Venda32 Venda32 komentáře u knih

☰ menu

Farářova dcera Farářova dcera Eric Arthur Blair

Začátek trošku těžší. Seznámení s nelehkým životem v meziválečné Anglii v jedné malé farnosti, kterou vede farář jenž myšlením zamrzl o desítky let nazpět. Zároveň seznámení s jeho dcerou, která se pod tíhou dosavadní výchovy sebemrskačsky trestá v podstatě za vše. Střih. Dívka se probouzí kdesi mimo domov a bez paměti. Příběh pokračuje jejím protloukáním se žebravým životem. Další část knihy, ve které dívka skončí v Londýně a na několika desítkách stránek jsou útržky hovorů náhodných lidí bych asi úplně oželel. V poslední části se hlavní hrdinka dostane na místo učitelky. Tady se tlakem místní společnosti meni její chovají a asi i povaha. Nakonec se dostane zpět do rodného města.
Chybí mi vysvětlení toho, co se s dívkou stalo v době, kdy ztratila paměť a ocitla se mimo domov.

24.03.2024 3 z 5


CestoSpisy CestoSpisy Petr Horký

Tak tohle mě opravdu bavilo. Použil bych příměr ze zeměpisu. Tak jako různé mapy dohromady dají atlas, stejně dobře funguje dát dohromady autorovi články z cest v podobě CestoSpisu. Každá kapitola zajímavá, vtipná. V každé kapitole najdete také nějaké moudro, které obohatí. Nebo alespoň donutí k zamyšlení.
Skvělým nápadem bylo knihu doplnit o obrázkové stránky s návodem toho, co lze s knihou udělat:-)

18.03.2024 5 z 5


Základy informatiky pro 2. stupeň ZŠ Základy informatiky pro 2. stupeň ZŠ Jan Berki

Výborně zpracovaný materiál na hodiny informatiky na 2. stupni. Rozděleno na kódování, modely a systémy a technologie.

17.03.2024 5 z 5


Základy informatiky pro 1. stupeň ZŠ Základy informatiky pro 1. stupeň ZŠ Jan Berki

Výborně zpracovaný materiál na hodiny informatiky na 1. stupni. Rozděleno na kódování, modely a systémy a technologie.

17.03.2024 5 z 5


Na pravdě záleží Na pravdě záleží Karel Strachota

Výborně zpracované aktivity do hodin informatiky z oblasti mediální gramotnosti.

17.03.2024 5 z 5


O pravdu? O pravdu? Karel Strachota

Výborně zpracované aktivity do hodin informatiky z oblasti mediální gramotnosti.

17.03.2024 5 z 5


Smrt na kůru Smrt na kůru Dalibor Vácha

Tak tohle bylo silné čtení s mistrovsky vykresleným dějem. Při čtení jsem cítil smutek a zoufalství obyčejných lidí v protektorátu, hrdost a hrdinství parašutistů i všech, kdo jim pomáhali, znechucení z Němců a Karla Čurdy. Napsáno tak, že se pocitově ocitnete vedle všech hrdinů. Napsáno tak, že se nebudete moct odtrhnout. Napsáno tak, že si budete ke konci dávat pauzy, aby jste historicky známý konec vstřebali a oddálili.

16.03.2024 5 z 5


Deset let s Václavem Havlem Deset let s Václavem Havlem Ladislav Špaček

Bylo to jiné, než jsem čekal. Naštěstí. A mrzí mě, že jsem knihu měl tak dlouho na svém seznamu.
Milé vzpomínky. Nic na sílu, přesto z knihy vycitite respekt pana Špačka k Václavu Havlovi. A sami začnete cítit to samé.

13.03.2024 5 z 5


Knihonoš Knihonoš Carsten Henn

Pár úvodních stránek a říkal jsem si, že to je takové nijaké. Zároveň to ale bylo s takovým skrytým potenciálem. A ten se s dalšími stranami vynořoval více a více. Nakonec jsem knihu přečetl v podstatě na jeden zátah. Tak byl příběh poutavý.
Je to milý příběh, který je místy smutný, místy vás donutí přemýšlet, vše ale vybalancují situace úsměvné a krásný konec.

11.03.2024 5 z 5


Život a dílo skladatele Foltýna Život a dílo skladatele Foltýna Karel Čapek

Čapek, který rozhodně stojí za přečtení a přesto věřím, že je často opomíjen. I já jsem na knihu přišel díky čtenářské výzvě. Životní lhář, snílek, celým srdcem hudebník a vypočítavá vyžírka. Přesto takovou postavu pan Čapek popsal náhledem vícero postav takovým uvěřitelným způsobem, že mi to nedalo a radši jsem si internetu podíval, zda opravdu nežil :-)

09.03.2024 4 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Kdysi jsem viděl film. Takže po celou četbu jsem viděl Oldřicha Víznera. Od začátku knihy jsem se opravdu bavil, někdy jsem vybuchoval smíchy. Konec šel možná malinko dolů, ale závěrečná stránka vše vrátila do zaběhnutých pořádků:-)

06.03.2024 5 z 5


Dědečku, vyprávěj - Příběhy starého Orientu Dědečku, vyprávěj - Příběhy starého Orientu Ladislav Špaček

Další přečtená kniha od pana Špačka. Jedinou chybou knihy je, že není více příběhů:-).
Opět poutavě napsané, délka příběhů v ideálním rozsahu. Doplněno vkusnou ilustrací.

04.03.2024 5 z 5


Kmotra na e-mailu Kmotra na e-mailu Marie Svatošová

Útlá knížečka, která se dá přečíst za odpoledne. Ale se čtením nespěchejte, některé myšlenky v knize stojí za plnou soustředěnost a zamyšlení.
Moc hezky jsou zde vysvětleny některé myšlenky a pasáže z Bible.
Občas jsem říkal, jestli si autorka opravdu píše s jedenáctiletou slečnou.

03.03.2024 5 z 5


Dědečku, vyprávěj o světě Dědečku, vyprávěj o světě Ladislav Špaček

Po přečtené Dědečku, vyprávěj o Česku jsme sáhli po vyprávění o světě. Respektive vyprávění o vybraných evropských velkoměstech. Myslím, že zaujme malé i velké. V knize jsou fakta, zajímavosti, vše doplněno o tipy z etikety.

24.02.2024 5 z 5


Omán  Písek - Růže - Kadidlo Omán Písek - Růže - Kadidlo Pavla Koubek Slavětínská

Perfektní počtení. Autorka trefila přesně, jednoduše a srozumitelně popis země. Je to čtivé, v podstatě za odpoledne na jeden zátah. Doplněno o spoustu obrázků. Na konci souhrnné informace.

24.02.2024 5 z 5


Spojené arabské emiráty, Omán a Jemen - průvodce Spojené arabské emiráty, Omán a Jemen - průvodce Jaroslav Kalivoda

Výborná kniha, která má jen jednu vadu. Některé informace v čase zastarávají. To však není problém si dohledat, ověřit. Jinak najdete opravdu precizní zpracování podkladů pro návštěvu všech tří zemí.

23.02.2024 5 z 5


Zvěrolékař a jeho přátelé Zvěrolékař a jeho přátelé James Herriot (p)

Když jsem kdysi dávno dostal knihu Zvěrolékař a kočičí historky nevěřil jsem, že mě bude bavit kniha o léčení zvířat. Teď jsem v rámci čtenářské výzvy sáhl po tomto skvostu, který na mě doma v knihovně čekal a pořád ho předbíhaly jiné knihy :-). Výborně jsem se opět pobavil. Pan Herriot dokáže i poměrně smutné věci podat skvělým způsobem. Kniha je poutavá od začátku do konce. Vypráví nejen o pracovních historkách, ale jsou zde informace také o rodině, zákaznících, kolezích...

20.02.2024 5 z 5


Králíček Sameťáček Králíček Sameťáček Margery Williams

Od začátku do konce jsem přemýšlel jestli je to kniha i pro menší čtenáře. Každopádně pokud je kniha předobrazem Příběhu hraček nebo Vánočního prasátka, tak žák přerostl učitele.
Kniha má určitě v době nějaké moudro a motivaci k zamyšlení. Pro mě to ale byla jen splněná čtenářská výzva. Přišlo mi, že se jedna myšlenka, jedna věta táhne celou knihou. Negativní dojem dokreslují ponuré ilustrace.

18.02.2024 2 z 5


Vladimír Šmicer: Můj druhý život Vladimír Šmicer: Můj druhý život Štěpán Filípek

O moc víc než toho bylo různě napsáno v novinách toho nečekejte. Spíš takové dovysvětlení samotného Šmíci. Někdy to bylo trošku na sílu. Čtení zajímavé, ale jednou a dost.

07.02.2024 3 z 5


Dědečku, vyprávěj o Česku Dědečku, vyprávěj o Česku Ladislav Špaček

Výborná kniha pro děti i dospělé. Cestopis, dějepis, etiketa dohromady. Vše v nenásilném balení.

06.02.2024 5 z 5