Zak66 Zak66 komentáře u knih

☰ menu

Star Wars omnibus: Letopisy rytířů Jedi. Kniha druhá Star Wars omnibus: Letopisy rytířů Jedi. Kniha druhá Kevin J. Anderson

Tohle je můj další splněný sen na poli Star Wars literatury. Příběhy Freedona Nadda, Ulica Qel-Dromy a hlavně Exara Kuna jsem vždycky zbožňoval a moc si přál je přečíst. (To samé platí i o příbězích z prvního omnibusu, ale ty jsem četl jako Epic Collection. Proto jsem na to nepsal komentář.) No, a to vše se splnilo a dostálo to všem mým očekáváním, ba některá to i překonalo. Má to skvělé postavy, které jsem si opravdu oblíbil, v čele právě s Exarem, Ulicem a Nomi Sunrider. Velkolepé bitvy a epické souboje. Strhující intriky a zvraty. Či návštěvy mnohých známých míst. Tato série je navíc strašně zásadní pro historii Star Wars! Opravdu jedna z nejlepších sérií komiksů ze Star Wars. Dokonalé.

13.04.2024 5 z 5


Darth Maul: Lovec ze stínů Darth Maul: Lovec ze stínů Michael Reaves

Darth Maul: Lovec ze stínů je parádní jízdou po podsvětí Coruscantu těsně před Episodou I. Příběh je plný akce, napínavých scén a zvratů, i když samotný konec je poměrně předvídatelný. To mně osobně ale vůbec nekazilo prožitek z knihy. Celé podsvětí Coruscantu je detailně popsáno a člověk zjišťuje, co je Coruscant doopravdy zač. Největší předností knihy jsou ale postavy. Darth Maul je zde dobře vykreslen a jeho myšlenkové pochody se mi líbily. Ale mé srdce si rozhodně získala ústřední trojice, Lorn Pavan, droid I-Five a Darsha Assant. Všichni tři byli zajímaví a velmi originální. A obzvláště Lorn a Darsha zde mají neuvěřitelné příběhové oblouky a jsou to opravdu silné charaktery. A vůbec, Lorn Pavan je asi nejlepší postavou knihy. Jeho příběh je překrásně odvyprávěn a moc mi na něm záleželo. No, opětovně, skvělá kniha prequelové éry.

07.01.2024 5 z 5


Háv klamu Háv klamu James Luceno

Háv klamu je skvělou knihou pro proniknutí do pozadí Episody I a do politiky Galaktické republiky právě před oním filmem. Ono politické pozadí je zde brilantně popisováno a člověku dává mnohé odpovědi na jeho otázky. Především ohledně Obchodní federace a jejího konání. Také se zde dobře pracuje s postavou Qui-Gon Jinna a jeho vztahu s Radou Jedi. Navíc mě moc potěšila přítomnost mnoha Jediů typu Saesee Tiin, Yaddle, Mundi, Gallia, Billaba atd, kteří se ve filmech jenom mihnou, ale tady skutečně jednají a interagují s hlavními postavami, což je prostě super. Příběh měl občas pomalejší tempo, ale zároveň nabízel napínavé a gradující scény, hlavně na konci. Pozadí korupce a Sithské manipulace je zde taky perfektně nastíněno a člověk díky tomu sám vnímá hrozící rozpad Republiky. Kolem a kolem, parádní kniha prequelové éry.

29.12.2023 5 z 5


Úsvit rebelů Úsvit rebelů Ann Carol Crispin

Třetí kniha trilogie, Úsvit rebelů, je perfektní finále série. Opravdu vše, co se v sérii událo, se zde ukončilo, až na pár věcí, ve kterých pokračovala slavná filmová trilogie. O postavách či ději snad ani mluvit nemusím. Perfektně napsané a vystižené postavy včele s Hanem, napínavý popis akčních scén či tajuplné intriky a zrady. A konečné navázání na Novou Naději je jen třešnička na dortu. Přičemž dodám, že tato trilogie splnila a dokonce předčila vše, co jsem od ní očekával. Veškeré otázky, které vás jen napadnou v originálech, jsou zde zodpovězeny. Třeba jak se Han setkal s Chewiem, Landem, Jabbou, Fettem..., jak přišel k Falconu, jak proběhla Kesselská cesta atd. Také to krásně spojuje či navazuje na jiná díla z Legends, což mě osobně vždycky strašně potěší. Prostě naprosto skvělá, fenomenální a nádherná trilogie, která má v Legends své právoplatné místo. Už teď se moc těším, až si tuto Trilogii někdy přečtu znova :).

16.12.2023 5 z 5


Huttský gambit Huttský gambit Ann Carol Crispin

Druhá kniha trilogie, Huttský gambit, je naprosto úžasné pokračování. Opět to neskutečně obohacuje příběh Hana Sola a hlavně tu postavu jako takovou. Jinak obecně se skvěle pokračuje v ději a jsou zde skvělé postavy. Je zde mnoho nových či starých postav a všechny krásně zapadají do příběhu. Také tato kniha pěkně obohacuje svět Star Wars. Např. tu jsou hodně rozebíráni Huttové, je tu představen život pašeráků či se zde mihnou i postavy z jiných děl. A co musím opravdu vypíchnout je závěr knihy. To byla prostě bomba. Převelice si tuto sérii užívám a jsem hodně natěšený na třetí díl!

21.11.2023 5 z 5


Léčka v ráji Léčka v ráji Ann Carol Crispin

Na trilogii Hana Sola jsem se nesmírně těšil. Obecně Han Solo patří k mým nejoblíbenějším postavám ze Star Wars vůbec. A první kniha trilogie, Léčka v ráji, je naprosto perfektní začátek. Tolik se toho dozvídáme o Hanově minulosti a člověk najednou na Hana kouká úplně jinak. To co prožil bylo neuvěřitelné a velice drsné, takhle silný příběh jsem upřímně nečekal. Navíc to bylo nádherně odvyprávěné ve formě flashbacků. No a příběh, který sledujeme, je taky pecka. Kromě samotného Hana, což je prostě Harrison Ford jak vyšitý, jsou i ostatní postavy super. A zápletka zábavná. Pěkně budované napětí a zvraty v ději. Nakonec zmíním, že mě velice potěšilo pomrknutí za jedním vyšetřovatelem z CorSecu ;). Už se těším na druhý díl.

11.11.2023 5 z 5


Star Wars: Rozkaz 66 Star Wars: Rozkaz 66 Karen Traviss

Čtvrtý díl Republikového komanda, Rozkaz 66, je super kniha. Opět jede v zaběhnutých kolejí jako předchozí díly. Tudíž ty minulé nadužíváné myšlenkové pochody mnoha postav, jsou zde zase. Ale nějak jsem si už zvyk. Postav je tu opravdu hromada, ale úplně mi to nevadilo, protože přicházeli do děje pěkně postupně během celé série. Sice se na některé tím pádem tolik nedostane, ale to nevadí. Protože jednotka Nultých, Omega a Delta mi rozhodně utkvěly v paměti. Spolu s Kalem, Vauem a Jusikem. To jsou fakt top postavy z celé série. Zbytek byl v poho, i když je pravda, že pár rozhodnutí Etain jsem úplně nepochopil. Celkový příběh mě bavil a konečné propojování s epizodou III bylo naprosto úžasný. Nakonec zmíním, že v celé sérii jsou vidět velké antipatie k řádu Jedi. A tady to bylo místy už trochu moc. Jinak je tato série skvělá a hned na Klonové války koukám zase trochu jinak.

27.08.2023 5 z 5


Star Wars: Pravé barvy Star Wars: Pravé barvy Karen Traviss

Třetí díl Republikového komanda, Pravé barvy, je skvělá kniha. Pokračuje to dál v zaběhnutých kolejí jako předchozí díl. Opět dominují postavy, kdy zde vypíchnu Fie, Kala, Orda, Meerela a Jusika. Zbytek osazenstva je ale taky dobrý, a i Etain mě nepřišla nějak extra tragická. Co dám ale pár lidem za pravdu je, že některé názory, myšlenky či pohledy na svět jsme u mnoha postav slyšeli už nesčetněkrát. Třeba v Trojité nule a tudíž není úplně třeba abychom to tady celý museli poslouchat znova. Vůbec mi nevadí, že to tu, jako takové, je. Mnohdy jsou to zajímavé a vážné myšlenky. Jen by to stačilo v menším množství. Ne tak opakovaně. I když mi to, upřímně, zas až tak nevadilo :). Ovšem vypíchnu hlavní linku s Ko Sai, která byla super a místy fakt napínavá. Obecně jsem si to opravdu užil a moc se těším na Rozkaz 66.

06.08.2023 5 z 5


Star Wars: Trojitá nula Star Wars: Trojitá nula Karen Traviss

Druhý díl Republikového komanda, Trojitá nula, je za mě opravdu skvělý. Opět tady dominují především postavy. Jednotka Omega je stejně skvělá jako v minulém díle plus se zde probere Atinova minulost, která mě opravdu tížila během čtení Přímého kontaktu. Člověk se zde konečně seznámí s Kalem Skiratou, kterého jsem si moc oblíbil. Opravdu se mi líbí jeho vztah ke klonům a obzvlášť k těm jeho. Poprvé jsem také narazil na jednotku Delta a přišla mě super, protože vnášela zajímavou dynamiku k jednotce Omega. Walon Vau a Ordo jsou zde taky super. Ale koho jsem si opravdu oblíbil je Bardan Jusik. Sakra, jak ten je sympatický. A co se týče Etain, tak ta mi zde upřímně nějak nevadila. Jak jsem psal u Přímého kontaktu, tak já oceňuji, že se jedná o hodně odlišný charakter, než na které jsme zvyklý. Příběh a zápletka jsou zajímavé a mnohdy pěkně vybudované. Mně se to prostě líbilo a upřímně se těším na Pravé barvy.

21.07.2023 5 z 5


Star Wars: Přímý kontakt Star Wars: Přímý kontakt Karen Traviss

Tak, po Novém řádu Jedi, jakožto nejlepší sérii všech dob, jsem se pustil do série Republikové komando a hned první díl prostě bomba. Vrátit se do Klonových válek a této éry je opravdu skvělé. Nejlepší na knize jsou rozhodně postavy. Všichni čtyři členové Omegy mi padly neuvěřitelně do oka a každého z nich jsem si okamžitě oblíbil a zapamatoval. Prostě sympaťáci. Postava Etain se mi upřímně také moc líbila. Je hodně odlišná než třeba jiní Jediové, ale to mě nevadilo. Ba naopak mi to přidávalo k té postavě. Ne každý je holt jako Anakin, Obi-Wan nebo Ahsoka :). Příběh a zápletka jsou poněkud jednodušší, ale to mě vůbec nevadí. Hlavní záporák je docela dobrý a zajímavý. I když je to trošku nižší liga a je méně zapamatovatelný. Ovšem kniha jako taková je skvělá a už se těším na Trojitou nulu.

23.06.2023 5 z 5


Jednotící síla Jednotící síla James Luceno

Tak je to tady. Konec. Konec jedné z nejúžasnější epoch světa Star Wars. Stále mi to přijde neuvěřitelné, že jsem si vůbec mohl Nový řád Jedi přečíst. Že se pro mě nemožné, stalo možným. Jak už jsem psal u Prvotního vektoru, tohle byl můj největší sen a jsem nevýslovně šťastný, že se mi splnil. Tak moc jsem si to zamiloval, až pláču z pomyšlení, že to končí. No, abych si tady jenom nevyléval své srdce, tak řeknu něco i o knize samotné. I když, je vůbec co? Toto je skutečně dokonalá kniha, která má vše, co na Star Wars miluji. Celé vyvrcholení této série bylo to největší vyvrcholení, které jsem kdy zažil a finální střety byly dechberoucí. Vše okolo Yuuzhan Vongů se podle mě krásně vysvětlilo a vyřešilo. Objevili se zde, či alespoň mihly, všechny známější postavy té doby, což bylo něco nádherného. Klaním se celému týmu, který za tímto projektem stál, protože tohle se ve Star Wars už nikdy nezopakovalo a ani nikdy nezopakuje. Tuto sérii jsem rozhodně nečetl naposled. Nechť Vás všechny provází Síla, navždy.

28.05.2023 5 z 5


Konečné proroctví Konečné proroctví Gregory John Keyes

Osmnáctá kniha ze série Nový řád Jedi, Konečné proroctví, je naprosto dechberoucí kniha. Já jsem z toho úplně mimo. Čeká mě finále této série a asi mi pukne srdce napětím. Zde se zase něco poodhalilo o Yuuzhan Vongzích, Zonamě Sekot a obecně o všem, co tuto válku provází. Právě tato linka, která se tím zabývala, byla ta nejlepší. Nejen, že se zde vrací miláček davů Corran Horn, ale sledujeme tu Tahiri, která si v předešlých dílech prošla velkou cestou. Dále tu máme tři konkrétní Yuuzhan Vongy, které už také nějakou dobu známe. No, nechci tady mluvit spoilerově, takže to je asi všechno, co k tomu napíšu. Druhá linka je klasická bitva, která měla grády a skvělý závěr. Wedge Antilles je jednoduše excelentní, a Han Solo či Leia Organa Solo také. Vše je připraveno. Vše je postaveno. Teď se blíží konec jednoho z největších příběhů ze Star Wars!!! A já jsem si jistý, že mně vytře zrak jako ještě nikdo!!!

10.05.2023 5 z 5


Heretik 3 - Návrat Heretik 3 - Návrat Sean Williams

Sedmnáctá kniha ze série Nový řád Jedi, Heretik III Návrat, je naprosto perfektní knihou. Linka s Nomem Anorem byla pecka a jsem opravdu zvědavý, jak se tato linka zakončí. Linka s Hanem a Leiou byla dobrodružná a super. Zde velmi potěšila přítomnost Dromy a Rynů. Jejich rasu jsem si velice oblíbil. Taky vypíchnu postavu Tahiri, která se mi v celé trilogii Heretik opravdu líbila a dostala neskutečný příběh a vývoj. A nakonec linka na Zonamě Sekot a to bylo panečku něco. Zonama Sekot je fakticky zajímavý koncept a neskutečně mě baví. Rozmluvy Sekotu s Lukem a Jacenem jsou snad to nejlepší na knize. O postavách není třeba ani mluvit. Teď se skutečně míří do finále a já snad vybouchnou napětím a očekáváním.

18.04.2023 5 z 5


Heretik 2 - Uprchlík Heretik 2 - Uprchlík Sean Williams

Šestnáctá kniha ze série Nový řád Jedi, Heretik II Uprchlík, je naprosto úžasnou knihou. Pokračují zde tři hlavní linky z předchozí knihy, přičemž linka s Nomem Anorem je poněkud kratší, pořád však super. Ale o to jsou ty dvě zbylé delší. No, a to bylo perfektní. Linka s pátracím týmem po Zenomě Sekot byla skvělá. Podívali jsme se blíže na kulturu Chissů a jejich planetu. Druhá linka se týká Hana a Leiy a jejich dobrodružství na Bakuře, což bylo něco. Opět musím pochválit, jak dokonale navazují na předchozí knihy z EU. Zde je to konkrétně The Truce at Bakura. Hned bych si ji přečetl :). V této lince vypíchnu intriky a zvraty, kdy člověk si myslí, že něco ví, a najednou se to celé zase obrátí naruby. Zmíním ještě Tahiri, která je velmi zajímavá a jsem zvědav, jak to s ní dopadne. Všechny postavy jsou zde samozřejmě, jako obvykle, skvělé. Nemohu se dočkat na další díl!!!

12.04.2023 5 z 5


Heretik 1 - Zůstatek Heretik 1 - Zůstatek Sean Williams

Patnáctá kniha ze série Nový řád Jedi, Heretik I Zůstatek, je parádní kniha. Příběh pokračuje dál a pomaličku, ale jistě, se blížíme k finále. Příběh je rozdělen na tři hlavní linky, kdy mě bavily všechny tři. I když linka s Imperiálním Zůstatkem byla opravdu nejlepší. Skvěle provedená akce, zvraty, ale i politika. Opět, jak už je snad tradicí, musím vypíchnout postavy. Jak Luke, Mara, Han, Leia, Jacen, Jaina, tak i Jag, Tahiri, Pellaeon, Saba, Nom Anor atd byli prostě perfektní. Konkrétně postava Noma Anora dostala nový směr a jsem zvědavý, co tam ještě vyvede. A nakonec musím velice pochválit, jak zde navázali na jednu konkrétní trilogii z EU a vlastně to zde úplně ukončili. Ti, co četli, ví. No, letím na další díl!!!

01.04.2023 5 z 5


Cesta osudu Cesta osudu Walter Jon Williams

Čtrnáctá kniha ze série Nový řád Jedi, Cesta osudu, je další dokonalá kniha. Já vůbec nevím, co mám napsat. Tady je prostě všechno, co si jen přát. Zmíním opravdu jen pár věcí, které mám aktuálně na mysli. Intriky a politika tu byli fenomenálně vystavěny a napsány. Akce a bitvy byly fantastický. Na konci to mělo takový grády, že to nejde přestat číst. Po minulém díle tu máme také opět pár filozofických dialogů Vergere, ale tentokrát s Lukem Skywalkerem, což bylo něco. Postavy, jako Jacen, Jaina, Mara, Han, Leia, Pellaeon, Kre'fey, Kyp, Tesar, Iblis, Tsavong Lah, atd atd, byli jako obvykle úžasní. Plus vypíchnu Cala Omase, Nejvyššího vládce Shimrru a Admirála Ackbara, kterého jsem rád zase viděl. Takto bych tu mohl být ještě dlouho. Válka začíná nabírat nový směr a já se, jako vždy, nemohu dočkat, co bude dál. Hurá na další díl!!!

19.03.2023 5 z 5


Zrádce Zrádce Matthew Woodring Stover

Třináctá kniha ze série Nový řád Jedi, Zrádce, je dechberoucí. Takováto kniha tu ještě nebyla. Hltal jsem každičkou scénu s Jacenem a Vergere. Jejich úvahy a neuvěřitelné filozofické myšlenky. Opravdu mi to hodně dalo. Obecně si myslím, že jsem nalezl rovnováhu, co se týče konceptu Síly, hlavně co se týče její "světlé a temné straně". Všechno mi to zapadlo, zacvaklo a jsem šťastný, že tomu již plně rozumím. Jinak samotná postava Jacena Sola je zde skvělá, neuvěřitelně mě baví a jsem zvědav na její budoucnost. Vergere tu byla sama o sobě skvělá, ale pořád si nejsem tak nějak jistý, o co jí jde, při kom stojí, co chce. Vyloženě mi nahání strach, čeho je schopná. Opět jsme se také dozvěděli mnoho nového o Yuuzhan Vongzích. A jako třešničku na dortu zmíním Gannera Rhysode, který byl fenomenální. Hurá na Cestu osudu!!!

12.03.2023 5 z 5


Nepřátelské linie 2: Bašta rebelů Nepřátelské linie 2: Bašta rebelů Aaron Allston

Dvanáctá kniha ze série Nový řád Jedi, Nepřátelské linie II Bašta rebelů, je naprosto fenomenální kniha. Budu se opakovat, stejně jako u prvního dílu dualogie, ale tohle má prostě všechno perfektní. Postavy, dialogy, akci, zvraty, vesmírné bitvy, souboje se světelným mečem, no prostě všecko. Obzvlášť postavy jsou skvělé, Luke, Mara, Han, Leia, Wedge, Tycho atd atd. Zmíním tu příběhovou linku na Coruscantu, která byla ohromující, dechberoucí, no WOW! A celá závěrečná bitva je jako orchestr té nejkrásnější hudby. Celý příběh jde neuvěřitelným směrem a já se nemůžu dočkat, kam to naše postavy zavede. Opravdu se klaním panu Allstonovi, protože to, co zde vytváří, je úžasné. A teď, Zrádce. Na toho jsem neskutečně zvědavý, vzhledem k postavě Jacena Sola. Hurá na něj!!!

04.03.2023 5 z 5


Nepřátelské linie 1: Sen rebelů Nepřátelské linie 1: Sen rebelů Aaron Allston

Jedenáctá kniha ze série Nový řád Jedi, Nepřátelské linie I Sen rebelů, je fenomenální jízda. Je tu tolik akce, že není možné se nudit. Celý příběh se posunul velmi zajímavým směrem a jsem zvědav, jak to bude pokračovat. Opětovná spolupráce tolika mých oblíbených postav je skutečně pohlazení po duši. Zároveň tu pokračuje osobní příběh Jainy z Temné pouti. S tím souvisí i Kyp a Jag, jenž jsem si upřímně fakt oblíbil. Co se týče postav obecně, tak není co dodávat. Ať už to byli Wedge a Tycho, kteří jsou prostě skvělí nebo Luke, Mara, Han, Leia, Iella či Lando. Tak strašně moc si to užívám, že to není ani možný. Okamžitě chci další díl!!!

26.02.2023 5 z 5


Temná pouť Temná pouť Elaine Cunningham

Desátá kniha ze série Nový řád Jedi, Temná pouť, je úžasná kniha. Lehce jsem se obával, vzhledem k ohlasům a hodnocením, ale úplně zbytečně. Cesta Jainy Solo po událostech z Hvězdy po hvězdě byla více než zajímavá a napínavá. Někdy šla sice Jaina lehce na nervy :), ale to posloužilo příběhu. Nemohu se dočkat, kam zamíří dál. Obecně celý příběh mě neskutečně bavil. Avšak snad to nejlepší na knize je Kyp Durron. Ten má v Novým řádu Jedi svojí nezpochybnitelnou úlohu, i když je taková, jaká je. Ale tady si prošel značným vývojem a pokud bude takto pokračovat, tak to bude paráda. Další skvělá postava by Jag Fel, kterého jsem si dost oblíbil. I Han, Leia, Mara, Luke, Tenel Ka... byli super, i přes to, že tu zas až tak moc nebyli. No, já už jsem celý nedočkavý na další díl, takže hurá na něj!!!

18.02.2023 5 z 5