veronika9143 veronika9143 komentáře u knih

☰ menu

Utajená dcera Utajená dcera Kelly Rimmer

Začátek knihy mě popravdě moc neuchvátil. Sabina se chovala tak na patnáct a ne na táhnoucích 40 let. Ale postupně jsem jí to odpustila. Příběh její rodiny, jak té adoptivní, tak té biologické, byl zajímavý, plný emocí, smutku, radosti i nespravedlnosti. Největší vinu nesl samozřejmě nastavený systém. Otázkou zůstává, jaký život by Sabina vedla, kdyby opravdu zůstala s biologickou matkou, dostala by vůbec šanci, ji nějak vychovat? Dojemný příběh u kterého vám občas ukápne slzička a donutí vás přemýšlet.

13.01.2024 4 z 5


Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Patřím do generace, která na seriálu Přátelé vyrostla. Proto jsem si chtěla přečíst knihu o herci, kterého všichni známe jako Chandlera. Tato kniha je velmi osobní zpověď člověka, který se točí v kruhu závislostí. Je až neskutečné, kolikrát se léčil, co všechno užíval za léky, kolik toho vypil a jak hodně kouřil. V podstatě je zajímavé, že tak dlouho přežil. Určitě stojí za přečtení, už jenom proto, aby si člověk uvědomil jak tenká je hranice, mezi střízlivostí a závislostí.

04.01.2024 5 z 5


Kosti v srdci Kosti v srdci Colleen Hoover

Autorka píše jak pro ženy , tak i pro náctileté. Proto pro milovníky její tvorby je někdy těžké ohodnotit knihu správně. Patřit do kategorie náctiletých, tak jsem z Kostí v srdci určitě unešená, má přesně ten romantický příběh, kde láska hory přenáší a postavy přesně vědí co chtějí. Barvitě popisuje jejich pocity, řeší problémy, které nemusí, atd... Kdo, ale spadá do kategorie starší, tak už mu tato kniha moc neřekne. V podstatě mu přijde povrchní a o ničem. I proto dávám knize 4 hvězdičky, jelikož si myslím, že pro svojí věkovou kategorii, je skvělá.

03.01.2024 4 z 5


Kniha dvou cest Kniha dvou cest Jodi Picoult

Ten kdo už má nějakou tu knihu od Jodi přečtenou, tak ví, že tohle je přesně její styl. Každé téma, které píše je neotřené a pokaždé si nastuduje materiál. Někdy je to zajímavé, ale zrovna u této knihy toho bylo až moc. Egypt je úchvatný a láska také. Je trochu škoda, že takto propracovaná kniha, má určité úseky, které jsou takové kýčovité. Jinak za mě hezká kniha, ale je spíše pro fanoušky Picoltové, nečetla bych jí jako její první knihu.

20.12.2023 4 z 5


Kaleidoskop srdcí Kaleidoskop srdcí Claire Contreras

Nechci dávat Kaleidoskopu srdcí špatné hodnocení, jelikož si myslím, že je cílený na jinou věkovou skupinu. Dokážu si představit, že v 16 bych byla z této knihy odvařená a neřešila bych, že je děj plytký a v podstatě všichni víme, jak skončí. Je to typická love story, dva kamarádi a mladší sestra. Neustále se děj motá dokola, chci ho, nechci ho, nemůžu s ním být, bez něho nemůžu být, atd... Asi knihu i druhý díl schovám, pro dceru, až se dostane do toho správného věku. Mě osobně nic nedala.

09.12.2023 3 z 5


Záblesk ve tmě Záblesk ve tmě Stacy Willingham

Dávám plný počet hvězdiček, hlavně proto, že je to autorčina prvotina. Kniha je dobře zpracovaná, vrah může být kdokoliv a zároveň nikdo. Byla jsem napjatá od začátku až do konce. Nepřipadalo mi, že by se kniha nějak táhla a měla hluchá místa. Je tu dobře vykresleno, jak události poznamenají ostatní. Rodinné vztahy, láska, nenávist.
Myslím si, že určitě stojí za přečtení a budete u ní příjemně napjatí.

08.04.2023 5 z 5


Když jsem tě ztratila Když jsem tě ztratila Kelly Rimmer

Zajímavě napsaná kniha o úplně rozdílných lidech. Kteří k sobě nepatří a přesto je to k sobě táhne neodolatelnou silou. Úskalí, kterým čelí se snaží nějakým způsobem zvládat, ale pokaždé je to dostane.
V určitých pasážích to bylo malinko přitažené za vlasy, přesto věřím, že se spousta lidí snaží najít ten správný kompromis, pro společný život. V této knize je vidět hodně lidský charakter, neselhat, dokázat si, že to zvládnu, být nezávislí, naopak zase obětovat se jeden pro druhého, pochopit se navzájem.
Příběh přestavuje to, že lidé, se vrhají do vztahu po hlavě, ale neřeší základní otázky. Čekají, že se nějak vyřeší samy, to ve většině případů, ale jenom všechno zkomplikuje. Ona čeká, že bude více doma, bude se jí věnovat a on čeká podporu v nebezpečným misích a pochopení jeho práce. Oba trpí, přesto nemůžou najít společný život.

07.03.2023 4 z 5


Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Po dlouhé době psychothriller jak má být. Osobně mě knížka vtáhla do děje, postupné představování hlavních hrdinů, popis hotýlku, do kterého bych se ihned vydala, napětí, tajemství. Přibývající vraždy, každý může být vrah, v podstatě kdokoliv. Stačí se zamyslet, popustit uzdu fantazii. Jediné co mě malinko zklamalo byl konec. Nevadilo mi rozuzlení, ale přišlo mi to takové moc rychlé, vyřešené pomalu jedním pohledem vyšetřovatele. Když už se kniha různě proplétala, čekala bych i takový konec. Napjatá do poslední stránky, tady se bohužel vrah vyšetřil raz dva. Škoda, jinak bych dala knize plný počet bodů, takhle jeden dolů.
Ale i tak se jedná o velice pěkně zpracovaný kousek. Určitě za přečtení stojí a Shari Lapena píše dobře. Tohle je moje třetí kniha a u žádné jsem nebyla nijak vyloženě zklamaná.

10.02.2023 4 z 5


Rusanda na větvi Rusanda na větvi Světlana Glaserová

Nahlédnutí zpět do minulosti, někteří jistě zavzpomínají. Dobře napsaná autobiografie z pohledu dítěte, postupně přechází, až do dospělosti. Popisuje nejenom politickou scénu, ale i mnohem zajímavější vztahy dospělých osob. Chápání dětí světa a prozření v dospělosti. Není to, ale kniha ke které se vrátíte. Je to taková jednohubka na jeden večer.

03.12.2022 4 z 5


Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

Záludně napsaná kniha, která mě nepustila od začátku, až do samého konce. Je až neuvěřitelné, kolik podezřelých (reálně) dokázal autor vytvořit. Vrah se nehledá lehce a každý má své tajemství. Už je to dlouho co jsem četla Manželé od vedle a mohu obě knihy doporučit.

02.12.2022 5 z 5


Ztracený slib Ztracený slib Kate Morton

Poslední kniha, která mi chyběla dočíst od Kate Mortonové. Mám ji jako spisovatelku ráda, ale chápu, že styl psaní nemusí každému sedět. Píše hodně obšírně a používá dlouhá souvětí. Zápletka byla hezky podaná, měla jsem pocit, že žiju příběh s rodinou. Dlouho jsem netušila, co se stalo. Správně vodila čtenáře za nos. Za to konec se mi moc nelíbil. Vadilo mi, postupné rozuzlení. To bylo trochu už moc.

28.11.2022 4 z 5


Návrat do neznáma Návrat do neznáma Tomáš Lukavec

Návrat do neznáma na mě působil lehce kostrbatě. Slova jsou dost tvrdá, občas vulgární, vyjadřování jednodušší. V tomto případě je vidět, že knihu psal muž. Moje zvědavost "dozvědět se neznámé" mě nutila číst dál. Je dobré, že je děj napínavý a vy chcete vědět, co bude následovat dál. Vadilo mi takové to odskakování od tématu, kdy se snaží postava něco sdělit a najednou přemýšlí o jiných situacích, vrací se do minulosti, nedrží tzv. nit. To mě osobně dost ve čtení rušilo, až dráždilo. Autor si chce se čtenářem hrát, stejně tak, jak si hraje s hlavní postavou. Určité situace, nebo úvahy stojí za zamyšlení: naše digitální stopa, ovládání společnosti, položit si otázky. Proč se tohle všechno děje, jaký to má smysl, existuje nějaká vyšší moc?
Knihu hodnotím průměrně, pro mě to určitě není best seller autor, jak hlásá přebal knihy. Myslím, že potenciál má, ale ještě k tomu nedozrál. Konec se mi moc nelíbil.

21.11.2022 3 z 5


Hora mezi námi Hora mezi námi Charles Martin

Moje první setkání s tímto autorem a věřím, že nebude poslední. Kniha se mi četla moc hezky, děj ubíhal rovnoměrně a neměla jsem pocit, žádného hluchého místa. Putování po panenské přírodě, snaze přežít a najít lásku, po které všichni toužíme. Neustále jsem čekala, jak bude příběh pokračovat. Jak je reálné, či nereálné přežití v popsaných podmínkách - je určitě diskutabilní, ale je to kniha, není zde napsáno, že je to dle skutečného příběhu a lidská vůle a odhodlání přežít, dokáže mnoho. Skvěle napsaná kniha, kde máte pocit, že jste se ocitli v pustině a mráz vám zalézá pod oblečení.

09.05.2022 5 z 5


Červený adresář Červený adresář Sofia Lundberg

Kniha se opravdu krásně čte, její krátké kapitoly umocňují celkový dojem. Doris jsem si zamilovala, líbilo se mi vyprávění o jejím osudu a jménech v červeném adresáři. Příběh plný naděje, smutku, zklamání, bolesti, radosti, víry.... Autorka umí zaujmout, vtáhnout do děje, máte potřebu stále číst dál a dál. Nějaké malé výhrady mám, malinko mi tam neseděla neteř, ale po dočtení jsem taková rozněžnělá, proto plný počet hvězdiček. Jinak bych dala 4,5

02.05.2022 5 z 5


Lady Fuckingham Lady Fuckingham Oscar Wilde

Co dodat, příběh žádný, člověk si to přečte spíše ze zvědavosti. Na druhou stranu, kam se hrabe 50 odstínů šedi. :-D Dokážu si představit, že to může i dnes někoho pobouřit. Mládež to ocení a ostatní v tom vidí jenom pornografickou knížku, kde se představivosti meze nekladou. Přestože je to knížečka fakt útlá, skoro všude je jenom sex, sex a sex.

26.04.2022 1 z 5


Pomalu hořící oheň Pomalu hořící oheň Paula Hawkins

Není to úplně na plný počet hvězdiček, ale uznávám, že mě kniha chytila víc, než prvotina Dívka ve vlaku. Zase se setkáváme s příběhem, který vypráví více osob najednou. Příběh je protkaný, nebo ozvláštněný o úryvky z knihy. Styl psaní mi tolik nevadí, když si zvyknete na přeskakování, mezi postavami, děj je zajímavější a občas čekáte, jak bude pokračovat příběh jiné osoby. ¨
Ke konci už jsem věděla, kdo to byl a chybělo mi takové to překvapení na konci. Kniha je plná zvratů a je různě zamotaná, ale jakmile se začne odhalovat, co kdo udělal, dojde vám konec.
Myslím, že tu je posun autorky, doufám, že jednou si přečtu knihu, ze které se tzv. posadím na zadek.

16.01.2022 4 z 5


Záblesk života Záblesk života Jodi Picoult

Zajímavě zpracovaná kniha, která se čte od konce. Chvilku mi trvalo, než jsem si na to zvykla. Téma potratů je asi hodně diskutabilní a rozebírat zda je člověk zastáncem, nebo odpůrcem nemá cenu. Pro mě bylo velice zajímavé, až nepředstavitelné, jak to ve Státech funguje. Nedokážu si představit něco takového u nás. Asi je to mentalitou, vírou, výchovou, hodnotami, těžko říct...
K samotné knize, bohužel pro mě zatím nejslabší kniha autorky. Začátek mě trochu nudil a kniha se pořádně rozjela až ke konci. Kdyby byla takto psaná od začátku ( nebo od konce), byla bych z ní nadšená.
Přesto mám tuto autorku ráda a vždy mě překvapí velice silným tématem, nad kterým se musí člověk zamyslet. Mám vždycky pocit, že nic není tak, jak to na první pohled vypadá. Co je vlastně správné? Vždy se musíme podívat na problém očima toho, koho se to týká a potom teprve jednat.

11.01.2022 3 z 5


Dívka, která psala na hedvábí Dívka, která psala na hedvábí Kelli Estes

Příběh dívky, která "psala na hedvábí" mě uchvátil. Byla jsem napjatá, chtělo se mi brečet, čekala jsem s každou stránkou, jak bude pokračovat. Kdyby byla kniha celá pouze o tomto příběhu, dala bych jí deset hvězdiček. Druhý příběh, tzv. ze současnosti mě nebavil, byl předvídatelný a nějak mi to kazilo tu atmosféru staré Číny. Inaru jsem neměla ráda a docela mě tato postava štvala. Ne vždy se povede příběhy správně prolnout, zrovna tady se mi to moc nelíbilo. Proto knihu hodnotím jako průměr.

09.11.2021 3 z 5


Nejsem jako vy Nejsem jako vy Jodi Picoult

Zajímavé téma, zajímavá kniha od zajímavé spisovatelky. Osobně, bych v této knize ani nepotřebovala tu detektivní zápletku. Stačilo by mi, kdyby se celý děj točil, jenom okolo Jacoba a jeho okolí. Je to natolik kontroverzní téma, že nepotřebuje nic přidávat. Asperegův syndrom je vskutku zvláštní, nemoc, stav, dá se vlastně určit, co přesně je? Musí být opravdu vyčerpávající, starat se o takové dítě. Přijdete úplně o svůj život a zase se tu převažuje tzv. mateřský cit, kdy se žena obětuje pro svoje dítě. Bylo zajímavé, jak autorka vysvětluje stav mysli, jak všechno chápe doslovně, dodržuje pravidla a zároveň vykazuje velké známky inteligence. Jeho projevy, co všechno mu vadí, jak reaguje a zažité rituály. Tato kniha si určitě zaslouží, že je tak dobře hodnocená a stojí za čas, který věnujete přečtení.

22.04.2021 5 z 5


Dům u jezera Dům u jezera Kate Morton

Mám ráda styl, kterým Kate píše. Pro někoho možná moc rozvláčné, ale ona si hraje s každou větou, popisuje místa, osoby, věci a detaily. Pokud to knize dovolíte, dostanete se na Riverton a zcela vás pohltí jeho atmosféra, kouzlem minulých let. Když čtete Dům u jezera, musíte být správně naladěni, pro lepší zážitek. Do některých knih, musí člověk dospět, aby dokázal ocenit jejich hloubku. Tohle je přesně ten případ, není to kniha na jeden večer, ta se musí prožít.

09.04.2021 5 z 5