Jak se stal Matěj Cvrček doktorem

Pohádka od: Václav Beneš Třebízský
Z knihy: Pohádky a pověsti, Naše národní pohádky


Matěj pracuje jako lékařův posluhovač. Pojme myšlenku, že medicína není nic těžkého, a tak prolistuje latinskou knihu (aniž by jí porozuměl) a zařadí se mezi učence, kteří slíbili králi, že mu pomohou najít ztracený prsten.

Samozřejmě netuší, jak jej hledat. Přesto si stěžuje, že je při svém hloubání bídně krmen. Když sluhové konečně přinesou tři chody, komentuje to slovy: „Hle, zde je první/druhý/třetí!“. Muži si jeho slova vyloží tak, že v nich Matěj odhalil zloděje prstenu, a nabídnou mu úplatek, jestliže je neudá. Matěj dá tedy prsten spolknout krocanovi a pak mu před panovníkem rozřízne hrdlo. Obdrží odměnu a vrátí se domů.

I podruhé Matěje zachrání náhoda. Když má před královými přáteli uhodnout, co se skrývá pod poklopem, osloví sebe sama: „Cvrčku...“. Než stačí doříci, že je s ním amen, přátelé se zaradují, že uhodl: skutečně tam skryli cvrčka. Matěj tak může v pokoji odejít a těšit se ze svého majetku.

Komentáře (1)

Přidat komentář

JulianaH.
05.11.2021 2 z 5

Tohle je ohromně mravoučná pohádka, vážně. Pojednává o zbohatnutí arogantního pitomce, který vůbec nic neuměl, ale díky dvojnásobné a naprosto nepravděpodobné náhodě, podvodu a přijetí úplatku žil šťastně až do smrti.

Ponaučení:
1. Lžete, že máte vzdělání, které nemáte, a ono už to nějak dopadne.
2. Svést vinu a uvalit trest na nevinného, který se nemůže bránit (v tomhle případě proto, že je krocanem), je spolehlivá cesta z průšvihu pro všechny zúčastněné.