JeKa JeKa oblíbené citáty

☰ menu

Říkejte si co chcete, ale má-li být dobré jméno člověka zahanbeno, nikdo to neprovede tak dobře jako příbuzní.
William Makepeace Thackeray

Revoluce nikdy nenáleží prvnímu, který jí začne, nýbrž vždy až poslednímu, který jí dokončil.
Stefan Zweig

Omyl tisíců uhájí vždy své právo proti pravdě jednotlivce.
Stefan Zweig

Jsme vděčni velkému muži, ukáže-li nám své slabosti, které ho činí lidským.
Stefan Zweig

Filozofové jsou násilníci, kteří nemají k dispozici armádu, a proto si podrobují svět tím, že jej zavřou do nějakého systému.
Robert Musil

Čas si vymysleli lidé, aby věděli, od kdy do kdy a co za to.
Jan Werich

Veršem, neboť jsem vlastně básník z povolání, budu Vám tady, dámy, páni, líčiti svoji prostou osobu. Chci vynechat, co notoricky znáte, to, že jsem běloch a že verše hnětu z bláta a hlíny, kterou kradu světu, tu ze zahrádky, jindy ze hrobu. Narodil jsem se už co malé dětsko a stal se ze mě spořádaný Čech. Mám auto, ledničku, mám chatu, zkrátka všecko... a hlavně spěch a hlavně spěch a hlavně spěch... Leč u kolébky stála takhle bokem sudice škodolibá, ta mrkla na mě jediným svým okem a od té doby jsem tak trochu cvokem a to je chyba... Pak přechodil jsem pubertu a od těch dob dělám tak trochu do básnění: zahrádka, hrob,... A mládí pádí, pádí a pátým pádem voláme: Živote, ne tak čile, cesty jsou ledabilé a kolo se ti poláme! Život však zdrhá, jako když ho ženou... já jsem řek' ženou... tou ženou kýženou, tou ženou vytouženou,... ano, já poznal v životě pár koket zrovna včera jsem potkal poslední, ukázala mi, zač je toho loket a nečekala, až se rozední. Ne, nepočkala, nedala mi sbohem, ráno zůstalo dlužno večeru. Jsem ten, kdo píše vybroušeným slohem slavnostní sonet o svém průseru. Vím však, že dojímat mi není zrovna dáno a že spíš než ke smutku já k smíchu pudím, jednou však až mi řenou, že je ráno, tak já se, já se prostě neprobudím. A bude po srandě! Chápete milostivá?
Jiří Suchý

Mládí je fyzické, ale i duševní. To fyzické nás s přibývajícími lety opouští, zatímco to duševní taky.
Jiří Suchý

Budeš tedy soudit sám sebe (...) To je to nejtěžší. Je mnohem složitější soudit sám sebe než kohokoliv jiného. Jestliže se ti podaří soudit dobře sám sebe, bude to znamenat, že jsi opravdu moudrý.
Antoine de Saint-Exupéry

After all, tomorrow is another day.
Margaret Mitchell