Kapis Kapis oblíbené citáty

☰ menu

„Dobrá díla jsou plodem dobrého charakteru a protože je chvályhodnější příčina než následek, chval více dobrý charakter bez vzdělání než vzdělance bez charakteru.“
Leonardo Da Vinci

Jest ostatně věcí přirozenou, že všude tam, kde zájmy lidské střetnou se s přírodními, krása hyne; les ustupuje polím, příbytky opeřenců domovům tvorů na pevných nohách a skály v štěrk mění svou tvářnost; co však nejnerozumnějším činem lidským zůstává, je zasahování do vlastní činnosti přírodní tam, kde živelná dění, málo posud a částečně jen člověkem ovládaná, samy prospěšný nakonec stav zemi vytvářejí, třeba spočátku působení jich zhoubným býti se zdálo.
Josef Váchal

Historie je lež, na níž jsme se shodli.
François-Marie Arouet

Mluvit pravdu v čase všeobecného klamu je revoluční čin.
Eric Arthur Blair

Pokud nenávidíte násilí a nevěříte politice, zbývá vám jediný lék: vzdělání.
Eric Arthur Blair

Žurnalistika znamená otištění toho, co si někdo jiný nepřeje vidět otištěné. Všechno ostatní je public relations.
Eric Arthur Blair

Minulost byla vymazána, vymazání bylo zapomenuto, lež se stala pravdou.
Eric Arthur Blair

Kdysi bylo znakem šílenství věřit, žže se Země otáčí kolem Slunce; dnes je ššílenstvím věřit, žže minulost je nezměnitelná.
Eric Arthur Blair

Demokracie se může lehce stát vládou darebáků
Edmund Burke

V budoucích časech si státníci budou proti zemi, kterou napadnou, vymýšlet ty nejlacinější lži, a lidé jim za tyto svědomí uspávající lži budou vděčni. Budou do sebe ty lži co nejpilněji vstřebávat a odmítnou zabývat se jakýmikoli pokusy je vyvracet. A tak budou sami sebe přesvědčovat, že válka je spravedlivá, a budou děkovat Bohu za klidný spánek, kterého se dočkají poté, co tento proces groteskního sebepodvádění doběhne až do konce.
Samuel Langhorne Clemens

„Jsou lidé, kteří se pohybují za kulisami světového dění a proto jsou také dva druhy dějepisu. Předně ten oficiální, zfalšovaný a dále tajný, v němž jsou skryty skutečné příčiny historických událostí – samé hanebné a podlé příběhy.“
Honoré de Balzac

Za každým velkým majetkem se skrývá zločin.
Honoré de Balzac

Nikdo není tak beznadějně zotročený, jako ti, co falešně věří, že jsou svobodní.
Johann Wolfgang Goethe

Nemůžeme děti tvořit podle své vůle. Musíme je mít, milovat a vychovávat co nejlépe a jinak je nechat na pokoji.
Johann Wolfgang Goethe

Byl jsem dlouho přesvědčován, že noviny jsou dělány jen proto, aby pobavily dav a poblouznily ho ve chvíli, kdy buď vnější síla nebo duch nedovolují novináři říkat pravdu. Proto jsme je přestal číst.
Johann Wolfgang Goethe

Věřím, že všichni ti, kteří těží z války a přispívají k jejímu vzniku, by měli být zastřeleni hned první den občany své země.
Ernest Hemingway