Wajny Wajny komentáře u knih

☰ menu

Království těla a ohně Království těla a ohně Jennifer L. Armentrout

Na Království těla a ohně jsem se strašně moc těšila a musím říct, že jsem měla opravdu na co! Na tomhle příběhu miluju úplně všechno a přiznávám se, že moje hodnocení nebude vůbec objektivní #guiltypleasure

Mezi Poppy a Casteel je skvělá chemie, spousta jiskření a jejich hádky jsou skvěle napsané,
ale i oni dva mají své mouchy. Poppy mě štvala svou nerozhodností, co se citů týče a Casteel mi v některých pasážích přišel jako úchyl ...a na to jeho princezno, jsem byla už trochu alergická.

V knize je hodně erotiky, což mi nikdy moc nevadilo, ale tady mi přišlo, že je to na úkor děje a fantasy stránky knihy. Moc se toho tady totiž nestalo - ze začátku je hodně opakování a když se něco dělo, tak to bylo na sobě hodně nahuštěné. Konec byl skvělý a jsem zvědavá, co autorka vymyslí dál.

Líbí se mi, že jsme se dozvěděli trochu více o Atlanťanech i Povznesených. Vše je ale opředeno mnoho tajemstvími....a já nevím, jestli je to záměr autorky, aby nás napínala a nebo vlastně vůbec neví a vaří z vody.

Líbí se mi prostředí knihy. Je zde i spousta cestování, které bývají dost nudná, tady tomu tak nebylo. Byli zde zajímavá místa, díky kterým jsme se dozvěděli více o tomhle světě, jak vlastně funguje.

Přibylo hodně nových postav, ale já jsem hrozně zvědavá na Poppyna bratra!

Po tomhle hodnocení si řeknete, že knížka asi nic moc, ale opak je pravdou. Kniha je skvělá! Má neuvěřitelnou atmosféru, skvěle se čte a máte problém se od ní odtrhnout!

12.04.2024 5 z 5


Mezi zloději Mezi zloději Adrienne Young

Děj je pozvolný, ale na mě nepůsobil vůbec nudně. Může za to skvělá atmosféra knihy, která vás vtáhne do děje a vy si připadáte jako kdyby jste byli opravdu na moři.
Hlavní hrdinka Fable není žádná fňukna a jde si tvrdě za svým. Teď se s těmito typy hlavních hrdinek roztrhl pytel, ale tady se mi líbilo, že to bylo opodstatněné a kdyby taková nebyla, byla by už nejspíše mrtvá
V příběhu je hodně dalších postav, které mají i své vlastní osudy. Škoda že o nich nevíme víc.
Já jako milovník romantiky musím mít v každé knize pořádnou romantickou linku. Zde byla hodně nevýrazná a rozhodně na ní nestojí celý příběh, ale překvapivě mi to vůbec nevadilo. On to totiž vynahradil první polibek, který stál opravdu za to #aspirantnanejlepsikniznipolibek
Kniha je napěchovaná tajemstvím, zvraty a nedořešnými věcmi. Konec mě pořádně naštval, protože je hrozně otevřený a já se už nemůžu dočkat pokračování...

12.04.2024 5 z 5


Dvůr stříbrných plamenů Dvůr stříbrných plamenů Sarah J. Maas

Dvory patří mezi mé oblíbené série a Rhysand je . Knihu jsem začala číst hned, co mi přišla, ale po 50 stranách jsem zjistila, že jsem hodně věcí (hlavně ze třetího dílu) zapomněla , tak jsem si dala #rereading Což bylo na jednu stranu super, protože jsem se ujistila, že Rhysand je pořád #1 a na druhou stranu zjistila, že Dvůr stříbrných plamenů nedosahuje ani náhodou takové úrovně.

Maas je snad jediná autorka, která dokáže napsat 720 stran o ničem, celá kniha by se dala zkrátit na polovinu. Děj se točí v kruzích - nasraná Nesta, sex, akce, nasraný oba, sex... Příběh je nevyrovnaný, některé pasáže jsou zdlouhavé a nudné a akce, kde se konečně něco děje jsou hrozně zrychlené a nedotažené.
V knize je taky hrozně nelogičností např. celý obřad krve - oni vítězky , proč zase přišla o moc? Mám takový pocit, že v posledním díle to už budou jen obyčejný lidi
Za co ale musím smeknout je, jak dokázala autorka obhájit neexistenci Klenotů
Nesta se mi hrozně líbila v trilogii, tady mi ale lezla na nervy. Ze začátku se mi líbila - zlomená žena, která neví co si počít a tak se devastuje o to víc. Těšila jsem se na postupné uvědomění a změny v chování...bohužel Nesta se 600 stran chová jako... a pak bum najednou světice, která vše chápe a je ochotná udělat cokoliv.
Cassiana jsem měla ráda pro jeho povahu, bezprostřednost a vtípky. Tady dost ze svého charisma ztratil a občas působil jak hrozný podpantoflák.
Mezi hlavními hrdiny je neuvěřitelná chemie, líbí se mi jejich rozepře a ze začátku i sex scény, ale pak jich bylo až moc a jejich vztah se dlouho nevyvíjel, tak začal i ten nudit.
Co se týče ostatních postav, tak nejvíc mě zaujal Eris, který má něco do sebe. Gwyn a Emerie mi přišli nudné. Linka Rhyse a Feyre mi nevadila, jen občas zastiňovala hlavní děj.

Takže asi tak...určitě si přečtu další díly, protože by mi to prostě nedalo, ale tohle teda za mě byla slabota a doufám, že další budou o dost lepší

12.04.2024 3 z 5


Paní půlnoci Paní půlnoci Cassandra Clare (p)

Paní půlnoci má velmi pomalý rozjezd - seznamujete se s novými postavami, objeví se připomínky z předchozích sérii a vysvětluje se i celé fungování světa. Pořádná akce nastane až v polovině knihe, takže až kolem 300 stránky...uf. Když se ale prokoušete přes ten zdlouhavý začátek, stojí to za to!
Kniha má zajímavou detektivní zápletku, zvraty (některé předvídatelné) a hlavně hrozně moc romantických linek. Ty mě teda bavili hodně V příběhu se řeší i působení Spolku, fungování institutů, kolektivní trest viny, Studený mír a pouto parabatei, které obohatili knihy a příběh působí víc "dospěle".
V knihách Cassandry je vždy hrozně postav, které mají i své vlastní tajemství a osudy. Takže když vám někdo vadí, tak se to v tom množství ztratí.
Hlavní postavu Emmu jsem si ihned oblíbila. Je to taková držka, která má milion poznámek na všechno. Julian byl skvělý, empatický a obdivuji ho, za to co je ochoten objetovat, aby jeho rodina fungovala.
Nejvíc mě ale zaujala postava Marka, o kterém pořádně nevím, co si myslet. Hrozně se mi líbila celá ta vílí linka a doufám, že bude i v dalších dílech.
Ostatní děti sice v příběhu vystupovali, ale neměli žádnou důležitou roli. Teď trochu doufám v nějakou větší linku o Tibovi. U Christiny jsem čekala v nějaké větší tajemství a na to Dianino se těším.
Velké plus je, že v příběhu se objevují i postavy z předchozích sérii, ať už Magnus, Alec, Clary a Jace (dozvíme se o jejich životě), ale hlavně nejúžasnější Jem a Tessa A bonusová povídka...ach...mám chuť si přečíst všechny sérii znovu. Maraton?

Pokud se chystáte na Paní půlnoci, určitě doporučuji si předtím přečíst předchozí série Nástroje smrti a Pekelné stroje.

12.04.2024 4 z 5


Panna, nebo orel Panna, nebo orel James Bailey

Na Panna nebo orel jsem narazila úplnou náhodou v knihovně mezi novými knížkami. Ani jsem nečetla anotaci a hned jsem ji brala. Takže když jsem začala doma číst, byla jsem mile překvapená. Kniha je neuvěřitelně čtivá.

Příběh je milý, poklidný a dýchá na vás anglické prostředí. Bavila mě zápletka postavená na rozhodování pomocí hodu minci a co vše z toho může vzejít.

Hlavním postavou je Josh, který je obrovský romantik! Nejvíce mě bavili jeho okecávky a rozumování. A co vše podnikl kvůli dívce snů bylo obdivuhodné. Josh byl opravdu dobře napsaný! Myslím, že i za to mohl fakt, že knihu napsal muž, takže tu nejsou žádné dramatické výjevy.

Hrozně jsem si užila celou partičku kamarádů - všechny mě bavili a hospodské kvízy byli skvělým zpestřením.

Jediné, co mi trochu vadilo, že zde nebylo něco víc, co by vám kniha dala. Takhle to je jen naivně sladký příběh na pobavení. Já se ale bavilo a nakonec mi to i stačilo, akorát za týden už nebudu vědět, o čem pořádně byla.

12.04.2024 4 z 5


Každá ráda kamaráda Každá ráda kamaráda Christina Lauren

Když jsem začala číst Každá ráda kamaráda, myslela jsem, že ji brzo odložím. Vůbec mi neseděla hlavní hrdinka Hazel, která byla neskutečně ujetá a její věčné poznámky a blábolení mimo téma mi vadili a hlavně mě rušili a trochu jsem se ztrácela v "příběhu". Postupně ale Hazel ubrala ze svého já a já si tak mohla knihu v klidu přečíst.

Druhou postavou je Josh, který je naprostým protikladem Hazel - prkený, nudný a někdy mi připadal jako úplný chudáček. Naštěstí se taky dost změní.

Líbí se mi, že oba dva se skvěle doplňují a mají mezi sebou skvělou energii. V knize se střídají pohledy obou hlavních hrdinů, takže víme, jak na tom oba dva jsou - to mě baví!

Kniha se točí okolo randění - některé scény byli vtipné a pobavili mě, bohužel ale spíše převládají ty rádoby vtipné s primitivním humorem. V knize nejsou žádná zbytečná drama a vše probíhá hladce. Taky zde ubylo sexscén, alespoň když to srovnám se sérii Božský.

Kniha je hodně slabší průměr, ale já si u čtení odpočinula, četlo se to dobře a jednou za čas mi takováhle kniha na vypnutí mozku stačí.

12.04.2024 3 z 5


Ženy, co se nedaly Ženy, co se nedaly Ivana Peroutková

Kniha vypráví příběh 25 českých žen, některé jsou hodně znamená a o některých jsem slyšela prvně. V knize jsou seřazeni podle oboru a sfér ve kterém působily.

Jednotlivé medailonky jsou napsány jednoduše a srozumitelně (vzadu je i rejstřík slov, které nejsou tolik známé). O jednotlivých ženách se dozvíme více o jejich práci a činech (i těch hrdinských). A nechybí ani zmínka o jejich soukromém životě a romantických vztazích. Je zajímavé, že většina žen bohužel neprožila úplně šťastný život, hlavně co se vztahů týče.

Líbilo se mi, že jednotlivé příběhy byli krátké 3-5 stran, takže opravdu jen to nejdůležitější. Jediná věc, která mi trochu vadila byli úryvky např. z dopisů či vzpomínky, které byli většinou napsané dost zastarale (s ohledem na dobu, kdy vznikly), trochu mě brzdily ve čtení a rušili tak celkový pohled na danou osobnost.

Také je dobré mít po ruce mobil a při čtení si rovnou vyhledávat věci, které vás zaujmou např. obrazy. V knize jsou krásné ilustrace - portréty jednotlivých osobností.

12.04.2024 4 z 5


Devátý spolek Devátý spolek Leigh Bardugo

Devátý spolek mám doma už hodně dlouho a pořád jsem ho odkládala. Hlavním důvodem bylo rozporuplné hodnocení a to, že to nejspíš nebude vůbec podobné předchozím knihám od autorky.

Kniha má krásnou obálku a hned na začátku je v knize mapa, která popisuje kampus a jeho okolí.

Začátek knihy byl hodně zmatený, ihned se ocitneme během jednoho rituálu a vůbec nevíme, o co jde a jak se tam vlastně Alex ocitla. Postupně se dozvídáme více informací (přímo se na vás valí), takže si můžeme připadat ztraceni, ale rozhodně to nevzdávejte, ono do sebe vše zapadne! Já měla největší problém s popisy míst a budov, i přestože je tu mapa.

Postupně se příběh více rozjíždí - je zde skvěle vymyšlen systém magie. V příběhu je detektivní zápletka, která je dobře zpracována - plná záhad, tajemství a šokujících odhalení. Bohužel já hlavního padoucha odhalila celkem brzo, ale i tak mě v knize hodně věcí překvapilo. (Trochu mi to teda připomíná Půlměsíční město).

V knize jsou dva vypravěči (Alex a Darlington), které vyprávějí ve více časových rovinách.
Na Alex se mi líbí, jak je tajemná, snaží se předstírat, že je jiná a líbí se mi, že pro pravdu jde i přes mrtvoly.
Darlington mě zaujal hned na první pokus, bohužel je ho v knize hrozně málo. Další kdo se mi líbil je detektiv Turner, slovní přestřelky s Alex byli skvělé.

Kniha je pro starší čtenáře, objevuje se zde téma drog, smrti, násilí a některé scény jsou opravdu nechutné.

12.04.2024 5 z 5


Sexy profesor Sexy profesor Vi Keeland

Občas čtu ráda #cervenaknihovna #erotickaknihovna. Příběhy v nich nejsou špatné, jen jsou ve většině případů na jedno brdo, jsou předvídatelné a vždy končí dobře tzn. osudovou láskou do konce života.

Právě z toho důvodu jsem začala číst Sexy profesora a proto mě překvapilo, že se tu řeší i dost vážnější téma.

Hlavní postavy mi byli sympatické, ale opět žena - krásná, sexy, drzá, která si jde za svým a muž - alfasamec, drsnější a s ptákem až ke kolenům. Já vím, že kdyby ty postavy nebyli takový, tak knihy nemají úspěch...ale chce to občas změnu.

Romantická linka je rychlá a k erotice se dostaneme postupně, ale pak je ji tam docela dost, jsou hodně podobně popsané a tu číču si mohli odpustit.

Co mě zaujalo, byl obor, který profesor učí - hudba. Ty pasáže se mi líbily a i jak lze pomocí hudby terapeutovat. Opět škoda, že nebyl příběh více "napojen na hudbu".

V knize se objevuje téma - zneužívání, drogy a smrt. Když se to v příběhu objevilo, tak jsem měla radost. Bohužel je to ale celé povrchně zpracované a v knize by to vlastně nemuselo vůbec být. Přijde mi, že to sem autorka dala jen proto, aby ukázala, jak je jejich láska osudová a překoná vše.

A ten srdceryvný konec byl hrozně neuvěřitelný a dost jsem se u něj nasmála.

12.04.2024 2 z 5


Pán stínů Pán stínů Cassandra Clare (p)

Kniha má hodně pomalý rozjezd. Přišlo mi, že se téměř polovinu knihy nic moc nestalo a když už něco tak to bylo pěkně odfláknuté. Dost často jsem měla nutkání přeskočit pár stran....a možná jsem to měla udělat, protože bych o nic stejně nepřišla.

V příběhu se střídají místa pobytu a taky zde přibylo hodně nových postav. Když na scénu nastoupili centurioni, tak jsem byla nadšená, ale oni pak vůbec nebyli využiti v příběhu, stejně tak od návštěvy vílí země jsem čekala více a o Anabell už vůbec nemluvím, tu tam úplně zazdili
Ale ať jen nehaním myslím, že autorka tam má i dobře zpracované věci - sněť, záhadná nemoc, víli a taky Cortanu. Uvidíme, jak to bude pokračovat.

Politická zápletka je skvělá, ale v celém příběhu se hodně ztrácí. Myslela jsem si, že bude výraznější, ale bohužel autorka dala více prostoru osobním vztahům.
V příběhu je více dějových linek s různými hlavními postavami - bohužel střídají se často (2-3 strany), takže mě to hodně brzdilo a celý příběh mi přijde hrozně roztahaný.

V knize je obrovské množství postav! Tak to vezmeme pěkně popořadě.
Emma mě štve, přijde mi, že je to taková miniverze Clary, jen o trochu víc drsnější a hlavně připravenější (mimochodem co to tam zase bude s tou Clary). Julian se mi líbí, už to není takový poslušný chlapeček a doufám, že se to trochu urve ze řetězu. Mark je nudný, u Christiny pořád čekám na to, že se nějak víc projeví a Kieran mě baví z téhle trojky nejvíce a jsem zvědavá, co s nimi autorka zamýšlí dál. Na Dianino tajemství jsem se těšila, ale bože proč zrovna tohle a vztah s Gwynem #nocoment Jediný, kdo mě opravdu bavil byl trojlístek Kit, Livi a Tibo! I když občas jsem se bála, že autorka sklouzne k vytvoření další trojúhelníku. Romantické cosi mě tu nebaví u žádné postavy.

Konec byla jedna velká tragédie, z pohledu postav ale i z pohledu čtenáře! Zase obří akce, která byla hrozně rychlá a místy nedávala vůbec smysl např. držení meče smrti, autorita konzulky a úmrtí (ty mi teda přišla úplně zbytečná).
Upřímně vůbec nevím, jak knihu hodnotit...., ale už jen to, že se chci pustit po tom všem do pokračování, značí to, že ta kniha nemůže být tak hrozná

12.04.2024 3 z 5


Na jedné vlně Na jedné vlně Jenn Bennett

Na jedné vlně jsem přečetla už loni, ale když se naskytla možnost společného čtení. Tak jsem se přidala. Kniha mě bavila o hodně víc než když jsem jí četla poprvé! I napoprvé se mi hodně líbila, ale nebylo z toho takové to wau...to až teď

Příjemné oddechové čtení se skvělou letní atmosférou. V knize se řeší i vážnější témata a věci z minulosti, které ovlivnili životy hlavních postav. Vše se ale řeší racionálně a nedochází k žádné hysterii.

Bailey byla skvělá. Líbilo se mi, že je svá a nebojí se ukázat, co se jí líbí a co jí baví.
Porter je takový prototyp kluka, kterého chce každá - milý, vtipný a ochranářský.
Romantická linka byla úžasná hlavně postupné poznávání a i to jak Bailey dokázala vyjít ze své komfortní zóny.

Na konci kapitol jsou i konverzace, které si píšou Lištička s Alexem - to se mi hodně líbilo, protože to krásně doplnilo celkový příběh. Plus ještě musím vypíchnout zálibu Portera, ať už kvízy nebo počasí, to bylo skvělé a v knize mě tyhle pasáže bavili!

Když jsem si prvně přečetla anotaci, byla jsem dost rozpačitá, protože autorka vlastně vyzradila vše podstatné. Ale pokud by to neudělala, byla by ji vyčítána předvídatelnost, protože kdo jiný by to asi tak byl. Líbí se mi, že sama autorka uvedla, že to udělala cíleně, aby se čtenáři zaměřili na tu cestu a nepřemýšleli nad jak, kdo a proč.

12.04.2024


Co se stane na Twitteru... Co se stane na Twitteru... Emma Lord

Tohle byl tak roztomilý příběh! Vůbec jsem se od čtení nemohla odtrhnout a užívala jsem si každou stránku

Co se stane na Twitteru je milý a vtipný příběh a i přestože jsou zde i těžší chvíle, tak tu nenajdete žádné vyhrocené drama. Zápletka je originální a skvěle zpracovaná. Líbí se mi i zapojení rodičů a minulosti, které do příběhu skvěle pasuje. A ty dobrůtky, škoda že tam není recept na Zrůdoláčky, hned bych je upekla!

Jack a Pepper jsou hrozně sympatičtí a ihned jsem si je oblíbila.
Pepper je perfekcionalista, která si jde za svýma hrozně se mi líbilo, že na vše měla trefnou odpověď. Občas mi ji bylo líto, protože co vše musela stíhat a tedypřístup její matky mi přišel strašně sobecký.
Jack byl ňuňu, líbilo se mi, jak přemýšlel o sobě a svém vlastním já s ohledem na své dvojče.

Ty dva se k sobě skvěle hodí a rozhodně mezi nimi panuje skvělá atmosféra. Jejich příběh se vyvíjí a oba dva se chovají rozumně, takže romantická linka působí věrohodně. Bavili mě i jejich rozhovory - vlk a sojka - kdy vůbec neměli tušení, kdo se na druhé straně skrývá.

Nejde jen o sluníčkový romantický příběh, ale řeší se zde i důležité věci - rodina, budoucnost ale i vlastní identita. Líbí se mi, že kniha je psaná z pohledu obou postav, takže můžeme vidět, jak o sobě vzájemně přemýšlí a co je vede k jejich činům.

Skvělé oddechové čtení, které rozhodně doporučuji! A prosím více, Emmy Lord!

12.04.2024 5 z 5


Instant karma Instant karma Marissa Meyer

Instant karmy jsem se trochu bála, protože nemá úplně hvězdné hodnocení. Po přečtení to ale vůbec nechápu, je skvělá!

Příjemná oddechovka, milé prostředí přímořského městečka a karmická odplata. Trochu jsem se bála, jak autorka dokáže karmickou sílu zakomponovat do příběhu, ale bylo ji zde pomálu a hlavně se pak Prudence zamýšlela nad svým chováním a myslím, že právě ta moc nad ostatními, změnila její pohled na život.

Prudence byla ze začátku nepříjemná a přezdívka "Průďa" se na ní skvěle hodila! Postupně se ale začíná měnit, je hezky popsáno její vnímání ostatních a to, že ne vždy vše musí být podle ní.
Quint mi byl ihned sympatický a hrozně se mi líbilo jeho zapálení pro pomoc mořským živočichům a ochraně životního prostředí. Ty části, které se odehrávali v záchranné stanici, mě bavili nejvíce. Dozvěděla jsem se trochu něco nového a kniha není jen o předvídatelné romantické lince.

Líbí se mi, jak se vztah Pru a Quinta vyvíjí. Oba dva jsou úplně rozdílní a to jak se snaží pochopit a akceptovat chování toho druhého, je hrozně milé.

Kniha se čte dobře, stránky ubíhají a vůbec jsem se nenudila! A pokud si při čtení (nebo přečtení) pustíte Beatles, vůbec nic tím nezkazíte.

12.04.2024 5 z 5


Profesor Sympaťák Profesor Sympaťák Leisa Rayven

Profesora Sympaťáka jsem na svém listu Chci číst vůbec neměla. Pan romantik mě moc nezaujal a bohužel ani Profesor to nezlepšil , takže s Leisou Rayven nebudeme kamarádi.

Ze začátku byla kniha velmi čtivá a zábavná, slibovala tak docela nadějný příběh. Bohužel hodně brzo mě začala nudit - autorka nešla pod povrch, hodně věcí bylo nelogických, ale co mě opravdu štvalo byl rychlý přechod mezi nesnášenlivostí a přátelstvím A další obří mínus je za Ashu - už dlouho jsem nezažila takovou sebestřednou, zamindrákovanou a povrchní mrchu.

Příběh byl hrozně naivní a těžko uvěřitelný. Bohužel i básně pana tajemného mě nechali chladnou.

Kdo taky nebyl nadšený? A kdo už Mistrům lásky nechce dát další šanci?

12.04.2024 3 z 5


XOXO XOXO Axie Oh

Na XOXO jsem se těšila hlavně kvůli tomu, že ujíždím na všem korejském (teď tedy už v menším měřítku). Už nejsem cílová skupina, takže mám nějaké výtky, ale umím si představit, že přesně takové knihy bude číst moje dcera až ji bude 12-14 let.

Příběh je milý, dobře se čte a není zde žádné velké drama, což je na poměry korejské tvorby zvláštní. Jasně, nějaké scény jsou hodně ztreštěné a ujeté, ale oproti seriálům je to jen slabý odvar. Postavy jsem si oblíbila a s nikým jsem neměla žádný problém. Jen autorka nešla moc do hloubky a některé důležité věci, prostě přešla a už dál neřešila - třeba vztah Jenny a babičky, který by se mohl lépe rozvést a nebo i vztah s její matkou, kde se vlastně vše vyřešilo během půl stránky.

Romantická linka je pomalá, hezky se rozvíjí a momenty, které spolu Jenny a Če-u zažili byla hezky zpracované a ty dva spolu byli neuvěřitelně roztomilí. Některé věci byli, ale až moc předvídatelné a tak moc naivní. Konec se mi líbil a měla jsem z něj hrozně dobrý pocit!

Nejvíce se mi líbilo prostředí korey - jídlo, památky, fungování a kulturní rozdíly, které zde byly velmi zřetelné. Některé věci nebyly moc dobře popsané - např. fungování fanklubů. Myslím, kdo nezná nějak blíže Koreu, tak mohl být trochu ztracený.

Pokud si chcete přečíst milý (a předvídatelný) příběh, tak určitě XOXO doporučuji! Přirovnala bych to ke Kasie West či Jenn Bennet, jen tohle bylo o hodně více pro mladší.

12.04.2024 4 z 5


Rande s knihomolkou Rande s knihomolkou Emma Hart

Rande s knihomolkou jsem se trochu bála, protože nemá moc dobré ohlasy, ale byla jsem mile překvapena.

Kniha se četla hrozně dobře, chytlo mě to hned od začátku a vůbec jsem se při čtení nenudila. Příběh sice není nejoriginálnější, ale je opravdu skvěle napsaný. Je jednoduchý, nejsou tu zbytečné dramatické scény a hlavní hrdinové se nepřetvařují a jednají racionálně.

Hlavní postavu Kinsley jsem si ihned oblíbila, i když některé její kousavé poznámky byli už přes čáru a taky mi vadilo časté používání vulgarit. Rozhodně nejsem typ člověka, který nikdy nezanadává, ale tady mi to úplně rvalo uši, oči.

Josh byl miláček, trochu jsem ho Kins záviděla. Líbilo se mi, že si nenechal od Kins nic líbit a uměl se proti ní ohradit.

Další postavy jsem si taky oblíbila, jen jsem se trochu ztrácela mezi tou spoustou jmen. Holley a Saylor byli skvělé, líbilo se mi jejich přátelství a těším se na příběhy o nich. Doufám, že se dočkáme vydaní, co nejdříve! Staříčkové byli skvělý a dodávají knize komičnosti.

Po přečtení moc nechápu ty negativní ohlasy. Kdyby nebylo té spousty vulgarit, tak bych si čtení užila ještě o malinko více.

12.04.2024 4 z 5


Legenda o Ladě Legenda o Ladě Jana Švecová

Poslední dobou mám stále větší chuť číst příběhy, které jsou inspirované slovanskou mytologií. Mám štěstí, protože teď jich vychází poměrně dost. Takže když jsem v knihovně objevila Legendu o Ladě ihned jsem si ji půjčila!

Hned na začátku mě, ale zarazila jedna věc a to, že anotace nesedí - dost důležitá věc se stane jinak a trochu mi přijde, že pak celý příběh je úplně jiný než kdyby byl podle anotace - já tak čekala úplně něco jiného.

Příběh se čte dobře, ale na můj vkus jel pořád stejným tempem, i přestože je zde hodně akce a zvratů, tak ve mně nevyvolal téměř žádné emoce (prostě takové to cože?!). Jen tedy konec vybočuje, protože byl neuvěřitelný a nikdy jsem tuhle situaci nečetla, tak dobře napsanou a i díky němu je hodnocení tak vysoké.

Líbí se mi zapojení velkého množství bohů (Lišaj, Veles...), démonů (rusalky, Serča a Neserča,..) a dalších postav (Baba Jaga), mají zde i své menší příběhy a nejsou zde pouze na "ozdobu".

Na příběhu se mi líbí, že není pouze o záchraně, ale je zde taky velký důraz kladen na rozpor mezi křesťanstvím a pohanstvím. Právě tohle dělá příběh zajímavým. Perfektní také bylo propojení prologu s epilogem, který příběh krásně zakončil!

Hlavní postavu Ladu jsem si oblíbila - je chytrá, nebojácná a jde si za svým.
Na jejím putování ji doprovází Ivan, mladý křesťan, který mi byl ihned sympatický. Líbí se mi, že postavy nejsou černobílé. Bavilo mě sledovat vývoj jejich charakterů a uvědomění si, že hodnotu člověka neurčuje to, jakou má víru.

Do poslední chvíle jsem se bála, že autorka z toho nakonec udělá milostný trojúhelník, ale nestalo se...i když nějaké menší romantické náznaky tam byli, ale spíše v přátelském duchu.

Příběh je jednoduší, ale rozhodně stojí za přečtení.

12.04.2024 4 z 5


Jenom nestvůra Jenom nestvůra Vanessa Len

Jenom nestvůra má jedno velké plus a to, že je nesmírně poutavě napsaná, takže ji odpustíte i malé nedokonalosti. Na začátku nečekejte žádné okecávky, autorka vás hned vhodí do děje a vy máte po chvilce čtení pocit, že už kniha musí končit, protože jedna akce střídá další a vy si neumíte představit, že to nějaká další předčí.
V knize je skvělé prostředí Londýna, který máte možnost vidět v různých časových rovinách a všudypřítomná temná atmosféra je skvělá. Cestování časem je velmi originální a líbí se mi, že si autorka dala záležet a má vše promyšlené do nejmenších detailů. Bavili mě i soupeřící klany, hlavně jejich různorodé schopnosti a neustálá nevraživost.
Hlavní postava Joan byla do tohoto světa vhozena stejně jako my, takže máme možnost sledovat s ní, jak skočí poprvé časem a co vše se o nestvůřím životě dozví. Líbí se mi, jak se pere s pocitem, že je nestvůra a zároveň ji to těší, protože ji cestování časem velmi láká. Je velmi tvrdohlavá a vždy se snaží jít proti všemu, co ji kdo řekne a trvá si na svých tvrzeních, které jsou velmi naivní a poháněné nadějí . Co mi trochu vadilo, je "syndrom" superhrdinky, kdy ji jde ihned vše od ruky a nedojde k žádnému velkému problému.
Líbí se mi, že o žádné postavě nemůžeme s přesností říct, zda je dobrá či špatná. Právě tyhle morální rozpory dělají knihu velmi zajímavou. Nick, i přestože je prezentován jako hrdina, v některých situacích vůbec tak nepůsobí a jeho činy jsou velmi rozporuplné.
A Aaron typický zhýčkaný kluk se kterým to, ale nebude tak špatné, protože pod tou slupkou má i srdce.
Romantická linka je velmi nevýrazná, ale to mi vůbec nevadilo, protože na ní tady prostě nebylo místo. Milostný trojúhelník je velmi dobře zpracovaný a já jsem #teamaaron a doufám, že s ním v dalších dílech autorka počítá.
Na konci se dočkáme velkého zvratu, který mě překvapil a donutil přemýšlet o tom, jak to sakra bude v dalších dílech.
Co musím ještě vytknout jsou chyby v textu, ale jedna z nich mě opravdu hodně pobavila..."Mohla by vycestovat do regentské éry. Do dob restaurace. Do Římské říše.....".

12.04.2024 5 z 5


Nové začátky Nové začátky Lilly Lucas

K přečtení Nových začátků jsem se musela nutit, protože styl psaní německých autorech mi nesedí a připodobňování Lilly Lucas k ostatními německým autorkám mě odrazovalo.
A přitom Nové začátky jsou skvělé a když už bych je měla k někomu připodobnit, tak spíš ke stylu Elle Kennedy.

Co se mi nejvíce na knize líbilo, byla její atmosféra - hory, poklidné malé městečko, soudržnost obyvatel, podzim, zima - vše na mě působilo uklidňujícím dojmem.

Příběh je velmi dobře napsaný, autorka nás nezatěžuje zbytečnostmi a hned od začátku se věnuje vývoji příběhu Leny a Ryana.
Už u jejich prvního setkání jsem se přiblble usmívala a vydrželo mi to celý příběh. Jejich neustálé boje, vtípky a vzájemné poznávání bylo skvělé. I ostatní postavy jsem si oblíbila, hlavně Izzy a Willa.

Trochu mi zde chybělo více práce aupair, takhle to vypadalo, jako jedna velká dovolená. Mini drama na konci bylo dobře zpracované, ale ten konec mohl být ještě trochu rozepsaný a míra klišé zde byla přijatelná (v romantických knihách prostě musí být).

Takže já jsem spokojená! A už snad nebudu tolik zavrhovat německé autorky.

12.04.2024 5 z 5


Nové sliby Nové sliby Lilly Lucas

Nové sliby mají opět skvělou atmosféru - hory, zima, poklidné malé městečko, sounáležitost obyvatel, která vás hezky navnadí na příběh Izzy a Willa. Izzy, instruktorku snowboardingu, a Willa, šerifa a playboy v jednom, jsem si oblíbila už v předchozím díle, takže jsem si jejich příběh nemohla nechat ujít.

Objeví se tu i nová postava seriálové hvězdy Colea, který si najme Izzy jako instruktorku. Cole byl takový nijaký, i přestože působil jako machýrek, tak mu chyběla jiskra. Takže rozhodování Izzy, kterého si vybere, bylo hodně snadné. Setkáme si tu i s Lenou a Ryanem. Mám hrozně ráda tyhle propojené série, kde se dozvíte další info o předchozím páru. Tady jsme se utvrdili v tom, že ty dva k sobě prostě patří.

Příběh vypráví o lásce dvou přátel a o strachu ze ztráty nejlepšího přítele. Táhne je to k sobě, ale ani jeden z nich nechce nic udělat. Líbila se mi ta nerozhodnost, neustálé výmluvy a pomalé připuštění toho, že by to nemuselo skončit tragicky.
V příběhu je i hodně vtipných momentů a vtipkovaní mezi Izzy a Willem bylo skvělé.

Autorčin styl psaní je svižný, nemusíte se bát zbytečných okecávek a ihned se ponoříte do příběhu. Líbí se mi, jak dobře dokáže autorka popsat jiskření mezi postavami. Děj je předvídatelný, hlavně konec, ale to mi vůbec nevadí (tohle totiž není žádný Tolkien a nebo S.J.Maas, u kterých epické zvraty čekáte).
Jediná věc, která mi trochu vadila byl nedořešený konec ohledně Colea.

Není úplně nutné číst první díl Nové začátky, ale určitě ho doporučuji, protože o něj nechcete přijít!

12.04.2024 5 z 5