Zahonek Zahonek komentáře u knih

☰ menu

Investování pro začátečníky Investování pro začátečníky Petr Syrový

Myslím, že pro začínající investory, nebo pro ty, co by chtěli s investováním začít, kniha nabízí základní a srozumitelné informace. Provede nás běžnými možnosti investování, jejich teoretickými výnosy i možnými riziky, čemu se vyhnout a na co si dát pozor. Nemaže nám med kolem pusy, že z nás budou hned milionáři, naopak nám říká, že každá investice vyžaduje čas a péči a na první pohled atraktivní produkty mohou být cesta ke ztrátě. Nejlepší je číst vždy aktuální vydání, protože zohledňuje i krize, které proběhly v nedávné době.

14.01.2024 5 z 5


Nesvatá válka o Svatou zemi Nesvatá válka o Svatou zemi Břetislav Tureček

Knihu mám v knihovně už léta, k jejímu přečtení mě donutil až probíhající konflikt na blízkém východě. O tom, že v oblasti několik posledních desetiletí není klid samozřejmě vím, o problematiku vzniku Izraele jsem se ale nikdy nezajímal. Kniha je sice více jak deset let stará, vzhledem k momentální situaci ale moc nezestárla, v oblasti se nic nezměnilo. A řekl bych, že spory o území nejspíš nikdy neskončí. Znalci problematiky jistě na knize najdou chyby, mě na základní zorientovatovaní naprosto stačila.

12.12.2023 5 z 5


Kód růže Kód růže Kate Quinn

Poutavý příběh na pozadí války. Na počátku klidný děj postupně nabírá na obrátkách a poslední třetina knihy je velmi napínavá. Kniha ve vás také možná probudí zájem o šifrování.
OOBHN ZIORP PRLXZ PVNNH SUASY LRKOO JOGOE JLPRA CNDJW CFXEO NLBNF SQAUO BFBZT ROPLK OOZZR HXHTY SGMXZ KUWUC TDVLZ ZMXZP PBNZK JNPVN ZOUAZ HNOOL OGBNT BNBBR VDKIE TCFMP QOCOA M

15.04.2023 5 z 5


Jeden den Ivana Děnisoviče Jeden den Ivana Děnisoviče Alexandr Isajevič Solženicyn

Kdysi jsem od Solženicyna četl Souostroví Gulag a bylo to poněkud rozsáhlé a náročné čtení. Jeden den Ivana Děnisoviče je oproštěn od zbytečných popisů a nudných pasáží a nabízí jen to podstatné ze života vězně pracovního tábora.

24.02.2023 5 z 5


Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Josef Klíma

Tento svět je neskutečně prohnilý. Peníze a moc jsou až na prvním místě. Neustálá honba za bohatstvím, které by běžnému člověku stačilo na desítky životů. Normální člověk, kterého zajímá jen zdraví a pohoda své rodiny a trochu klidu, tohle nikdy nemůže pochopit.

02.03.2022 3 z 5


Ze života fotografa Ze života fotografa Petr Jan Juračka

Na knihu, respektive na jejího autora, jsem narazil úplně náhodou. Focení mě baví už léta a při hledání už nevím čeho, jsem narazil na video, o pro mě do té doby neznámém zvláštním člověku. Velmi poutavě, občas vtipně video zobrazovalo fotografa, nadšence do přírody, magora a šílence, přerostlé dítě. Trochu jsem se v něm viděl a začal se o něj více zajímat. Napsal knihu, takže ji musím mít. Byla nedostupná, ale nakonec se mi ji podařilo sehnat. A vůbec mě nezklamala. Vlastně jsem dostal chuť do focení, vyrazit do přírody, koupit kánoi a sjet řeku za městem... Velmi mě zaujala kapitola o svatebním focení, připomněla mi moji vlastní hořkou zkušenost. Kniha je plná krásných fotek včetně "receptů" k jejich pořízení. Nechybí ani přiblížení problematiky z pohledu manželky. Také QR kódy s odkazy na videa u většiny kapitol jsou příjemným bonusem. Co bych knize určitě vytknul, je nevhodný formát a měkčí desky. Mohla být tenčí a ve větším formátu. Také minimálně fotografie by si zasloužily kvalitnější papír.

21.02.2022 5 z 5


První stopa První stopa Markéta Peggy Marvanová

Knihu jsem dostal jako dárek od manželky, dokonce podepsanou a s věnováním od Markéty Marvanové. Autorka vcelku čtivě popisuje putování zimním Laponskem, které podnikla v rámci výzvy "Lapland Extreme Challenge". I když se může zdát, že jde jen o brodění v hlubokém sněhu, o dramatické momenty není nouze a účastníci podobných podniků si občas sáhnou na dno svých fyzických i psychických sil. Při čtení jsem ocenil přiloženou mapku s vyznačenými kontrolními body, která pomůže si lépe představit postup účastníků na trase. Pochvalu si zaslouží i informační "vsuvky", podrobněji popisující problematiku pobytu v polárních oblastech. Oproti tomu jsem očekával více fotografií, chápu ale, že v těchto podmínkách má člověk jiné starosti, než focení.

06.02.2022 5 z 5


Žhavé nebe nad Československem: Letecké souboje československých stíhačů nad naším územím 1918–1989 Žhavé nebe nad Československem: Letecké souboje československých stíhačů nad naším územím 1918–1989 Marek Brzkovský

Dárek od Ježíška. Hodnocení této knihy pro mě není vůbec jednoduché. Jako fandu do letadel mě samozřejmě velmi zajímala tato část naší historie. Nemám na mysli zastrašování neozbrojených ultralehkých letadel, ale skutečné souboje vojenských strojů. A v tomto směru bylo nad naší nevelkou zemí celkem živo a paleta typů letadel velmi pestrá. Překvapilo mě, kolik bylo u nás sestřeleno například průzkumných Fw-189. Bohužel fotografie tohoto konstrukčně zajímavého stroje v knize chybí. O sestřelu F-84E jsem také četl poprvé. Autorům muselo dát hodně práce, všechny střety v knize popsané dohledat. Tady ale chvála končí, protože zpracování knihy je jinak docela odfláknuté. Přitom podle mě, si ji stačilo jen pořádně přečíst. Tak hrozné množství chyb a překlepů v jinak celkem čtivém textu jsem dlouho nezažil. Špatné popisy fotek. Chyby v tabulkách s technickými údaji letadel. Také si myslím, že například letouny Mig-23 a Mig-29 by si zasloužily daleko kvalitnější fotografie. Tak snad se to v dalším vydání podaří posunout o příčku výše.

28.01.2022 4 z 5


Běžet život se psy husky Běžet život se psy husky Jana Henychová

Naši asi nejznámější musherku Janu Henychovou už se ženou sledujeme nějaký pátek, takže kniha byla jasná volba a moc jsme se na ni těšili. Na první pohled zaujme její velikost a následně hmotnost. Je to pořádná bichle! Mrazivou atmosférou sálající obálka knihy naznačuje, že půjde o velké dobrodružství. Kniha celkově je poctivě zpracovaná. Kvalitní papír, obrovské množství fotografií a čitelný text bez chyb potvrzují snahu o co nejlepší výsledek. Kniha se i přes své rozměry překvapivě rychle čte a je příjemným zážitkem. Je určitou formou Janiny osobní zpovědi a obrazem filozofie jejího života. Dozvíme se spoustu zajímavostí ze závodů psích spřežení, stejně tak i ze života musherky samotné. Chvíli nám bude zima z ledové vichřice, následně se budeme hřát z roztomilosti štěňátek, tu se zase budeme smát nad vtipnými fotkami, abychom se nakonec rozbrečeli nad nevyhnutelným koncem.

20.12.2021 5 z 5


Návrat Krále Šumavy Návrat Krále Šumavy David Jan Žák

Velmi poutavě napsaný životní příběh. Líbí se mi, že Josef Hasil je na jednu stranu popsán jako chladnokrevný profesionál, až skoro superhrdina, zároveň však i jako obyčejný člověk s pocity, touhami a potřebami. Blízké mi bylo i prostředí románu. Na Šumavě jsem prožil hned několik dovolených a některé lokality popsané v knize jsem navštívil.

24.10.2021 5 z 5


Dobrodružství kriminalistické balistiky Dobrodružství kriminalistické balistiky Přemysl Liška

Kniha určitě není žádnou učebnicí kriminalistické balistiky, ostatně si na to ani nehraje. Pohybuje se někde na pomezí faktu a literatury naučné. Pro fandy zbraní určitě zajímavé čtení, já se o tuhle tématiku zajímám léta, přesto jsem v knize objevil hned několik pro mě ne úplně známých věcí. V textu se střídají odborné pasáže s příběhy z praxe, takže čtení nenudí, ani zbytečně nezaplňuje hlavu.

03.10.2021 5 z 5


Krysař Krysař Viktor Dyk

Snad krátké, avšak krásným jazykem psané; též smutné a temné.

02.09.2021 5 z 5


Dracula Dracula Bram Stoker

Moderní fantasmagorie o upírech mě moc neberou, takže k přečtení tohoto románu mě vedl spíše poznávací zájezd mých rodičů do Rumunska. Hned první stránky mě ale přesvědčily, že jde o výjimečné dílo. Román je psán formou deníkových záznamů a dopisů, občas skoro vědecky, což mu přidává na autentičnosti. Tu podtrhují i historická fakta ze života hraběte Drákuly. Krajina Karpat je popsána velmi barvitě a dramaticky, jakoby v ní autor sám někdy byl. Příběh je plný napětí a hutné hororové atmosféry, přitom je v něm minimum krve a násilí. Kniha o hraběti Drákulovi by se dala vnímat jako vstupní brána do světa upírů a jde vidět, že z ní čerpadlo mnoho generací literárních i filmových tvůrců. Jména některých hlavních hrdinů z knihy i schopnosti a jejich hranice u upírů se dodnes objevují v knihách a akčních filmech.

24.08.2021 5 z 5


Nůž Nůž Jo Nesbø

Nevím proč, ale pro mě byl tenhle díl z těch slabších. První půlku jsem se nemohl začíst, pak to bylo lepší, ale furt to nemůžu srovnávat s hutnou atmosférou předchozích dílů.

03.08.2021 4 z 5


Na vlně 57 metrů Na vlně 57 metrů Otakar Batlička

Četl jsem jako e-knihu. Knížka plná krátkých, zato poutavých dobrodružných povídek. Některé by klidně mohly být slušným základem na samostatný román. Pan Batlička dobrodružné příběhy uměl.

14.05.2021 5 z 5


Výpadek systémů Výpadek systémů Martha Wells

Příjemná scifi oddechovka.

04.05.2021 4 z 5


Štvanci touhy: Jak mozek ovlivňuje lásku, milování a sex Štvanci touhy: Jak mozek ovlivňuje lásku, milování a sex Milan Bauman

Téma knihy je velmi zajímavé a jistě stojí za bližší prozkoumání. Také si ale určitě zaslouží publikaci na lepší úrovni. Dalo by se říct, že vlastně jen to téma samotné nutí číst zvídavého čtenáře dál. Né že by bylo v knize vyloženě všechno špatně, určité pasáže ujdou, občas se i člověk zasměje, většina textu je ale jen sbírkou z internetu a seznamek.

25.04.2021 3 z 5


Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě Ladislav Zibura

Kniha Prázdniny v Evropě se mi ze Ziburových cest po světě líbila asi nejvíce. Postupně v nich dospěl a uklidňuje se. Už si nedělá takovou srandu ze sebe ani z ostatních, humor ale nechybí. Dozvídáme se spoustou zajímavých informací z celé řady evropských zemí. Svým konceptem se tak blíží klasickému cestopisu. Za zmínku jistě stojí i povedené doprovodné obrázky.

11.04.2021 5 z 5


Dobrodružství Dobrodružství Jack London

Knihu jsem četl dlouho, ale jen proto, že jsem ji měl jako e-knihu v mobilu a věnoval se jí jen v době volna mimo domov. Jinak bych ji asi přečetl za večer. Název plně koresponduje s obsahem. Kniha je velmi čtivá a dobrodružná, místy napínavá k prasknutí. Navíc bude do jisté míry i popisem své doby bez překrucování, protože pokud vím, London psával většinou o věcech které sám prožil, nebo jim byl alespoň nablízku.

27.07.2020 5 z 5


Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Ladislav Zibura

Klasický Ladislav Zibura

04.06.2020 4 z 5