Hříšníci

Povídka od: Ed Brubaker
Z knihy: Poslední z nevinných


Je to už rok, co byl Tracy nucen pracovat pro padouchy a nyní se objevují mrtvá těla po celém městě, což je jeví jako gangsterské zásahy. Ale protože zločinci nehledají spravedlnost u policie – pouze Tracy může vyřežit tyto zločiny.

Originální název:

The Sinners


Rok vydání originálu: 2010

Komentáře (3)

Přidat komentář

FirstDaw8ID
05.11.2022 4 z 5

(SPOILER) Tracy Lawless je zpět a s ním i spousta vražd a násilí. Trochu mě zaskočilo, když se identita vrahů odhalila vcelku brzy, říkal jsem si, že tím zmizí určitá dávka napětí. Pak se ale ukázalo, že to mělo své odůvodnění. Celkově je tah na branku příběhu rozvláčnější a utahanější, než třeba předchozí Zlá noc, přesto je však příběh zakončen logicky a trefně.

Ivan Kučera
01.02.2022 4 z 5

Tracyho Lawlessa poznáme z Criminalu 1. Dezertér z US armády sa vybral do rodného mesta zistiť, ako je to so smrťou jeho brata. Odvtedy sa veci v podstate nezmenili: stále pracuje pre miestneho mocného mafiána, aby splatil súrodencov dlh. Jedno sa ale predsa len zmenilo: má čoraz pomalšie tempo vykonávania ortieľu smrti, keďže nemieni ako guma zabíjať každého, na koho šéf ukáže, ale si ho najskôr preklepne. Ak sa v jeho očiach dotyčná osoba dostatočne neprevinila, nezabije ju. Šéf má toho po krk a tak ho radšej nasadí na vyšetrovanie záhadnej série brutálnych vrážd miestnych gangsterov, na ktorých si dovtedy nikto nedovolil ani len dvihnúť ruku, nieto aby im vystrelil mozog z hlavy. Tracy sa podľa očakávaní zapletie do mrazivej krvavej hry, ktorej finále vonkoncom nemusí prežiť. Nepredvídateľnému deju s viacerými neveľmi kvalitnými náhodami (Tracymu na pomerne malom úseku niekoľkonásobne zachránia život s prepáčením blbé náhody) zachraňuje kožu jednak sympaťák Tracy (v mnohom pripomínajúci Jacka Reachera) a mrazivá identita vrahov. Zlo plodí ďalšie zlo. Nič lepšie sa od tohto mesta ani čakať nedalo.


Terva
09.12.2021 4 z 5

„Odpusť mi, otče,
neboť jsem zhřešil.
Přede dvěma dny jsem zabil člověka.
„To je dobře, Bůh ti to odpouští.
Děláš za něj jeho práci““.

Tracy Lawless se vrací. Jeho příběh jsme mohli sledovat v předešlé, první knize omnibusu. Povídka se jmenovala jednoduše „Lawless“. Ti, co předešlé příběhy četli si určitě vzpomenou. Ti co nečetli, to nevadí, ale měli by se zlepšit. Lawlesse mám rád, je to sice zabiják, nájemný vrah, ale prošel si peklem války a v tomto příběhu se stává ještě sympatičtějším.

Malá ochutnávka:
Tyhle vraždy jsem nenařídil já, ani nikdo jiný v tomhle městě. A nikdo ani neví, kdo to udělal... Už chápeš v čem je problém? Připravuje si někdo nástupní pole? Nějaká jiná organizace?....

Pěkně zamotaný příběh. Trochu si i pohrává s Bohem. Ale to neznamená, že by v tom bylo méně smrti. Možná naopak. Zase to není příběh na pět hvězd. Stále tomu něco schází. Ale za 80% je to vskutku impozantní a překvapivý příběh.

Citát: Tracy si chtěl být jenom jistý, že lidé, které zabije, si to skutečně zaslouží.