wercayk wercayk komentáře u knih

☰ menu

Mischling Mischling Affinity Konar

nedočtená
Uff. Těch metafor tam bylo opravdu (ale opravdu) moc. Skončila jsem lehce za půlkou knihy. Tahle kniha rozhodně nebude pro každého.

12.04.2021


Soběstačný Soběstačný Zuzana Dostálová

Krásná kniha o dospívajícím klukovi, který byl nucen dospět o něco dříve než jeho vrstevníci.

10.03.2021 4 z 5


Vztahy a mýty Vztahy a mýty Jan Vojtko

Skvělá kniha. Neuvěřitelně mi imponuje autorova otevřenost vůči všem tématům týkajících se vztahů. A řekla bych, že každý je (nebo byl) něčím ze zmíněných věcí v knize tak trochu vinen - ikdyž nerad. :)

03.03.2021 4 z 5


Anežka Anežka Viktorie Hanišová

Velice povedená kniha. Moc pěkně je zde vykreslen vztah mezi matkou a její adoptivní dcerou. Musí být velice těžké vybudovat takový vztah v podstatě od nuly, aby fungoval ve všech směrech. Je tu velice dobře ukázáno, jak to dopadá, když si to "své" dítě vyloženě vysníte a ono pak nezapadá do té vaší představy (což si myslím, že je u nejen adoptivních rodičů velice časté). Všichni přece chtějí, aby jejich dítko bylo to chytré, šikovné, v nějakém směru nadané a poslušné - to bylo krásně vidět v rozhovorech mezi matkami: Moje dítě chodí na konzervatoř a druhé jde na výběrový gympl. V čem je dobré tvoje dítě? A jak mu to jde ve škole? (Tahle nesmyslná soutěž mezi rodiči: dokázat, kdo má šikovnějšího, chytřejší nebo nadanějšího potomka, mě vyloženě nasírá. Nemělo by stačit jen to, že je to vaše dítě a je prostě takové, jaké má být? Z těhle nesmyslných bojů mezi rodiči je mi vyloženě smutno.).

Určitě bych ještě vyzdvihla, jak krásně jsou tu poukázány stereotypy a předsudky v českém prostředí (a to nejen o Romech).

26.01.2021 4 z 5


Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Odložena, nedočtena. Měla jsem pocit, jako když sleduji seriál Ulice (který je pro mě slušným ničitelem mozkových buněk). Ani jedna z postav mi nebyla sympatická a absolutně jsem nepochopila, proč vůbec byli ti dva spolu? Dva lidi, kteří spolu neumějí normálně komunikovat a místo toho se neustále navzájem deptaj. Nehledě na to, že mi postavy přišly hrozně (ale fakt hrozně) nudné. Chápu, že autorka chtěla co nejvíce realisticky ukázat všední život "obyčejných" lidí, ale tam se nestalo do půlky knihy nic zajímavého. Asi nebudu cílovou skupinou této knihy. Ve svých 26 letech jsem tuhle knihu opravdu neocenila.

17.01.2021


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Tak takovy emocialni kolotoc jsem dlouho nezazila. Neuveritelne silna kniha. Clovek si zacne pokladat otazku: Proc si nekteri lide porizuji deti? Rodice Barci mi přišli jako ta nejubozejsi lidska stvoreni a totalni spodina lidstva.

10.01.2021 5 z 5


Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Skvělá sonda do ztrápené duše jedné mladé holky. Autorka skvěle prolíná současnost s minulostí. S každou další stránkou se postupně dozvídáte, co způsobilo Sářiny nešťastné stavy. Velice působivá kniha. Velice se mi líbilo, jak autorka popisuje pocity hlavní postavy. S touto autorkou rozhodně nekončím. :)

14.11.2020 5 z 5


Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Připadala jsem si trochu, jak kdybych koukala na seriál Ulice (a já jsem totální odpůrce českých seriálů). Asi nebudu úplně cílená skupina lidí, na kterou je kniha mířena. Neuvěřitelně mě to nebavilo a dočetla jsem to jen stěží. To jediné co udrží zájem čtenáře (aspoň částečně) je sex - protože ano, sex je a vždy bude žádoucí a vyhledávané téma. Ale to je pro mě fakt málo.

07.11.2020 3 z 5


Honest Guide Praha Honest Guide Praha Janek Rubeš

I jako Pražačka jsem si knihu velmi užila. :) Prvotně jsem ji koupila, abych kluky podpořila v jejich skvělé tvorbě v podobě "Honest Guide". Nakonec jsem byla překvapena, kolik míst v Praze neznám a kolik podniků bych měla ještě navštívit. :) A graficky je kniha opravdu krásně zpracovaná. Až si knihu pořádně užiju, tak ji mám v plánu poslat dál někomu dalšímu. Byla by škoda, kdyby zůstala ležet jen v mé knihovně.

16.06.2019 5 z 5


Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Kniha byla docela fajn, ale ... hlavní hrdinka byla fakt docela dost hloupá (a některé její myšlenkové pochody mi přišly fakt nelogické). Navíc - kdo si vezme člověka, s kterým se zná 3 měsíce? :D A odejde kvůli tomu z práce a spokojí se jen s tím být domácí hospodyňka ? :D Knihu jsem sice dočetla, ale měla jsem chuť ji několikrát nadobro odložit nedočtenou.

12.06.2019 2 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Po dlouhé době pro mě velmi zábavná kniha. :) U několika pasáží jsem se opravdu musela smát i nahlas. Občas mě sice trošku vytáčí jednání některých postav (třeba matku Marie bych zavřela v Katakombách) a neustále se opakující fráze (v půlce knihy jsem si už chtěla dělat čárky, kolikrát se tam objeví sousloví: Princezna Diana). Nicméně si myslím, že je to velmi podařená kniha, kterou ocení každý, kdo má alespoň trošku smysl pro humor. :)

28.01.2019 5 z 5


Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Ladislav Zibura

Moje první kniha od Zibury a určitě ne poslední. :) Myslím, že vám musí sedět jeho smysl pro humor a to, že se v knize spousta věcí opakuje (třeba vždy po pár stránkách potká někoho , s kým se následně opije), jinak se vám kniha asi líbit nebude. Zároveň je ale hrozně hezké "cestovat" společně s Láďou a vidět země jeho očima. Za mě příjemné počtení a palec hore. :)

24.03.2018 4 z 5


Probuzení Simona Spiera Probuzení Simona Spiera Becky Albertalli

Je to takové ... úsměvné. :) Takové pohlazení na duši. :)

23.07.2017 4 z 5


Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Tímhle pro mě Jack Thorne svět Harryho Pottera neskutečně zabil. Nejen, že mi tahle kniha přišla strašná, ale navíc mi otřásla celým dětstvím. Nikdy víc.

29.09.2016 odpad!


Spánek Spánek Haruki Murakami

Nelituji přečtení, ale neřadím tuto knihu k těm, ke kterým mám v plánu se jednou znovu vrátit. A to jsem velká milovnice Murakamiho. :)

24.09.2014 3 z 5


Báječná léta pod psa Báječná léta pod psa Michal Viewegh

Moje nejoblíbenější část knihy je ta, kde se Kvído hádá s vedoucím pošty. :) Paráda.

22.09.2014 4 z 5


Na jih od hranic, na západ od slunce Na jih od hranic, na západ od slunce Haruki Murakami

Paráda ! Pro mě nejlepší kniha od Murakamiho. :)

23.08.2014 5 z 5


Tygře, tygře Tygře, tygře Margaux Fragoso

Malá holka co přemýšlí jako o 5 let starší (ne-li víc). Pro mě naprosto nevěrohodné a místy neskutečně nudné a zdlouhavé.

16.07.2014 1 z 5


Ještě než umřu Ještě než umřu Jenny Downham

Asi jsem jediná na světe, ale přišlo mi to lepší jak Hvězdy nám nepřály.

14.07.2014 4 z 5


Blues Blues Václav Hrabě

Dočetla jsem a došla jsem k závěru, že tuto sbírku prostě musím mít ve své knihovně. :)

11.07.2014 5 z 5