vlkcz vlkcz oblíbené citáty

☰ menu

Ono se většinou najde něco jiného, než co se hledá. Vyjdeš si třeba na houby a vrátíš se s kupou jahod. Hlavní je, nikdy nepřestat hledat. I když nenajdeš zrovna to, cos hledal, ten, kdo hledá, opravdu hledá, najde vždycky něco dobrého, něco, co se mu hodí.
Viktor Fischl

Každý, kdo se chce stát dospělým člověkem, ať mužem nebo ženou, musí opustit své rodiče přirozené a najít si náhradou některou z velkých sil a mocností, která ho přijme pod ochranu.
Jana Heffernanová

Psychologie stále více, stále lépe - psychologie rekordmana, ziskuchtivce, imperialisty, maniaka rychlosti, uspěchance a náboženského fanatika - je psychologií narkomana. Takový člověk nemá nejmenší představu, kdy či kde má přestat. Ví pouze, že chce víc a více téhož - větší rychlost, větší tržby, větší moc, větší území, více obrácených na víru, více vzrušení. Chce uchvátit nekonečno, zatímco citlivý člověk pouze chce, aby byl uchvácen nekonečnem. Když však si je člověk jist svou danou a věčnou totožností se Svrchovanou skutečností, je konečně svobodný, aby miloval věci a lidi spíše pro ně samotné, než pro to, co z nich může mít.
Alan Watts

Vesmír si prostřednictvím nás uvědomuje sám sebe.
Alan Watts

Předpokládejme, že byste každou noc byli schopni snít jakýkoliv sen, který si vyberete. A že byste například měli možnost během jedné noci prosnít 75 let v čase. Nebo jakoukoli jinou dobu byste chtěli. Ze začátku tohohle dobrodružného snění byste si samozřejmě splnili všechna svá přání. Dosáhli byste všech druhů potěšení, na která byste si pomysleli. A po několika nocích 75 letých snů dokonalé radosti a štěstí, byste si řekli: „Wow, to bylo super! Ale teď, teď se nechám překvapit. Chci zažít sen, který nemám pod kontrolou. Ve kterém se mi přihodí něco, o čem nevím, co to bude.” A až byste ho dosnili a probudili se, řekli byste: „Jej, to bylo teda na hraně!” A pak byste se stávali čím dál většími dobrodruhy, měli více odvahy a podstupovali další rizika, podle toho, co byste si vysnili. Až nakonec..., nakonec byste snili přesně o tom, kde jste TEĎ. Snili byste sen života, který právě teď prožíváte. Bylo by tomu tak v rámci toho celého nekonečného počtu možností. Hraní si na to, že nejste Bůh. Protože podle této myšlenky si celá podstata Božství hraje a předstírá, že jím není. Takže dle této myšlenky je každý ve své podstatě jen ultimátní skutečností. Ne bohem v politicko-vládnoucím smyslu, ale Bohem ve smyslu vnitřního bytí. Tím hlubokým základem, esencí, podstatou, jakkoliv to nazveme. A my všichni tím jsme, jen předstíráme, že nikoliv.
Alan Watts

Mít víru znamená věřit sobě ve vodě. Když plavete nezadržujete vodu, protože pokud to uděláte budete klesat na dno a utopíte se místo toho abyste se uvolnili a unášeli se.
Alan Watts

Hranice působnosti a účel vědy chápeme žalostně chybně, když ztotožňujeme vesmír, jak jej věda popisuje, s vesmírem, v němž žijeme. Věda mluví o symbolu skutečného vesmíru a tento symbol má téměř stejné použití jako peníze. Je to vhodný spořič času při provádění praktických opatření. Když se však zamotají peníze a bohatství, skutečnost a věda, stane se ze symbolu břemeno.
Alan Watts

Bezmezně mocný božský řád není přírodou nijak ohrožován. Ale lidský řád, s jeho úzkost budícím darem svobody je bezpečný proti přírodě jen pokud se řídí příkladem božského řádu. Jakmile se lidské odvrací od božského, příroda se stává - jako ďáblové - nástrojem hněvu božího. Když proto pokřesťanská technická společnost vidí v přírodě jen rozsáhlou oblast bezcílného vývoje, jíž člověk musí neúprosně vnutit svůj prostředek, musí křesťan stále poukazovat na to, že příroda bude vždy nepřátelská k tomu, kdo ztratil Boha. Bude nám připomínat světce, , kteří mohli žít bez obtíží mezi dravou zvěří a kteří měli moc poroučet zázračně silám přírody. (Příroda, muž a žena)
Alan Watts

Nemůže člověk změniti běh světa, aniž by změna postihla i jeho samého.
Jana Heffernanová

Jsou věci, které člověk nemůže nalézt z vlastní vůle; musí pokorně čekat, zda se mu samy zjeví, neboť je velkou milostí je spatřit.
Jana Heffernanová

Tragédie lidstva netkví v tom, že pronásledovaní a zotročovaní touží získat svobodu a narovnat záda... Ne. Zlo se skrývá v tom, že otroci ve skutečnosti tajně sní o tom, jak budou sami zotročovat ty, pod jejichž bičem dosud trpěli. Pronásledovaní prahnou po tom stát se pronásledovateli. Sluhové se opájejí představou, že se stanou pány. (Jidáš)
Amos Klausner

Růst pouze pro růst je ideologie rakovinné buňky.
Edward Abbey

Myslím, že opravdová laskavost a soucit spočívají v tom, že se snažíme nezranit důstojnost druhých. (A proto skáču)
Naoki Higašida

Můžeš vysadit strom, ale nikdy nebudeš vědět, jakým směrem vyraší větve. Můžeš ho prostřihovat, ale tím proměníš strom v obyčejný keř. (K otevřenému nebi)
Antonio G. Iturbe

Ten, kdo se snaží uchránit někoho před svým osudem...na sebe bere zodpovědnost za škody, které kvůli tomu nastanou. (Hlasy a hvězdy)
Vilma Kadlečková

Čím lépe organizovaný stát, tím hloupější v něm žijí lidé. (Atlas mraků)
David Mitchell

I když není v naší moci změnit to, odkud pocházíme, pořád si můžeme vybrat, kam směřujeme. (Ten, kdo stojí v koutě)
Stephen Chbosky

Pravda je strašná jako smrt. Ale je těžší ji najít. (Muž z vysokého zámku)
Philip K. Dick

Ale radost vyžaduje, aby se jí člověk učil, vyžaduje, aby po ní toužil. Lidé však netouží po radosti, ale po důvodu k radosti. Po něm touží a ne po radosti. (Valpuržina noc)
Gustav Meyer

Jistě, kultura není zapotřebí k tomu, aby člověk přežil. K tomu slouží chléb a voda. Je pravda, že s chlebem k jídlu a s vodou k pití člověk přežije, aby však přežilo lidství v člověku, to nestačí. Nedojímá-li nás krása, nezavřeme-li oči a neuvedeme-li do pohybu mechanismy představivosti, nejsme-li schopni klást si otázky a spatřit hranice naší nevědomosti, jsme buď mužem nebo ženou, nikdy však člověkem. Není nic, co by nás odlišilo od lososa, zebry nebo tura pižmového. (Osvětimská knihovnice)
Antonio G. Iturbe

"Všechno se obyčejně nakonec vyřeší samo." "A co když ne?" "Pak to znamená, že jsi ještě nedošla na konec." (Skleněný zámek)
Jeannette Walls

Zlepšování postupem vpřed, to jest prostřednictvím nových metod nebo "gadgets" - různých důmyslných vynálezů -, jsou sice bezprostředně přesvědčivá, ale natrvalo pochybná a v každém případě draze zaplacená. Rozhodně nezvyšují vcelku blaho, spokojenost nebo štěstí. Jsou většinou ošidným oslazením existence, jako například prostředky zkracující čas, jež nepříjemně urychlují tempo, a tím nám ponechávají méně času než kdykoli předtím. Zlepšování návratem zpět jsou zpravidla méně nákladná a k tomu trvalá, neboť se vracejí k jednodušším a osvědčeným cestám minulosti a novin, rozhlasu, televize a všech těch novinek, které údajně šetří čas, využívají hospodárně.
Carl Gustav Jung

Sen, nad kterým se nezamyslíme, je jako dopis, který neotevřeme.
Carl Gustav Jung

Osamělost nevzniká tím, že by člověk kolem sebe neměl lidi, nýbrž spíše tím, že jim nemůže sdělit věci, které se mu jeví jako důležité, nebo že považuje za platné myšlenky, které jiní považují za nepravděpodobné.
Carl Gustav Jung

Okultismus v naší době prožívá renesanci, jaká vskutku nemá obdoby. Téměř uháší světlo západního ducha. Nemyslím přitom na naše akademie a jejich představitele. Jsem lékař a přicházím do styku s obyčejnými lidmi. Proto vím, že univerzity přestaly působit jako nositelky světla. Lidé jsou sytí specializace a racionalistického intelektualismu. Chtějí slyšet pravdu, která po člověku nesklouzne jako voda, nýbrž člověka uchopí a pronikne až do morku kostí. Je nebezpečí, že toto hledání v prostředí anonymní, ale široké veřejnosti dospěje na scestí.
Carl Gustav Jung

Cesta ke svobodě vede peklem; člověk musí zahodit opatrnost a postarat se, aby se uskutečnila největší hrozba a překročila nejzazší hranice, protože pak už se nemá čeho bát. (Led pod kůží)
Vilma Kadlečková

Doma jsi tam, kde chtějí, abys zůstal déle. (Revival)
Stephen King

Svět, který vytváříme v sobě, je podstatou toho, jak jednáme navenek.
Eva Ova

Člověk bývá tím, čím není, aby objevil to, čím se stát může, protože chce.
Eva Ova

Vždyť lidé dělají všechno, i to nejabsurdnější, aby unikli vlastní duši. Všechno, protože nevyjdou sami se sebou a protože jim chybí jakákoli víra, že by z jejich duše mohlo vzejít něco užitečného.
Carl Gustav Jung

Výsadou života je stát se tím, kým skutečně jste.
Carl Gustav Jung

V každém z nás je ještě někdo, koho neznáme.
Carl Gustav Jung

Nesnažte se být dokonalí. Buďte úplní.
Carl Gustav Jung

Kdo se dívá ´ven´, ten sní; kdo se dívá ´dovnitř´, ten se probouzí
Carl Gustav Jung

Nakolik musí člověk ztratit sám sebe, aby toužil zapadnout do světa, v němž ve skutečnosti vůbec žít nechce? (Osm týdnů v blázinci)
Eva Lohmann

Naše současné podoby racionality nevedou společnost do lepšího světa. Ve skutečnosti ji od lepšího světa odvádějí. Současné formy rozumu fungují od dob renesance. A budou fungovat tak dlouho, dokud bude lidstvu dominovat potřeba potravin, oblečení a bydlení. Dnes však u mnoha lidí tyto potřeby nepřevažují, a proto struktura rozumu, kterou jsme zdědili z dávných časů, není adekvátní dnešním podmínkám. Začínáme ji vidět takovou, jaká skutečně je - citově hluchá, esteticky smysluprostá a duchovně prázdná. Tak se nám jeví dnes a bude se jevit i v budoucnu. (Zen a umění údržby motocyklu)
Robert Maynard Pirsig

Ve starých kolejích už to dál nepůjde! Budeme-li nadále žít, jak lze žít bez impulsů z duchovního světa, pak sice budeme moci dál rozvíjet průmysl, banky, univerzity... a vykonávat různá povolání, to vše ale povede k úpadku, k zániku civilizace...Dnes nejde o to říkat: „Tak radikálně to nesmíme brát!“ Nebýt v tomto ohledu radikální vlastně znamená napomáhat vplouvání do úpadku lidstva.
Rudolf Steiner

Příliš se dnes ptáme na prospěšnost toho, co děláme. Pokud chceme skutečně napomáhat vývoji, nesmíme se ptát na prospěšnost, ale na to, jestli je něco krásné a ušlechtilé. Nemáme jednat podle principu prospěšnosti, ale z čiré radosti z krásy. Všechno, co dnes člověk vytváří, aby uspokojil svou uměleckou potřebu, z čiré lásky ke kráse, to v budoucnosti ožije a bude to přispívat k jeho vzestupnému vývoji. Je však hrozné, když dnes musíme přihlížet tomu, kolik lidí je už od nejranějšího dětství vedeno tak, že neznají jinou činnost než tu, která slouží materiálnímu prospěchu, jak jsou po celý svůj život odříznuti od všeho krásného a uměleckého. V těch nejchudších lidových školách by měla viset ta nejnádhernější umělecká díla, to by v lidském vývoji přineslo nekonečné požehnání.
Rudolf Steiner

Člověk se stává silným, pokud musí namáhat své svaly. A právě tak musí dobro, pokud se má vystupňovat ve svatost, překonat zlo, které se mu staví do cesty. Zlo má úkol přivést lidstvo na vyšší stupeň.
Rudolf Steiner

Učit se je příjemná věc. Méně příjemné je odnaučovat se. (Zápasník sumó, který nemohl ztloustnout)
Éric-Emmanuel Schmitt