Co se od nás čeká / Čo sa od nás očakáva

Povídka od: Ted Chiang
Z knihy: Výdech


Víte, co je akinetický mutismus?
Popravdě řečeno, lepší by možná bylo, kdybyste se to nikdy nedozvěděli. Varováni jste byli, pokud si totiž přečtete tuto povídku něco se o něm dozvíte, a pak taky o svobodné vůli, která s ním souvisí.
Zajímají-li vás tedy existenciální otázky typu: Jak moc jsou naše životy determinovány? Zda máme či nemáme svobodnou vůli? A také, jestli je možné, jasně daná pravidla překročit, či obejít? Je tahle povídka přesně pro vás, ovšem, dobře si to rozmyslete, než začnete číst!

Originální název:

What's Expected of Us


Rok vydání originálu: 2005

Komentáře (2)

Přidat komentář

alef
28.07.2021 5 z 5

„nikdy se vám to nepodaří dřív … ať děláte, co děláte“

Svobodná vůle prostě neexistuje!
Otázka tedy zní: Jak moc? … jak moc jsme determinováni?

„Zkušenost se svobodnou vůlí je natolik silná, že se nedá přebít žádným argumentem … ovšem, na druhou stranu … většinu argumentů prostě nejde vyvrátit!
Takže, co s tím? Co se svobodnou vůlí?

Možná, že nejzajímavější na ní je, a tom příběh Teda Chianga vypráví, co se stane, … „když se pokusíte porušit pravidla“ … a lze je vůbec přelstít?
A co pak, když si uvědomíte, že na vašem rozhodnutí možná vůbec nezáleží?
Pak totiž následují ty vtíravé otázky … motivace … k čemukoliv :-).

O svobodné vůli se vedou spory opravdu odjakživa … a můžete si vybrat … argumenty podle tvrdé fyziky, či ryzí logiky (jak kdo je zaměřený, komu je co více po chuti … vyberte si … lovecraftovské pocity hrůzy, či gödelovskou větu rozmetávající logiku) :-) … tahle povídka samozřejmě nedá rozřešení … a přesto, nebo právě proto, je přesně podle mého gusta!
Všem, koho tahle prastará existenciální otázka zajímá … doporučuji!

„Ukazuje se, že onu ochromující myšlenku, totiž ideu, že svobodná vůle existuje, všichni dávno znají … škodlivé následky začala mít, až když jsme v ní uvěřili.“

meluzena
04.06.2021 2 z 5

Kraťoučká povídka je zamyšlením nad tím, jak moc svobodné volby člověk má. Mě ale nenadchla.