Daceyho patentní automatická chůva / Daceyho patentovaná automatická pestúnka

Povídka od: Ted Chiang
Z knihy: Výdech


Zapálený vědec byl kdysi vychován dobrotivou chůvou, a tak s důvěrou najme chůvu i pro svého synka. Zděšen však zjistí, že ta jeho Lionela bije a trestá. Zkusil to ještě s pár chůvami, ale nebyl spokojen, tak se rozhodl ji sestrojit. Tyto automatické chůvy šly rychle na odbyt, ale pak jedna upustila kojence, který zemřel a bylo po všem. Co naplat, že to bylo způsobeno neautorizovaným zásahem do pružinového systému chůvy.
Chůvy upadly v zapomnění. Až když malý Lionel dospěl a stal se matematikem jako jeho otec, narazil na půdě na odložené chůvy a chtěl oživil zájem o ně, bohaté rodiny však zájem neměly ani o automatické chůvy, ani o jiné modení domácí stroje - ostentativně si najímaly živé chůvy a služebnictvo, aby ukázaly, že si to můžou dovolit. Lionel si umanul, že touto chůvou nechá vychovat své dítě (které ale neměl), a tak si vzal ze sirotčince chlapečka Edmunda, a vše probíhalo báječně.
Jenže pak se ukázalo, že jsou věci, které matematik nedokázal dohlédnout a že celá pravda o Edmundovi je velmi překvapivá.

Originální název:

Dacey's Patent Automatic Nanny


Rok vydání originálu: 2011

Komentáře (2)

Přidat komentář

alef
28.07.2021 4 z 5

Zajímavá povídka stojící na paradoxu, jež by měli vzít v úvahu všichni, kteří se rozhodnou nechat vychovat své děti chůvou, ať už tou lidskou, nebo, v rámci žánru sci-fi, robotickou :-). Co myslíte, existují optimální výchovné metody?

Sám Ted Chiang k inspiraci pro tuto povídku:
"Když novozélandský umělec Greg Broadmore navrhl „automatickou chůvu“ coby „subrobotický stroj vytvořený za účelem péče o dítě“, měl jsem pocit, že by se s tím dalo pracovat. Americký behaviorální psycholog B. F. Skinner navrhl pro svou dceru speciální postýlku a traduje se, že z ní vyrostla psychologicky narušená osoba a že nakonec spáchala sebevraždu. Vůbec to není pravda; vyrostl z ní zdravý a šťastný člověk. Oproti tomu si vezměte slova psychologa Johna B. Watsona, zakladatele behavioralismu, jenž radil rodičům: „Kdykoli jste v pokušení pohladit své dítě, pomněte, jak nebezpečným nástrojem je mateřská láska.“ Svým dílem významně ovlivnil názory na výchovu dětí v první polovině dvacátého století. Byl přesvědčený, že jeho přístup je v nejlepším zájmu dítěte, avšak všechny jeho děti trpěly v dospělosti depresí. Více než jedno se pokusilo o sebevraždu a jedno ji i dokonalo."
/https://www.kosmas.cz/oko/ukazky/591570/ted-chiang-popisuje-vznik-povidek-ve-sbirce-vydech/

meluzena
06.06.2021 4 z 5

Trochu ironická povídka o tom, kam může vést technokratický přístup ve výchově dětí.
---
„Dacey začal zkoumat, jaké výchovné metody jsou vlastně optimální. Vzhledem ke svému matematickému založení chápal emoční stav dítěte jako příklad systému s nestabilní rovnováhou. (...) ‚Funguje to jako inverzní kyvadlo, jehož amplituda kmitů se neustále zvyšuje. Kdybychom dokázali udržet kyvdlo ve vertikální poloze, nebude nutno ho následně korigovat.‘ “
---
„V jednom se shodoval s konvenčním moudrem své doby: totiž že ženy jsou vzhledem ke svému citovému založení pro rodičovství nezpůsobilé; oproti tomu se od ostatních lišil přesvědčením, že nadměrné trestání může být stejně škodlivé jako přílišná láskyplnost. Nakonec naznal, že chce-li chůvu, která se dokáže řídit jeho metodickými pokyny, bude si ji muset sestrojit sám.“
---
„Pro viktoriánský postoj k dětem je příznačné, že Dacey ani jednou neuvažoval o tom, že by děti mohli vychovávat jejich rodiče.“