vevera6 vevera6 komentáře u knih

☰ menu

Zápisník smrti 9 Zápisník smrti 9 Tsugumi Ohba

Od nějakého 5.-6. dílu už mi Death note přestává bavit. Je to pořád to samé i po něčí smrti daného člověka nahradí skoro úplná kopie a zase je tu to nekonečné přetahování a obviňování. Konec to trochu vylepšil, posledních pár stránek působilo zajímavě, tak doufám, že to další díl "nezkazí".

15.04.2024 3 z 5


Maková válka Maková válka R. F. Kuang (p)

Přes můj pomalejší start (ambiciózně jsem si to dala v angličtině, čehož u této knížky asi malinko lituji) jsem se dokopala k poslední třetině knížky, kde se to za mě slušně rozjelo.
Tréninkové pasáže na šole byly zajímavé, ale vzhledem k Rininu nedostatku spojení s jejím bohem knížka zpočátku pouze slibovala, ale nedávala, to co jsem čekala.
Posledních asi 160 stránek bylo pohlcujících. Brutální stránka války. Vztek jedný malý holky, který se po náznacích od začátku knížky konečně změnil v to, co jsme čekali. těším se, co Rin v druhém díle dokáže.

06.04.2024 4 z 5


Mars Red 3 Mars Red 3 Bun'ó Fudžisawa

Celkově trilogie není špatná, je super, že je to taková krátká "jednohubka". Za mě to bylo trochu uspěchané, koncem 2. a celý 3. díl jsem byla z děje trochu zmatená, přišlo mi, že se dělo vše najednou a vlastně zároveň nic....možná by bylo lepší to roztáhnout třeba na 5 dílů.

28.03.2024 4 z 5


Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Původně jsem tuhle knihu vůbec číst nechtěla - čekala jsem, že kniha o Snowovi bude nudná politická fraška, kde semtam někoho otráví. Nakonec mi trochu zklamalo, že knížka zabírala pouhých pár měsíců jeho života a že nejspíše o něm vyjde další knížka (smíšené pocity - bude to zajímavé, ale víceméně ho nesnáším, takže to bude i "otravné").
Úryvek ke konci mi rozsekal : "Coriolanovi se zalily oči slzami. Oběsí ho, ale ona mu bude nabízku a budevědět, že byl nefalšovaně dobrý člověk" ....jelikož Korja rozhodně není ani falešně DOBRÝ. Cokoliv "dobrého/správného" co vždycky udělal, bylo pouze ze sobeckého důvodu toho, že on bude působit dobře, že z toho bude mít peníze, slávu a podobně. Lucy manipuloval od začátku až do konce, ale převrátil si to v hlavě tak, že z ní udělal manipulátorku a z toho jak byl extrémně zamilovaný se dostal během 5 minut, kdy na ní najednou vyběhl s puškou připravený zabíjet.

První dvě čási knížky až do konce her jsou poutavé, i když samotné hry nejsou zrovna akční. Třetí část mi osobně bavila nejméně.
Celkově je to napsaný hezky. Na to, že Suzanne se "specializuje" spíše na dětské knížky jí psaní Hunger Games opravdu jde.

22.01.2024 4 z 5


Kosení: Příběhy ze světa smrtek Kosení: Příběhy ze světa smrtek * antologie

Čekala jsem ai něco trochu jinýho, nebudu lhát, kniha trošku zklamala. Nějak mi nenapadlo, že "Příběhy ze světa smrtek" nebudou výhradně přímo o jednotlivých smrtkách, ale spíš tak jako "okolo".
Nejlepší povídky jsou za mě Anastasiin stín, Cirrové (i přes to, že zrovna tahle se smrtek moc netýká) a nakonec i Marsovská minuta, která mi odpuzovala svojí délkou, ale konečný "plot twist" a zjištění o koho se vlastně jedná bylo fajn.

Osobně bych ocenila kdyby někde byla nakreslená nějaká časová osa, pro snadnější pochopení kdy se daná povídka děla (např. před Pádem Trvalky, 20 let po začátku nesmrtelného věku a podobně).

17.01.2024 3 z 5


Pohár bohů Pohár bohů Rick Riordan

Super. Rick Riordan píše zajímavým čtivým styem, nevím jak, ale vždycky se mi cokoliv od něj (hlavně díla s Percym) čte strašně rychcle a jednoduše. Příběh je taky fajn, doufala jsem, že Percy dostane delší "pauzu" a trochu klidu než se zase bude muset do něčeho vrhnout, ale to by asi nebyl on. JInak nevím co to bylo, ale něco tomu chybělo, trošku větší "napínavost" nebo dramatičnost? nejsem si jistá, možná jsem na tohle jen už moc stará, ale tak jako tak mi to nezabrání nadšeně čekat na další díl.

26.12.2023 4 z 5


Láska je na prd Láska je na prd Wibke Brueggemann

Oddychovka. Ty strašně krátký kapitoly psaný ve stylu "deníčku" jsou za mě ohromný plus, líp se udrží pozornost, knížka se pak zdá, že ubývá rychleji, zároveň čtěte pořád "něco" a ne 20 stránkový popis barvy trička hlavniho hrdiny.
Phoebe je občas na facku, zbytek času je ale docela vtipná.
Líbí se mi, že queer tématika je tu tak "subtle", je to tam okrajově, nikomu to nepřijde divný, žádná homofobie a podobné.
Minimum drama, prostě chill knížka.

07.09.2023 4 z 5


Dcera hlubin Dcera hlubin Rick Riordan

Koupila jsem prakticky bez předchozího zjišťování o čem knížka vlastně je, takže jsem naivně čekala mořské panny/sirény nebo jiná stvoření. (Ostatně co asi tak čekat od Ricka Riordana že?)
Žádné nadpřirozenosti zde sice nakonec nebyly, i tak ale knížka mile překvapila pojetím příběhu.

07.09.2023 4 z 5


Útok titánů 34 Útok titánů 34 Hadžime Isajama

Útok titánů je první manga kterou jsem kdy přečetla. Je to super dílo, které zatím pro mě nic nepředčilo a myslím že ani dlouho nepředčí.
Jen bych potřebovala vědět.......KDO SI ŘEKL, ŽE JE SUPER NÁPAD VYTISKNOUT POSLEDNÍ DÍL S BAREVNÝM HŘBETEM, ZATÍMCO TY PŘEDCHOZÍ JSOU VŠECHNY ČERNÝ.

30.06.2023 5 z 5


Útok titánů 34 Útok titánů 34 Hadžime Isajama

Masterpiece

15.06.2023 5 z 5


Percy Jackson a egyptští mágové Percy Jackson a egyptští mágové Rick Riordan

Na tohle jsem nejspíš už moc stará, ale.......když ono se to tak skvěle čte. Velký písmo, Percyho sarkasmus, Rickovo styl psaní, 3 krátké, navazující příběhy... super.

15.06.2023 4 z 5


Achilleova píseň Achilleova píseň Madeline Miller

Kniha fajn. Bylo mi řečeno, že mi emocionálně zničí, ale asi jsem poleno nebo nevím, spíš jsem se u toho zasmála.
Čte se dobře, jsem ráda, že to nebylo psáno v nějakém "starojazyce" a dalo se tak všemu skvěle rozumět ale.... Nevím jak v českém překladu, ale v původní angličtině jsou použité například výrazy jako "Okay" což mi do toho absolutně nesedí, když člověk ví, že je příběh zasazen do období starověkého Řecka.

30.04.2023 4 z 5


Tomie Tomie Džundži Itó

Tomie se mi zatím ze všeho od Ita četla asi nejhůř. Vadí mi že jednotlivé povídky působí jako pokračování té předchozí, ale zároveň jako nějaký úplně random příběh s jednou stejnou postavou (kromě posledních 3 kapitol, které navazovaly opravdu pěkně).
Celkově je příběh Tomie fajn, jen se její osud pořád moc opakuje a trochu se divím, že s tím, jak rychle a v jakém množství se množí, že jí ještě není plný svět.

17.01.2023 4 z 5


Železná vdova Železná vdova Xiran Jay Zhao

Snad ještě nikdy jsem při čtení knížky nebyla tak vzteklá jako u týhle..... nastavení společnosti lidstva je tu otřesný.

Hlavní hrdinka mi sedla snad absolutně ve všem, kromě jejího usilování o moc posledních pár stránek. #Isupportherwrongs

22.11.2022 5 z 5


Paper Girls 3 Paper Girls 3 Brian K. Vaughan

Čteno díkybohu v originále, česká verze jména "Máca" by mi asi rozsekala při každé zmínce. Příběh zůstal skvělý, konec mi trochu překvapil - po zhlédnutí seriálu jsem čekala, že holky nikdy nezapomenou a jejich cestovní dobrodružství bude trochu delší, ale sedělo to celkově do příběhu tak proč ne.

27.10.2022 5 z 5


Srdcerváči. Kniha 1 Srdcerváči. Kniha 1 Alice Oseman

Pokud hledáte roztomilý příběh, kde je všechno dokonalý a neděje se nikde nic špatného, tak tohle je přesně to po čem byste měli sáhnout. Oddychovka u které netrpíte každou 5. kapitolu, že se danaý pár rozchází nebo podobné probémy.
Bohužel tomu ale tak nějak chybí nějaký příběh kolem, když se ohlédnu zpět, tak zjištuji, že jsem se vlastně nedozvěděla nic kromě toho, že Nick má psa a Charlie pár kamarádů.

27.10.2022


Zápisník smrti 8 Zápisník smrti 8 Cugumi Óba (p)

Nástup Mella a Neara místo L mi fakt nesedl. Light se zdá trochu hloupější, zdá se, že nám tak nějak zakrněl když vedle sebe nemá L se kterým by se předháněl.

23.10.2022 3 z 5


Zápisník smrti 7 Zápisník smrti 7 Tsugumi Ohba

(SPOILER) Lightovi se vrací vzpomínky, okamžitě je mi zase nesympatický, naprosto arogantní hajzl co si myslí že je bůh. Smrt L mě "nadchla", přeci jen už se na to čeká 7 dílů, ale upřímně bych byla radši kdyby to znamenalo konec mangy.

Ten časový skok kde ukážou, jak Kira "napravuje" svět je ok, ale když se vynořily další 2 děcka, co jsou extrémně chytrý a skvělí detektivové, kteří mají oba vazbu na L, přičemž jeden se chová prakticky stejně......to už je na mě moc. Zbytečně protažený, zase se budou několik dílů nahánět, všichni vymyšlených 20 kroků předem....

22.10.2022 4 z 5


Sbohem, má růžová zahrado. 2 Sbohem, má růžová zahrado. 2 Dr. Pepperco

Tajemství vyšla najevo, na konci trošičku nepříjemný cliffhanger - ještě že 3. díl tady bude už za 2 týdny.
Alice vypadá, že jí lehce opouští její "monstrózní pocity" a po zjištění pravdy si možná troufám doufat, že nakonec z jejich smrtelné dohody sejde a dámy spolu zmizí někam do Japonska.

12.10.2022 5 z 5


Sbohem, má růžová zahrado. 1 Sbohem, má růžová zahrado. 1 Dr. Pepperco

Pheeew. Nádherná kresba, vcelku detailní obličeje, které vypadají v každém panelu tak jak mají, takže nemáte problém poznat o koho jde, protože vypadá specificky.

Občas jsem se trochu ztrácela v tom, čí myšlenky jsou zrovna zobrazovány v hranatých "bublinách" - někdy byly Hanako a o stránku později najednou Alice přičemž jsem nedokázala pochopit kde se ten skok vzal.

Flashforward na začátku nás upozorňuje na tragický konec, na který jsem připravená asi tak stejně jako na ten z "Chci sníst tvoji slinivku" (SMRZ mi ji hrozně připomíná a jestli se vám tohle líbí, tak doporučuji přečíst) ale co se dá dělat.

10.10.2022 5 z 5