ZuzanaMrh ZuzanaMrh komentáře u knih

☰ menu

Jób - Člověk soudí Boha Jób - Člověk soudí Boha Daniel Raus

Skvělé přebásnění. Takto je příběh o Jobovi mnohem srozumitelnější. Ale vůbec nejlepší je rozbor celého příběhu na konci knihy.

26.03.2024 5 z 5


Skandál kolem Josefa Skandál kolem Josefa Valdemar Vinař

Neprávem opomíjené dílko neprávem opomíjeného autora :-)
Je tedy fakt, že jsem si příběh o Josefovi nejprve vyhledala a přečetla přímo v Bibli, abych byla v obraze. Bez toho by byl Skandál kolem Josefa asi špatně pochopitelný.
Jednotlivé kapitoly jsou vlastně samostatnými výpověďmi aktérů případu psaných jako monology. Jde v podstatě o "biblickou hru".

Za mě hodně dobré, čtivé.

04.01.2024 5 z 5


Legenda Ysbwriel Legenda Ysbwriel Patrik Linhart

Dávám čtyři hvězdy, ale... no... já teda nevím. Četlo se to celkem příjemně, ale v naprosté většině jsem se moc nechytala. Styl psaní i humor byl v pohodě, spíš je chyba ve mě - absolutně neznám ty reálie, Anglie i Wales jsou mi víceméně lhostejné. Knihu jsem si půjčila úplně náhodou. Zaujala mě obálka a název, pak i info o knize tady na Databázi. Tak jsem si řekla, že by to nemuselo být špatné.
Od autora plánuju v brzké době ještě něco přečíst.

25.11.2021 4 z 5


Josef  Lux a česká politika 90. let Josef Lux a česká politika 90. let Michal Pehr

Kniha mě příliš nenadchla. Čekala jsem více textu o Josefu Luxovi - politikovi. Bohužel naprostá většina byla o KDU-ČSL jako takové, o pozici strany ve společnosti, důvodech úpadku...

30.09.2021 3 z 5


Zpověď k výročí sametové revoluce Zpověď k výročí sametové revoluce Jan Karel Kryl

Krátký náhled do dětství a života neobyčejného člověka Karla Kryla skrze vzpomínky jeho bratra Jana. Rodinné poměry, okolnosti příchodu do republiky v době listopadové revoluce (především na pohřeb matky)... nečekaná smrt Karlova i nelehká a nezáviděníhodná situace po jeho smrti.

Není to klasická biografie. Spíše útržky vzpomínek.

Dobře napsáno, čtivé.

30.09.2021 4 z 5


Bloudění kocoura Hanse von Xeno / The Wandering of Hans von Xeno Bloudění kocoura Hanse von Xeno / The Wandering of Hans von Xeno Jan Melena

Nezvyklé, zajímavé, zvláštní, sympaticky podivné (či podivně sympatické?)... celkově se mi to líbilo. Dojmy a účinek příběhu stále ještě vstřebávám :-)

30.09.2021 4 z 5


Z pohledu jezevčíka Z pohledu jezevčíka Frauke Scheunemann

Ač to dělám nerada a jen naprosto výjimečně, knihu nechám nedočtenou. Těšila jsem se na humorné líčení zvířecího soužití s lidmi, z psího pohledu. Bohužel je v knize na můj vkus příliš romantiky a takových těch vztahových problémů... ani kdovíjak vtipná mi nepřišla. Ale umím si představit, že pro spoustu čtenářů, tedy spíše asi čtenářek, bude velmi čtivá.

09.04.2020


Vědomí konce Vědomí konce Julian Barnes

Neobyčejně dobře, zajímavě a čtivě napsaný příběh. Zpočátku jsem netušila, kam děj knihy povede, co mám očekávat. Nejdříve se vše točí kolem vzpomínek na studentská léta, lásky, přátele... Zhruba od druhé poloviny knihy dochází pozvolna ke konfrontaci paměti vypravěče s odhalovanou skutečností. Ke zjištěním, jak si člověk umí svoji minulost sám sobě nalhat a poupravit.
Je to jedna z těch knih, která nutí k zamyšlení a zanechají stopu na delší dobu.
Filosofie tak nějak mimochodem zakomponovaná do příběhu. Všechny ty hluboké myšlenky se vynořují jakoby samy od sebe, nenásilně a samozřejmě.

27.01.2020 5 z 5


Světlo temnot Světlo temnot Lenka Hnízdilová

Tak já to měla obráceně. První díl mě neskutečně nudil, minimálně do poloviny. Pak už to sice bylo lepší, ale i tak jsem knihu dočetla jen s vypětím sil. Zato druhý díl se mi zdál o něco zajímavější, lépe se mi četl. Pravda, stále tam bylo dost zbytečného marastu.

11.12.2019 4 z 5


Popík Popík Zdeněk Zapletal

Tak tohle byla neuvěřitelně zábavná jízda... Svět pop-kultury a šoubyznysu trochu jinak. Slovní hříčky, narážky na skutečné osoby šoubyznysu, ironie, sarkasmus, dialogy, vtipné i vtipně vulgární ... Vše dovedené na hranici absurdity. Chvílemi jsem musela tlumit výbuchy smíchu (v MHD), chvílemi nevěřícně kroutila hlavou. Rozhodně doporučuji k přečtení. Nečekejte ale klasickou oddechovku. Tohle vás tak nějak zavede... jinam?

08.09.2019 5 z 5


Probijte se! (Débrouillez-vous!) Probijte se! (Débrouillez-vous!) Bohuš Štefan Mastný

Nejedná se o ucelené vyprávění. Jednotlivé kapitoly jsou spíše samostatnými vzpomínkami na jednotlivé události, příhody, zážitky... Ani časová linie není úplně dodržena. Čtivost v některých kapitolách trochu pokulhává. To ovšem neubírá na zajímavosti. Je to něco jiného než klasická válečná literatura.

08.04.2019 3 z 5


Pozvánka Pozvánka Timo Parvela

Napínavý, čtivý děj, krásné ilustrace. Doporučuji i dospělákům ;-)

05.04.2019 5 z 5


Fabrika Fabrika Kateřina Tučková

Téma hodně zajímavé. Knihu jsem si vybrala do Knižní výzvy. Ale způsob, jakým byla napsaná mi moc neseděla. Dost mě rušily odstavce věnované připravované výstavě. Vlastně mě konkrétně tohle vůbec nezajímalo (že nemůžou sehnat fota Offermannů apod.). Samostatná kapitola o tom (třeba na začátku nebo jako doslov), by byla lepší.

10.12.2018 4 z 5


Viriněja Viriněja Lidija Nikolajevna Sejfullina

Pro mě velké a příjemné překvapení. Jen náhodou jsem si ji vybrala do "knižní výzvy" - původně jsem chtěla číst něco jiného, ale tak nějak mi padla do ruky... nevím, jestli to tam žánrově spadá, ale mě právě připomíná klasiky ruského realismu.

30.10.2018 5 z 5


Pokoj Pokoj Andreas Maier

Tohle bylo zvláštní čtení. Podle popisu knihy jsem čekala něco dost jiného. Schválně jsem odkládala hodnocení, až jak to vstřebám. A stále si nejsem úplně jistá, jestli se mi kniha líbila. Ale jo, bylo to zajímavé, nelituju času. I když poslední třetina už byla dost nudná. A do klasické rodinné ságy to má hodně daleko. Navíc jsem nikde nedohledala, jestli vůbec vznikly další díly.
Takže asi tak...

12.10.2018 3 z 5


Povídky o upírech Povídky o upírech Ingrid Uebe

Asi nejoblíbenější kniha dcery. Jedna z prvních, které si sama přečetla a pak ještě několikrát.

09.09.2018


Pán duší Pán duší Gregory John Keyes

Čtivé, děj rychle ubíhá. Lepší než první díl.

07.08.2018 5 z 5


Pekelné město Pekelné město Gregory John Keyes

Hráčka TES nejsem, vlastně jsem zprvu ani netušila, že je tato kniha právě o/z TES (na obálce jsem si toho nevšimla, zato jsem si všimla zajímavého obrázku).
To jsem zjistila až po přečtení komentářů zde, abych věděla do čeho se to hodlám pustit.

Nejdříve jsem byla poněkud zmatená z množství postav, ras apod. Takže následovalo zapůjčení hry (Skyrim a Oblivion), abych se trošku seznámila s prostředím. Ne že by mě TES nějak moc bavilo. Vydržela jsem jen pár hodin během pár dní. Ale aspoň jsem se lépe zorientovala.

Takže kniha se mi nakonec hodně líbila. Začala jsem už i druhý díl, který se mi zatím jeví jako ještě napínavější...

25.07.2018


Chelsea, hotel hrůzy Chelsea, hotel hrůzy Dee Dee Ramone

Tato útlá knížka mi v knihovně, jen tak náhodou, padla do oka (ani nevím čím nebo proč). Jen jsem do ní nakoukla, že si zkusmo přečtu pár stránek... a už ji neodložila. Přečteno jedním dechem během jednoho večera a noci.

Ano, působí jako psaná v neustálém rauši. Realita se bez upozornění prolíná s halucinacemi. Přesto mě tato značně absurdní novela zaujala svou syrovostí. Není ani humorná, ani strašidelná nebo pobuřující. Prostě je taková ... ramonesovská? Na Dee Deeho mi to přesně sedí...

24.06.2018 5 z 5


Ve zdech Ve zdech Martin Drtina

Námět velmi zajímavý - byl to hlavní důvod, proč sáhnout v knihovně po této knize, zaujal mě popis na zadní straně a celkem i obálka. Ale jak už tu bylo napsáno, škoda nevyužitého potenciálu příběhu a zbytečně stále dokola řešených vztahových problémů hlavního hrdiny. Ke konci už mě to i dost štvalo...

Jinak mi to přišlo spíš jako čtení pro náctileté.

13.06.2018 3 z 5