Zdeniczka Zdeniczka komentáře u knih

☰ menu

Divné hlášky z knihkupectví Divné hlášky z knihkupectví Jen Campbell

Taková oddechová záležitost na upršené odpoledne či večer. Četla jsem v originále - kdo by si chtěl procvičit easy English, tak tohle je dobrá příležitost. Celkem jsem se pobavila, občas si člověk až řekne, jestli to fakt někdo byl schopný vypustit z pusy. No jasně, že jo, nedělejme si iluze. :)

aspoň jedna: "What books could I buy to make guests look at my bookshelf and think: ‘Wow, that guy’s intelligent’?" :D :D :D

16.07.2021 3 z 5


Popol všetkých zarovná Popol všetkých zarovná Dominik Dán

Všimla jsem si, že v poslední době dávám přednost knihám, u kterých autor z praxe ví, o čem píše, ať už to je D. Dán, K. Reichs apod.
Zdoláno jako audiokniha, opět ve skvělém podání Mariána Geišberga, jeho hlas prostě povyšuje knihu o level výš. :) Už jsem si dvě knihy od tohoto autora poslechla, tak jsem se rozhodla, že to vezmu od začátku. Zase pecka! Skvělé, místy vtipné, leckdy mrazivé a nechutné, čeho všeho je člověk schopen. Od běžného lidského selhání až po svině nejvyššího kalibru. Dán umí brilantně popisovat jak samotný průběh akce, vraždy, tak ohledání. K tomu sympatická dvojka Krauz a Fischer, vlastně celý tým, který má normální kladné i záporné vlastnosti, vtipné slovní přestřelky, jak to prostě bývá. :)
Opět jde o téma, které poukazuje na to, že ryba často smrdí od hlavy, že to jde až k politickým špičkám. I v Čechách to tak je, co si budeme povídat. Stačí znát někoho, kdo na kriminálce pracoval. Že se najdou policajti, kteří po převratu od policie odejdou a "zařídí se jinak", to je bohužel také snad na každém městě. Naštěstí je tu většina těch, co neuhnou, co nesejdou z cesty.
Na konci mě zaujal pan "Novák". Předpokládám, že i D. Dán takového pána potkal. Jeho "napiš to všem" je skvělá rada. Díky tomu se tak řada lidí může o některých prasárnách dozvědět aspoň takto. Těším se na další knihu. :)

06.06.2021 5 z 5


Dvojí život Heleny Grahamové Dvojí život Heleny Grahamové Anne Brontë

Je vidět, že v případě rodiny Brontë se s talentem roztrhl pytel. K naší smůle bohužel zůstalo jen u jedné generace, která navíc zemřela poměrně brzy, jinak bychom byli možná svědky pokračujícího talentu a dalších skvělých děl. Miluji Janu Eyrovou, ale dílo mladší sestřičky řadím hned za ni. Svižné tempo, propracované postavy, tehdejší doba se svými názory a předsudky, typická anglická krajina, to mě baví. Nestihla jsem se nudit, každá postava ve mně vzbuzovala nějaké emoce. No, a odchod Arthura, to byla karma - tak dlouho hýřil a trápil Helenu, až se mu to na konci pěkně vrátilo. Nemusím dodávat, že jsem Heleně a Gilbertovi (a vlastně všem, kdo tam měli nějakou smůlu) držela pěsti. Skvělé dílo!

19.06.2020 5 z 5


Základy mužského šovinismu Základy mužského šovinismu Josef Hausmann

Ubohé, tomu se smát nedá, a že nejsem "outlocitná". Uráží ženy, uráží i muže, kteří s ním nesouhlasí nebo to mají jinak. O feminismu zjevně nic neví, ale hodně lidí na to slyší, tak proč do toho nekopat, že. Nejvíc to řeklo o něm, lichotivé to ovšem není. Nestojí to ani za první vydání, natož za ta další. Ale aspoň mi to posloužilo jako odpuzující příklad do diplomky...

16.06.2020 odpad!


Muž, který maloval mandlovníky Muž, který maloval mandlovníky Johannes Mario Simmel

Vzhledem k tomu, že od Simmela jsem přečetla už několik knih a vždy ve mně zanechaly hluboký dojem, tuhle považuji za docela nenáročnou, oddechovou. Prostě taková lehká letní příjemná četba. :)

16.06.2020 3 z 5


Kráva nebeská Kráva nebeská David Duchovny

Asi takhle. David Duchovny? No jasně! Kniha od něj a ještě s takovým názvem? To zní zajímavě, to si pořídím. No, a líbilo se mi to tedy moc. Vtipné, k zamyšlení, s dobrými hlody. Držela jsem kopýtka, spárky i pařátky, aby to Else, Šalomovi i Karlovi vyšlo. :)

16.06.2020 5 z 5


Zahrada kostí Zahrada kostí Tess Gerritsen

Moje první kniha od této autorky a jsem nadšena. Jedna z knih, kterou by člověk nejraději přečetl na jeden zátah. Příběh se mi moc líbil, prolínání současnosti a historie navíc nepůsobilo rušivě a přiblížení situace v porodnictví v předminulém století, to bylo něco. Být v té době rodičkou a ženou vůbec nic snadného nebylo. Tehdejší přístup, sterilita nikde, dost drsné. Občas na toto téma člověk narazí i v jiných knihách, ale tady je to rozepsáno víc. No, a zloději mrtvol, to je další téma, které nesmí chybět. Za mě velká spokojenost.

16.06.2020 5 z 5


Na jih od hranic, na západ od slunce Na jih od hranic, na západ od slunce Haruki Murakami

Na tuhle knihu jsem se těšila, první od Murakamiho. Autor vychvalovaný do nebes, bude to zjevně pecka. Mno… Patřím zjevně k těm, ve kterých bohužel žádný zvláštní dojem nezanechala. Teď se mi do Kafky, která také čeká na přečtení, vlastně ani nějak nechce.

16.06.2020 3 z 5


Královna Kateřina: Prokletý rod Medici Královna Kateřina: Prokletý rod Medici Eleanor Alice Burford Hibbert

Završení příběhu, opět výborné. Za tuto trilogii Jean Plaidy miluji, je to brilantní dílo. Možná právě díky ní mám tak v oblibě historické romány, které čerpají ze skutečných událostí, kdy je píše někdo, kdo tématu rozumí. Vřele doporučuji k přečtení, nebudete se nudit! :)

12.06.2020 5 z 5


Travička Kateřina: Prokletý rod Medici Travička Kateřina: Prokletý rod Medici Jean Plaidy (p)

Druhý díl je stejně dobrý jako ten první. Opět se nemůžete odtrhnout, dokud to celé nepřečtete.

12.06.2020 5 z 5


Žárlivá Kateřina: Prokletý rod Medici I. Žárlivá Kateřina: Prokletý rod Medici I. Jean Plaidy (p)

Historické romány miluji a tahle trilogie mě na střední zcela pohltila. Bylo neuvěřitelné, co všechno dokázala vymyslet a zorganizovat, aby dosáhla, po čem zrovna toužila. Opravdu skvěle napsané dílo, škoda, že jsem je měla jen půjčené z knihovny, v mé vlastní by se také dobře vyjímala. :)

12.06.2020 5 z 5


Bez přetvářky Bez přetvářky Rod Jackson-Paris

Četla jsem už kdysi dávno na střední, což už bude přes dvacet let. Kniha se mi líbila a umím si představit, jaký stres to může pro dotčené jedince znamenat. Hned se mi vybaví kamarád, který nám po letech totálně vynervovaný se zpocenýma rukama stydlivě sdělil, že je gay. A naše reakce? No a? My jsme si to stejně mysleli. :) Kvalita člověka přece nespočívá v jeho orientaci...

12.06.2020 4 z 5


Lidské tělo Lidské tělo Robin Král

Ačkoli máme doma albi knížek několik, tahle u nás "jede" nejčastěji. Až to někdy dospělákovi jde na nervy, když se děti dlouhé minuty baví třeba posloucháním prdění. Tyhle knihy se fakt povedly, děti opravdu zajímají a umí se jimi opakovaně na delší dobu zabavit. :)

12.06.2020 5 z 5


Bylo nás pět Bylo nás pět Karel Poláček

Další z pokladů v knihovně rodičů. Ani nevím, kolikrát jsem ji jako dítě četla, tahle kniha mě prostě bavila. Nenechala jsem si ujít ani filmové zpracování. Zilvar z chudobince je první, co se mi vybaví, asi už jen díky tomu slovnímu spojení. :) No a rampepurda rampepurďácká, to je další, na co si hned vzpomenu. Rampepurda je přezdívka i pro naši dceru Mínu. Už se těším, až si knihu přečte sama, aby věděla, kdo že to ta rampepurda byla. :D

12.06.2020 4 z 5


Mach a Šebestová Mach a Šebestová Miloš Macourek

Mach a Šebestová, Jonatán, paní Kadrnožková, Horáček s Pažoutem, to je jeden z evergreenů, na který se nezapomíná. Své místo má stále i ve školní literatuře. Je pravda, že styl psaní s nekonečnými souvětími je pro malé děti na čtení trochu náročný, ale kdo by neznal i večerníček? Hlas Petra Nárožného slyším v hlavě dodnes... :)

12.06.2020 5 z 5


Chlapci a chlapi Chlapci a chlapi Karel Štorkán

Kdo by neznal Chlapce a chlapy? Knihu jsem dostala už tenkrát, když vyšla, a bavila mě stejně jako seriál samotný.

12.06.2020 4 z 5


Z deníku kocoura Modroočka Z deníku kocoura Modroočka Josef Kolář

Jsem ráda, že některá díla, která jsme četli jako děti, zůstávají "v kurzu" i dnes. Jedním z nich je i Modroočko, který se dodnes čte ve školách při hodinách čtení. Díky tomu jsem si tak jeho příhody nedávno zase připomněla. :)

12.06.2020 4 z 5


Kluci, holky a Stodůlky 2 Kluci, holky a Stodůlky 2 Eva Bernardinová

Druhý díl se mi coby dítěti líbil stejně jako první. Někdo se občas rozčiluje nad "politickou agitací", ale to je věc, která mi z knih v paměti fakt neutkvěla. Takže jako děti jsme ji asi vůbec nevnímaly. Naštěstí. :)

12.06.2020 4 z 5


Kluci, holky a Stodůlky 1 Kluci, holky a Stodůlky 1 Eva Bernardinová

Jedna z mých oblíbených knih, která je i s druhým dílem stále u rodičů v knihovně. Jsem zvědavá, jestli si i moje děti najdou k těmto knihám cestu. Ale vzhledem k tomu, že se jim líbí naše staré klasiky jako Dášeňka apod., tak možná i jo. :)

12.06.2020 4 z 5


Mikeš Mikeš Josef Lada

Ladovy knihy jsou prostě dokonalé, co k tomu říct víc? Mikeš je jedna ze stálic v naší knihovně. Už jako malá jsem tu knihu milovala. Díky Mikešovi jsme si s rodiči a sestrou několikrát zajeli do Hrusic na výlet. Myslím, že je na čase tam vzít i své děti, aby poznaly místo, kde se vše odehrávalo. :)

12.06.2020 5 z 5