Chlad věčnosti

Povídka od: Jakub Mařík
Z knihy: Ve stínu Říše


Boj nekončí ani po smrti.

Rok vydání originálu: 2017

Komentáře (5)

Přidat komentář

Claudius
19.08.2023 4 z 5

Akční, napínavá povídka s představením světa, pravidel, s konfliktem a výsledkem. Oceňuji, že byť mnoho povídek má tendenci končit právě v konfliktu, nebo jakousi pointou, tady je příběh veden od začátku do konce a je tak kompletní.
Svět válčících duchů by si zasloužil větší prostor.

kure91
09.01.2020 5 z 5

Možná bude moje hodnocení znít až moc nadšeně, ale konečně jsem dostal povídku, která mi chutnala a opravdu mě bavila. Z autorovy předmluvy k povídce, kde popisuje svůj svět bez křesťanství, zato s původními božstvy jsem měl trochu obavy, o čem to bude, ale nakonec přes to, že šlo o další duchařinu, byla výsledkem super odsýpající, dobře napsaná povídka. Mrtví na to tomto světě mohou zůstat a proto fungují za 2WW ve špionáži a protože se Nacistům takřka povede zničit britskou špionáž, do akce ale vstoupí nová postava, které se povede hlavního záporáka dostat. Podobně jako v "ukrajinské" povídce se opět objevují postavy, co vidí duchy, tentokrát je však vzájemná spolupráce větší a mnohem lépe podaná.


cori
22.04.2019 4 z 5

Povídka se opět odehrává v autorově světě, kde neexistuje křesťanství a duchové mají svou moc. O osudu Británie rozhodne boj dvou agentů ze záhrobí. Kdo zastaví německého agenta Skorzeneho? Akční duchařská povídka.

Terva
21.03.2019 4 z 5

Od nemluvy Jakuba Maříka jsem zatím četl jen jednu knihu. A, ano víc jich zatím nemá. Tato povídka je tedy druhým setkáním s tímto spisovatelem. Chlad věčnosti se mi líbil. Má v sobě mystiku a napětí. Dokonce je to i akční.

Malá ochutnávka:
- Já vás z ničeho neobviňuji, Herr Foley, jen konstatuji fakta. Kdybych si myslel, že na mě něco zkoušíte, už byste se potýkal s následky. Máte to?
Foley přikývl a vytáhl knihu „Mrtvá a živá“ Od Daphne de Maurier.
- Příhodná volba, ušklíbl se přízrak. - Otevřete ji a ukažte mi to.
Foley poslechl.

Trochu mě zarazil špionážní námět, ale ve své celkovosti je to dobrý příběh. Něco tomu chybělo, možná trochu jiná pointa, nebo lehce změněná. Za čtyři hvězdy to ale určitě je.

Citát: Já vám slíbil, že zůstanete spolu, jen jsem neupřesnil kde....

slawa.cap
28.10.2018 4 z 5

Dobrá zápletka, "zábavný svět", ale tak trochu uměle slepený. Svět ve kterém není křesťanství a všichni lidé jsou pohané. Rozhodně bych očekával v tomhle světě větší vliv víry na geografii světa. Na druhou stranu je na pár stránkách představen svět a vybudován dost poutavý příběh.