Kozáci

Povídka od: Lev Nikolajevič Tolstoj
Z knihy: Kavkazský zajatec, Kozáci a jiné povídky (4 povídky), Kozáci a jiné povídky (10 povídek), Malé romány, Poviedky


Mladý ruský šlechtic Olenin přijíždí jako kadet ruské armády na Kavkaz a je ubytován se svojí setninou ve stanici kozáků.
Zde se seznámí se starým kozákem a začíná poznávat místní lidi, kulturu a přírodu. Mezitím hlavní hrdina Lukaška zabije na noční hlídce v kordónu nepřátelského partyzána a rázem se stává velmi váženým a pyšným. Lukaška si namlouvá Marjanku, do které se však brzy zamiluje i Olenin. Olenin poznává faleš svého dřívějšího života a zamiluje si nejen Marjanu, ale i zdejší životní styl

Originální název:

Казаки (Kazaki)


Rok vydání originálu: 1863

Komentáře (1)

Přidat komentář

meluzena
18.03.2022 5 z 5

Mladý ruský šlechtic Olenin přijíždí jako kadet ruské armády na Kavkaz a je ubytován se svojí setninou ve stanici kozáků.
Nejdřív mu učaruje místní příroda, pak i svérázní kozáci a jejich ztepilé ženy. Oleninovi postupně dochází, jak prázdný život žil ve městě mezi muži zabývající se nesmysly a ženami se svými krajkami a plytkými řečmi. Kozákům se obdivuje, ale chápe, že mezi ně nikdy nezapadne. Zajmavé, že dochází k podobnému závěru jako Aleko v Puškinových Cikánech.