Zuknihomol Zuknihomol komentáře u knih

☰ menu

Tajemství hedvábného vějíře Tajemství hedvábného vějíře Lisa See

Podvazování chodidel, krutá, trýznivá a pro mě naprosto nepochopitelná tradice, která se držela v některých oblastech Číny až do roku 1951 (informace autorky). To je téma, které celou knihou rezonuje. Žena jakožto rodička dětí, pracant bez vlastní hodnoty, pouhým zklamáním rodiny představující další hladový krk, který je třeba živit. To je osud Lilie a Sněžného kvítku, dvou lao-tchung, kachniček mandarínských. Osudy obou z nich jsou velmi rozmanité, krásné i kruté a kniha umělecky i s lidskostí umožňuje čtenáři přenést se do světa Číny v 19.stoleti. Příběh je popsány barviě, zajímavě a proto bych knihu všem doporučila.

15.07.2023 5 z 5


S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

Jsem skalní fanoušek Harryho Pottera, miluji knížky, užívám si filmy a podcasty o Harrym, proto nebylo překvapení, když mě v knihkupectví oslovila kniha Toma Feltona: S čarodějnickou hůlkou. Čekala jsem náhled na natáčení nejslavnější kouzelnické série všech dob, ale dostala jsem víc, mnohem víc. Tom Felton ma spisovatelsky talent, myslím, že je důležité, aby to zaznělo. Umí si udělat legraci sám ze sebe a ve své knize nám odhalil nejen zákoutí jeho role Draca a cele série o brýlatém čaroději s jizvou na čele, ale poukázal nám svou duši, své starosti i radosti, své vnímání světa. Velmi mě překvapilo, s jakou pokorou a vyspělostí Tom Felton píše a vystupuje. Knihu bych doporučila všem, kteří chtějí poznat trochu jiný obrázek Toma Feltona než jen jako zabšklého a drzého Draca Malfoye.

16.05.2023 5 z 5


Gejša Gejša Arthur Golden

Z knihy jsem byla unešená. Příběh je o malé Čijo, kterou za život potkalo mnoho překážek. Z opilého domu plného chudoby a nemoci se devítiletá dívenka dostává do okije, kde se učí dívky, jak se stát gejšou. Jenže její cesta je strastiplná. Jde o nášlapy úspěchu a min, kdy dětská Čijo se stává dospělou a úspěšnou Sajuri bojující o to, co je jí nade vše drahé, totiž o její lásku... Doporučuji, četla jsem jedním dechem :)

17.10.2022 5 z 5


Zaříkávač koní Zaříkávač koní Nicholas Evans

Krásná kniha plná vzestupů i pádů, bolesti i lásky, naději a přátelství. Hlavní roli v příběhu hrají houževnatí koně, nejvíce Tulák a ještě houževnatější dospívající dívka Grace, která navzdory svému osudu a životním zkouškám dospěje bok po boku své milující, vzdorující a komplikované matky a hodného otce. Pro mě však nejdůležitější postavou příběhu je Tom Booker, zaříkávač koní a žen, který dá rodině Grace naději na lepší zítřky.... Milostný a dobrodružný příběh, který troufám si tvrdit, by měl přečíst každý.

07.10.2022 5 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Každý z nás někdy přemýšlel o tom, jaké by to bylo kdybychom se rozhodli v různých situací odlišně. Postavit na tom námět knihy mi připadá velmi atraktivní a nosné a musím říct, že kniha mě velmi bavila. Přestože začátek byl možná až příliš depresivní a pochmurný, zbytek knihy mi to jednoznačně vynahradil. Kniha krásně ukazuje, že není všechno, zlato co se třpytí. Můžete být nejlepšími plavkyněmi, hvězdou parketu, ale to nutně neznamená, že se cítíte šťastni a vnitřně naplněni. A možná právě ten nejobyčejnější život v sobě skrývá pravé kouzlo.

18.08.2022 5 z 5


Všechno, co máme Všechno, co máme Kerry Lonsdale

Kniha se četla sama, autorka píše velmi dobře a tak jsem se do tragického příběhu první lásky dvou hrdliček začetla snadno. Občas mi přišel příběh až k neuvěření - to jak rychle si Aimee založila vlastní kavárnu nebo hlavní zvrat s Jamesem. Ale určitě jsem zvědavá na druhý díl a těším se na něj a jsem za přečtení téhle knížky velmi ráda.

31.07.2022 4 z 5


Spřízněni volbou Spřízněni volbou Veronica Roth

Kniha byla překombinovaná. Sloane jako hlavní hrdinka byla záhadnou a ne úplně kladnou postavou. Líbil se mi nápad, ale občas drhlo zpracování. Některé věci mi přišly naprosto přitažené za vlasy a hlavně se mi nelíbil překombinovaný závěr. Naopak oceňuji námět, skupinu přátel okolo Sloane, úryvky a články doplňující informace o ději a plno zvratů v knize. Ovšem sérii Divergence kniha nesahá ani po paty.

06.07.2022 3 z 5


Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Jonas Jonasson

Z první knihy apolitické se stala kniha politická. Jonasson mnohem více komentuje dění v moderním světě a už k tomu bohužel nevyužívá ani tolik svého hlavního hrdinu Alana Karlssona, čímž knihu ubírá na vtipu. Sto jedna let se na Alanovi podepsalo, stařík většinu knihu předčítá zprávy z tabletu a už nešíří vtipem jako dřív. Přesto se mu obdivuhodně stále daří ocitat se ve správný čas na správném místě tak, aby se stal hybatelem celosvětových událostí. První část knihy odehrávající se v Severní Koreji mi přišla opravdu zajímá stejně jako příběh z jedničky, ovšem ke konci se příběh více a více zamotával, stával se více a více nepravděpodobný až ztratil svůj půvab. Přese všechnu kritiku bych však ráda dodala, že Alan Karlsson si zasloužil svůj druhý díl a myslím, že každý fanoušek a čtenář tohoto hrdiny si i na druhém díle najde to své a potrhlá parta jej opět potěší.

03.05.2022 3 z 5


Poslední příliv Poslední příliv Sandrine Collette

Kniha byla velmi napínavá a oceňuji zajímavý námět, ovšem myslím si že to chtělo ještě kus práce na vyšperkovaní. Místy je kniha nelogická a plná takových nepravděpodobnosti, že se nad tím čtenář pozastaví. Konec mě trochu zklamal doufala jsem delší dovysvětlení.

20.04.2022 3 z 5


Dívka, která psala na hedvábí Dívka, která psala na hedvábí Kelli Estes

Kniha byla dechberoucí, poutavá a ukáplo mi u ní dokonce pár slz. Pohnutý příběh prolínající současnost s minulostí, příbuzenské vztahy a hlavně rasovou nenávist bílých proti čínským obyvatelům, která neznala mezí. Kniha se snaží ukazovat odlišnou čínskou kulturu a přes všechny nesnáze odhaluje, že láska spojuje národy.

15.04.2022 5 z 5


Katalánec Katalánec Noah Gordon

Kniha je určitě zajímavá, jen ji chybí dějové napětí. Většina knihy je o práci na rodinné vinici, touze udělat vlastní víno a strachu z dopadení. Chvílema jsem se nudila, ale postupem času je kniha zajímavější a nakonec je mi líto, že jsem ji dočetla, takže přestože nedosahuje kvalit Ranhojiče je to povedená kniha pro všechny milovníky stylu psaní Gordona.

10.04.2022 4 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Doporučuji všem, kteří se chtějí od srdce zasmát a chtějí číst apolitickou knihu postavy Alana Karlssona, který je filuta a má z pekla štěstí, a přestože je zcela apolitický a ateistický potká se za svůj život s bandou významných politiků i nábožensky smýšlejících osob. Co se odehrálo ve světě za sto let, v tom měl Alan Karlsson bezpochyby prsty, od sestrojení atomové bomby přes zachránění ženy Mao Ce-tunga. Stoletý stařík je kniha plná zvratů a jedné nepravděpodobné události za druhou a v tom spočívá její síla. Nesmrtelný Alan baví své čtenáře nejen svými historkami ale také svým zapleteným útěkem z domova důchodců ve sto letech.

11.03.2022 5 z 5


Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Ruta Sepetys píše dechberoucí příběhy z historických událostí. Nevěděla jsem o lodi Wilhelma Gustloffa a jsem velmi ráda, že jsem se to dozvěděla. Je až zarážející, že všichni ví, jaké kajuty měli v Titanicu a co tam jedli cestující, ale neví, že devět tisíc lidí, téměř osminásobek Titanicu, zemřelo při této námořní tragédií způsobené nekončící válkou. Příběh je mrazivý a ukazuje, jak zbytečná a ničící válka doopravdy je. Ukazuje, že v ní není vítěze.

20.02.2022 5 z 5


Vezmi mě domů Vezmi mě domů Julie Tottman

Všem milovníkům psů doporučuji, je to krásná kniha, která pohladí na duši a nekopíruje dosud známé příběhy o psech. Je unikátní, protože vypráví osobní příběh Julie Tottmanové, která pracuje jako profesionální cvičitelka psů a trénuje je pro účinkování ve filmu. Příběh Pickles je opravdu jedinečný, stejně jedinečný jako byla Pickles sama. Nejenže kniha čtenáře vzdělá o psích množírnách ale také mu jednoznačně ukáže, že pes, který zažil strašných pár let svého života, není odepsaný, že je to pes, který si zaslouží druhou šanci, kterou využije naplno :)

15.01.2022 5 z 5


Oceán mezi námi Oceán mezi námi Gill Thompson

Kniha mě obohatila a vzdělala. Opět mi ukázala další temnou část historie, které jsem zprvu nechtěla uvěřit. Historie, kdy byly děti z Anglie odváženi téměř bez jakéhokoliv povolení do Austrálie a to na základě domluv vlád. Muselo to ublížit a zamíchat tisícům dětských osudů. Kniha byla napínavá, zajímavá, smutná, krutá i veselá, tématem nebyla jen válka, rozdělené rodiny ale také diskriminace na základě rasy. Děkuji autorce za tuto knihu a doufám, že brzy přinese nějakou další! :)

08.01.2022 5 z 5


Tanec se sluncem Tanec se sluncem Kay Bratt

Zajimavá kniha, hlavně oceňuji originální námět, myslím, že vhodné i pro filmové zpracování. Ovšem v některých pasážích, kniha nebyla tak úplně reálná, nemyslím, že by to tak ve skutečnosti probíhalo zvlášť s nemocí Sadie. Ovšem jako oddychovka zcela obstála a odnáším si z knihy hřejivý pocit :)

02.01.2022 4 z 5


Gump – pes, který naučil lidi žít (filmové vydání) Gump – pes, který naučil lidi žít (filmové vydání) Filip Rožek

Pěkná kniha, pro psí milovníky určitě správná volba jen.... je neuvěřitelně krátká necelých sto stran, to jsem ještě nezažila. A je to trošku přes kopírák. Upřímně daleko více mě zasáhla série knih Psí poslání od Camerona nebo doporučuji knihu Psí hrdinové, to jsou knihy originální, dojemné, nádherné a opravdu potěší na duši. Tato kniha mě rozesmutnila, opět mě utvrdila v přesvědčení, že lidé dokáží být neuvěřitelně krutí a že psí miláčci jsou nevinná stvoření, které si zaslouží tisíce lásky. Nejlepší část knihy mi přišla část o filmu Gump (měla jsem speciální edici), protože ukazovala fotografie a skutečné příběhy oněch psů.

01.01.2022 3 z 5


Žena v bílém kimonu Žena v bílém kimonu Ana Johns

Jsem knihou unešená. Přesně takový typ knih miluji. Knih, které vyprávějí silný příběh inspirovaný podle skutečných událostí. Knih, které odhalují tajemství dějin a zapomenuté duše. Všem čtenářům vřele doporučuji, je to kniha která ve vás bude ještě dlouho rezonovat, která vás pohladí i zasmuší, která vám přinese vhled do jiné kultury i do kousku americko-japonských dějin. Je to kniha o lásce, smíření, boji i naději. Pro mě bude navždy pokladem.

06.12.2021 5 z 5


Chlapec, který rozdával sny Chlapec, který rozdával sny Luca Di Fulvio

Kniha byla zajímavá, poutavá a s celkem originálním námětem. Avšak absolutně mě nesedělo vyprávění z pohledu Billa/Punishera. Dělalo se mi z něho nanic, abych byla upřímná. Kniha je o nadějích a snech vymanit se ze spárů chudoby, gansterů a prostituce. Z knihy silně zaznívá touha stát se někým jiným, touha být Američanem a zažít na vlastní kůži americký sen.

28.11.2021 3 z 5


Mlčící fontány Mlčící fontány Ruta Sepetys

Za mě jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla. Je napínavá, dech beroucí, laskavá, krutá i tajemná. A hlavně je naprosto senzačně napsaná, myslím, že se do ni zamiluje každý milovník historických románů či Ruty Sepetys. Upřímně mě nejvíce zaujal námět, jelikož jsem ještě nečetla žádnou knihu o diktátorském režimu ve Španělsku za doby generalissima Franca. Myslím si, že režim a poválečné období ve Španělsku je zahaleno pod roušky tmy a i díky Ruty Sepetys vychází pravda najevo. Pravda, kterou by miliony čtenářů bez této knihy neznalo, protože by je nenapadlo se pídit. Tímto vzdávám hold a díky autorce za její spisovatelský talent.

09.11.2021 5 z 5