adriane9 adriane9 oblíbené citáty

☰ menu

Chodím se tam dívat na sochy a obrazy, sedávám mezi nima a cítím pokoru. Miluju umění, strašně rád se na něj koukám a cítím ho a čtu o něm a mluvím o něm, ale do Musée dOrsay a do všech muzeí a galerií v Paříži chodím hlavně proto, že se chci naučit, jak přemýšlet, jak myslí umělci, a proč vytvořili zrovna to, co vytvořili. Chci vědět, co měli v srdci i v hlavě, co měli v krvi, co je pohánělo a kolik je to stálo./ Katerina
James Frey

Nesním o prstýnkách a bílých šatech a kostelech, ale o chtíči a šílenství, o lásce, co láme srdce, rozpoutává války, ničí životy, o lásce, co se vám vpálí do duše jako cejch, takže ji cítíte při každém úderu srdce, která vám sežehne vzpomínky a vrací se vždycky , když jste sami a všude je klid a ticho a svět zmizí v dálce. /Katerina
James Frey

Je to pošetilý a asi marný, ale člověku se líp žije, když na něco čeká.
Zdeněk Svěrák

Děti se pyšní jizvami jako medailemi. Milenci v nich vidí tajemství, která je třeba odhalit. Jizva vzniká, když se svět stane bytostí z masa a krve. (Oblíbená hra)
Leonard Cohen

Dokud žijete - milujte se navzájem, a neste si následky.
Robert Fulghum

Bojím se samoty. Zkus si zajít do blázince nebo do továrny, sedni si do autobusu nebo do bistra. Všude žijí lidé v naprostém osamění. Třesu se při pomyšlení, že se všechny ty jednotlivé hlasy ponesou k nebi jako náhodná kopí. A jejich těla stárnou, srdce pukají jako staré tahací harmoniky, začínají problémy s ledvinami, svěrače se uvolňují jako vytahané gumičky. Děje se to nám všem, i tobě pod těmi zelenými proužky. Nejradši bych Tě držel za ruku. A právě tohle je ten zázrak, kvůli kterému jukeboxy na celém světě polykají čtvrťáky. To, že se můžeme tomu lhostejnému masakru vzepřít. Vzít tě za ruku je výborný protest. Škoda, že tu nejsi se mnou. (Oblíbená hra)
Leonard Cohen

Až umřeme, už tu nebude nikdo jako my. Lidé ale nikdy nejsou stejní - když odejdou, nelze je nahradit. Zůstane po nich prázdné místo, které není možné zaplnit, neboť osudem lidské bytosti - osudem genů i nervové soustavy - je být jedinečný, nalézt si svou cestu, žít svůj život, umřít svou smrtí.
Oliver Sacks

Nejhorší břemeno, jaké může člověk vláčet životem, je strach a úzkost z toho, že nesmí být takový, jaký skutečně je. (Nedostatečný pocit vlastní hodnoty)
Heinz-Peter Röhr

Žádný nepřítel se vám nezoškliví tolik, jako ten, kdo býval přítelem nebo jím stále ještě je, a takových je mnohem víc, než tušíte. Nejhorší nepřítel je ten, který vás zná a ví, co vás nejvíc raní, a jestli je ke všemu obratnější než vy, pak na tom nejste moc dobře.
William Saroyan

"Kdyby minulost vaší partnerky byla minulostí vaší, kdyby její bolest byla vaší bolestí a její vědomí vaším vědomím, pak byste přemýšleli stejně jako ona. S tímto uvědoměním přichází soucit, odpuštění a klid. Vaše ego to však nechce slyšet, protože pokud nemůže druhého posuzovat, ztrácí sílu."
Eckhart Tolle

Když ztratíte spojení s vnitřním tichem, ztratíte spojení se svým já. Pokud ztratíte spojení se svým já, ztratíte se ve světě.
Eckhart Tolle

"Pochybnosti jsou špendlíky, které propíchnou záchranný člun"
Ransom Riggs

Sníš o mě? / Já o tobě sním. / Vyhladovělý duch / prahnoucí po tvém žáru / oceánu tvých očí / tvých vlhkých rtech / teplém uspokojení / Bez tebe jsem jen dutina / plná stracu - hromádka kostí / a na mase už nezáleží / Nedává to smysl / Kvůli tobě teď zpívám / Poušť se hlásí o mou krev / a já zapomínám dýchat
Lydia Lunch

Dokud se nebojíš, tak ti nikdo jinej nemůže řídit život. To si zapamatuj. Peklo znamená bát se všeho možnýho. Nebe znamená odmítnout strach.
Tom Robbins

Neboť člověk je hluboce závislý na svém odrazu v duši druhého člověka, i kdyby to byla duše kreténa. (Ferdydurke)
Witold Gombrowicz

Šílenství je relativní. Záleží na tom, kdo koho zamkl v jaké kleci.
Madeleine Roux

Hudba tolik oživuje samotu, protože sbližuje. Může být prožívána v tisícové společnosti, kde nikoho neznáme, a přece aniž kdo promluvil, scelí tuto společnost, rozezní puls i tep jistou společnou vidinou. Vyvádí nás ze sebe samých, a proto je citlivým a účinným lékařem bolesti. Utěšuje všude tam, kde slova svou hranatostí jsou bezmocná.“
Jiří Pilka

Právě strach, ne bolest způsobuje, že člověk podlehne.
Jo Nesbø

UMĚT VČAS ODEJÍT - Člověk by měl přestat tam, kde už svou práci nemá rád, když je mu potíží a břemenem, když ubývá těch, kdo ho potřebují. Diváků, čtenářů, spolupracovníků. Někdy je potom odchod racionální úvahou a jindy doslova uměním. Výrazem odvahy a pokory.“
Miroslav Horníček

Muž, který vás nechce, a kterého si chcete vzít, přestože si vás nezaslouží, si rozhodně zaslouží, abyste si ho vzala.
Miroslav Horníček

Mlčet je možno z nedostatku myšlenek i z jejich zralosti; mlčí ten kdo ví.
Miroslav Horníček

Čas plyne a člověk se učí pokoře.
Miroslav Horníček

Manželství musí být rovnost smýšlení a citu, stejná vzdělanost, obapolná důvěra a neomezená svoboda.
Božena Němcová

Myšlenka se stává volnou teprve tehdy, když přestane být podpěrou.
Franz Kafka

Jdi za svým snem a Vesmír ti otevře dveře tam, kde dřív byly pouze zdi.
Joseph Campbell

„Zkalená voda se vyčistí, je-li v klidu.“
Lao-c´

Mají-li se volnost a láska vylučovat, volím volnost. Raději černá křídla než růžová pouta.
Karel Čapek

Jsem slabý člověk, ale v mé slabosti je má síla; můj smutek mne nebolí, má osamělost, to bude zároveň mé přemýšlení; mé odříkání, to bude zároveň má čistota.
Karel Čapek

Před člověkem se můžeš schovat pouze v náručí jiného člověka.
Witold Gombrowicz

Někdy se vzbudíš. Někdy tě pád zabije. A někdy, když padáš, vzlétneš.
Neil Gaiman

Lidé si myslí, že sny nejsou skutečné, protože nejsou z látky, z částic. Sny jsou skutečné, ale skládají se z názorů, představ, vzpomínek, hříček a ztracených nadějí... (Sandman)
Neil Gaiman

Jsou věci okamžité a jsou také věci věčné. A k těm věčným patří i jedno z nejtěžších a nejkrásnějších umění... odpouštět...
Michal Horáček

a co s tím, když je v pánu, z popela ho nevyštracháš, ze slz nesložíš,
Hana Andronikova

Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj.
Oscar Wilde

Peklo je prázdné, ďáblové jsou mezi námi.
William Shakespeare

Láska se nemění každou hodinou či dnem, ale trvá celý život. A jestli se mýlím, nikdy jsem nic nenapsal a nikdy se nestalo, že se dva lidé milovali.
William Shakespeare

Až teprve naše společná láska mi ukázala co je v životě důležité. Teď vím, že štěstí je jen poloviční, když se o něj nemáš s kým dělit, a že smutek je dvojnásobný, když Ti z něj nemá kdo pomoci. S Tebou jsem poznal, co to znamená opravdu milovat a jaké to je, když je moje láska opětována...
William Shakespeare

Nepleť si lásku s vlastnickým poblouzněním; z něho pochází to nejhorší trápení. Neboť v tom se lidé mýlí: z lásky trápení nepochází. Trápení plyne z touhy vlastnit, a ta je opakem lásky.
Antoine de Saint-Exupéry

- Co to znamená ochočit? - Je to něco, na co se nezapomíná. Znamená to vyvořit pouta.
Antoine de Saint-Exupéry

Vezměte si slovo prdel. To je v českém nadávání chrám. Umísťujeme tam vše, co se nám nepodařilo. Posíláme tam nepohodlné lidi. Dokonce tam voláme v zoufalství o pomoc. Určitě znáte lidi, kteří bez vole nedají dohromady větu. A tou přemírou ztratilo nadávání smysl. Stalo se zvukem. Když dneska řeknete exkrement, lidi se pohoršeně otočí. Když řeknete hovno, ani se neotočí
Jan Werich