Spajdy Spajdy oblíbené citáty

☰ menu

Mýtus je původní, přirozená, bezprostřední zkušenost světa.
Zdeněk Neubauer

Dnes většina lidí neví, co si má se sebou počít. Příčinou je však jen to, že něco chtějí počít pouze se sebou. V okamžiku, kdy chceme citem prostoupeni něco počít nejen se sebou, nýbrž s celým světem, tehdy si začneme také správně počínat se sebou.
Rudolf Steiner

Kdo chce být svobodný, musí v sobě svobodu vzbudit tím, že začne jednat jako svobodný.
Karol Sidon

Zejména tím, že se nezpůsobilí lidé zmocnili možnosti ovládat různé přírodní síly, budou do světa zasahovat impulsy ke zlu přímo gigantickým a velkolepým způsobem. Proti tomu budou muset ostatní lidé (na základě svých duchovních schopností) vyvíjet odpor, z něhož budou moci vyrůstat opačné síly dobra.
Rudolf Steiner

ZAVEDENÍ SOCIÁLNÍ TROJČLENNOSTI V SOUČASNÝCH PODMÍNKÁCH …lidé říkají: „Ale za této situace se tyto myšlenky nedají uskutečnit“. Tak tomu však není. Proti uskutečnění určitých idejí v přítomnosti jsou jedinou překážkou ti lidé, kteří mají výše uvedenou víru a k tomu moc brzdivě působit v jejím smyslu…
Rudolf Steiner

Všude v přírodě můžeme vidět, co se děje v nás samých. Musíme to jen správným způsobem chápat. (Podstata včel - kosmická chemie)
Rudolf Steiner

Příliš se dnes ptáme na prospěšnost toho, co děláme. Pokud chceme skutečně napomáhat vývoji, nesmíme se ptát na prospěšnost, ale na to, jestli je něco krásné a ušlechtilé. Nemáme jednat podle principu prospěšnosti, ale z čiré radosti z krásy. Všechno, co dnes člověk vytváří, aby uspokojil svou uměleckou potřebu, z čiré lásky ke kráse, to v budoucnosti ožije a bude to přispívat k jeho vzestupnému vývoji. Je však hrozné, když dnes musíme přihlížet tomu, kolik lidí je už od nejranějšího dětství vedeno tak, že neznají jinou činnost než tu, která slouží materiálnímu prospěchu, jak jsou po celý svůj život odříznuti od všeho krásného a uměleckého. V těch nejchudších lidových školách by měla viset ta nejnádhernější umělecká díla, to by v lidském vývoji přineslo nekonečné požehnání.
Rudolf Steiner

Existuje pouze jedna jediná pravda. Ta nezávisí na hlasování lidu, nýbrž je pravdivou sama o sobě. Můžeme snad hlasovat o tom, že součet tří vnitřních úhlů v trojúhelníku je roven 180-ti stupňům? V pravdě není demokracie!
Rudolf Steiner

Když spatřuješ ve světě něco zlého, neříkej, že zde je něco zlého a tedy nedokonalého, ale otaž se: jak se mohu vyvinout k poznání, že ve vyšší souvislosti je toto zlo proměňováno kosmickou moudrostí – v dobro? Jak dospěji k tomu, abych si řekl: „Spatřuješ-li něco nedokonalého, je to tím, že ještě nejsi tak daleko, abys pochopil dokonalost i v této nedokonalosti!“ Kde člověk vidí zlo, má pohlédnout do vlastní duše a sám sebe se otázat: Čím to je, že nyní – kdy přede mnou vystupuje zlo – nejsem tak daleko, abych v tomto zlu poznal dobro?
Rudolf Steiner

Máme jednu možnost, jak se stát zcela svobodnými: stát se svobodnými ve svém vnitřním životě.
Rudolf Steiner

Být pravdivý je ideál, který má mít duše dnešního člověka neustále před sebou.
Rudolf Steiner

Hezký je ten, kdo hezky koná. (Společenstvo prstenu)
J. R. R. Tolkien

Tvořivost je spolupráce člověka a andělů. Nesmíme si ji představovat tak naivně, že by někdo do mysli géniů vkládal hotová řešení, ale ani tak, že člověk duchovně tvoří z ničeho. (...) Duchovně nežijeme v prázdnotě, ale obklopeni světovými myšlenkami tvořivých bytostí, z nichž člověk čerpá a přepracované je vrací zpět kosmu.
Emil Páleš

V každém vyšším světě panuje řád svého druhu a jeho kauzální průnik do nižších světů vyvolává jevy, v nichž se tento řád zrcadlí.
Emil Páleš

První známkou začínajícího poznání je touha zemřít.
Franz Kafka

K vítězství zla stačí, aby dobří lidé nedělali nic.
William Shakespeare

Ti, kdo sní ve dne, poznávají mnohé z toho, co uniká snivcům pouze nočním.
Edgar Allan Poe

...budeme silní jen tehdy, jestliže dokážeme být jednotní, a budeme slabí, jestliže se nedokážeme dohodnout.
Joanne Rowling

Je mnohem snažší odpustit tomu, kdo se mýlil, než tomu, kdo měl pravdu.
Joanne Rowling

Ten, kdo nedokáže v nouzi zahodit poklad, je spoután. (Aragorn)
J. R. R. Tolkien

Ani ti nejmoudřejší nedohlédnou do všech konců.
J. R. R. Tolkien

Jen tak jsi hoden pravdy a žití, když rveš se o ně den co den.
Johann Wolfgang Goethe

Co člověk vymyslel, dělá s láskou, co se naučil, dělá s jistotou
Johann Wolfgang Goethe

Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.
Jan Werich

Kde blb, tam nebezpečno.
Jan Werich

Je věcí rozumnosti zdržovat se úsudku před plným poznáním věcí, zvláště pak slov a činů.
Jan Amos Komenský

Veškeré lidské kvaltování toliko pro hovada dobré jest. Což dobytek jsem, že vše, co dělám, pro břicho dělám a ještě hůře?
Jan Amos Komenský

Myšlenky vysoce praktické stojí o pět hodnostních tříd výše než teoretické; teorie je pouze embryo praxe.
Ladislav Klíma

Sebevědomí, láska a těžká práce tě mohou osvobodit i z chudoby a beznaděje.
Richard David Bach

Neexistuje takový problém, který by pro tebe ve svých rukou neměl dar. Vyhledáváš problémy, neboť potřebuješ jejich dary.
Richard David Bach

Známkou nezralého člověka je, že chce kvůli něčemu podstoupit vznešenou smrt, zatímco známkou zralého člověka je, že chce kvůli něčemu v příkoří žít.
Jerome David Salinger

Měním-li se, mění se svět.
Novalis

Když uvidíš obra, prohlédni si nejprve pozici slunce, aby to nebyl jenom stín trpaslíka.
Novalis

„Láska je konečným cílem dějin vesmíru, vesmírné Amen.“
Novalis

Srdce básníkovo rozumí přírodě lépe než hlava učencova.“
Novalis

Samota je dobrá věc, žije-li člověk sám se sebou v míru a má-li co určitého na práci.
Johann Wolfgang Goethe

Hypotézy jsou lešením, které se staví před budovou a pak se strhává, je-li budova postavena; jsou nutné pro vědeckou práci, avšak skutečný vědec nepokládá hypotézy za předmětnou pravdu, podobně jako nelze pokládat lešení za stavbu samu.
Johann Wolfgang Goethe

Člověk je bohatý tím, co učinil pro druhé.
Johann Wolfgang Goethe

Jsme to, co si myslíme. Vše z toho, co jsme, vzniká s našimi myšlenkami. Myšlenkami tvoříme svět.
Siddhártha Gautama

Kořenem všeho zla je nedostatek poznání.
Siddhártha Gautama