Vestička Vestička komentáře u knih

☰ menu

Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Tak pro děcka asi dobrý. Život není peříčko a každej s každym chce akorát tak vyje... Ale teda tu inspiraci carským Ruskem, tu jsem nikde neviděla...

07.04.2024 3 z 5


Čechosabáky: Ve stínu legií Čechosabáky: Ve stínu legií Jan Michl

Jednoduchá kniha, kterou asi většina čtenářů rychle přečte a rychle zapomene. Spousta mrtvých. Zajímavé téma, ale jinak nic... Zajímavě působila pouze dobová naivita co se "manželského života " týče... Paradoxně oproti tomu vyšetřovatelé hned v oběti rozpoznají teplouše, až by to jednomu mohlo být podezřelé... Méně citlivý čtenář si asi ani neuvědomí, jak době poplatná tato kniha je. Nemá cenu polemizovat nad rolí legií v Rusku při vzniku Republiky, ani nad tím , že autor vlastně, opět paradoxně nahrává té nejhorší ruské propagandě, když odcizení ruského zlatého pokladu českými legionáři bere jako fakt. A pomalu veškerý úspěch první republiky je postaven na oné krádeži. Asi ani nemá cenu připomínat že odtrhnuté Čechy a Morava patřily k nejprůmyslovějším a tedy nejbohatším částem bývalého mocnářství a že Rašín byl génius. Dále pak že celý náklad zlata hlídalo pouhých slovy osm legionářů, a jeden vagon sem, jeden vagon tam... no..... To snad ani za zmatků velké války určitě nee..... A v seriálu Čt První republika jsou také legionáři ti zlí? To je ale překvapení, no jo, lůzu je potřeba vychovávat soudruzi......

29.03.2024 2 z 5


Devět křížů Devět křížů Roman Kulich

Velice nudné a zdlouhavé.

18.03.2024 2 z 5


Smrt má vůni inkoustu Smrt má vůni inkoustu Vilém Křížek

nejdříve jsem ocenila, že mě autor ušetřil napětí, zda bude nebo nebude aspoň jeden homosexuál, a umístil ho do prvního odstavce. Takže pozorný čtenář hned ví, o co tu půjde. I když motiv jsem tedy neodhadla, i když pachatele ano. Příběh má napětí , a v určitých chvílích i atmosféru, občas se zdá, že i vyšetřovatel je sympaťák, ale ten patos, Ta rozvláčnost. Při čtení dopisů jsem se za Alberta styděla. Ano, žádný člověk by neměl dávat takto na odiv své city. Navíc za muže mluví činy, ne kecy na papíře. Připomínalo mi to, bůh ví proč, chaloupku strýčka toma. Ke konci se kniha zvrhla v cosi populárně naučného. Homosexualita je očividně to největší téma. Kdyby nebyla, všichni trpící by si ji musei vymyslet.

03.01.2024 3 z 5


Zlatá vařečka Zlatá vařečka Jessa Maxwell

pro mě zajímavé téma. Výborná atmosféra, napětí. A Detektivní linka má hlavu a patu. A postavy promyšlené. A k tomu, zcela neočekávaně jsem dostala zamyšlení nad jedním šílenstvím doby, které tu bylo ještě před kovidem. Tak něják si představuju, že to bylo ve všech případech. Za to začínající Americké autorce palec nahoru, za tu odvahu. Ale kdo to zfilmuje?

17.11.2023 5 z 5


Hříbě ze zlata Hříbě ze zlata Věra Mertlíková

Koupila jsem si historický román z Velké Moravy a dostala jsem fantasy s rusalkami vodníkem, lesním mužem a kobylí bohyní léta, drakem a hadem, Tak teda nevím, jak to mám hodnotit, když vydavatel lže. Navíc Milana mi přišla jak Angelika de Pejrak. Protože několikrát unikla znásilnění a několikrát i sňatku.

04.11.2023 3 z 5


Od Rusi k Rusku Od Rusi k Rusku Lev Nikolajevič Gumiljov

Konečně historie jinak, než podle té krvelačné , rozpínavé , hamižné anglosaské hordy. (Udivuje mě , że to tady moderátoři, jinak hystericky cenzurující nechali. Hanobit národ ústava čr zakazuje). A ještě k tomu od syna mé nejoblíbenější básnířky. Jen těch jmen bylo moc. A mapu do ruky.

25.09.2023 3 z 5


Až uvidíš moře Až uvidíš moře Scarlett Wilková

Knihu jsem četla během pracovního pobytu v Řecku u moře. Poznatky ohledně turizmu jsou myslím velice autentické. Jen nevím, jestli to, jak autorka vykreslila Řeky , tak trochu nešustí letoviskem. Znám i pár českých Řeků a jsou to moc milí lidé. Sortiria a Koula jsou ale přítelkyně vskutku geniální . Krásný příběh zajímavý na každé stránce a přitom tak uvěřitelný. Ztráta domova a rozpolcenost , to je obrovské téma dnešní doby. S lidma prostě opravdu nejde šachovat jak s figurkama. S naprostou většinou lidí ne. A ten běh času brrr. A rozhodně musím vidět pohoří Grammos!

15.09.2023 5 z 5


Tajemství Anny z Lampersdorfu Tajemství Anny z Lampersdorfu Naďa Horáková

Trvám na tom, že sexuální zážitky z kolejí a fantazie si měla paní autorka nechat pro sebe. A jestli si myslíte že kniha bude mít stejnou úroveň jak první kapitola tak nee. Tak aspoň že Rupert byl.

03.09.2023 2 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

všechno dokupy. Nacisticá ezoterika, zlí, zlí, zlí, bakaní komunisti, domácí zabijačka, čarodějnické procesy (to kdybych věděla, tak si s knihou nezačnu, tady prokázala autorka, že psát umí, a to až moc ) udavačství, ano škaredí, malí podlí Češi udavačští, zlí, zlí moc fujky. Šikana v komunistickým internátu pro opuštěný děcka. Chlast a postižený děcko( pane bože , další téma, kterýmu se vyhejbám). Útlak katolické církve , a chudák farář. Příliš mnoho pátrání v archívech. Slovník těch STB stejný, jako z životopisu našeho pana prezidenta, když se hlásil do rozvědčického kurzu Velice autentické. Potom taky zlí lékaři v hrozné psychiatrické léčebně. A čarování a přírody jen pomálu. , kletba, zahánění bouřek. A nevěřím že svěřili negramotné ženské 2 malý děcka. Leda by je očarovala. Na závěr bych chtěla říct, že autorka výběrem těchto společensky významných témat, a jejich uchopením prokázala kladný vztah k demokratickému zřízení. A cenu Magnesia Litera si plně zaslouží. Pouze je třeba dodat, že v knize se vyskytují pouze dvě lesby a žádná osoba nebinární , fluidní nebo trans. Vzhledem k tomu, že kniha je již 10 let stará, a v té době ještě nebyla problematika transsexuality v naší demokratické společnosti až tak silně akcentovaná, a věřím že autorka od té doby j vyspěla, což bude moct prokázat v další své práci. Dále navrhuji, aby dílo bylo zfilmováno. Režírovat to bude Hřebejk, a Surmerku bude hrát Geislerová Anna . Mj. Věděli jste že v Knize Legenda o Ostojovi popisuje archeolog Zdeněk Smetánka, jak se s jednou z Bohyň potkal?

17.08.2023 4 z 5


Pro jméno a čest Pro jméno a čest Naďa Horáková

Prostředí nižší šlechty na východní Moravě. A moje oblíbená doba. Napínavé to teda bylo fest. A to i přesto, že to kazila autorka tím, že jsme věděli kdo je vrah, ještě než se stala vražda. A ten úsporný styl psaní, to se musí zažít, to se nedá popsat. Přijela na tvrz. S tím si promluvila, toho neměla ráda. Otěhotněla, porodila, zemřela. A nemyslím si, že někdo může čekat 20 let na pomstu a nakonec vichr z hor. V knize mě taky rušily neustálé předmluvy ke kapitolám, i když uznávám, že to bylo originální, a taky novotvary a anglikanizmy, na co jsem teda poslední dobou citlivá. A stejně moc doporučuju, taková hra o trůny v malém a bez krále.

13.08.2023 4 z 5


V první linii: Armádní generál Petr Pavel V první linii: Armádní generál Petr Pavel Vladimír Mertlík

Sebereflexe 0 Dvojí metr 100,,,,%

10.08.2023 odpad!


Dům v podhradí Dům v podhradí Jaroslava Černá

Za mě teda pecka, nesouhlasím s nízkým hodnocením, zvlášť, když tu má kdejaká kravina přes 90 %. Příběh je napínavý od začátku do konce. Někdo tu psal, že některé postavy v knize se chovají trapně a nelogicky. No aby ne, když je to duchařina. Pravda, čeština autorky není něják originální, a dlouhé popisy nečekejte. Ale zase to odsýpá. Musela jsem si knihu šetřit, aby mi vystačila aspoň na dva dny. Rozhodně to není lehké, odpočinkové čtení, já jsem brečela. Všichni ostatní tady asi mají se svojí matkou vyřízené účty ....

07.08.2023 5 z 5


Ewraker II Ewraker II Jan Podšera

Přečetla jsem si třetí díl, který bude součástí třetí knihy, spolu se čtvrtým dílem, až ho pan Podšera dopíše. Začíná to být takový standartní historický román. Už jsme v Praze konečně, ale nic zásadního se neděje. Autor při tom čekání dospěl, rozepsal se, ale mně je teda trochu smutno po prvním díle, který byt sice jednoduchý, ale s tou vší krví, sexem, rituály a obětmi přece jen mnohem zajímavější než nevraživost Drahomíry a Ludmily. To si jako přiznejme. Ale stejně moc děkuju, a těším se na čtverku.

03.08.2023 4 z 5


Jizva Jizva Danuta Chlupová

Pane bože, ty polský autorky. Kdybych měla jmenovat 3knihy za poslední roky. Bylo by to Svúj vůz i pluh věd přes kosti mrtvých, Pískový vrch a Jizva. Naprosto uvěřitelný příběh. Napínavý až do konce. A navíc, někdy se stane , že člověk čte knihu, která má co říct k tomu, co zrovna prožívá v reálném životě. Tak prý sex a prachy hýbou světem, a mně se spíš zdá že ukřivděnost.

29.07.2023 5 z 5


Tiché lži Tiché lži Sarah Pinborough

Dobrá , ale z těch 3 co od Sarah Pinborough vyšly, ta nejméně originalní, nejméně napínavá. A to klišééé. Brrrrrrr.

18.07.2023 3 z 5


Satanovo jaro Satanovo jaro Zdeněk Pošíval

Tak jako super, lepší než první díl , krasný, nádherný jazyk, podle kterého bych autora snad i poznala. Tíživá doba pobělohorská, i když Jožík má skvělou rodinu a velké štěstí. A příběh, napínavý , neotřelý. Jen ty starosti komediantů a jiných lehkoživků mě nedojímaj. Zato- nejdřív jsem myslela, že homopletka nebude. Pak že bude odbytá jednou větou , a nakonec se ukázalo , že autor knihou z roku 2005 předešel dobu o 15 roků. Doporučuju všema deseti všem.

14.07.2023 5 z 5


Co zpívá Sojka Co zpívá Sojka Lenka Poláčková

Možná k dokonalosti chybí nevypsanost autorky, to mám za to, že kupuju a čtu hlavně začínající české autory. Ti vypsaní se zase jen opakují, tak co. Zajímavý příběh, hezký jazyk, převratná doba. Možná mi vadilo střídání vypravěčů, možná mohla paní Lenka přidat na popisech a dialozích a ubrat na patosu. Možná to chtělo lépe, více dramaticky vystavět příběh. Taky jsem se docela dlouho bála, že se s knihou politicky neshodnu, ale zbytečně, vždyť bylo jasné, proč Sojka nemůže navštívit svoje děti , i když řečeno to nebylo. Podle anotace jsem čekala komorní drama ala Daněk, ale byl to normální román, a zavede vás až do Benátek. Ve zkratce jde o to, že Svatopluk se dostal na Knížecí stolec zradou, a žáci Cyrila a Metoděje dostávají (zřejmě) ochutnávat vlastní meducínu. A pokud by vás zajímalo vyznění příběhu, tak vězte že: "Kdybych mluvil jazyky lidskými i andělskými, ale lásku bych neměl, byl bych jen dunící kov a znějící zvon. Kdybych měl dar proroctví, rozuměl všemu tajemství a obsáhl všechno poznání, ano kdybych měl takovou velkou víru, že bych hory přenášel, ale lásku bych neměl, nejsem nic. "

30.06.2023 4 z 5


V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku Tim Marshall

Pokud se člověk podívá na knihu kriticky, určitě musí mít pár připomínek. Hlavně- Nelíbil se mi čistě anglosaský pohled na věc. Určitá až zaslepenost autora, která se projevuje už v názvech kapitol jako Afrika, Jižní Amerika, a západní Evropa. Ale kapitolu střední Evropa, jižní Evropa, tu tady nenajdete. Autora vůbec nenapadne, že prostý Číňan se dívá na věci jinak než anglický diplomat. Jsem také toho názoru, že anglosaský svět je za zenitem, a každý den se utvrzuji víc a víc.
Nelíbil se mi jednostranný, tedy německý pohled na Řecko. V Řecku jsem skoro půl roku pracovala, a myslím že jako národ jsou velice pracovití a hlavně by se kolikrát rozdali.
Těch pár zákonitostí a zajímavostí se dozvíte hned na začátku knihy, a potom se to už jen tak opakuje, takže kniha někdy i nudí. Nepomáhá ani to, že autor se snaží popsat celé dějiny např. blízkého východu, a to opravdu není možné a kvůli té zkratkovitosti to nudí. I ta kapitola o Africe by se dala shrnout jako Afrika je mnohem delší , než jak to vypadá na mapě. Je tam Sahara, a má mělké písčité pobřeží, nevhodné pro přístavy. Jo a bývalí kolonizátoři utírají nos, protože Čína. Naopak oceňuji mapky, díky mapce Afriky vím, že existuje Mauretánie, druhá nejméně turisticky navštěvovaná země na světe. Zajímavé bylo, že ačkoliv je kniha v podstatě zastaralá, originál je z roku 2014, autor několikrát zmiňuje největší geopolitickou slabinu Ruska v podobě východoevropské nížiny, která se táhne Ukrajinou. Myslím si , vzhledem k tomu že Albrightová se vyjádřila, že je nespravedlivé, že Rusko má pro sebe tolik nerostných surovin a že Clintonová se vyjádřila, že Rusko je Bangladéš s Atomovkou, že obavy Ruska jsou naprosto oprávněné, a já jim držím pěsti, aby uhájili suverenitu, celistvost a nerostné bohatství. Příspěvek končím veršem římského básníka Simónida. "Aby žil člověk blaženě, musí mít především slavnou vlast" Vlastenectví a víra v to, že člověku nestačí jen rodina, ale potřebuje i národ, pohání dějiny geografii navzdory, v tom dobrém i ve zlém. Mám nesmírně ráda svou zemi, se všemi geopolitickými hendikepy co má. Stejně tak věřím ve slovanskou svornost, a že budoucnost patří Slovanům, nikoliv Anglosasům.

20.06.2023 2 z 5


Čekání na kocoura Čekání na kocoura Michaela Klevisová

Ani nevím o nikom, komu by se to mohlo nelíbit. Nejhezčí byla povídka z pohledu kočky, jak měla doma na chvíli vetřelce. Kdo chce, najde v povídkách i velkou hloubku. A kdo nechce, nemusí nic hledat.

18.06.2023 4 z 5