Jmenoval se Moše

Povídka od: Martin Paytok
Z knihy: Krásky a vetřelci: Pulp stories


Popis není zatím k dispozici.

Rok vydání originálu: 2021

Komentáře (5)

Přidat komentář

pujec
21.09.2023 3 z 5

Tahle povídka nebyla špatná, ale nějak mi nesedl styl vypravování. Střídající se časové roviny mě místy trochu mátly. Námět zajímavý, ale čekala jsem o něco větší gradaci a napínavější závěr.

Terva
07.02.2023 3 z 5

„Když si
pro Mošeho
přišli poprvé,
všechny je zabil
a zakopal je na zahradě.“

V předmluvě se praví: hororový Westlake nebo akční Kulhánek. A nic. Navíc logika příběhu, kdy se Moše převlečený za inspektora SS dostane do lágru a nemá ani ponětí, co tam má „inspektorovat“ je nanejvýš podivná. Suché dialogy a snaha o vtipné vypointování kapitol je spíš jen . . . snaha. Snad ani jednou jsem se nezasmál. A když jo, tak už jsem to dávno zapomněl. Je to vlastně válečný alternativní příběh a ty mě moc neberou. Jistý mysteriózní nádech to má, ale jinak je to jen příběh.

Citát: Tohle je historický den. Den, díky němuž vyhrajeme válku. Heil Hitler!


kure91
05.01.2022 4 z 5

Do hodnocení povídky chtě-nechtě musím promítnou skutečnost, že mám aktuálně rozečteno autorovo Prokletí pro všechny a byť jsem asi ve třetině, tak z knížky v některých stylistických ohledech "teču". Takže k povídce jsem přistupoval s menšími obavami, které se ale nakonec nenaplnily, protože mi přišlo, že je lépe napsaná a to jak po slohové stránce, tak po stránce přehlednosti, tolik se tu neskáče v ději a je poměrně jasné, kdo je kdo. V příběhu se ocitáme ve 2. světové válce, kdy odboj nasazuje takovou českou partu Avengerů, avšak při jednom setkání s nacisty v průběhu okultního rituálu nevyjde vše tak, jak má. Ale na scénu se dostává maňásek. No a v roce 1942, tedy druhé časové rovině povídky, se maňásek spojí s tím, jemuž říkali Moše a dozvíme se, kde se, jak se tato dvojka vystupující v Prokletí dala dohromady...

FraGyver
03.10.2021 5 z 5

Může být snad větší pochvala a lepší hodnocení než fakt, že bezprostředně po dočtení povídky jsem Paytokovo Prokletí pro všechny zařadil do seznamu knih k nutnému zakoupení? Moše je řízek a doufám, že v knize má velkou roli. :)

Maud22
29.09.2021 5 z 5

Povídka je zasazena do doby nacistického Německa, kdy odboj získá informace o tajné operaci (krásky a vetřelci tu figurují rovněž). Je to variace na téma okultismu, kterým se nacističtí pohlaváři vážně zabývali. Událost z r. 1939 a její uzavření v r. 1942 se střídají. Maňásek je pitvorný a žoviální zároveň a rozhodně není neškodný. Zlo zůstane vždycky zlem a v podstatě není úniku, což si hlavní hrdina dobře uvědomuje. A takhle to zůstane.