yawe yawe komentáře u knih

☰ menu

Lilith Lilith George MacDonald

Čekala jsem tak trochu Alenku za zrcadlem....spíš to v barvitějším popisování připomínalo poslední knihu z Letopisů Narnie...takže co je skutečný svět a to že sníme je jen v naší hlavě? Zajímavá knížka, která určitě nebude bavit každého.

18.11.2018 3 z 5


Poselství práva Poselství práva Brandon Sanderson

Překvapilo mě, že tahle druhá trilogie se odehrává tak dlouho po hlavních událostech s Vin a Elendem. Ale pravda...co by se tak asi ve zničeném světě mohlo dít. Posun v čase, průmyslová revoluce, kombinované schopnosti feruchemie a mistbornů, zbraně, život velkoměsta...Sazed mi chyběl a Star Wars taky nebyl pořád napínavý.
I tak stojí za to si navazující trilogii přečíst a zavzpomínat.

08.06.2018 4 z 5


Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Nejdřív to vypadla jako variace na Krásku a Zvíře..tedy tenhle díl...neurazí, ale máte jasno, kdo stojí na které straně. A tak otevřete druhý díl a ejhle... začnete pochybovat.
Takže třetí díl pak berete vzápětí do ruky, protože chcete vědět, jestli je opravdu Rhys stvůra, nebo úžasný chlap a idol všech elfek. A pak vás to donutí vracet se k předchozím dílům a porovnávat slova Rhyse s tím, jak to "tenkrát" viděla Feyre. A pak už to není jen pohádkový svět, ale máte tajné přání potkat tyhle postavy v našem světě.

08.06.2018 4 z 5


Finální říše Finální říše Brandon Sanderson

Díly 1-3 jeden velký příběh. Ze začátku mě to strááášně nebavilo, ale chce to jen vydržet. Tahle fantasy gradovala s přibývajícími díly, nakonec víc než o schopnostech hrdinů to bylo pro mě filozofické dílo o tom, co může udělat moc a zodpovědnost, lhostejnost a vlastní profit, ponižování nebo nadutost s lidskou povahou a charakterem. Schopnosti postav a svět Finální říše jen dokreslily příběh. Nic není jen černé nebo bílé...
Určitě doporučuju....

08.06.2018


Čas čarodějnic Čas čarodějnic Deborah Harkness

Mě po přečtení celé série jako první napadla myšlenka:"Jak uvažuje bytost, která má 1500let zkušeností a zážitků, které jsou pro ostatní často prezentovány ve zmanipulované formě." Jak by to vypadalo, kdyby jsem všichni zažili běh času a manipulující lidi by měli hodně těžké nás napálit. To že se dneska něco dozvídáme z historických knih nemusí vždycky znamenat, že to tak skutečně bylo. A představa, že přesun v čase do minulosti bude mít důkazy v přítomnosti...zajímavá myšlenka. Ať už autorka použila nadpřirozené bytosti k tomu, aby umožnila projít časem, z tohoto pro mě zůstává důležitá myšlenka.

11.02.2018


Odpusť nám jejich viny Odpusť nám jejich viny Věra Fojtová

Pokud znáte Vyhnání Gerty...tohle dokresluje poválečnou situaci. Prostí lidé,, co neměli nic najednou získávají majetky, které vybudovali jiní. Bez ohledu na národnost, jazyk, kulturu a vzdělání emoce prožívají všichni stejně.

11.02.2018


Bouřková fronta Bouřková fronta Jim Butcher

Sérii HD vřele doporučuju už jen kvůli tomu, že tuhle sérii napsal chlap! Styl jeho humoru je úžasný a opravdu se mnohokrát přesvědčíte,jak vlastně ti kluci uvažují.
Sice občas je ukecaný a komentuje situaci trochu víc, než by se od mužské části světa očekávalo, ale hlášky neurážejí. Možná se trochu zajídá jeho "socková" situace, ale kdo z nás může posoudit těžký život čaroděje. doufám, že se dočkáme překladu všech knih ze série.

11.02.2018 4 z 5


Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Je škoda, že tato kniha nebyla ze začátku medializovaná tak, jako Žítkovské bohyně, byť byla napsaná dřív. Pro mnoho lidí to můžou být jen cizí vzpomínky, ale v obcích, o kterých se v knize píše, žijí lidé, kteří si tohle ještě pamatují..... doufám, že najdete podobnosti...tahle paní pořád žije. V mnoha obcích po válce vznikla úplně nová komunita lidí, protože odsunem Němců vlastně zanikla původní historie měst a noví osídlenci si tak budovali vlastní historii. Navíc vesnice v pohraničí díky umístění na hranicích s imperialistickým státem (Rakousko) nebyly za socialismu zrovna předmětem zájmu.
V podání brněnského Ha-Divadla má divák dojem, že se ocitl přímo v knize.

28.01.2018 5 z 5


Proč (a jak) psychosomatika funguje? Proč (a jak) psychosomatika funguje? Jarmila Klímová

Tahle kniha je psaná "řečí našeho kmene", jak se říká...každý, kdo by chtěl pochopit, že pomoct si může jen a jen on sám, ten by si ji měl přečíst. Autorky jsou z praxe a jejich podání je tudíž blízké všem, což např. u lékařů není vždy běžné. Navíc se nestaví do role poučujících, ale spíš hledajících souvislosti stejně jako ten, kdo knihu čte.

28.01.2018


Tajemné vytí Tajemné vytí Maryrose Wood

Pro mě povedená trilogie...trocha anglického humoru, starosvětská výchova, dokonalé společenské vystupování a pravidla staré doby, kouzelná ironie prodchnutá celým dílem. Pro pobavení doporučuju.

04.11.2016


Transformace vědomí Transformace vědomí Tomáš Keltner

Pro mě osobně poznatek, jak se nás stále někdo snaží nacpat do škatulek...na individualitu a jedinečnost se nehraje, o lásku a přijetí se musí škemrat nebo si ji vynucovat. Kdo z nás ví, kým vlastně je nebo aspoň chce být bez ohledu na to, co říká společnost.

04.11.2016


Jedna duše, mnoho těl Jedna duše, mnoho těl Brian L. Weiss

tuhle knihu doporučuju přečíst těm, kteří hledají souvislosti událostí ve svém životě, pokud věříte na reimkarnaci. Všechno souvisí se vším a když chápeme posloupnost...chápeme lépe i celek. Každý člověk - stejně jako malé dítě prochází školou - má možnost růst, posouvat se, být "lepší bytostí" prostřednictvím lekcí...úžasné na tom je, že když jednou nezvládnete, máte xxxx dalších možností...podle potřeby.

04.11.2016