Hodinky pana Balabána

Povídka od: Jaroslav Havlíček
Z knihy: Hodinky pana Balabána, Zánik městečka Olšiny (6 povídek), Zánik městečka Olšiny (12 povídek)


V městečku se usadil nový hodinář, ale místní ho mezi sebe nepřijali, nechodili k němu, neměl žádné kšefty. Až jeho domácí, pán Balabán, si od něj nechal spravit stařičké kapesní hodinky, na kterých mu pranic nezáleželo. A hodinář je spravil opravdu neobyčejně.
(povídka napsaná 1931)

Rok vydání originálu: 1931

Komentáře (1)

Přidat komentář

meluzena
16.08.2022 5 z 5

(SPOILER) SPOJLER je níže, řádně označený.
Mnohovrstevnatá povídka, která se tváří, že vypráví o hodinkách, ale mezi řádky nabízí zamyšlení o stárnutí, o nekalé konkurenci, pomluvách, vypočítavosti, vyžírkách...

Pan Balabán byl domácím toho zvláštního cizího hodináře a když mu nešly kšefty, chtěl si polepšit na nebesích dobrý skutkem a dal mu spravit staré hodinky na klíček, které už beztoho léta nejdou.
POZOR SPOJLER: Za týden se hodinář oběsil, nicméně hodinky spravil. Po svém. Šly pozpátku. A stejně se otočil i běh času pana Balabána, tehdy čtyřicetiletého, který od té doby začal mládnout. Po 20 letech, kdy mu bylo 20 a jeho ženě 60, odešel z městečka, protože měl úplně jiné zájmy a nedal o sobě vědět. Po další době se hodinky objevily v rukou nenechavce Matýska a lecos se tím vysvětlilo.