kotasbk kotasbk komentáře u částí děl

☰ menu

Maska Červené smrti / Maska Rudé smrti / Škraboška rudé smrti

Na povídku jsem narazil v málo známém filmu Pan Jones. Byla zde zmíněna a přemýšlel jsem proč asi. Více než samotný film a přenesení významu povídky do doby Sovětského svazu, mě zaujaly hodiny. Připadal jsem si jako ve čtvrté sérii Stranger Things. Tolik myšlenek pouze z jedné povídky. Asi mám v mé palici guláš.

22.07.2023 3 z 5


Metoda doktora Téra a profesora Péra / Systém doktora Tarra a profesora Fethera

Zajímavé. Připadal jsem si jako u Švejka v blázinci.

24.01.2021 5 z 5


Černý kocour / Černá kočka

Zajímavá povídka, která ukazuje, jak je přílišná konzumace alkoholu pro psychiku nebezpečná. Začíná to pomaloučku polehoučku menší averzí, poté nenávistí vůči všem a hledání viníků mezi těmi, kteří za nic nemůžou. Mohl snad kocour za něco? Mohl jen za to, že neutekl dřív, než zjistil, že páníček má porouchaný mozek.

24.12.2020 5 z 5


Zázrak s Julčou

Moje první povídka od Olbrachta. A že bych byl nějak unešen? Tak to se říct nedá. Tak já nevím, jestli smyslem povídky mělo být ukázat bídu a hlad kdesi v Podkarpatské Rusi, kontrasty mezi bohatými góji a chudými Židy, zároveň ne všichni Židé byli bohatí (tak jak se obvykle ukazuje, že typický Žid je obchodník a má tunu zlata a stříbra), a nebo zkrátka všemohoucí Hospodin vždy sešle nějakou příležitost, ale stejně i tuhle příležitost musíte chytnout za pačesy a něco z toho vytěžit. A na závěr jsem si poznačil jednu pravdivou větu: "člověk chudý jest jako člověk mrtvý". To je celkem vystihující. A až bude čas, tak se vypravím do Mikvy na nějakou událost, to jsem zvědav, co nám Ivan z tohoto východočeskoslovenského zapadákova ukáže.

05.12.2020 1 z 5


Něco více

Tahle povídka mě utvrdila v přesvědčení, že svět zaklínače není pro mě. Naštěstí mě čeká už jen poslední povídka a je konec. Konec. A pak si půjdu číst Tolkiena.

13.02.2020 2 z 5


Meč osudu

Ten les smrdí Tolkienem.

05.02.2020 3 z 5


Hranice možností

Fenapes!

21.01.2020 4 z 5


Konec světa / Kraj sveta

Tohle je zatím nejlepší povídka z první knížky. Vtipná, svižná a poprvé se zde objevují elfové. Ten čert mi přijde jako prima kluk, určitě by s ním byla sranda při sraní do studny.

Uk! Uk! Meeeee!

29.12.2019 5 z 5


Zrno pravdy / Zrnko pravdy

"kousej mě, zvíře!"

Tak tohle byla výborná povídka, až jsem ztratil přehled o čase. Málokdy se mi stává, že neslyším kostelní zvony oznamující půlnoc.

23.12.2019 4 z 5


Jáma a kyvadlo / Studna a kyvadlo

O povídce jsem už několikrát slyšel, ale bylo to především kvůli tomu, že se jedná o nejznámější povídku autora. Nikdy jsem neslyšel o samotném příběhu, takže jsem si mohl představovat a očekávat cokoliv. Bohužel po přečtení jsem mírně zklamán, protože jsem doufal v něco strašidelného či napínavého. Výsledek je spíš nemastný neslaný. Možná je to i tím, že jsem se nedokázal představit v hlavní postavě, která očividně zažívá muka...

23.12.2018 3 z 5


Vampýr

Příjemné krátké čtení při kávě na zahradě. Byl jsem překvapený, jak příběh skončil, protože jsem čekal, že mladá slečna bude zakousnutá, ale nestalo se tak.

09.08.2018 4 z 5


Mexický feláhové

V mém vydání má povídka trochu jiný název, a to Mexický rolník.
V první polovině jsem cítil vůni tortil s masem. Představoval jsem si, jaké to asi je, když sedíte uprostřed vesnice na kamenném hajzlu bez soukromí, a jak se na vás všichni koukají, když tam ráno provádíte jistou potřebu.

03.07.2018 3 z 5


Přístavní mola noci bez domova

... a Deni zaloví v kapse a vytáhne starý měděný otvírák a napíchne dvě plechovky a pivo zasyčí tou smutnou nocí a my do sebe obrátíme pivo jen to žbluňkne ...

01.07.2018 3 z 5


Ničitelé

Tahle povídka byla zmíněna ve filmu Donnie Darko (2001)

18.11.2015