zuzak07 zuzak07 komentáře u knih

☰ menu

Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Kotletu mám celkem ráda, člověk ví, že se nejedná o nějak kvalitní literaturu, ale pobaví. Od Kyšy je to můj první kus a asi i poslední. Nic převratného, překvapivého, postavy nezajímavé, snahy o trefná a vtipná přirovnání spíše trapná. Nejvíce se mi líbili novinové články.

22.01.2024 3 z 5


Doupě Doupě Jakuba Katalpa (p)

Četlo se to samo, líbí se mi styl psaní Katalpy, příběh je překvapivý, ale pro mě nedotažený.

05.06.2023 3 z 5


Dům v blankytně modrém moři Dům v blankytně modrém moři TJ Klune (p)

Je to milé, je to dojemné, je to vtipné a přináší i něco k zamyšlení, co více si od knihy přát.

14.05.2023 4 z 5


Hvězdný prach Hvězdný prach Neil Gaiman

Je to jiné než film, ale moc pěkné. Taková hezká pohádka, která pohladí na duši. A nadávající hvězda je vtipná.

22.09.2022 4 z 5


Racek Racek Anton Pavlovič Čechov

Moje nejoblíbenější hra od Čechova a jedna z nejoblíbenějších celkově. Je jiná než jeho ostatní hry, poetická, plná zajímavých postav, hrdosti a pýchy, která předchází pádu. Krátká, ale úderná. Kdykoliv ji hrají v divadle, zajdu si.

01.09.2022 5 z 5


Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Překvapivě se mi druhý díl líbil o něco více než první. Což je co říct, protože i první byl skvělý. Bála jsem se, že kvůli délce to bude rozvleklé, ale naopak jsem si užila každou stránku a myslím, že každá postava, i když se objevila jen na chvíli, měla svůj smysl v ději. Lednická je paní spisovatelka, umí, a její literární styl jí může závidět každý autor/ka. Těžké téma se čte lehce a samo a to neumí každý!

26.05.2022 5 z 5


Egypťan Champollion Egypťan Champollion Christian Jacq

Cestovala jsem zrovna po Egyptě, takže to byl silný zážitek, když jsem si to nemusela představovat, ale viděla to na vlastní oči. Díky Champollionovi i Jacqovi za jejich práci!

02.04.2022 4 z 5


Propast smrti Propast smrti Robert Bryndza

Dřívější příběhy s Erikou jsem nečetla, takže nejsem zatížená oblíbeností či neoblíbeností jedné či druhé postavy. První dvě knihy a dva případy s Kate se mi líbily, bylo to čtivé a napínavé, ale kvalit jiných autorů detektivek to nedosahovalo. Třetí případ mě teda nijak nenadchl, vzhledem k tomu, že to nebylo moc napínavé, nic moc se nedělo a už v půlce jsem tušila, kdo je vrah. A taky mě začalo štvát, že pan Bryndza moc nevěří svým čtenářům, jelikož neustále opakuje některé věci a děje. Zjistila jsem, že jsem si vlastně Kate ani Tristana moc neoblíbila, takže už s nimi pokračovat nebudu.

06.02.2022 3 z 5


Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Docela mě překvapilo, že to napsala žena, že píše o sexistickém chlapovi. Nezajímavý příběh o nezajímavém muži, který se svojí vinou řítí ke dnu a stahuje tam i lidi kolem sebe. Kdybych knihu neměla do čtenářské výzvy, tak se k ní nejspíše nikdy ani nedostanu nebo ji rozhodně nedočtu. Je to napsané dost jednoduše, takže se to čte dobře a rychle, ale vadí mi v knihách i nespisovné a hovorové výrazy. Nebudu tedy fanoušek autorky, i když jsem obdivovala lékařské popisy.

08.12.2021 3 z 5


Chamtivost Chamtivost Marc Elsberg (p)

Za mě nejslabší kniha od Elsberga, možná proto, že finančnictví mě nikdy nebralo. A taky zde nebyly moc zajímavé postavy.

31.08.2021 3 z 5


Zvon Zvon Neal Shusterman

Tak závěr série mě dost zklamal. Zajímavě rozjetý příběh, který měl potenciál vyústit v něco silného a poučného, ale měla jsem pocit, že si autor už nevěděl rady se svými postavami, tak pro ně vymyslel jednoduché zakončení. Četlo se to dobře, jako všechny díly, a nejlepší postavou pro mě byl Nimbus. A tolik šťastných náhod, které vždy zachránily Rowana, nemůže v životě potkat žádného člověka :)

14.06.2021 3 z 5


Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Druhý díl se mi líbil více než první, přišel mi takový propracovanější (i když dějově stále předvídatelný) a postavy mi byly sympatičtější, jelikož se mentálně posunuly. Promluvy Nimba se mi moc líbily.

08.05.2021 4 z 5


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Hodně zajímavé téma, překvapivý příběh, skvělé vedlejší postavy, ty hlavní už moc ne a velice jednoduchý styl - prostě už nejsem cílová věková skupina. Ale počtení příjemné, oddechové.

16.04.2021 3 z 5


Revoluce hrůzy Revoluce hrůzy Nick Abadzis

První příběh, kdy se Gabby seznámila s Doktorem jsem považovala za průměrný. Ale mé hodnocení zvýšil příběh další, kdy s ním navštíví vesmír. Tato linie byla zajímavější a hlavně mě zaujal koncept skiců a zápisníku myšlenek. Příběh tak byl srozumitelnější a přehlednější.

03.04.2021 4 z 5


Ztracená růže Ztracená růže Serdar Özkan

Pěkné a rychlé čtení, konec předvídatelný. Kdybych se k této knize dostala před 10 lety, asi by mi dala více, ale dnes jsem v ní nenašla nic, co bych už nevěděla, dokonce příběhy v ní zmíněné už jsem znala odjinud.

20.03.2021 3 z 5


Cop Cop Lætitia Colombani

Velmi milé překvapení. Ke knize bych se vůbec nedostala nebýt doporučení, jelikož autorku vůbec neznám a ani jsem nepostřehla nějaké recenze. I když jsem si nevytvořila nějak silné pouto s hrdinkami, pouto mezi nimi mi to dostatečně vynahradilo. Takové závěrečné vyvrcholení a propletení mi vyrazilo dech. A styl vyprávění je také neotřelý a zajímavý.

15.02.2021 5 z 5


Neviditelná knihovna Neviditelná knihovna Genevieve Cogman

Knihu jsem přečetla, docela jsem se na ni těšila. Jak si ale někdo mohl dovolit ji srovnávat s Harrym Potterem?? Jak už tady někdo psal, zajímavé téma, které mělo potenciál, ale musel by to napsat někdo jiný. Pořád jsem přemýšlela, co mi vadí nejvíce - jednoduchý jazyk, nezajímavé postavy, které si neoblíbíte, nebo zvláštní jazyková spojení, jako když se někdo pokouší o vtip, který připadá vtipný jen jemu??? Pak mi došlo, že to není jen špatně napsané, ale také špatně přeložené. O nakladatelství Omega jsem už slyšela, že si s překladem nedají moc práce, no asi se jim budu vyhýbat, jejich chyba!

23.11.2020 2 z 5


V zajetí zimy V zajetí zimy Naomi Novik

Knížky od Naomi Novik miluji. Umí zaujmout silnými charakterními postavami, překvapivým dějem i krásným poetickým jazykem při popisu. Mám od ní přečtené vše, doporučuji hlavně tuto knihu a Ve stínu hvozdu.

09.07.2020 5 z 5


Kulový blesk Kulový blesk Liou Cch'-sin

Liou Cch´-sin je jako závan čerstvého vzduchu. Je to mistr slova a vět. I když je v knize dost popisů a některým vědeckým věcem jsem nerozuměla, tak jsem knihu četla se zájmem a bavila mě. Po dlouhé době téma, které je nové a neokoukané.

02.03.2020 4 z 5


Smrtící bílá Smrtící bílá Robert Galbraith (p)

Mohlo to být kratší, nemuselo to být tak rozvleklé, když se první mrtvola objeví až po 300 stránkách, ale i tak jsem si užila každou stránku s Cormoranem a Robin.

30.11.2019 4 z 5