Veroniki Veroniki komentáře u knih

Obálka knihy Tanec v srdci Tanec v srdci Petra Martišková

Ta knížka už je poměrně stará, vlastně historická, ale kupodivu mě to bavilo. Super na tenhle druh literatury. Knížka má zápletku, zábavné postavy, vtipné dialogy, barvitou slovní zásobu. Nad některými věcmi jsem se pozastavovala. Proč mají rodiče hrdinky z malého města život jako highflyers z New Yorku? Proč se na dva mrňavé kluky řve a dávají se jim pohlavky, když jejich matka jako učitelka v MŠ musí vědět, že to nefunguje? Ale celkově to dojem zas tolik nekazilo.

23.06.2026

Obálka knihy Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

Miluju reálie a knížka je moc zajímavá. Na druhou stranu ubírám hvězdu za pochmurnou atmosféru a tísnivý pocit, že to prostě dobře nedopadne.

25.05.2026

Obálka knihy Na tenkém ledě Na tenkém ledě Jenny Proctor

Jak říká Eli: „Chlape, ty jsi na ni na plné koule vybalil, jaký jsi cvok, a výsledek je, že tě má ještě radši?“ Přes to popichování k nám přistoupí a oba najednou nás pevně obejme. „Mám z vás dvou fakt radost,“ řekne a z jeho tónu je patrná upřímnost. „Ta vaše muzika je otravná, ale i tak mě to moc těší.“
Na téhle knížce je nejhezčí ta hudba - kdo ji nemá rád, neocení příběh ani hrdiny. Je vidět, že autorka vážnou hudbu zná a ví, o čem píše.

25.05.2026

Obálka knihy Tramvaj do stanice Touha / Kočka na rozpálené plechové střeše / Noc s leguánem Tramvaj do stanice Touha / Kočka na rozpálené plechové střeše / Noc s leguánem Tennessee Williams (p)

Četla jsem všechny hry v angličtině jako studentka. Tehdy se mi zdály zajímavé. Není to jen sexualita. Skleněný zvěřinec má jako hlavní postavu nemocnou dívku. Myslím, že je teď chápu líp. Je to o lidech, kteří z nějakého důvodu tak úplně nezapadají do majoritní společnosti, ale stejně k nám patří. Co to je, majoritní společnost - za pár let na tom její členové můžou být úplně stejně jako postavy z T. Williamse. Ta pravidla se pořád mění.

11.05.2026

Obálka knihy Randění s mrzoutem Randění s mrzoutem Jenny Proctor

Moc příjemné. Summer je celkem vtipná. Je hrozně zvláštní představit si někoho, jak se v určitém okamžiku rozhodne, že našel svou životní lásku. Já jsem to nezažila. Je zajímavé sledovat, jak Summer Nathanovi vychází naproti, jak se mu snaží ukázat společný život. Nathan... je trouba skoro do poslední kapitoly.
Čte se to krásně. Všichni jsou takoví ušlechtilí.

07.05.2026

Obálka knihy Moje velké řecké léto Moje velké řecké léto Sue Roberts

Autorka krásně popisuje místa, kde děj probíhá, kniha má určité kouzlo.

23.03.2026

Obálka knihy Beg, Borrow, or Steal Beg, Borrow, or Steal Sarah Adams

Tak jsem se nechala inspirovat a stáhla si to taky. A je to opravdu moc hezké, takový sitcom, určitě jedna z těch leších knih. Já mám navíc ráda školní prostředí.

15.03.2026

Obálka knihy Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Velmi napínavá kniha, kterou v podstatě nemůžete odložit, ale po několika měsících z ní zůstane jen pachuť v ústech. Zbytečně moc násilí, zbytečně grafický sex.

13.03.2026

Obálka knihy Volný pád Volný pád Ali Hazelwood

Strhávám hvězdu za grafický sex, není to učebnice biologie, ale krásná literatura. Dále strhávám hvězdu za překlad, který se ve druhé polovině zhoršil, jako by už tým neměl dost času. A slovo "kundička"? Kdo to dneska používá?

13.03.2026

Obálka knihy Koniáš & Bakly - Mrtví muži Koniáš & Bakly - Mrtví muži Miroslav Žamboch

To je taková mužská literatura. Na mě tam bylo moc násilí a smrti.

21.02.2026

Obálka knihy Věčně zpívají lesy : románová trilogie Věčně zpívají lesy : románová trilogie Trygve Gulbranssen

To je krásná kniha. Kouzelné jsou popisy tradičního života na venkově na severu. a je tam i romantika, ale spíš na pozadí.

14.02.2026

Obálka knihy Pan Kaplan má třídu rád Pan Kaplan má třídu rád Leo Rosten

Knížku jsem si zamilovala. Je nesmírně vtipná. Překlad je inspirativní. A v neposlední řadě je to i svědectví o určité éře v dějinách USA. (Učím češtinu pro cizince.)

08.02.2026

Obálka knihy Tom Jones Tom Jones Henry Fielding

To je tak stará a tak poučná knížka - četla jsem ji s chutí.

29.01.2026

Obálka knihy Moll Flandersová Moll Flandersová Daniel Defoe

Popis anglické společnosti z pohledu člověka, který nic nemá. Ve své době zcela neslýchané. Morálka Moll je pokřivená, ale pochopitelná. Vůbec jsem si neuvědomila, že je ta kniha 300 let stará.

28.01.2026

Obálka knihy Hlava 22 Hlava 22 Joseph Heller

Super kniha, smutně legrační. Film se mi možná líbil víc.

26.01.2026

Obálka knihy Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Jerome Klapka Jerome

Myslím, že to člověk taky musí zažít, všechny ty kanály v Anglii a přírodu kolem. A souhlasím, že k tomu člověk asi dozraje teprve časem.

Obálka knihy Muži v ofsajdu Muži v ofsajdu Karel Poláček

Tuhle knížku jsem si jako malá užívala v podání Karla Hogera, uměla jsem zpaměti celé úseky. Poslouchala jsem to, vždycky když jsem byla nemocná a hrozně jsem se u toho smála. Film se mi tolik nelíbil.

22.01.2026

Obálka knihy Hostinec U kamenného stolu Hostinec U kamenného stolu Karel Poláček

Tuhle knihu jsem si přečetla po "Mužích v ofsaidu" a nezklamala mě. Je tam spousta humoru, třeba jak komunikují bratři, kteří spolu "nemluví", jak se chovají dospívající děti, jak se k sobě chovají dlouholetí manželé...

Obálka knihy Nikdykde Nikdykde Neil Gaiman

Opravdu bizarní.

20.01.2026

Obálka knihy Co život dal a vzal Co život dal a vzal Betty MacDonald

To jsem četla jako malá a zdálo se mi to vtipné, až jako dospělá jsem si uvědomila, že vlastně popisuje velmi těžký život.

20.01.2026

Zavřít