Ven_D Ven_D komentáře u knih

☰ menu

Lesní duch Lesní duch Graham Masterton

Graham Masterton je úžasný a jedinečný vypravěč. Umí skvěle navodit atmosféru. Detaily ani nešetří, ani neplýtvá. Což ocení zejména ti, kdo nemají rádi přehnaně krvavé a násilné scény. I když je jimi Lesní duch poměrně protkaný, nezachází se do nechutných detailů. Prim hraje strach jako takový.

Žánrově je tento kousek duchařina s mysteriózními prvky. Závěr mi k celému příběhu absolutně neseděl. Odkaz na kompletní hodnocení najdete na webu Knižní díra - odkaz v záložce "Recenze".

06.04.2024 5 z 5


Ano, pane Božský Ano, pane Božský Lucie Srňánková

Nebyla nouze o emoce a erotické scény. Ty jsou pikantní, delší, detailnější, leč nijak vulgární či hrubé. Do děje a povah postav krásné zapadly a dodávaly jiskru. Jakmile došlo na dialogy, konflikty, hádky, děj letěl jako splašený. Pokud však hlavní postavy upadly do jakési dennodenní rutiny, děj lehce vázl a stával se špetku nudnějším. Naštěstí těchto momentů nebylo tolik a já jsem ráda, že jsem našla opravdu čtivou, poutavou knihu od české autorky, která mě neuvěřitelně mile překvapila. Vadí, že jsem nečetla předchozí Ano, pane řediteli? Vůbec. Příběhy stojí samostatně. Chystám se na ni? Nejspíš neodolám. Odkaz na kompletní hodnocení najdete v záložce Recenze - web Knižní díra

16.03.2024 5 z 5


Vymazlené vraždy 3 Vymazlené vraždy 3 Milan Skála

Baví mě dialogy, různorodý tým, stejně jako pestrá škála postav i prostředí, do kterých se během vyšetřování a pátrání dostáváme. Máme tu svérázného influencera, který byl kdekomu trnem v oku včetně manželky a prostě zmizel. Nebo rod s hlubokou historií, jehož členové padají jako mouchy bez zdánlivých souvislostí. Do třetice se úspěšný stavitel stane obětí nastražené výbušniny ve voze a pachatel je nade vši pochybnost profík.

Božská vyladěná jednohubka o 186 stranách, která dělá čest detektivnímu žánru. Ano, opakuji se, neboť tato věta zazněla u obou předchozích recenzí. Netřeba okecávat, když Milan Skála udržel laťku, kterou si nastavil, a kvalita jeho díla nijak neklesá. Radost ze čtení trvá a spokojený čtenář je nadšený a chce prudit s otázkou, kdy bude čtyřka? Ano, s jídlem roste chuť. A když je to výtečné však to znáte! Odkaz na kompletní hodnocení najdete v záložce "Recenze".

08.03.2024 5 z 5


Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci Jean-Charles Gaudin

V červenci loňského roku jsme se podívali na zoubek desáté epizodě ze série Byl jednou jeden člověk, v níž jsme se seznámili s Vikingy. Dnes je tu díl s pořadovým číslem sedm (ne, nehledejte v pořadí logiku). Vydáváme se spolu s Maestrem a jeho žáky do Itálie, abychom se seznámili s Leonardem da Vincim. Ten byl proslulý nejen svou všestranností a neuvěřitelně širokým záběrem, ale i svou vynalézavostí, otevřenou myslí, talentem a vizemi, které dalece přesahovaly možnosti patnáctého století.

Byl jednou jeden člověkLeonardo da Vinci je sázka na jistotu

Naprosto přesně vím, jaký styl příběhu se mi dostává do ruky a ten vyhovuje. Grafické zpracování je tomu seriálovému naprosto věrné a pro mě jako knihomola je to způsob, jakým si příběh více užít a snáze zapamatovat. Nelze předpokládat, že po slupnutí tohoto komiksu o 48 stranách budete o da Vincim vědět úplně vše. Jde spíše o naťuknutí tématu a základní zevrubnou představu, o koho šlo, kdy a jak žil a vypíchnutí toho nejznámějšího, co světu dal. Celou recenzi najdete na webu Knižní díra - odkaz v záložce "recenze".

01.03.2024 4 z 5


Kryšpín Kůstek a prokletí knihovního psa Kryšpín Kůstek a prokletí knihovního psa Marko Hautala

Příběh je jednoduchý, přesto poutavý. Kratší odstavce i věty jsou ideálně uzpůsobeny cílové věkové hranici čtenářů. Myslím, že klidně i šesti či sedmiletí si dobrodružstí Kryšpína Kůstka a psa Záložky v knihovně užijí, byť jim ho budou muset přečíst rodiče. Já si u něj skvěle odpočinula, přestože to pro mě svým rozsahem byla v podstatě jednohubka. Jenže rovněž balzám. V jednoduchosti je přece krása! Kompletní hodnocení najdete na webu Knižní díra - odkaz v záložce "Recenze".

16.02.2024 5 z 5


Krev, monstra a cukroví Krev, monstra a cukroví * antologie

Povídky jsou ideální formát, pokud za sebou máte dlouhé dny, chcete číst, avšak pozornost neudržíte extrémně dlouho. Antologie se dá perfektně dávkovat a umožňuje poznat neuvěřitelnou škálu žánrů, stylů i témat. Ano, to hlavní je dané, nicméně žádné z kousků si nejsou ani špetku podobné.

Najdeme tu zloděje, magii, kouzelné tvory, umělou inteligenci, návštěvu vesmírné stanice, cestování časem, bioroidy, čarodějnice, virtuální realitu, posednutí, zombie a mnohé další. Jednotlivé kousky jsou přemýšlivé až jemně nostalgické, stejně jako vtipné, dramatické, akční, satirické nebo dokonce zvrhle ujeté.

Ze všech bych jako své oblíbence vypíchla následující: Martin Paytok a jeho Pranostiky, kdy se lupiči ocitli ve špatný čas na špatném místě, a nám se naskytne úchvatný masakr ze současnosti. Do top pětky se propracoval i Filip Koryta a jeho zombie jízda Veselé vánoční hody, který je psaný formou deníkových zápisků a já se tlemila jako už dlouho ne. Celou recenzi najdete na webu Knižní díra - odkaz v záložce "Recenze".

23.11.2023 5 z 5


Má to háček Má to háček Tessa Bailey

My s Tessou Bailey asi úplně kamarádky nebudeme. Holku přes palubu ve větší míře zachraňovaly zejména slovní přestřelky, chemie a pikantní erotika. Má to háček už tak svérázné a peprné není. Hannah a Fox se tak plácají v opakujících se myšlenkách, že to otráví i hodně trpělivého čtenáře.
Prvních sto stran se vleče naprosto neuvěřitelným způsobem. Mám ráda slow burn (pomalé romance), o tom žádná, ale až takhle? I slimák by ty dva trumbery předběhl! Kdyby se vyškrtaly úmorné a dokolečka omílané vnitřní úvahy postav o tom, jak přejít z kamarádství v klasický vztah není dobrý nápad, měla by Má to háček poloviční počet stran. Odkaz na kompletní hodnocení najdete v záložce "Recenze" - Vendi ZJihu

05.11.2023 3 z 5


Motýlek motýl Motýlek motýl Petr Horáček

Motýlek motýl nám i dětem ukazuje, jaké dobrodružství se dá najít na zahradě. Je to tak prosté. Všude je něco. Můžeme objevovat, radovat se, poznávat potkat housenky, berušky, pavouka a samozřejmě nesmí chybět motýl! Odkaz na kompletní hodnocení najdete v záložce "Recenze" - Vendi ZJihu

05.11.2023 5 z 5


Rovnováha Rovnováha Petr Švec

Rovnováha se nijak nepřetvařuje. Neobsahuje hektolitry krve, i když nějaký ten mililitřík by se našel. Nežene se nikam ad absurdum. Ne, je to uvěřitelná, realistická a mrazivá duchařina s lehce detektivním nádechem, která se neuvěřitelně povedla, a byla radost ji číst a trávit v její společnosti čas! Odkaz na kompletní hodnocení najdete v záložce "Recenze" - Knižní díra

05.11.2023 5 z 5


Morčata v akci Morčata v akci Klára Smolíková

Klára Smolíková kombinuje klasické textové odstavce s komiksem. S ohledem na nejmladší generaci potencionálních knihomolů mají Morčata v akci jen 60 stránek a jednotlivé kapitoly nejsou nijak dlouhé, pročež se dají krásně a pohodlně dávkovat. Ilustrací se ujala Ester Kuchynková. Zvířata i prostředí jsou sice kreslené, nicméně autentické a realistické, zároveň však zůstávají dětsky hravé. Odkaz na kompletní hodnocení najdete v záložce "Recenze" - Vendi ZJihu

05.11.2023 5 z 5


Harry Potter: Kouzelnický almanach Harry Potter: Kouzelnický almanach J. K. Rowling (p)

Líbí se mi, že na Kouzelnickém almanachu pracovalo sedm nadaných ilustrátorů, kteří jsou nám v úvodu představeni. Každý má svůj osobitý styl a publikace tak získává nový rozměr (mimo váhy 1,163 kg). Sluší se podotknout, že J. K. Rowling při sepisování vychází z knih. Postavy, předměty, zvířata jsou tak znázorněna tak, jak vypadají podle knižního zpracování, nikoli podle filmové verze!

Jako doplněk k ilustracím jsou často použité citace vybraných “hlášek z knih. Ty u nás vyšly s překladem bratrů Medkových, kteří odvedli neuvěřitelně výbornou práci. Ano, můžeme polemizovat o tom, proč jsme se – jako třeba naši slovenští sousedé – nedrželi anglických názvů a vytvářeli vlastní alternativy. Ovšem to je debata do jiného prostoru. Odkaz na kompletní recenzi najdete v záložce "Recenze" - Ven Dušáková, Knižní díra

05.11.2023 5 z 5


O sovičce O sovičce Petr Horáček

Tentokrát se vydáme na dobrodružství s malou neposednou sovičkou. Ilustrace Petra Horáčka jsou hřejivé, celostránkové, hravé a jeho styl nám jednoduše sedí. Cácorka louská jednotlivá písmenka (písmo si vytvořil Petr Horáček sám, proto je zvláštní, a i když mi občas k ilustracím vizuálně nehraje, jednoduše k němu už patří), vymýšlí si vlastní povídání a knihami opakovaně listuje.
Nejsem tak spokojená a nadšená jen já, což je základ. Textu je jako vždy menší množství. Dětem to stačí. Jejich fantazie nezná meze, a když na to přijde, poradí si klidně i bez písmenek. Děj je prostý – malá neposedná sovička se vydá zjistit, proč by nemohla létat přes den. Co na tom, že sovy jsou noční tvorové, ona je zvědavá! Odkaz na kompletní hodnocení najdete v záložce "Recenze" - Vendi ZJihu

05.11.2023 5 z 5


Vesmírná zásilkovna Vesmírná zásilkovna Klára Smolíková

Čeká na nás 112 stran a na nich 12 kapitol, které jsou rozdělené do kratších podčástí. V nich se spolu s hlavním hrdinou Norim vydáme na nečekanou misi, která bude plná překvapení, ponaučení, poselství i humoru. To by nebyla Klára Smolíková (web), aby do vesmírného dobrodružství pro dítka od sedmi let nepřidala něco navíc. Odkaz na kompletní hodnocení najdete v záložce "Recenze" - Vendi ZJihu

05.11.2023 5 z 5


Likvidátor Likvidátor Honza Slívka

Suma sumárum nejsem zklamaná. 504 stran je úctyhodný rozsah a v případě Likvidátora je vyplněn momenty silnými i utahanými. Příště by mohlo být zapojeno méně popisů a více dialogů. Ovšem tyto priority se liší čtenář od čtenáře. Je-li dialogů více, pomáhá to zejména svižnosti a v mém případě i čtivosti. Někdo má na druhou stranu popisy rád, já ne.

Likvidátor stojí v každém směru za pozornost, protože ne každý je starý uspěchaný zvrhlý chlípník jako já! Tomu potom autorův styl psaní sedne o poznání více než mně a pokračování, pro které byla ponechána zadní vrátka, bude vyhlížet o to nadšeněji. Kompletní recenzi najdete na webu Knižní díra!

26.10.2023 4 z 5


Spisovatel Spisovatel Lucie Salová

Erotická kráska od nakladatelství Epocha s obálkou, která do světa nekřičí, že půjde o lacinou romanci. Anotace je příjemná, přesto nijak originální. Co tedy od české autorky čekat? Bombu či kardinální průšvih?

Po dočtení se ve mně perou dvě části. Jedna si čtení užila na maximální možnou míru a ta druhá chce vrtat, protože pár nedokonalostí by se našlo. Pojďme si ale říct, že obě hlavní postavy jsou poněkud excentrické, takže ač osobně vnímám některé jejich kroky jako uspěchané, ukvapené, zbrklé a nelogické, ke zvoleným charakterům v podstatě sedí.

Erotika je úžasná vážně a bez přehánění. Je vášnivá, do jisté míry i celkem originální a především vkusně pojatá. Nejde o žádný přehnaný kýč, což vítám s radostí. A rovněž je vychytaná rozumná míra. Spisovatel je v podstatě erotická romance, která se nijak nepřetvařuje, nicméně obsahuje pár velmi zajímavých prvků... kompletní znění recenze najdete na webu Knižní díra!

09.10.2023 4 z 5


Iluze Iluze Camilla Läckberg

Kdo má rád, když je děj přímočarý a bez přehršle omáčky, tady bude špačkovat, až se mu z toho zavaří mluvidla. Iluze je čtivá, ovšem nalijme si čistého vína, je i hodně obsáhlá. Neustálé odbočky od případu mohou některé z nás rozčilovat, jiné naopak bavit, protože si k postavám vytvoříte vztah. Mentalista se tváří jako série, ve které sledujeme nejen samotné vyšetřování, ale i životy jednotlivých detektivů a bude tak potřeba dodržovat pořadí dílů, abychom správně chápali vazby a vztahy. Jestliže vám takový detektivní thriller nevyhovuje, Camilla Läckberg a Henrik Fexeus si vaši přízeň nejspíš nezískají... Odkaz na kompletní hodnocení najdete v záložce "Recenze" - Vendi ZJihu

18.06.2022 4 z 5


Vražedkyně Vražedkyně Pavel Kohout

Pominu-li dvě technické výtky, které najdete zmíněné na blogu, odkaz v profilu, mám za sebou příjemnou detektivku s dobře vykreslenými postavami, reálně působícím zpracováním, dostatečným množstvím detailů a jako bonus, budu se opakovat, několik nečekaných zvratů a rozuzlení. Tleskám, smekám a doufám, že bude další!

22.11.2020 5 z 5


Zbláznění - Mánie, deprese, Michelangelo a já Zbláznění - Mánie, deprese, Michelangelo a já Ellen Forney

Neuvěřitelně přínosný kousek. Jsem překvapená, jak moc mě autorčin příběh a způsob jeho podání oslovil a získal. Realita a problém podaný s citem a přitom upřímně a bez příkras. Smekám a celou recenzi najdete na blogu, odkaz v profilu.

05.06.2020 5 z 5


Černý jezdec Černý jezdec Salma Blanco

Autorka má rozhodně potenciál, i když bylo v příběhu pár děr, rozhodně jsem si ho užila a ráda bych sáhla po něčem dalším, protože i autor se vyvíjí. Celou recenzi najdete na vendi13.blogspot.cz

31.03.2020 3 z 5


Posilování mentální kondice Posilování mentální kondice Jana Bílková

Můj a případně i váš mozek potrápí doplňovačky, přesmyčky, vaše vlastní vědomosti, spojovačky, znalost abecedy a další… za sebe bych ocenila i nějakou tu matematickou úlohu nebo vůbec větší pestrost, protože kdyby nějaký šílenec zamýšlel „vyluštit“ celou knihu na jeden až tři zátahy (což není podle pokynů, ale bavíme se hypoteticky), mohl by se někde v polovině začít nudit, neboť se typy úkolů opakují.

Jinou výtku nemám. Knihu si užívám, úkoly mě baví a uspokojují. Publikace plní svůj účel na výbornou a navíc za krásných 191,- Kč, což je při dnešních cenách knih dost nízká cena. No ne? Celá recenze na blogu, odkaz v profilu.

12.02.2020 5 z 5