Chuckův život / Chuckov život

Povídka od: Stephen King
Z knihy: Když teče krev


Život je záhada, stejně jako smrt. Ve světě, kde se už všechno rozpadá a končí, se končí i život Chucka Krantze.

Originální název:

The Life of Chuck


Rok vydání originálu: 2020

Komentáře (9)

Přidat komentář

mirec88
26.11.2023 2 z 5

Tak toto išlo mimo mňa. Dve* len za to, že to malo zaujímavú pointu, ale inak tento postapo príbeh vyrozprávaný od konca po začiatok mi prišiel, akoby ho písal niekto iný a nie King. Slabota.

AnnaVartasova
03.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Naprosto brilantní.
Úplně něco jinýho, než na co jsme u povídek zvyklí. Celou dobu přemýšlíte, kdo to ten Chuck sakra je. A ono je to vlastně takový postapo v hlavě každýho z nás.
A když tančil, jako bych tam stála spolu s lidmi, kteří ho pozorovali.
No prostě perfektní...


danny_21
14.02.2022 3 z 5

Trojdílná povídka o muži, který jako mladík viděl zjevení v pokoji na půdě. Poskládaná od konce k začátku, který vysvětluje prostřední část, nicméně celkovou pointu rozpadu jsem jaksi nepobral - 55 %

MíšaS.
05.09.2021 1 z 5

Eee !?! To je první, co mi napadlo po dočtení. Nejdřív jsem si myslela, že to bude nějaké postapo o konci Země, ale při 2. části mi to přestalo dávat smysl a 1. část už to nijak nezachránila.

Terva
11.08.2021 2 z 5

„CHARLES „CHUCK“ KRANTZ
39
SKVĚLÝCH LET!
DÍKY,
CHUCKU!“

Po přečtení této druhé povídky jsem dlouho přemýšlel, jak se v tom mám vyznat. Bylo to podivně napsané, nemělo to skoro žádné napětí a působilo to velmi zmateně. Teprve až na konci knihy (tohoto svazku) jsem v doslovu pana Kinga pochopil. Povídka je rozdělena do tří fází a ty jsou ještě ke všemu tomu zmatku publikované obráceně. Díky tomuto „pořadí“ se příběh stal zmatený a zaniknul v překladu.

Malá ochutnávka:
První, čeho si Marty druhý den při couvání z garáže všiml, bylo nebe. Jak je to dlouho, co viděl čistou, ničím nenarušenou modř? Měsíc? Šest týdnů? Teď bylo skoro neustále zamračeno a pršelo (někdy jen mrholilo, jindy lilo) a ve dnech, kdy se mračna protrhla, zůstávalo nebe většinou zakalené dýmem z požárů na Středozápadě....

Citát: Kdo sakra jsi „Chuckie?“ Čím sis to zasloužil?

Tilikum
05.08.2021 4 z 5

Děj od konce k začátku. Příjemná podivnost se skvělými postavami. Doufám ale že to neplatí obecně, vesmír v mé hlavě bych teda vidět nechtěl.

smazenaryba
04.08.2021 5 z 5

K poviedkam komentáre písať nezvyknem, pretože ich prečítam skrátka príliš veľa. Dve som okomentoval, boli to špeciálne prípady, nie vyložene najlepšie poviedky, proste špeciálne. Aj toto je ten prípad. King bol aj je srdciar a ikeď jeho posledné knihy možno nie sú tak kompletné a ucelené bomby ako jeho staré kusy, píše stále skvelo a v určitých momentoch mi stále potvrdzuje, prečo je jediným spisovateľom, ktorého knihy s nedočkaním očakávam. A úplne extra kapitola sú práve jeho poviedky. Dokola sa skloňuje, ako King zmäkol, ako sa opakuje, ako už nevie vygradovať atmosféru ako kedysi. Možno je to tak. Ale poviem vám, mladý King by nedokázal napísať Chuckův život. V tej poviedke je všetko. Príbeh, radosť, smútok, mladosť, staroba, strach aj mrazenie. Život aj smrť. Je v nej celý King. Celý svet ;-)

Lenka.Vílka
04.06.2021 5 z 5

A do hájíčka! To byla pecka!

A teď nemám na mysli jenom způsob vyprávění, kdy je příběh rozdělen na tři části s tím, že první část je vlastně konec. Ale mě vážně bavil děj samotný. Dokážete si představit? Tohle propojení?

Navíc po přečtení první (poslední) části jsem dočetla a byla vážně smutná...

Tohle je King, kterého mám ráda. A je mi jedno, že to bude znít směšně, protože se evidentně dost lidem Chuckův život nelibil. Ale já byla na konci v jiné dimenzi. A za to děkuji. Srdíčko.

zahadum
02.06.2021 2 z 5

Kam to viedlo ? rozhodne som sa v tom strácal a definitívne stratil...silne depresívne a filozoficky ladená poviedka o živote vs smrti rozhodne nepatrí do tejto zbierky...a tak sľubne to začalo.