Vuokko Vuokko komentáře u knih

☰ menu

Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Člověk má jméno London spojeného především s Bílým tesákem a tím školní znalosti končí. Očekávala jsem příběh psaný námořníkem o... vlastně čemkoli jiném, než Tulák po hvězdách je. Myšlenka na minulé životy, jejich rozmanitost a zpracování. Úchvatné. Ano, kniha je hodně krutá, ale právě ta krutost podtrhuje její poselství. Neskutečné, že něco takového bylo napsáno před více než sto lety.

Nejvíce mě zaujal trosečník na pustém a nehostinném ostrově. Ta houževnatost a odhodlání přežít.

Tuto knihu jsem poprvé četla na střední škole a od té doby se k ní pravidelně vracím. Vřele doporučuji.

21.03.2024 5 z 5


Lord Edgware umírá Lord Edgware umírá Agatha Christie

Audiokniha

Další ze skvělých klasik. U knih ACH člověk prakticky nesáhne vedle. Lord umírá, z jeho skonu může mít prospěch mnoho lidí Který nejvíc? Člověk tuší, tipuje a nakonec zírá s otevřenou pusou nad důmyslností pachatele. Ale ta je nic v porovnání s geniální myslí skvělého detektiva Hercula Poirota. Ten se nedá zmást na dlouho a pachatele odhalí.

20.03.2024


Smrt staré posluhovačky Smrt staré posluhovačky Agatha Christie

Knih od ACH jsem přečetla už vícero a knihu Smrt staré posluhovačky řadím k tomu nejlepšímu, co jsem doposud od autorky četla. Pachatele jsem neměla ani šanci uhádnout, ale co si budem, to by byla nuda. Ráda se nechávám oslnit geniálními zápletkami a konkrétně u této knihy bravurním vyřešením. Jsem ráda, že královna detektivek byla tak plodnou spisovatelkou a s mistrem Poirotem mě čeká ještě mnoho stran.

20.03.2024


Zvlčení Zvlčení Antonín Bajaja

Po Zvlčení se musím hluboce zamyslet nad svým zlozvykem dočítat rozečtené knihy. Téma mi přišlo zajímavé, hodnocení i recenze zde přívětivé, ale nakonec se z knihy vyloupla jen obrovské ztráta času. Na to kolik má stran jsem ji četla neúměrně dlouho. Dávala jsem ji dlouho šance, s tím, že prý se děj po půlce rozhýbe. Nic.

Bohužel Zvlčení mi vůbec nic nepřineslo. Náhled do života lidí, kteří si ale nezískali mé sympatie. Náhled do života vlků, kterým jsem fandila, jenže příroda a lidé jsou krutí. Poetika příběhu mi úplně unikla. Závěr by mohl být epický, jenže k němu vedla taková cesta, která mi nedovolila si ho užít.

Z hodnocení ostatních zde vidím, že mi nejspíš v knize uniklo to Ono.

30.01.2024


Petr má medvěda nebo co Petr má medvěda nebo co Ludvík Vaculík

Ke knize jsem se dostala díky ČV a něco takhle milého, krásného a poetického jsem nečekala. Přesně takového medvěda a takového dědu ve svém životě potřebuji. Moc se mi líbil motiv uvědomělého chlapce, který věděl, že za snědené knihy si může sám a není to chyba hladového medvěda.

Všechny děti v mém okolí budou letos tímto pokladem obdarované.

17.01.2024


Podivný regiment Podivný regiment Terry Pratchett

Podivný regiment je opravdu podivný. Zeměplochu čtu pro pobavení a tady jsem snad prvních sto padesát stran četla o tíživosti války. A bylo jedno, že se jedná o vymyšlený svět a ne ten reálný. Válka je zlo.
Rozhodně se nejedná o špatnou knihu, jen mi zde chyběl typický humorný nadhled. Po dočtení v člověku zbyde zvláštní hořká pachuť, což je u Pratchettových knih velice neobvyklé.
Nejlepší moment knihy bylo vetření se do tvrze nepřátel, které se povedlo nadporučíku Rubaškovi. Dokonalé. Samotná Apoléna je skvělá postava v závěsu s Igorem či Honzárumem.

20.12.2023


Rekonstrukce Rekonstrukce Viktorie Hanišová

Rekonstrukce se mi dostala do ruky na velké doporučení kamarádčiny maminky. Popis nejranějšího dětství mi přišel lehce zdlouhavý, ale pak mě příběh pohltil a knihu jsem dočetla takřka bez dechu. Musím smeknout před autorčiným vypravěčským stylem. Čtenář sleduje obyčejný život zasažený velkou bolestí. Vyprávění je tak osobní a autentické, že má čtenář pocit, že nahlíží do deníku. Na konci příběhu se Eliška postupně propadá do jisté formy šílenství a člověk má pocit, že i on sám s ní propadá. A hlavně že by na jejím místě dopadl úplně stejně. Konec jen podtrhuje reálnost knihy, protože mnohé životní situace a lidské činy prostě jasné vysvětlení nemají.

Jsem moc ráda, že mi byla kniha doporučena, určitě brzo sáhnu i po dalších knížkách autorky.

19.12.2023


Zloděj času Zloděj času Terry Pratchett

Zloděj času je jasný důkaz Pratchettovi geniality. Mnoho autorů ztrácí dech nebo se opakuje, Pratchett však ne. Přináší další skvělé dobrodružství, další nové postavy a člověk se baví od začátku do konce. Mniši, auditoři, jezdci apokalypsy či samotný Čas. A ta chvíle, kdy se čas zastaví! Na konci však zamrzí, že se jedná o poslední Zuzanino dobrodružství.

Za mě jedna z nejlepších knih zeměplochy.

19.12.2023


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Z mého pohledu literárně nejslabší kniha autorky. Jedná se o velice těžké téma, které se autorka určitě snaží zpracovat poctivě, ale ve výsledku v člověku zbyde jen ten Cože, to snad ne!? pocit. A to mi přijde málo. Jako by posledními stranami autorka zahodila dobře stavěný příběh do nižší literatury.

Připojím se ke komentáři uživatele czewa, že narativ zlo plodí zlo, zde není na místě. To že se člověku něco zlého přihodí, z něj nedělá zlého člověka. Vyloženě mi také vadilo stereotypní postavení zlé a neschopné sociálky. To je, uznávám, pro mě osobní.

Jak už tu bylo v komentářích zmíněno, doufám, že paní Mornštajnová nespadne do spisovatelských rychlokvašek. Byla by to velká škoda.

02.12.2023


Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Po skvělé Rekonstrukci jsem sáhla po další knize od autorky, aniž bych si zjišťovala obsah. Téma pro mne bylo velice těžké, a kdybych věděla, že se jím bude kniha zabývat, asi bych ji nečetla. Jeden z důvodů je také to, že jsem na jaře četla Les v domě od paní Mornštajnové a bylo to už moc. Je to také důvod, proč se neubráním srovnání těchto knih. Les v domě ve mě zanechal spíš prvoplánový Cože, to snad ne!? pocit, zatímco Houbařka šla až do morku kostí a svým koncem člověka vrhla do kruté reality, protože takový život prostě je. Hnusný a nespravedlivý. Člověk přál Sisi ať to zvládne, ať překová sebe samu, ale popravdě, kdo z nás by to zvládl? Člověk z textu cítí, jak člověka dané trauma ovládne a je opravdu těžké se s ním vypořádat.

01.12.2023


Vzpomínky na úhoře Vzpomínky na úhoře Anna Cima

Těžko uvěřit, ale kniha mi přišla krátká. Styl psaní byl velice příjemný, příběh obsahoval mnoho rovin a všechny byly zajímavé. Četlo se to tak příjemně, že se mi tyto tři slečny nechtělo opouštět a dalších 200 stránek bych si dala. Sára, Miju a Juka. Spojuje je kamarádství nebo alespoň vzpomínka na něj. Každá žije odlišný život, prožívá jiný příběh. Nechci ale zastínit i další důležitou postavu a to Masata. Zde se zrcadlí tragédie osudu, kdy čtenář ví. Ví to, co by měla především vědět Juka. Jak jiné by jejich soužití mohlo být, kdyby lépe komunikovali a společně sdíleli, se můžeme jen domnívat. Čtenáři jsou mnohé náměty v knize blízké, protože v nich může poznat jak sebe tak své blízké.

Z textu je cítit vztah, který autorka k Japonsku má a dodává to příběhu autentičnost. Hlavně používanými výrazy a také přiblížením běžného života, mýtů a náboženství. Na příští literární počin této autorky se budu těšit a velice doufám, že další kniha bude minimálně se stejným počtem stran.

04.08.2023


Obr Obr Tereza Šiklová

Kniha mě velice zaujala svoji příjemně minimalistickou ilustrací na obalu. Bohužel se ukázalo, že to je na knize, dle mého názoru, nejlepší. Obrázky uvnitř knihy už toto kouzlo neměly a poetika příběhu mi úplně unikla.

19.06.2023


Rumo & zázraky v tmách Rumo & zázraky v tmách Walter Moers

Rumo je hrdina. Nesmělý, nemluvný a neznalý toho, co je zázrak lásky. Přesto se za svou láskou vydá a ač potkává ty nejděsivější tvory, nikdy ho ani nenapadne se otočit. Celý příběh do sebe dokonale zapadá, vše je se vším propojené a napětí je takové, že člověk čte až do rána. Velice jsem si užila množství nových druhů postav jako jsou žraločí larvy, krvavý šunkové a samozřejmě wolpertingeři.

Walter Moers je vskutku geniální spisovatel a ve spojitosti s ilustacemi je tato kniha malé umělecké dílo.

20.02.2023 5 z 5


Záhadné zmizení lorda Listerdalea Záhadné zmizení lorda Listerdalea Agatha Christie

Tato knih je vyloženě milá. ACH v těchto povídkách dokazuje, že je nejenom skvělá spisovatelka detektivek, ale že je také veliký romantik. Některé příběhy byli svou naivitou nereálné, ale bylo to vyložené pohlazení po duši.

20.02.2023


Můj syn feťák: skutečný příběh Můj syn feťák: skutečný příběh Eva Hacalová

Jelikož se jedná o knihu o drogách, člověk ji tak chtě nechtě prostě porovnává s My děti ze stanice Zoo. Bohužel laťka byla vysoko. Z mého pohledu se tato kniha táhla a žádná z postav mi nepřišla sympatická. Zášť vůči Sandře byla dost značná. Proto by mě zajímal i její pohled. Jinak popis situace s pohledu matky i syna současně vidím jako výborný nápad.

Přesto si myslím, že v rámci osvěty je dobré, až skoro vhodné si knihu přečíst. Jedná se o rodinu, jako je každá druhá. Jedná se o pervitin, který je až neuvěřitelně snadno k dostání a je zde výborně popsáno, jak je cesta k pravidelnému užívání jednoduchá. Sám Honza uvádí, že o drogách píšou jen ti, co je neměli a tedy, že neví o čem píšou. On to zvládne, protože drogy jsou super. Jen to, že se stává otrokem drogy, ve svém rauši nevidí.

08.12.2022


Hlava XXII Hlava XXII Joseph Heller

Joseph Heller je genius. Hlava XXII je geniální. Neuvědomuju si, kdy naposledy jsem u nějaké knihy prožívala tolik emocí. U pasáže se Snowdenem jsem se rozbrečela v mhdčku. Nešlo to jinak. Strach, že Yossorian zemře mě nutil číst takřka bez přestání.

Ač jsou situace neuvěřitelně bizarní dokonale odráží skutečnost. Skutečnost, že válka je na píču a nejvíce trpí obyčejní lidé. Největší nepřítel je válečný systém sám, kterému člověk nemůže utéct, ač se snaží sebevíc.

"Já tomu nemohu uvěřit," volal Clevinger na Yossariana hlasem, který přeskakoval odporem a údivem. "Totální návrat k primitivním pověrám. Pletou si příčinu a následek. Je to stejně pošetilé jako klepat na dřevo nebo držet někomu palec. Ti lidé opravdu věří tomu, že kdyby se někdo v noci přikradl k té mapě a posunul linii fronty za Boloňu, tak by na ten nálet nemuseli. Umíš si to představit? My dva jsme tu asi poslední, kteří si zachovali zdravý rozum."
Uprostřed noci to Yossorian předem zaklepal na dřevo, podržel sám sobě palec, po špičkách se přikradl k mapě a posunul na ní linii fronty za Boloňu.

Rozhodně tuto knihu doporučuji a jednou se k ní opět sama vrátím.

29.11.2022


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

(SPOILER) Trvalo mi velice dlouho, než jsem se do knihy začetla a nejprve jsem přemýšlela, proč je kolen ní tolik rozruchu. Po pravdě genialita této knihy mi došla až tak dva týdny po dočtení. Pravá hodnota je v tom, že i když autor zpracovával fantaskní námět (diamant Moře plamenů), nenechal se stáhnout do kýče ani patosu. Tíha válečné a poválečné reality byla hlavním poselstvím. Člověk si přál, aby to dopadlo dobře. Už k tomu chyběl jen kousíček, ale pravda je taková, že dobrých konců je ve válce pomálu.

Grafická stránka knihy by podle mě mohla být vyvedena lépe. Přišlo mi, že text mohl být rozvržený tak, aby na stránkách nebylo tolik zbytečného prázdného místa a místo toho, aby na každé straně bylo autorovo jméno, bych uvítala, aby tam byl spíše uveden časový údaj ze začátku kapitol.

29.11.2022


Duchové rodiny Folcroftů Duchové rodiny Folcroftů Darcy Coates

Chabé. Po pravdě velmi chabé. I u oddechové četby bych očekávala aspoň nějakou literární hodnotu. Děj je prvoplánový a nepřekvapivý.

20.11.2022


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Knihu jsem začala číst jako humoristickou, tedy lehkou literaturu. Byla jsem velice překvapená jak hluboká nakonec byla. Geniálně vykreslené charaktery postav, které byli propojeny opravdu velmi povedeně. Bavila jsem se od začátku do konce, dokonce jsem se i dojala.

24.10.2022 5 z 5


Plavý kůň Plavý kůň Agatha Christie

Když sahám po knihách ACH, vím, že dostanu očekávanou kvalitu. Je pravda, že Plavý kůň má opravdu dlouhý rozjezd, pointa je však natolik neočekávaná a skvělá, že se to dá odpustit. Co se ale odpustit nedá je překlad Soni Nové, která používá krkolomné souvětí a naprosto nestandartní slovník (Je to bohačka. - co to do pekla?).

24.10.2022