Královecké mosty

Povídka od: Petr Valášek
Z knihy: Můj první polibek


Wojtek, polský kluk z pruského města Královce (dnes Kaliningrad) se zamiluje do Halky. Ta ho však nechce políbit, dokud nevyřeší její hádanku. Než se ale stihnou pořádně poznat, vypukne druhá světová válka. Wojtek se snaží přežít, uškodit Němcům, vyřešit hádanku a potkat se ještě někdy s Halkou.

Rok vydání originálu: 2021

Komentáře (3)

Přidat komentář

ZůzaSomolka
25.07.2023 5 z 5

Geniální povídka založená na matematické hádance. Tleskám.

Kuffenbach
30.06.2023 4 z 5

Nic jsem nečekal, dostal jsem toho dost. Autor si očividně o Královci něco nastudoval, body pro něho.


Slepýš24
30.01.2022 3 z 5

Jsem ráda, že jsem se díky povídce mohla "podívat" do válečného Královce, dozvědět se něco o jeho historii, dozvědět se něco o životě místních obyvatel za války.

Bohužel mám ale pocit, že ona snaha zachytit život lidí mezi roky 1939-1945 v tak krátké povídce zlomila autorovi vaz. Všechno tu bylo jen tak nastíněno, nešlo to do hloubky. Žádné příčiny, žádné důsledky, žádná plynulost, žádné pocity postav, žádná motivace k jejich činům, žádné myšlenky. Postavy jsou tím pádem vcelku ploché. A láska mezi Wojtkem a Halkou? Na čem byla založena? Co jeden k druhému cítili? Proč se milovali?

Konec byl zřejmě nutný pro naplnění tématu literární soutěže, ale mně se nelíbil. Čekala jsem něco temnějšího. Nebo něco méně očekávatelného.

Jinak oceňuji mapky s královeckými mosty.