willy9203 willy9203 komentáře u knih

☰ menu

Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Ač to na první pohled není zřejmé, ta knížka je hodně filosofická. Nevím, jak to zamýšlel pan London, ale na mě působily jednotlivé příběhy jako nosné prvky pro zamyšlení zabalené do poměrně drsných příběhů. Určitě stojí za přečtení.

24.03.2024 5 z 5


Barvy loučení Barvy loučení Bernhard Schlink

Povídky o lidských vztazích, které vám určitě náladu nezvednou. Některé mi připadaly dost o ničem, ale některé byly docela povedené. Jen si pak připravte míč na trudnomyslnost.

19.03.2024 4 z 5


21 lekcí pro 21. století 21 lekcí pro 21. století Yuval Noah Harari

Trochu mě zarazilo, že autor na začátku prohlásil, že nesouhlasí s tím, že pro budoucnost existují převážně pesimistické scénáře, ale ty jeho zrovna optimismem neoplývaly. Jako materiál pro zamyšlení je ta knížka skvělá. Člověk nemusí se vším souhlasit, ale to neznamená, že problémy neexistují.

10.03.2024 4 z 5


Azincourt Azincourt Bernard Cornwell

Postavy byly dost černobílé a děj se dal poměrně předvídat, a to nemluvím o výsledku bitvy. Ale i tak mě autor udržel v určitém napětí, tak jsem mu to odpustil. Popisy reálií a historických souvislostí byl naproti tomu velmi dobrý a lépe zapamatovatelný než z učebnice.

15.02.2024 4 z 5


Postřižiny Postřižiny Bohumil Hrabal

Přidávám se k těm, kterým se film líbil více než knížka. Dle mého to bylo jednak skvělou režií, ale také hereckými výkony. Magda Vašáryová dala paní sládkové trochu jinou fazónu, protože knižní předloha musela být trochu řachlá.

14.01.2024 5 z 5


V lese visí anděl V lese visí anděl Samuel Bjørk (p)

Detektivka s typickým současným klišé - hlavní postavou je vyšetřovatelka, která je sice možná geniální, ale zároveň totálně řachlá. Příběh sám je sice napínavý, ale neuvěřitelně překombinovaný. Osobně jsem čekal více.

24.11.2023 3 z 5


Žádné stopy Žádné stopy Frederick Forsyth

Skvělé povídky. Ani mi nevadilo, když jsem u některých tušil rozuzlení předem. Rozhodně jim nechybí napětí a rozmanitost.

14.11.2023 5 z 5


Láska za časů cholery Láska za časů cholery Gabriel García Márquez

Na příběh o lásce měla ta knížka značné napětí, i když ke konci jako by trochu ztrácela grády. Co bych ale chtěl vyzdvihnout nejvýše, jak to jde, je přednes Borise Rösnera, v jehož podání jsem konzumoval toto dílo jako audioknihu. To byl absolutní koncert.

20.10.2023 4 z 5


Sapiens: Úchvatný i úděsný příběh lidstva Sapiens: Úchvatný i úděsný příběh lidstva Yuval Noah Harari

Doplněk názvu (úchvatný i úděsný příběh lidstva) docela sedí. Z člověka je v této knize naháč nahatý, že nahatější být nemůže a Harari bez jakéhokoli přikrašlování popisuje nejen to, že člověk je vlastně stále jen zviřátko, ale také to, jak je vlastně pro lidstvo dnešní doba problematická. Vlastně si uvědomuji, že ta knížka je tak dokonalá, že ji ani pořádně neumím ohodnotit.

05.10.2023 5 z 5


Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Zápletka poměrně netradiční a pasáže s inspektorem Linnou splňovaly, co od detektivky čekáte. Ale v polovině byla pasáž, která sice souvisela s případem, ale nějak mě nudila. Chvílemi mi také připadalo, že se postavy chovají nějak nesmyslně.

03.07.2023 3 z 5


Plechový bubínek Plechový bubínek Günter Grass

Kritika označuje dílo za největší román poslední doby a já v tom případě označuji poslední dobu jako opravdu velký úlet. Hlavní hrdina Oskar je divný, střídání ich-formy s třetí osobou je divné, styl psaní je divný a nakonec i doba, ve které se děj odehrává, byla také divná. Jedna z knih, u kterých jsem se hodně těšil na konec.

18.06.2023 2 z 5


Digitální pevnost Digitální pevnost Dan Brown

Námět dobrý, zápletka zajímavá, napínavý průběh. Klasické brownovské prvky, které slibují velkou zábavu. Ale konec mi připadal jednak trochu jako nastavovaná kaše a to hledané heslo (snad to nikdo nebude brát jako spoiler) - to, co trvalo nejlepším americkým mozkům celou věčnost, bylo první, co mě napadlo (tím nechci říct, že bych byl lepší než ty mozky, ale že se to Danovi moc nepovedlo).

11.06.2023 3 z 5


Prevítovi Prevítovi Roald Dahl

Roalda Dahla mám moc rád, ale z této knížky jsem poněkud rozpačitý. Měla by být určena pro děti a je psána i dětskou formou, ale obsah je pro děti hodně drsný. Pro dospělé je to zase moc dětinské.

28.05.2023 3 z 5


Afghánec Afghánec Frederick Forsyth

Forsythovský styl, ve kterém je dokumentárním způsobem nejprve nastíněna skutečnost a do ní posléze zasazen vymyšlený příběh, působí neskutečně autenticky. Autor navíc dokáže přesně najít míru, aby čtenáře nezahltil daty, a děj má spád a napětí.

26.05.2023 5 z 5


Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci Walter Isaacson

Jestli jste neměli k Leonardovi vyhraněný vztah, po přečtení této knížky ho budete milovat. Až dosud se mi pod jménem da Vinci vybavil vždy zadumaný stařec (tak trochu magor), ale Walter Isaacson ho pro mě dokonale polidštil. Skvěle zpracovaný dokument.

15.05.2023 5 z 5


Den pro Šakala Den pro Šakala Frederick Forsyth

Pro člověka, který uznává profesionalitu, je zajímavé, jak dělí svůj obdiv mezi Šakala a komisaře Lebela. Ale vlastně v obou případech to uznání patří panu Forsythovi, který to tak skvěle promyslel. Poslouchal jsem jako audioknihu skvěle namluvenou Otakarem Brouskem ml. a moc mě pobavilo, že pro nejnesympatičtější postavu zvolil hlas jednoho exprezidenta.

11.04.2023 5 z 5


Žena pro třetího krále Žena pro třetího krále Ludmila Vaňková

Příběh Elišky Rejčky je velmi dramatický, ale podle mého z něj paní Vaňková udělala dívčí románek. A to je škoda. Moje žena ohodnotila, že dílo je dobré na to, aby si člověk zapamatoval historické postavy. S tím naprosto souhlasím. Ale vlastní zpracování příběhu bylo pro mě velkým zklamáním. Škoda promarněné šance.

30.03.2023 2 z 5


Jak vzniká divadelní hra, Jak se dělá film Jak vzniká divadelní hra, Jak se dělá film Karel Čapek

Miluji Čapkův smysl pro humor a jeho schopnost nadsázky. A toto dílko velmi příjemně pohladí. Když si budete chtít na jedno odpoledne odpočinout od světa, rozhodně správná volba.

17.03.2023 5 z 5


Žert Žert Milan Kundera

Jako u Milana Kundery standardně je kniha plná filosofických myšlenek. Na to, že ji napsal autor ve svých 35 letech, jsou pohledy na život neuvěřitelně zralé. Na postavách je skvělé, že nejsou ani jednoznačně pozitivní, ani negativní, což jim dává přirozenost. Styl jazyka super, tak co bych ještě dodával.

17.03.2023 5 z 5


Pokrývač Pokrývač Miloň Čepelka

Chvilku mi trvalo, než mě ta knížka chytla. Nevím, zda jsem byl sám nesoustředěný, nebo byl začátek komplikovanější. Po pár kapitolách se vše rozběhlo poměrně zajímavě a vadil mi zase až náhlý závěr. Celkově však příjemné čtení s hezkou češtinou.

14.03.2023 4 z 5