vykyi vykyi komentáře u knih

☰ menu

Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

V každé druhé knize je připomenuta Pýcha a předsudek a protože nás na střední škole krmili maximálně Janou Eyreovou, neměla jsem ani ponětí, co je přede mnou utajeno.
Prozradila mi to až filmová verze, která byla vysílaná v televizi a já si z ní odnesla jen to, že si měla Líza vzít svého bratrance, což mi přišlo hrozně zvrácené.
Ale díky nedokoukanému konci a mé zvědavosti jsem si knihu sehnala a přečetla. Musela jsem se chvíli prát se vším tím vykáním, které mi přišlo nepřirozené, ale o pár stran dál jsem byla slepá ke každé chybičce, které toto dílo stejně nemá.
Zbožňuji Lízinku, tu její pusu prořízlou a myšlenky, které jsou aktuální i teď. Naprosto miluji pana Darcyho, který se mění doslova před očima na muže snů.
Každá osoba v knize má svůj originální charakter, pravda někdy sahá až do extrémů, ale bez jediné postavy by příběh ztratil na kouzlu.

Prostě klasika, která by měla být zařazena i do středoškolských osnov, protože bez prosté náhody bych mohla krutě litovat, že mi byla Lízinka utajena před světem. :)

11.12.2012 5 z 5


Stmívání Stmívání Stephenie Meyer

Celou ságu jsem přečetla v mých 16 letech, což je, buďme upřímní, ideální věk, aby to člověk vzal takové, jaké to je a ještě miloval. Je to tak krásně naivní a romantické a Edward je doslova vysněný muž. :)
Až díky Stmívání jsem začala skutečně číst a nebála se otevřít knihu, protože by mě to zdržovalo. Díky němu jsem i začala psát, ač se k tomu v součastnosti nepřiznávám.
Jako je pro někoho srdcovka Harry Potter, který je přivedl k literatuře, pro mě to navěky bude Twilight sága.

09.12.2012 4 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Co na to říct? Ke knížkám jsem se dostala až když byl v kinech 6. díl a já byla skutečně zvědavá, co se stane v tom posledním. Proto jsem neváhala a přečetla si vše, abych to měla komplet. I po 4 letech od prvního otevření ale knihy neztratily punc a já při čtení stále lituji, že jsem v 11 nedostala žádný dopis. :)
První díl je ještě dětský, nevinný,... I přesto jsou zde záporné postavy, které způsobují mrazení. Dursleyovi jsou stále důvodem, proč nadevše zbožňuji svou rodinu. :D
Nechápu, jak nějaké dílo může tolik zblbnout mysl, ale jsem za to nesmírně ráda. Bez paní Rowlingové by byl život krutý. :)

09.12.2012 5 z 5


Vůně deště Vůně deště Lenka Lanczová

Vůně deště měla být jakýsi vtip od mé mamky. Hlavní hrdinka se jmenuje stejně a i navštěvovala stejný obor, jako kdysi já. V 16 pro mě bomba a zároveň první setkání s Lanczovou, ale tuhle knížku už nic od ní nepřekonalo. :)
Kromě vražedného skoro bratříčka jsem zbožňovala i Vítka, který byl nádherně roztomilý. :)

09.12.2012 4 z 5