anetka.repova anetka.repova oblíbené citáty

☰ menu

Maybe I am looking at you: he whispered. Maybe I always have been. (Inferno, Luca)
Catherine Doyle

Nekupte to, když je to tak levné!
Bohumil Hrabal

Správná literatura tu není proto aby člověk lépe před spaním usnul, ale aby vyskočil z postele a běžel rovnou naplácat panu spisovateli na držku.
Bohumil Hrabal

Obsah knihy je ten, který tam je.
Bohumil Hrabal

Buďte na lidi hodní, nebo vám nepůjdou na pohřeb.
Bohumil Hrabal

Básník nutně musí projít vším, co bylo napsáno od Homéra až po nynější časy, jinak to nemá cenu. Musíte znát, co bylo před vámi, a pak, pomalu, nebo třeba současně, musíte na to jít pokorně, jako se na svou skutečnost dívali ti druzi ...
Bohumil Hrabal

... já když čtu, tak vlastně nečtu, já si naberu do zobáčku krásnou větu a cucám ji jako bonbón, jako bych popíjel skleničku likéru, tak dlouho až ta myšlenka se ve mně rozplývá, tak jako alkohol, tak dlouho se do mne vstřebává, až je nejen v mým mozku a srdci, ale hrká mými žilami až do kořínků cév.
Bohumil Hrabal

Nemám literární sklon, jsem literatura sama, nic jiného nejsem a ani nemohu být.
Franz Kafka

Kdo hledá, nenajde, ale kdo nehledá, bude nalezen.
Franz Kafka

Dřív jsem nechápal, proč jsem na svou otázku nedostal odpověď, dnes nechápu, jak jsem mohl věřit, že se mohu ptát. Ale já jsem přece nevěřil, já se jen ptal.
Franz Kafka

Člověk může všechno, jenom sám před sebou neunikne.
Franz Kafka

Vždyť bych si i kurvu vzal, kdybych věděl, že mě má ráda.
Karel Hynek Mácha

Srdce mé stále po lásce prahne, nikomu však již nevěřím. Když někdo ke mně ruce své vztáhne, ustoupím bojácně ke dveřím.
František Gellner

Já držím pohár ve své dlani jenž čeká na rty člověka. Já držím pohár ve své dlani: své srdce, které přetéká. (Přetékající pohár)
František Gellner

Co s přáteli? Dnes pil jsem s nimi, a v nouzi pětku nepůjčí mi.
František Gellner

Otec vždy hovorieval, že ak s niečím bojuješ, poobzeraj sa po ľuďoch okolo seba a zistíš, že každý s niečím bojuje a je to preňho rovnako ťažké ako pre teba. Drahý John
Nicholas Sparks

Poézia má inšpirovať bez dôvodu a dojímať bez pochopenia.
Nicholas Sparks

Lidský život je jenom množina jednotlivých kratičkých životů, jež se jeden po druhém přimykají ke každému novému dni.
Nicholas Sparks

Láska je jako vítr, nevidíme ji ale můžeme ji cítit.
Nicholas Sparks

Konverzace je jako text a smích zase hudba a dohromady z času stráveného společně vznikne melodie, která se může hrát stále dokola aniž by se omrzela. (Volba)
Nicholas Sparks

A třeba na kratičký moment budeš tenhle pocit sdílet se mnou i ty, usměješ se na mě a zachováš si vzpomínky, které zůstanou navždy jen naše.
Nicholas Sparks

Láska nic neznamená, dokud nejsi ochotná přijmout závazky, a musíš přitom myslet nejen na sebe, ale i na to, co si přeje on. Nejen v současnosti, ale i v budoucnu. (Bezpečný přístav)
Nicholas Sparks

Život je pouhá sbírka malých životů, z nichž každý se žije jeden den.
Nicholas Sparks

Vieš čo som sa naučil, keď som stratil rodičov? Že vždy sa dá pokračovať, akokoľvek neskutočne to vyzerá. Žiaľ časom ustúpi. Možno nikdy celkom nepominie, ale je čoraz znesiteľnejší. Drahý John
Nicholas Sparks

Naučil jsem se, že opravdová láska i přátelství mohou nadále růst, a to i přes nejdelší vzdálenost.
Nicholas Sparks

Problém je v tom, že nevím jak popsat stres, nudu a zmatek oněch devíti měsíců. Ještě tak řeknu, že tam byla spousta písku. Jasně, je to poušť a já jsem strávil spoustu času na pláži, takže bych měl být na písek zvyklý, ale tam byl jiný než doma. Zalézal vám do šatů, do pušky, do zavřených krabic, do jídla, do uší, do nosu, mezi zuby, když jsem si odplivl, pokaždé mě škrábal v ústech. Tohle lidi, se kterými jsem mluvil, ještě brali, ale zjistil jsem, že nechtějí slyšet, jak to bylo doopravdy, totiž že v Iráku to po většinu času nebyla taková hrůza, ale že někdy to tam bylo horší než v pekle. Doopravdy by chtěli slyšet, že jsem viděl, jak kluk z mojí čety nešťastnou náhodou zastřelil malé dítě, které bylo v nesprávný čas na nesprávném místě? Nebo že jsem viděl vojáky roztrhané na kusy, protože najeli na podomácku vyrobené miny? Nebo že jsem viděl potoky krve, které se valily ulicemi kolem částí lidských těl? Ne, lidi raději chtějí slyšet o písku, protože ten udržuje válku v bezpečné vzdálenosti od nich. (Drahý Johne)
Nicholas Sparks

Díval se na ni a s jistotou věděl, že se zamiloval. Přitáhl ji k sobě a pod pokrývkou z hvězd ji políbil a žasl, jak vůbec mohl mít takové štěstí, že ji našel. (Poslední píseň)
Nicholas Sparks

„Poezie se přeci nepíše proto, aby se rozebírala. Má povznášet, aniž by se o ní přemýšlelo, dojímat, aniž bychom chápali proč.“ (Zápisník jedné lásky)
Nicholas Sparks

...než něco začneš nenávidět, musíš to nejdřív milovat.
Nicholas Sparks

"Jak jste správně řekl, když je to někdo z našich blízkých, na ničem jiném už nezáleží. Zapomeneme dokonce, kým jsme. Možná se z nás přitom stane nestvůra." z knihy Jeden za druhým
Chris Carter

Když je realita příliš nesmyslná a rozum nad ní zůstává stát, lidská mysl si někdy vytvoří svou vlastní.
Chris Carter

Život je divná věc. Nezáleží prý na tom, kolik dobra v něm vykonáte nebo kolika lidem pomůžete. Chyby, které jste udělali vás straší až do poslední chvíle. (Sochař smrti)
Chris Carter

Jak je možné, že žena umí vidět z dáli to, co muž nevidí ani z blízka?
Thomas Hardy

V nouzi je každá minuta drahá a přece je lepší pozdě než nikdy. (Návrat krále)
J. R. R. Tolkien

Mnozí z těch, co žijí, by zasluhovali smrt. A mnozí z těch, co zemřeli, by si zasloužili žít.
J. R. R. Tolkien

Mnozí z těch, co žijí, by zasluhovali smrt. A mnozí z těch, co zemřeli, by zasloužili žít. Můžeš jim snad dát život? Tak nesuď, kdo má zemřít a kdo žít.
J. R. R. Tolkien

Když nemůžete něco najít, nejlepší věc, kterou můžete udělat, je hledat. Pakliže hledáte, jistě určitě něco najdete, ale není to vždy to, oč vám jde.
J. R. R. Tolkien

Nejlepší lidi jsou ti, které nikdy nepotkáte.
Charles Bukowski

Doprčic, copak může být někdo odvázanej z toho, že se každý den v půl sedmý probudí drnčením budíku, vyskočí z postele, obleče se, násilím se nakrmí, vysere, vychčije, vyčistí si zuby a pak bojuje se silničním provozem, aby se dostal na místo, kde v podstatě vydělává hromadu prachů pro někoho jiného a ještě se po něm chce, aby byl vděčný za to, že dostal šanci to dělat?
Charles Bukowski

Mě nezajímá, co chčiješ, ale co říkáš.
Charles Bukowski