VeronikaZ VeronikaZ komentáře u knih

☰ menu

Hlava XXII Hlava XXII Joseph Heller

Rozhodně vždycky ocením cokoliv protiválečného. Ale tohle ne a ráda bych se vrátila na gympl a našemu češtináři omlátila knížku o hlavu.
Sto padesát mužských postav, asi tři vtipné věty (zvládla jsem to do poloviny) a všechny ženské postavy degradované jen na svoje prsa a pohlavní orgány. I příběh samotný je zmatečný a se spoustou balastu. Škoda, že se toho nápadu neujal někdo, kdo není ***.

19.10.2023 odpad!


Léto porušených pravidel Léto porušených pravidel K.L. Walther

Odpočinkové, roztomilé, něžné. Krásná letní jednohubka.

21.08.2023 5 z 5


Láska po španělsku Láska po španělsku Elena Armas

Překvapují mě některé kritiky, jasně, je to těžko reálná romantika, neštěpí v ní atom ani nerozebírají Platónovu jeskyni, ale kvůli tomu tyhle knížky nečteme, že?
Čteme je kvůli tomu, že mužský hrdina vzhledu Henry Cavilla bude naprosto fantastický, bezmezně zamilovaný a dá hrdince celý svět. A Aaron přesně takový je a to mi stačí.

15.06.2023 4 z 5


Dům v blankytně modrém moři Dům v blankytně modrém moři TJ Klune (p)

To bylo tak krásné, vtipné a miloučké, doporučila jsem všem ve svém okolí. Určitě jedna z nejlepších knížek co jsem letos četla, jestli ne ta nejlepší.

15.06.2023 5 z 5


Feministky nenosí růžovou a jiné lži Feministky nenosí růžovou a jiné lži Scarlett Curtis

Ač jsem feministka poměrně radikální, tohle bylo zlé.
1. Kostrbatý překlad, spousta chyb. A u knihy o feminismu opravdu nemuseli přechylovat.
2. 50% oslovených žen nemá co říct
3. 40% to vyjádřit neumí

18.01.2023 2 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Celou dobu jsem knížku brala na 4*, ale závěr mě dostal tak, že nemůže nedat 5*. Jak může někdo ten hnus jménem komunismus podporovat?

26.11.2022 5 z 5


Andělíčkářka Andělíčkářka Camilla Läckberg

V tomhle díle si autorka ukousla trochu moc velké sousto. Mnoho vedlejších postav a jejich načatých příběhů, které ale nestihla rozvést víc, i když by to byly příběhy určitě zajímavé.

18.09.2022 4 z 5


Mary Jane Mary Jane Jessica Anya Blau

Chápu, že hrdince je čtrnáct, ale kdyby jí udělala spisovatelka starší, mohlo tam být víc sexu, drog i rock'n'rollu a byla by z toho knížka, jakou jsem číst chtěla, když jsem jí vzala do ruky. Hlavně pokud se přirovnává k Daisy Jones.
Jo a ještě kdyby se tak odehrávala v Británii...

04.08.2022 4 z 5


Můj policista Můj policista Bethan Roberts

Záhadou mi je, co na tom policistovi vlastně všichni měli. Opravdu stačilo, jak je krásný, když to byl sobecký idiot?
Kdyby byl ten ústřední hrdina trochu sympatičtější, knížka by byla naprosto vynikající. Je smutné, v jak nedávné době se na homosexualitu koukalo jako na něco zvráceného, nebezpečného a ilegálního.

30.06.2022 5 z 5


Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

(SPOILER) Já jsem z návratu do světa Panemu nadšená. Čtenář ví, že Snow nebude žádný velký klaďák, přesto jsem mu první půlku knihy trochu věřila. V druhé půlce jsem zas věřila Lucy, že není tak pitomá, aby ho opravdu milovala. Zároveň se nám hezky odhaluje vznik Hunger games, jak je známe z předchozích knížek.

27.06.2022 5 z 5


Hotýlek na Islandu Hotýlek na Islandu Julie Caplin

Sérii čtu postupně a Island je určitě nejlepší díl. Sice chybí sladkosti z předchozích dílů, ale na rozdíl od Paříže není hlavní mužská postava idiot, vedlejší postavy jsou zábavné a Island má prostě jedinečné kouzlo.

17.06.2022 5 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Paní Mornštajnové se zde podařilo vytvořit postavu, kterou hned po Joffrey Baratheonovi nesnáším nejvíc - komouše Svatopluka. Sledujeme, jak během desítek let kazí život hned několika ženám. Knížka mě bavila i hrozně rozčilovala.

02.02.2022 5 z 5


Nebeský vězeň Nebeský vězeň Carlos Ruiz Zafón

Nebeský vězeň je spíše mezihra mezi ostatními díly, postrádala jsem očekávaný nádech mystična. Poslední díl ale nevynechám.

29.01.2022 4 z 5


Včelař z Aleppa Včelař z Aleppa Christy Lefteri

Naprosto nádherná knížka o obtížné pouti, na kterou se v posledních letech vydala spousta zoufalých lidí. Byla jsem smutná, jak krásné země jsou ničené válkami. Přiměla mě přemýšlet, nebylo těžké představit si sebe v pozici uprchlíka.

26.01.2022 5 z 5


Cukrárna v Paříži Cukrárna v Paříži Julie Caplin

Milá atmosféra Paříže a neuvěřitelně lahodně z znějící zákusky. Bohužel objektu zájmu hlavní hrdinky byl naprosto nezajímavý.

06.01.2022 4 z 5


Pačinko Pačinko Min Jin Lee

Knížce dávám jen 4*, protože jsem za celou dobu čtení nenarazila na postavu, která by mi byla sympatická - v nejlepším případě mi jich bylo líto. Možná to ale byl záměr.

03.10.2021 4 z 5


Achilleova píseň Achilleova píseň Madeline Miller

“Národy jsou tou největší pošetilostí, kterou smrtelníci kdy vynalezli. Žádný člověk není cennější než jiný, ať je odkudkoli.”

18.06.2021 5 z 5


Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

O knize jsem četla hodně, většinou že je to jako Gentleman Bastards pro mladší. Ale definitivně mě ke čtení zlákal seriál.
Gentleman Bastards jsou sice pětkrát lepší, ale s nimi nelze nic srovnávat. Kaz Brekker je slušná náhrada za Locke Lamoru. Knížka je čtivá, plná zvratů a sympatických postav. A desetkrát lepší než průměrná young adult fantasy. Leigh Bardugo navíc umí world building.

15.06.2021 5 z 5


Modrá Modrá Maja Lunde

Kniha, kterou by si měl přečíst každý. Jedna z dějových linií vykresluje, obávám se, že naší budoucnost - snad jen víc vzdálenou. Signe mi byla velice blízká, obzvlášť myšlenka, že v dnešní době by se měli zodpovídat lidi, kteří si dítě přejí, než ti, co ne.

13.03.2021 4 z 5


Pekárna v Brooklynu Pekárna v Brooklynu Julie Caplin

Neměla jsem v plánu číst další díl po Kodani, ale obálce a potřebě cestovat alespoň v knize jsem neodolala. I přes všechnu předvídatelnost mi ale knížka dala, co jsem od ní chtěla - New York, dorty a romantiku.
Jen překlad mi přišel trochu kostrbatý.

18.02.2021 4 z 5