Honba za zeleným pokladem

Povídka od: Evan Dorkin , Peter Gross
Z knihy: Maska omnibus: Kniha druhá


Emily přijde v zábavním parku o svou mámu a její táta je zraněn natolik, že už dál nemůže dělat svou práci. Otevře si vetešnictví a jednoho dne koupí podivnou zelenou masku...... Milionář, který je zodpovědný za smrt jeho ženy si právě otevřel nové kasíno.

Komentáře (2)

Přidat komentář

LeDock
06.02.2021 2 z 5

Chaotické, neprehľadné a - hriech vôbec najväčší - nevtipné.

Terva
11.01.2020 3 z 5

Jsem nezničitelný!
Neporazitelný!
Neuvěřitelný!
Dokonce i
nepředstavitelný.

Scénář (Evan Dorkin) je dost ujetý, tak jak to má s Maskou být. Plno akce, humor a plnohodnotná odplata za způsobené příkoří. Jak se říká, oko za oko a to doslova. Ano, klasika. Muž, muž na pokraji svých sil, vyčerpaný zraněním, muž, který opět nevyhrál nic ve státní loterii, muž, jenž přišel o svou ženu a má smutnou a nemocnou dceru......získá Masku. Jo, klasika, teď zažne ródeo a bude sranda. Jsem tomu rád, když Masku získá někdo, kdo je na dně. S takovými lidmi si Maska umí poradit. Jediné, co mi strašně vadí, je podivný překlad dialogů. Proč Radek Šmíd, překladatel, vkládá do tohoto příběhu jména jako je třeba Helena Vondráčková? Úplně rozumnému čtenáři musí dojít, že Maska o této České zpěvačce neví vůbec nic a tudíž každému dojde, že Maska řekl úplně něco jiného!!!!

Malá ochutnávka:
BUM HO! To je nářez, co? Jackie Chan sice není žádný Jimmy Stewart, ale má taky něco do sebe. Je to zase něco jiného. Co říkáš, Emily?
EMILY: Ching! Hak! Wyaa!
Hele, ech, zlato, něco mě dneska napadlo...koupil jsem tuhle ujetou masku..kdybys letos chtěla jít koledovat na Halloween.....

Kresba (Peter Gross) je celkem ucházející, ale také má své vady. Sem tam se mi zdají obrazy nedokončené nebo odlajdané. Retrospektiva oken je někdy zmatečná až závádějící. Barvy jsou však veselé a krásně podkreslují celý příběh. Není to tak povedené, jak bych myslel. Vybral jsme sedm citátů a vložil je Evanu Dorkinovi na jeho profil. První povídka v druhém svazku Masky je průměrem a věnuji jí tři hvězdy. Netleskejte, prostě jen zvracejte.

Citát: Proč tak křičím? A proč jsem vyskočil z okna?