

Tohle je klasický mistr pera pan King. Jen on snad dokáže i z krysy udělat proroka. Zde si pan spisovatel pohrává z lidským vědomím. S tou částí, která si hledí jen sama sebe a odmítá své prohry. Sice je to klišé nad klišé, kdy se neuznaný spisovatel vydává na opuštěné místo, aby zde napsal román svých snů... Kolikrát už tohle pan King použil? Mnohokrát. Ale vždycky si svou pointou získá respekt a uznání. V tomto příběhu všechno započne krysa.

Malá ochutnávka:
Drew nakonec zaplnil dva košíky. Nic na rýmu nenašel, ale měli tu cosi s názvem Lék dr. Kinga na kašel a rýmu, navíc Acylcoffin a Goodyho prášek na bolest hlavy. Završil tohle hýření několika plechovkami kuřecí nudlové polévky (židovský penicilin, říkávala jeho chůva), vaničkou margarínu a dvěma bochníky chleba. Byl houbovitý, bílý, takový ten velkovýrobní, ale žebráci si nemůžou vybírat.

Citát: Když píšete, vaším šéfem je kniha.

Tilikum
05.08.2021 5 z 5

Naprosto excelentní, starý King v nejlepší formě. Velmi jednoduchý příběh se spoustou malých podpříběhů a motivací.

Lenka.Vílka
04.06.2021 5 z 5

Krysa mi na začátku přišla lehce úsměvná. Drew je učitel, ale chtěl by být spisovatel. Ale nějak se mu nedaří. Vlastně napsal jenom pár povídek a román nikde. Asi hledal něco víc do příběhu. Což mě osobně přijde docela legrační. Vzhledem při pohledu na současnou literární scénu, kdy píše snad úplně každej. Kvalitu, hodnotu a celkový přínos dejme stranou. Ale jako kdyby měl najendou každý návod jak na to. No, jenže tohle je fikce a Drew na tom je špatně. Dokud ho nenapadne něco velkého. Ne povídka. Ale román. A odjede do srubu v díře na konci světa.

Celé to bylo napínavé, když se začne zhoršovat počasí, přijde nachlazení a horečky a potom krysa. A vlastně se nadhodí variace na opičí tlapku s tím, že Drew zná cenu dopředu. Mmch právě to, že jí zná dopředu a na základě toho se rozhodne, činí jeho rozhodnutí ještě krutější...

Ale je to mistr, takže posledních stran bylo docela...zůstaňme u termínu "přesně podle jeho standardu" ;)

zahadum
03.06.2021 4 z 5

A posledná poviedka tejto zbierky je o spisovateľovi ktorý odíde do izolácie aby sa mohol nerušene venovať svojej novej knihe. Netuší, že aby úspešne dopísal túto knihu bude musieť zaplatiť veľkú cenu. Klasický príbeh o zapredaní duše diablovi aj keď v tomto prípade je oným diablom hlodavec. Pomerne svižná poviedka ktorá má čo ponúknuť a takisto prichádza s pointou ktorú vymyslel sám čert...