Vydra57 Vydra57 komentáře u knih

☰ menu

Jednou nohou v hrobe Jednou nohou v hrobe Dominik Dán

Jako vždy čtivé , ale tato zápletka je příliš vykonstruovaná a ty návraty v ději mi vadily.

02.12.2023 3 z 5


40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

Oceňuji jak neuvěřitelně vtipně , svižně a výstižně dokáže popsat svou určitě nelehkou pouť .. Památek si sice moc neužijeme, ale atmosféru zemí a charakter jejich obyvatel rozhodně poznáme lépe než ze zájezdů s CK. Jako obvykle - nečíst více titulů za sebou...

02.12.2023


Němé oběti Němé oběti Tim Weaver

Dost málo uvěřitelné, zklamání

26.09.2023 2 z 5


Škůdci v taláru Škůdci v taláru Zdeněk Jemelík

Autor se věnuje konkrétními případům , kde soudí on a spolek Šalomoun na chyby v rozhodování soudů , stejné případy probírá z různých hledisek pochybení a aktéry na straně justice konkrétně jmenuje.
Je asi nezpochybnitelné , že fungování justice u nás není bezchybné a jako laik a občan trpím značnými pochybnostmi o rovné vymahatelnosti práva u nás. Nicméně jsem občas měla pocit, že autor je v posuzování kauz hodně formalistický a používání konkrétních jmen viněných soudců a státních zástupců mi nedělalo dobře.

26.09.2023 3 z 5


Identita: Volání po důstojnosti a politika resentimentu Identita: Volání po důstojnosti a politika resentimentu Francis Fukuyama

Chtěla jsem napsat něco velmi příbuzného jako kralíka, ale protože bych to lépe nedokázala formulovat, připojuji jen vcelku bezvýhradný souhlas s jeho komentářem

26.09.2023


Hedvábnou stezkou Hedvábnou stezkou Lucie Drbohlavová

Zajímavé čtení pro všechny, kdo sami rádi cestují a zajímaji sebo cizí země a jejich kultury. Tohle cestování střední Asii mi přišlo takové lidské a živelné. Všehochuť. Velmi mi to vyhovovalo, autorku jsem obdivovala, ze měla tolik odvahy a síly tohle zvladnout a ještě s dobrou náladou.
Některé kapitoly mi přišly trochu useknuté- čekala jsem další děj a ejhle nová kapitola o něčem jiném.

16.07.2023 4 z 5


Co život dal a vzal Co život dal a vzal Betty MacDonald

Vtipná, humorná ,nadčasová kniha, jejíž jednotlivé díly se neodehrávají v klidných, bohatých a bezpečných podmínkách našeho věku, ale na počátku 20. století, v období velké hospodářské krize a pod tíhou tehdy smrtelné choroby - tuberkulózy, a přesto jsem se většinu času smála nebo aspoň usmívala, protože autorčin pohled na život nepřipouští škarohlídství, naříkání , vzdání se nepříznivým okolnostem. Tím, že hledá ty pozitivní aspekty života a uchovává si smysl pro humor, posiluje trvale všechny své čtenáře.

23.05.2023 5 z 5


Město šťastných lásek Město šťastných lásek František Kožík

Milé čtení na léto , v němž se prolíná vznikající reálný milostný a kamarádský vztah spisovatele s láskami hrdinů jeho nového příběhu z doby Zachariáše z Hradce , velkého budovatele Telče, kde se celý děj odehrává.
Chtěla jsem knihu doporučit hlavně ženám, které v dnešní době plné tvrdých podnikatelů, drastických událostí a asertivních vamp hledají pohlazení na duši. Ale ejhle , vidím zde i romantické čtenáře - muže ! Tak jsem ráda. Hlavně, že všichni čteme s radostí.

23.05.2023 3 z 5


Ukradený smích Ukradený smích Oldřich Šuleř ml.

Pro mě za jedna. Hlasitě jsem se smála, měla jsem vztek na komunisty a přemýšlela jsem , jak jim ty buzerace a sviňárny prošly...

27.02.2023 5 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Znám geografické reálie a setkala jsem se i s některými řádovými sestrami .Takže děj se mě osobně dotýkal. Silná je hlavně první polovina , kde vystupuje do popředí bestialita komunistického režimu vůči kněžím a náboženským řádům. Totalita , jediná pravda , moc v rukou primitivů a prospěchářů je obecně jedno z největších nebezpečí pro lidskou společnost a je potřeba se jim vždy včas aktivně postavit . Ale pro mě je poselstvím knihy , že i silný jedinec , natož člověk slabý, odolá nebezpečí a nátlaku lépe , má-li pevné svazky v komunitě/rodině , než ten ,který je single.

27.02.2023 4 z 5


Mlha nad Shadow Sands Mlha nad Shadow Sands Robert Bryndza

3. kniha od autora 1. s Kate Marshallovou . Děj je hodně dynamický, smysluplně souvislý, při scénách s unesenou mě docela mrazilo. Kate mi přijde sympatičtější vyšetřovatelka než Erika z druhé série příběhů. Prozatím nejlepší kousek.

15.02.2023 4 z 5


Ve stínu Ve stínu Dominik Dán

Poté co jsem se odhodlala zabrousit do vod moderních severských i jiných detektivek, jsem si musela spravit chuť dánovkou ,co už jsem kdysi četla. Je taky drsná, ale reality v ní se může člověk bezpečně přidržet a ty humorné průpovídky! proto je pro mě Dán nenahraditelný .

05.02.2023 5 z 5


Chladnokrevně Chladnokrevně Robert Bryndza

Dynamický příběh, skutečně chladnokrevný.

05.02.2023 4 z 5


Andělíčkářka Andělíčkářka Camilla Läckberg

Přečetla jsem, ale nenadchla mě. Příliš mnoho postav, vyvstávala ve mně pochybnost o schopnostech švédské policie, příliš mnoho logických a dějových kotrmelců. Znám lepší detektivky.

28.01.2023 2 z 5


Temné hlubiny Temné hlubiny Robert Bryndza

První kniha od autora. Čtivé, má to spád. Dá se odhadnout ,kdo bude mít máslo na hlavě ,ale vyvrcholení příběhu mě dost překvapilo-

28.01.2023 4 z 5


Venuše ze zátoky Venuše ze zátoky Dominik Dán

další velmi povedená dánovka

22.01.2023 5 z 5


Nebezpečná hra Nebezpečná hra Camilla Läckberg

Čtivé. Jako pohádka bezva. Jako návod pro deprivované dost hrozné.

19.01.2023 3 z 5


Drak spí Drak spí Michaela Klevisová

Zklamání. Rozvláčné, sporně uvěřitelné.

22.12.2022 1 z 5


Lovci hlav Lovci hlav Jo Nesbø

za mě hnusné , ubohé a vypočítané pouze na efekt.

20.10.2022


Skutečný život Romy Schneiderové Skutečný život Romy Schneiderové Emmanuel Bonini

Krásná, talentovaná ,věčně nešťastná - je to obdivuhodný příběh.
Ale kniha se mi zdála špatně napsaná nebo špatně přeložená. Měla jsem pocit že se prodírám křovím v pralese. Udržet dějovou kontinuitu a souvislosti mi dělalo nejen občas problém. Možná, že chyba je na mé straně. Tento styl není můj šálek čaje.

19.09.2022