Blumfeld, starší mládenec

Povídka od: Franz Kafka
Z knihy: Povídky II. – Popis jednoho zápasu a jiné texty z pozůstalosti, Obří krtek, Popis jednoho zápasu (soubor povídek)


Blumfeld, úředník v továrně na prádlo, žije ve svém bytě sám a téměř tajně. Uvažuje, že si pořídí domácího mazlíčka. Jednoho večera se ale objeví za dveřmi dva skákající míčky, které nešťastníka všude následují. Aby se jich zbavil, zavře je do skříně a přesvědčí děti domovníků, aby si je šly vyzvednout. Sám odchází do práce a doufá, že se věc vyřešila.

Originální název:

Blumfeld, ein älterer Junggeselle


Rok vydání originálu: 1915

Komentáře (1)

Přidat komentář

zanzara
08.04.2018 3 z 5

Blumfeld je starší (asi čtyřicátník), trochu osamělý mládenec, ale příliš pedant čistoty, aby si vzít psíka. Pes je vždycky šťastný z tebe a mužeš ho nehat spát na ulicí. Jiný zvířata a rostliny nechce - je potřeba se o ně starat - to je dobré pro ženy. Pak jedneho dne se v jeho bytě objeví dvě veselé koule (Kafka vynalezl tamagoči!). Ty jsou přece přiliš vtíravý, proto je předává dětem, a běži do práce, kde rozděluje práci mezí švadleny. Myslí si, že je nenahraditelný a nikdo ho neumí ocenit. Je velmi pečlivý a přesný, proto pohrdá mladými učedníky, kteří občas přijdou pozdě, nudí se a hrají si v práci.