zuzosch zuzosch komentáře u knih

☰ menu

Jak přežít svého muže Jak přežít svého muže Jana Bernášková

Anotace knihy je výstižná. Já knížku doporučuji všem, kdo se chce pobavit, ale třeba i zamyslet, kdo hledá “obyčejný” příběh ze života, protože nějakou Lucii nebo někoho jako její kamarádky zná každý. Mně se kniha moc líbila, je čtivě napsaná, erotické scény mi nevadily, zapadaly přirozeně do děje. Těším se na další knihu autorky.

16.11.2020 5 z 5


Návrat do Valbone Návrat do Valbone Josef Habas Urban (p)

Pamatuji si, jak jsem přišla na podzim do školy a vestibul fakulty byl oblepen plakáty o tom, že se pohřešují tři studenti, s výzvou, ať se přihlásí kdokoli, kdo by měl o nich jakékoli informace. Dost mě to zasáhlo, protože všichni jsme si připadali neohrožení a pořád plánovali nějaké cesty...doufala jsem, že se najdou... Podle toho, jak byla kniha prezentována, jsem stejně jako mnoho čtenářů přede mnou čekala román o putování po jejich stopách, nikoli akční, s realitou mající málo společného, příběh s faktografickými chybami (viz komentáře níže). Dvě hvězdičky dávám za poměrně čtivou formu.

25.01.2020 1 z 5


Než vystydne káva Než vystydne káva Tošikazu Kawaguči

Krásná kniha. Graficky i obsahem. Záložka v knize představující kouř, který se vznáší nad kávou, stejně jako postavy v knize, když odcházely/vracely se z minulosti. Dostala mě poetika knihy, i když (vzhledem k pravidlům návratů do minulosti) je dost melancholická, u příběhu sester jsem měla slzy v očích. Vůbec mi nevadilo opakování pravidel, popisu kavárny, postav, přišlo mi, že je to záměr autora knihy, který na mě nepůsobil nijak rušivě. Jednotlivé příběhy se tak daleko více propojily. Ke kvalitě a čtivosti knihy přispívá vynikající překlad I. Barešové. Myšlenkou knihy je, že přesto, že minulost nemůžeme změnit, můžeme ovlivnit to, zda se z ní poučíme a jaká bude naše přítomnost. Knihu rozhodně doporučuji k přečtení.

12.08.2019 5 z 5


Deníky Poliny Žerebcovové - Děvčátko uprostřed čečenské války Deníky Poliny Žerebcovové - Děvčátko uprostřed čečenské války Polina Žerebcova

“Napravo půjdeš, ztracen budeš!
Nalevo půjdeš, ničeho nedojdeš!
Tady zůstaneš, o všechno přijdeš!”
Autentické děsivé svědectví o životě dospívající dívky v čečenských válkách. Musela jsem knihu číst s přestávkami. Náročné čtení, které ale stojí za námahu.

02.01.2019 5 z 5


Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

+ Čtivá oddechová kniha. Četla jsem všechny knihy, které P. Hartl doposud napsal, a asi jsem měla přehnaná očekávání, proto jsem zklamaná... Obdobné příběhy několika párů a jejich rodin z obdobného prostředí jako Erotikon, Okamžiky... Pokud bych jiné Hartlovy knihy nečetla, bylo by mé hodnocení určitě vyšší: ****
-některé v knize užívané výrazy a obraty mi až vadily, přišly mi uměle vytvořené...
A ten konec...ale jo, o Vánocích jsem vlastně ráda, jak to dopadlo...:)

30.12.2018 3 z 5


Praha noir: čtrnáct povídek předních českých spisovatelů Praha noir: čtrnáct povídek předních českých spisovatelů * antologie

Vynikající nápad, moc se mi líbilo zpracování knihy a to, že každá povídka byla z jiné části Prahy, v knize vyznačené. Kniha jako celek se mi velmi líbila. Samozřejmě, že některé povídky mě zaujaly více, jiné méně, některý spisovatel a jeho styl je mi bližší, přesto hodnotím autorskou různorodost jako výrazný klad knihy a s každou další povídkou jsem byla napjatá, jak daný autor téma uchopil a zpracoval. Vyzdvihla bych zejména povídky první části "Ostří hoši" (autoři M. Goffa, Š. Kopřiva, M. Urban, J. W. Procházka), ty se mi velmi líbily, a byly podle mého názoru ještě spolu s také povedenou povídkou M. Pilátové nejvíc "noir".

24.11.2016 5 z 5


Advokátka v šoku Advokátka v šoku Daniela Kovářová

Rozhodovala jsem se mezi "odpadem" a jednou hvězdičkou, když nakonec asi rozhodlo to, že nemám srdce na odsouzení knihy do kategorie "odpad", už jen za snahu, protože si myslím, že autorka určitě žádný "odpad" napsat nechtěla. Po knize jsem sáhla s úmyslem přečíst si něco odlehčeného po náročné četbě, ale měla jsem problém ji vůbec dočíst. Kniha mě neoslovila, nevtáhla do děje, Bolzan byl spíš rušivým prvkem než vtipným glosátorem ze záhrobí. "Vtipné pasáže" mě nepobavily, použitý humor mi přišel tzv. na sílu, čekala bych i lepší a přesnější popis prostředí (vzhledem k tomu, že by jej autorka měla dobře znát). Styl, kterým je kniha napsána, mi připomněl takové ty příběhy na pokračování, co vycházely kdysi v ženských časopise ala Vlasta.

01.07.2015 1 z 5


Prázdniny u babičky Prázdniny u babičky Edith Unnerstad

Dle mého názoru a názoru mé dcery jedna z nej knížek pro děti. Kéž by měla pokračování!...

12.10.2014 5 z 5


Slečny Slečny Barbora Baronová

Kaleidoskop osudů žen různých věkových kategorií, které se nevdaly a neměly děti. Mně se kniha líbila, je napsaná čtivě, byť tím, že jsou jednotlivé výpovědi žen psány jednotným stylem a jazykem, ačkoli jsou ženy různého věku, vzdělání a původu, ke konci mi již splývaly. Kniha na mne dost silně zapůsobila zejména uvědoměním si, jak rychle život uteče mezi prsty, člověk se nenaděje a je na jeho konci. Zpracování knihy a fotky jsou moc pěkné.

17.08.2014 4 z 5


Chaloupka na vršku: Nové příběhy Chaloupka na vršku: Nové příběhy Šárka Váchová

Četly jsme s dcerou první díl, ze kterého byla tak nadšená, že jsme musely koupit i pokračování :) Kniha poetickou, ale zároveň velmi poutavou formou seznamuje děti s různými staročeskými zvyky, svátky a s nimi spojenými legendami. Opravdu knihu doporučuji, je to mezi současnou záplavou akčních hrdinů balzám na duši.

15.08.2014 5 z 5


Otazníky detektiva Štiky Otazníky detektiva Štiky Jiří Kalousek

Výběr asi třetiny všech komiksových příběhů detektiva Štiky, které vycházely v 70. a 80. letech v Ohníčku, co stránka, to příběh včetně vyřešení. Je příjemné si zavzpomínat, některé příběhy jsou jednoduché, některé, jak už tu bylo zmíněno, člověk horko těžko pochopí i po přečtení rozluštění :). Příběhy moc bavily i mou 6 letou dceru. Na škodu je snad jedině to, že některé příběhy se opakují (starší a novější verze).

20.07.2014 4 z 5


Spánek Spánek Haruki Murakami

"Spánek" je povídka o ženě v domácnosti, která naráz bez zjevné příčiny nemůže spát, a jak s tímto svým problémem a "získaným" časem naloží. Tolik zjednodušeně obsah povídky, chci se vyhnout spoilerům :). Souhlasím s tím, že každý potřebuje svůj prostor, čas, který má jen sám pro sebe. To, čemu moc nerozumím je skutečnost, že paradoxně tato žena, vzhledem k náplni svého dne, tak, jak je v povídce popsán, měla (dle mého názoru) možnost vytvořit si tento čas i během dne...a přitom uvažuje tak, jakoby neměla minutu volnou a tímto svým nespáním získala čas, "kdy si může dělat, co se jí zlíbí, aniž by to koho sebeméně obtěžovalo, aniž by tím na koho kladla jakékoli nároky." Chápu narušení stereotypu, ale myslím, že v určitém stereotypu žije většina běžné populace... Nicméně povídka je zajímavá, a to zejména pro vlastní představy, jak bych se získaným časem naložila já sama :))

27.02.2014 4 z 5


Ani o dolar víc, ani o dolar míň Ani o dolar víc, ani o dolar míň Jeffrey Archer

Lehké zábavné čtení, dělá čest edici čtení na dovolenou! :)

21.07.2013 4 z 5


Moja, Tatu a tiplíci: Gorilí pohádky Moja, Tatu a tiplíci: Gorilí pohádky Miroslav Bobek

Pěkné poutavé příběhy, dceři (5 let) se moc líbily.

24.02.2013 5 z 5


Království za story Království za story Petr Šabach

Dobře se to čte. To je všechno. Od dobré povídky čekám víc. Tyto příběhy podle mého názoru nemají pointu, jen tak plynou a najednou je konec ...

22.01.2013 2 z 5


Indiánské pohádky Indiánské pohádky Vladimír Hulpach

Krásná poetická knížka plná příběhů z jiného světa

19.11.2012 5 z 5


Štuclinka a Zachumlánek Štuclinka a Zachumlánek František Nepil

Knihu jsem četla své čtyřleté dceři, moc se jí líbila a byla smutná, když jsme ji dočetly, že prý je ta knížka moc krátká, což si myslím, že je nejlepší ohodnocení. Příhody jsou vtipné, milé, poetické, přesně pro čtení před spaním.

31.01.2012 5 z 5


Čtvero ročních období v Basilicatě Čtvero ročních období v Basilicatě David Yeadon

Pokud vás zajímá, jak se žije v jednom z jižních regionů Itálie, tak tato kniha je tím správným průvodcem, neboť se jedná o cestopis postavený na popisu rituálů, zvyků a pravidelně se opakujících slavností během jednoho roku, doplněných osobními zážitky autora.

22.01.2012 4 z 5


Princ a Skřivánek Princ a Skřivánek Valja Stýblová

Nejoblíbenější kniha mého dětství.

26.11.2011 5 z 5


Pláž Pláž Alex Garland

Skvělá kniha, jedna z mých nejoblíbenějších. Četla jsem ji poprvé před jedenácti lety, od té doby tak 5x, a to se obvykle k přečteným knihám nevracím :)

02.11.2011 5 z 5