yellowbanna yellowbanna komentáře u knih

☰ menu

Chalupa Chalupa Pavlína Křivánková

Poslední dobou si mě podobné příběhy samy nacházejí. Právě tohle obyčejné "nic", jak tu psal někdo přede mnou, plné životních banalit (nevěra, milenka, nemanželské dítě, útěk na venkov) dovede být velmi vypovídající, když jej někdo popíše těmi správnými slovy.

Čtenářská výzva 2024 - Kniha, která naráz splňuje dvě témata loňské výzvy (Kniha od začínajícího autora a Kniha se štítkem Tajemství na DK)
A taky Kniha vydaná v roce 2023.

10.04.2024 4 z 5


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

(SPOILER) Originální přiblížení temného období naší historie, o kterém jsme již všichni četli nejeden příběh. Tento je ale psán tak jednoduše a přímočaře, bez zbytečných odboček a kudrlinek, že se do něj člověk opravdu ponoří. Asi i víc než při popisu neskutečných útrap v koncentračním táboře se ve mě všechno svíralo v první části knihy...když byly budoucí hrůzy zatím spíš tušené, kdy se situace horšila plíživě krok za krokem, ale čtenář už ví, že žádný zázrak nenastane. Byla to má první kniha od autorky a už na mě doma čeká další.

Čtenářská výzva 2024 - Kategorie Kniha, jejíž děj se odehrává během války

06.04.2024 5 z 5


Všechny cesty vedou do Santiaga Všechny cesty vedou do Santiaga Ladislav Zibura

Láďa Zibura roste se svými knihami a dává nám šanci růst s ním. Je jasné, že nejnovější titul nebude tak bezstarostný jako jeho úplně první cestopis. Ani jeho čtenáři nejsou pořád stejní. A já mám chuť vyrazit. Chtěla bych mít tu odvahu a vydat se na cestu sama. Srovnat si myšlenky, zklidnit mysl. A netrvám ani na Santiagu. Potřebovala bych se vydat na cestu k sobě...

15.03.2024 5 z 5


Sedm věží Sedm věží Sara Baume

(SPOILER) Je mi líto, ale tentokrát jsem se Sarou Baume sáhla úplně vedle. Zatímco její prvotina mě nadchla, dočíst Sedm věží mi trvalo neskutečně dlouho a jen silou vůle jsem knihu neodložila. (Ne)příběh mě zoufale nebavil, pořád jsem čekala, že se stane něco, co celé táhlé vyprávění nějak vysvětlí a obhájí. Nestalo se tak. Navíc mě v průběhu čtení stále víc a víc iritovalo, jak ti dva upadají, zanedbávají sami sebe i svůj domov, jak je jim (asi) všechno jedno. Čekala jsem příběh o udržitelném životě v tradiční krajině a dostala jsem jen záznam úpadku. Celkový dojem - meh.

26.12.2023 2 z 5


Tajemství Velkého Vonta Tajemství Velkého Vonta Jaroslav Foglar

Za 5 hvězd, jako ostatně vždycky. Jen se nemohu zbavit pocitu, že na třetím díle je znát, jako by se pan Foglar nechtěl celého příběhu o Stínadlech pustit. Když už už směřuje zápletka k vyřešení, zase se něco zašmodrchá a vyprávění se protáhne. Nevadilo mi to, jen se mi to místy zdálo až úsměvné.

29.11.2023 5 z 5


Děda Děda Jan Novák

Vyprávění, které člověka vtáhne. A když se k tomu přidá podmanivý hlas...

13.11.2023 4 z 5


Sesterstvo a nejoblíbenější barva na světě Sesterstvo a nejoblíbenější barva na světě Lucie Hlavinková

Mě zatím z celé série nejvíce bavil ten úplně první díl. Teď už moje pozornost trochu ochabuje, ale taky nejsem cílovka, že? Dceři se knížky líbí, už na nás čeká další díl :)

05.11.2023 4 z 5


Stínadla se bouří Stínadla se bouří Jaroslav Foglar

Četli jsme a poslouchali dál a dál...Záhada hlavolamu už nám nestačila. Děti ani nedutaly.

19.10.2023 5 z 5


Arturův ostrov Arturův ostrov Elsa Morante

Přidám se k řadě těch, kteří psali, že nebýt to audiokniha, již by ji odložili. Já málem odložila i tu audioknihu, hlavně v pasáži, kdy na ostrov přijela mladá novomanželka. Ale vytrvala jsem a nakonec jsem byla ráda.

19.10.2023 3 z 5


Vitka Vitka Kateřina Tučková

Fascinující odraz krátkého života velmi nadané ženy, která očividně měla všechny předpoklady předběhnout svoji dobu. Měla na to však jen velmi málo času. Zároveň mě velmi zaujalo její propojení s dalšími velkými osobnostmi své doby. Určitě si chci přečíst ještě Podivné lásky od Jiřího Muchy.

21.09.2023 5 z 5


Člověk má dělat to, nač má sílu Člověk má dělat to, nač má sílu Pavel Kosatík

Zajímavé vyprávění o zajímavém životě zajímavé ženy.

24.07.2023 4 z 5


Fabrika Fabrika Kateřina Tučková

Kateřina Tučková se už nesmazatelně zařadila mezi mé nejoblíbenější autorky. S každou další knížkou víc a víc obdivuji preciznost a vytrvalost při hledání a studiu dostupných pramenů i poctivost, se kterou k nim dopisuje příběhy postav. Po Bílé vodě přišla na řadu Fabrika, které jsem se nejdřív trochu "bála". Bála jsem se tématu, myslela jsem si, že historie textilních továren bude přeci jen trochu nestravitelná. Přesvědčilo mě až milované Brno. Ve chvíli, kdy jsem přijala za svou zde využitou metodu vyprávění - mix historických faktů, do značné míry smyšleného /z nedostatku historických pramenů/ příběhu rodiny Offermanů a dalších a exkurze do samotného procesu vzniku knihy a výstavy o moravském Manchesteru, už se nešlo odtrhnout a hlatala jsem řádek za řádkem jako u nejnapínavější detektivky. V duchu jsem procházela známé ulice dnešního Brna, ty méně známé jsem si dohledávala a skládala si obrázek minulosti města, o které jsem dosud věděla tak málo! Jen škoda poněkud smutného a bezvýchodného závěru. Za ten ovšem samozřejmě nemůže autorka, ale historie.

18.07.2023 5 z 5


Žena v polární noci: Rok na Špicberkách Žena v polární noci: Rok na Špicberkách Christiane Ritter

To se člověk po nezvykle dlouhém a chladném předjaří tolik těší na opravdové jaro a přechod k létu, až z toho začne poslouchat o polárních nocích :)) Zamilovala jsem se do lyrických popisů severské krajiny i zvláštně krásných pocitů osamělosti a vzdálenosti od veškerého "normálního" moderního světa. Kdybych nevěděla, že autorka byla na Špicberkách již ve 30. letech, lehce bych mohla vyprávění zařadit do současnoti, tak moderně znělo. Nejen po jazykové stránce, ale i obsahově - kdo by si byl pomyslel, že takové dobrodružství bude moci podniknout žena v době, kdy byla opravdová emancipace ještě hudbou vzdálené budoucnosti.

18.05.2023 5 z 5


Sběratel sněhu Sběratel sněhu Jan Štifter

Sběratel sněhu čekal v knihovně dlouho na svůj okamžik. Nevěděla jsem, co čekat, neměla jsem náladu na další příběh z období 2. sv. války. Překvapilo mě, že válka hraje v románu jen velmi okrajovou roli a to ještě jen v jedné z dějových /časových/ linek. Mě nejvíc zaujala linka z roku 1956, ostatně k ní se vše sbíhá, vše souvisí se vším. Překvapila mě zvláštní naléhavost vyprávění, díky které se téměř nedalo od knihy odtrhnout. Pro mě Objev roku.

18.05.2023 5 z 5


Vlčí štěstí Vlčí štěstí Paolo Cognetti

Je to v pořadí již čtvrtá kniha od Cognettiho, kterou jsem přečetla a zpočátku mi dost trvalo se začíst, dalo by se říct, že mě až rušilo najednou tolik "akce" z běžného života horské vesnice a hlavně ze života hlavního hrdiny. Ale pak se to usadilo a dovedla jsem zase vše vnímat v propojení s místem, s horami, s konkrétní horou...protože nakonec to je vždy Ona, která je hlavní postavou Cognettiho knih. O to kouzelnější pak bylo si o ní číst v sousedství vesnice, kde se odehrál děj autorovy nejznámější knihy - Osm hor (Grana - Graine ve Val d´Aosta)

11.05.2023 5 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Poslouchali jsme s dětmi jako audioknihu a hlavně proto, že jsem znala film, který je docela fajn odpočinkovou komedií. Přestože vím, že čtenáři Poslední aristokratku milují, ve mně záchvaty bouřlivého smíchu nevyvolávala a po pár kapitolách mi přišla poněkud monotematická. Není každý den posvícení.

11.05.2023 3 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Téměř 700 stran napěchovaných fakty i krásnou literaturou. A člověk čte a skoro nedýchá. A za každou stránkou si říká, jak málo ví o historii a světě kolem nás. Knížky Kateřiny Tučkové ve mně vždy vyvolají kromě mnoha jiných pocitů i úctu k těm, kdo procházeli časy tak těžkými, že si to lze jen stěží představit, byť nad jejich popisem. A pokoru a vděčnost, že už si o těchto časech můžeme jen číst.

16.03.2023 5 z 5


Sesterstvo ve Snové říši Sesterstvo ve Snové říši Lucie Hlavinková

Pokračujeme dalším dílem a oceňuji, že to stále baví i mne :) Snové téma sice o něco méně, než krajanské a seniorské v díle prvním, ale opět musím ocenit neotřelé závěrečné poselství, které bychom v dětských knihách asi nečekali. Už jsem zvědavá, jaké téma autorka zvedla ve třetí knížce.

16.02.2023 4 z 5


Oněgin byl Rusák Oněgin byl Rusák Irena Dousková

O drobet méně zábavnější než Budžes, přeci jen je Helenka už starší, ale pořád pět hvězd! A minimálně za polovinu "může" Bára Hrzánová!

02.02.2023 5 z 5


Hrdý Budžes Hrdý Budžes Irena Dousková

V podání neuvěřitelné Báry Hrzánové získává kniha ještě extra pět hvězdiček navíc!

24.01.2023 5 z 5