Velkomožný Velkomožný komentáře u knih

☰ menu

Černý jednorožec Černý jednorožec Terry Brooks

(SPOILER) No tak oproti 1. dílu je to dost vata. Snad na 100 stranách se průběžně rekapituluje předchozí děj. Ben jen jde, fňuká a úplně ztratil rozhled. Tvl. a navíc je zpátky drak a čarodějka! Prakticky zase navštívíme všechna místa z předchozí knížky a opravdu je to takový datadisk. Místo plnohodnotného příběhu dostaneme to samé. Celý příběh je na stejném principu - furt někam někdo cestuje a potkává další a další bytosti, které postrkují děj dopředu. Ufff. Uvidíme jaký bude příští díl, ale tenhle příběh od data vydání teda už dost zestárl.
Ps: překlad a stylizace taky nic moc

11.04.2024 1 z 5


Oči moře: Sochy z lodních přídí Oči moře: Sochy z lodních přídí Claudio Magris

Skvělá, sice myšlenkově neuspořádaná a možná až příliš rozjívená, ale prostě tématicky skvělá věc.

Jako mám chuť si vyřezat lodní bohyni a pak ji začít objímat na břehu moře. Dokud nezešílím.

10.01.2024 4 z 5


Hlídka na konci vesmíru Hlídka na konci vesmíru J.S. Dewes

SPOILERY!
První třetina je supr a příběh na staré vyřazené bitevní lodi se zajímavě rozjíždí. Pak se to lehce uhne a začnou se kupit “řešení v poslední vteřině” a “nàhodou jdu kolem a vyřeším palivo/umím číst mimozemsky/mám ty zkušenosti/dokážu vytvořit hvězdu”. Kdybych věděl, že je to uzavřený příběh, tak si to užiju víc. Takto jsem naběhl do 1. dílu zatím nedokončené ságy a vlastně nic se neuzavřelo a nevím kdy a kam mě příběh dovede. Beru to tak jako fajn epizodu libovolného lepšího dílu StarTreku.

21.02.2023


Sedmiletá válka (1756–1763) Sedmiletá válka (1756–1763) Jiří Kovařík

Jako vstupní kniha do Sedmileté války super.
Občas jsem si sice ztrácel v množství jmen, ale to byl to dáno podobou jmen prušáků a “našich” rakušanů.. Atraktivitě přispíval i konflikt na našem území, kdy mi reálie Kolína byly milejší než průsmyky někde ve Španělsku.

19.02.2022 4 z 5


Námořní války Ludvíka XV. a Ludvíka XVI. Námořní války Ludvíka XV. a Ludvíka XVI. Jiří Kovařík

Technicky a obsahově skvělá kniha, ale těžko se čte.
Množství jmen, dat, letopočtů, vysvětlivek, technický parametrů lodí budou pro příležitostného fanouška stejně zdrcující jako zásah kanónem. Zástup kapitánů a jejich lodí, které po pár stránkách zmizí a už se nikdy nevynoří z pod hladiny, je nekonečný.
Věřím, že bych si ji víc vychutnal na palubě plachetnice, ale stejně půjdu i do 2. dílu.

19.02.2022 4 z 5


Planeta mezi dvěma slunci Planeta mezi dvěma slunci Robert Fabian

!SPOILER ALERT!

Mně docela sedla ta expozice pádu lodi, zajištění základního přežití a náčrt charakterů hlavních hrdinů. Pasáže na vrakovišti byly trošku odnikud nikam, ale stále to rychle utíkalo. Konec jsem čekal trošku víc promakaný. Spousta otázek zůstala otevřených a klidně bych se s hrdiny knihy ve vesmíru rád potkal na dalším dobrodružství.

Úplně se také nabízí srovnání s reálným osudem trosečníků bombardéru Lady be good ze WWII, kdy jejich osud také neměl šťastný konec...

Jo a jak to, že si nikdo nevšiml toho jasného easter eggu v podobě havarované lodi NOSTROMO z Vetřelce, co? :-) Moc hezká vějička.

12.07.2021 4 z 5


TEEFPE - Nevstoupíš dvakrát do stejné ženy TEEFPE - Nevstoupíš dvakrát do stejné ženy Ján Hronský

Docela fajn exkurze za zavrene dvere fotoatelieru ;-)

28.09.2020 5 z 5


Banzai! – Paměti kapitána japonské ponorky Banzai! – Paměti kapitána japonské ponorky Zendži Orita

Jako nebylo to špatné, informačně obsáhlé a celé se to četlo docela dobře. Maličko mě ale chyběl větší popis, nebo vykreslení - přiblížení - atmosféry života na japonské ponorce. Moc historek ze života v japonské ponorce tak nečekejte.

04.08.2020 3 z 5


Proměny českého šperku na konci 20. století Proměny českého šperku na konci 20. století Alena Křížová

Zatím nepřekonaná, pravda dnes už možná lehce neaktuální, kniha k autorským šperkům v naší zami.

19.02.2020 5 z 5


Sex, Disco, Revoluce! - Vzpomínky majitele Discolandu Sylvie na zlatý časy Sex, Disco, Revoluce! - Vzpomínky majitele Discolandu Sylvie na zlatý časy Ivan Jonák

To je přesně ta věc. Kolik toho je jen přibarvená vzpomínka (Brožová, scény z kriminálu), co je jen fantazie (tuny sexuálních praktik) a v čem je aspoň zrnko pravdy? Každopádně je to skvělá esence 80 a 90 let. U některých fotek chybí popisky (mezi těma holkama z metra je i ta jeho prvni laska?) Spousta věcí je jen naťuklých, ale jako celek to funguje. Škoda že 2 dil už nikdy nebude.

19.02.2020 4 z 5


Mamlas z maloměsta Mamlas z maloměsta Philip K. Dick

Největší přínos vidím v detailním popisu doby poválečné Ameriky.Postavy mi osobně nesedly, nicméně je v díle několik skvělých scén (setkání s ředitelkou, cesta s Liz autem zpět, rozhodnutí Virginie) které mě vytrhly z nudy maloměsta.

18.09.2018 2 z 5


Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná Ernest Cline

Neskutečná věc, kterou jsem přečetl za 24 hodin :-)
Pokud neznáte základy pop kultury, nevyrůstali jste v 80. letech a nemáte přehled v umění, hrách a klasické literatuře tak si knihu neužijete ani z 5%

Například hned na 1 stránce je citace z Krotitelů duchů a tak to jde až do konce.

100 narážek, citací, odkazů, hlášek...

Moc jsem se bavil.

30.07.2017 5 z 5


Pán ohně Pán ohně Peter May

Taková ptákovina - Jizi to ve svém komentáři níže popsala naprosto přesně :-)
btw. dlouho jsem se tak nezasmál

SPOILERY - totální nesmyslná zápletka, jak z 80. let. Konec vůbec nedržel při sobě a celý děj byl plný situací - "ve správnou dobu na správném místě " a znovu a znovu a znovu....

Fakt jsem se zasmál. Asi od 10té stránky bylo jasné co a jak... no dočetl jsem to, ale na další se už nechystám.

Jo kdyby to Margret dala dohromady s tím jeho samurajským strýčkem....

03.04.2017 odpad!


Mráz Mráz Bernard Minier

SPOILER ALERT

Já jsem starý trouba - nechal jsem se nachytat tím koněm. To by mohlo v reálu být naproto bombastické...nicméně tak v 10ti lidech, jeřábem a hodinama práce :-)

Strašná škoda, že příběh je 100% postaven na situaci - všichni se neustále chovají jako idioti a hlavně přesně tak, jak si to vrah naplánoval....tolik zbytečné práce v celé knize !
(někoho zabít, táhnout/nást přes km hor a pak ho naaranžovat někde pod mostem ?)

Je tam prostě všechno - hory, zámek s psychopatem, šílená zdravotní sestra, opuštěný tábor, lesbičky, traumata, sexy těhotná manželka, dcera s modřinkou, skrývačka pod postelí, tajná znamení, sražený pes, nadnárodní korporace, nefunkční mobil, FBI, prolomení hesel v počítači :-DDD

Fakt je mi to líto

23.03.2017 2 z 5


Sharpův Trafalgar Sharpův Trafalgar Bernard Cornwell

Prakticky souhlasím se vším níže v komentech napsaným, dovolím si připojit jen pár postřehu (SPOILERY):

* Sharp si zatím v každé knížce nabrnkne novou ženskou, jako proč ne, ale stále stejný typ už trošku nudí :-) A to, že snad vyloženě tělesný vztah pujde na váýlečné lodi utajit to, bylo docela bláhové...
* vražda toho notáře mi moc k charakteru Sharpa nesedla
* super popis života na bojové lodi, v kombinaci se sérií od jiného autora (Patrick O´Brian - Velitel šalupy) tvoří úžasné combo

Ale zatím se sérií spokojenost a jedeme dál :-)

19.06.2016 3 z 5


Pod parou Pod parou Terry Pratchett

Do Zeměplochy jsem kdysi dávno a naprosto náhodou, v 93 roce nesměle jednoho letního dne vstoupil... a minulý týden jsem ji zase v tichosti a s úsměvem na rtech opustil.
Velmi mi tento díl připomněl Pohyblivé obrázky, ale tak nějak šel dál. Tehdy filmová bublina zase splaskla, ale před pokrokem a smrtí již utéct nejde.....
Dávám plný počet. Já byl naprosto spokojen.

04.03.2016 5 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Na obálce Dívka a ona to byla stárnoucí rozvedená alkoholička.
Na obálce rychlík a on to byl lokální courák.

Kdybych byl šotous se zájemem o detektiovní příběhy z nočního rychlíku, asi bych byl zklamán. Na odpolední poležení na pláži dobré, ale jinak ztráta času.

22.02.2016 2 z 5


Noční klub. Díl druhý Noční klub. Díl druhý Jiří Kulhánek

Jak to napsat ? Na Kulhánka jsem natrefil prakticky náhodou a oba díly slupl naráz.

Jednička parádní. Sice mě dost štvala celá upírská linie (myšlenka Nočního klubu - a hlavně jeho protagonisti mi přišli asi 100x zábavnější a zajímavější), no ale co už.

Dvojka byla už o dost slabší - dějově zbytečné masakry v Praze (tramvaj + rusáci) pak hromada vaty, jako by děj a autor nevěděli kam dál - a konečně konec jak z nějaké 16bitové adventury (Level "back to boat", level "tower", level "secret palace" atd.).

A úplně nejvíc mě iritovala ta "spisovatelská" linka hlavního hrdiny - bylo to dějově strašně rušivé (jak si furt stahoval rozepsanou knihu).

Noční klub si si určitě zasloužil ještě "prequel" - Postrach, Rozmetal a zbytek Nočního klubu by si to jistě zasloužil.

PS: zajímavé, že jak v prvním dílu Tobiáš zmiňuje i další členy, mimo přítomné osazenstvo, že po následném masakru o nich dál není ani zmínka...

11.01.2016 3 z 5


Stalker Stalker Lars Kepler

No já nevím. Celé to bylo hodně přitažené za vlasy. SPOILERY !!! OK beru, nervově vysazenou nábožensky zaměřenou kolegyni. Fajn. Ale zároveň hackerka v jedné osobě ? Ale no tak. Frederick Forsyth v Seznamu smrti také potřeboval hackera, který by rozklíčoval púvod netových videí. Tam to ale mělo smysl a v ději potřebné místo. Ale tady ? 90% knihy je jen vata.
Navíc - těhotná lesbická komisařka (nebyla nahádou i cyklistická muslimka ?)
Detektiv, který má doma těhotnou manželku, si to rozdá bez ochrany se sfetovanou děvkou na swingers party ? Slepá sexy učitelka klavíru ? Její vyšinutá dcera ? Tajný pošahaný agent ? Co je to za panoptikum ?

Zajímavé postavy přitom mizí v ději - joonova ztracená dcera a zjizvená policejní agentka z minulého dílu se jen mihnou v úvodu...

No z mého pohledu žonglovali s mnoha míčky a ke konci to všechno popadalo....jako nepovedené číslo artisty.

09.08.2015 2 z 5