vejnar vejnar komentáře u knih

☰ menu

Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Můj první Zibura! Pěkné, veselé čtení, které je mi blízké svým humorem, nadhledem, bohatou slovní zásobou a uvažováním nad životem! Před týdnem jsem byl na Ziburově přednášce o Namibii, kam se vydal s rodiči a přítelkyní a bylo to taky super! Fandím ti, Láďo! ;)

23.11.2023 4 z 5


Umění být Umění být Erich Fromm

První podmínkou většího než průměrného úspěchu v jakékoli oblasti včetně umění žít je chtít jednu věc. Chtít jednu věc předpokládá umět se rozhodnout, umět si vytknout jeden cíl. To znamená, že celá osoba je poháněna jednou věcí, pro kterou se rozhodla, a je jí tak oddána, že všechna její energie proudí ve směru zvoleného cíle.

Dále pak koncentrace - vyžaduje vnitřní aktivitu. Tato aktivita je dnes vzácná, neboť klíčem k úspěchu je zaneprázdněnost. Nedostatek koncentrace unavuje, zatímco koncentrace vzpružuje. Mobilizace energie, která má psychický i fyziologický aspekt na člověka působí tak, že cítí, jak ožil.

Další aspekty umění být je bdělost, schopnost uvědomovat si, meditace, vyvarovat se triviálním řečem, žádné úsilí - žádná bolest, antiautoritářství, psychoanalýza..

Osoba, která se orientuje na vlastnění, používá vnější předmět, aby existovala, aby byla tím kým si přeje. Je sama sebou, jen pokud jako taková něco má. Jedinec coby subjekt určuje své bytí vlastněním objektu. Je posedlý objekty a tím i přáním mít je.

Na rozdíl od majetkových předmětů - které se užíváním spotřebovávají - láska, rozum a tvůrčí aktivita sdílením a užíváním rostou a znásobují se. Orientace na bytí vždy znamená, že životním cílem člověka jsou jeho vlastní psychické síly.

Pokud člověk nemá čas, jednoduše prohlašuje, že to považuje za nedůležité.

30.04.2023 4 z 5


Švédské umění dobrého stárnutí Švédské umění dobrého stárnutí Margareta Magnusson

Dívám se do zrcadla a zjišťuji, že mé vlasy netmavnou, ale světlají a vrásky se nějak prohlubují. Stárnutí je tu a tak jdu zjistit, co s tím! Podle Margarety je důležité mít hodně aktivit, být pozitivní, mít otevřenou mysl novým věcem, jíst čokoládu a nosit proužky. Pokud však té čokolády bude hodně, je lepší nosit proužky svislé - ty zeštíhlují. Autorka mezinárodního bestselleru Životní úklid tu na základě svých životních zkušeností otevírá témata, nad kterými se pousmějete a pokýváte hlavou.

Nalákal mě hlavně název titulu a tudíž jsem čekal trochu víc obecných rad na úkor některých rodinných podrobností. Ale chápu, že kdyby kniha byla nazvaná autobiografie jedné švédské babičky, nevzbudila by takový zájem;) Kniha se mi četla snadno a rychle a doporučil bych ji zejména starší generaci, protože má hodně velká písmenka;)

Citace: "Nikdy není příliš pozdě se do něčeho pustit, ledaže už je vážně příliš pozdě a ležíte pod drnem."

17.04.2023 3 z 5


Plyšový Buddha Plyšový Buddha Michal Čagánek

Zajímavé skloubení příběhu s filozofováním. V knize rezonuje nutkání stále někam odcházet a dá se tak vlastně shrnout náš životní úděl.. "Všechno, co na světě existuje, je tady pro tebe. Jedině ty sám rozhoduješ, co z toho a v jakém množství je pro tebe prospěšné."

17.04.2023 3 z 5


Křídla radosti Křídla radosti Sri Chinmoy

Velmi pěkná kniha, kterou jsem si přečetl díky meditačnímu centru v Praze u Kritarthy Brady, který moc hezky vypráví o životě a meditaci.. Pasáže, co mě zaujaly nejvíce:

Bojujeme, protože hluboko uvnitř nás je nesoulad, strach, úzkost a obavy. Dokud nebudeme mít mír hluboko uvnitř sebe, nemůžeme nikdy doufat v mír ve vnějším světě. Když budete mít mír vy, já, on i ona, přirozeně zasvitne univerzální mír. Když budeme mít mír, radost, dokonalost a naplnění, nebudeme válčit.

Neúspěch pokládáme za opak našeho očekávání, avšak neúspěch je něco, co nás pohání kupředu. Jde o část procesu zkušenosti.

Pokora znamená jednotu se zbytkem světa. Pýcha rozděluje, pokora sjednocuje. Pokora je v nejčistším smyslu slova schopnost přijímat. Svou pravou pokoru ukazujeme, když dáme ostatním pocítit, že jsou stejně důležití nebo důležitější.

Během hluboké meditace působí pouze srdce, činnost mysli je zcela utišena. Tak jako máte v kapse peníze, můžete mít ve svém srdci mír. Váš vnitřní mír dokáže snadno pohltit podráždění, které způsobil někdo druhý.

Představte si, že vaše mysl je nádoba. Nejprve jí vyprázdněte a potom počkejte až sestoupí mír, světlo a blaženost. Pokud ji nevyprázdníte od strachu, nemohou vejít. Nenajdeš-li mír ve svém vlastním srdci, nenajdeš ho nikde jinde na zemi.

Modlitba a meditace jsou jako dvě strany jedné mince. Když se modlím, já hovořím a Bůh naslouchá. Když medituji, Bůh hovoří a já naslouchám. Když se modlíme, jdeme vzhůru k Bohu. Když meditujeme, Bůh přichází dolů k nám. Nakonec je to jedno a to samé.

10.11.2022 4 z 5


Přehodnocení nevěry - kniha pro každého, kdo někdy miloval Přehodnocení nevěry - kniha pro každého, kdo někdy miloval Esther Perel

Dárek k mým čtyřicátinám od mé kamarádky a budoucí maminky Kristýny;) Autorka na množství příkladů ukazuje zkušenosti s nevěrou, pídí se po příčinách, zjišťuje následky a hledá řešení..

Je snadné vidět zradu na straně člověka, který šel se svými zmařenými touhami jinam. Těžší už je zaměřit se na to, jak tomu lhostejný partner možná napomáhal svým nezájmem.

Když si v rámci vztahu navzájem ceníme svobody, možná nás to pak nebude nutit, abychom ji hledali jinde.

Průběžná výzva pro stabilní páry spočívá v nalezení způsobu, jak v hřešení spolupracovat, místo aby se prohřešili jeden proti druhému nebo svému vztahu. Závazek a svoboda se spolu vyživují.

Lpíme na svém vlastním vnímání reality a vzpíráme se jejímu možnému zhroucení v tváří v tvář nevyvratitelným důkazům.

Zabiják vztahů - soud, hodnocení, nárok. Vztahy posiluje respekt. Respektuju, jak se cítíš. Každého pocity jsou pro něj ty správné. Vytváříme si náhradní okruhy uspokojení.

23.09.2022 4 z 5


Uprdelismus Uprdelismus Jan Menděl

Dárek k mým čtyřicátinám od Moniky z práce. Kniha se mi líbila, vypsal jsem si z ní několik citací!

Není to majetek, zdraví, postavení, ani nic jiného, co nás činí šťastné. Je to stav naší psychiky - to jediné můžeme v životě úspěšně ovlivňovat, aniž by záleželo na vnějších faktorech.

K vytouženému cíli vás dovedou vůle, víra a vytrvalost, ne slepě vynakládaná býčí síla, která není ochotná ustoupit a vyčkat.

Rozumově si namluvíme, že musíme udělat to či ono, protože to je objektivně správné, a přitom zcela ignorujeme své pocity, které nám, když se utišíme a umíme jim naslouchat, vždy prozradí, co dělat a na co se vykašlat.

Brát něco zodpovědně neznamená brát to vážně. A už vůbec to neznamená, že když někdo něco bere vážně, dělá to lépe než ten, kdo to bere s lehkostí. Myslím, že často je to naopak.

Uprdelista je člověk vědomý a moudrý. Pochopil, že vnější svět nezmění, a tak se naučí mít ho u prdele; tím získá mnoho času, energie a prostoru k tomu, aby pracoval sám se sebou a změnil se a ovlivnil tak celý svět. :)

23.09.2022 4 z 5


Svět bez stížností Svět bez stížností Will Bowen

Skvělé čtení, které doporučuji každému! (Jedna z mnoha knih, které jsem dostal ke svým čtyřicátinám. Děkuji Kris;)

Návyky se formují opakováním konkrétních činů. Dalším opakováním se posilují.

Stěžování si je jako páchnoucí dech. Všimneme si, když je cítit z úst někomu druhému, ale sami u sebe ho necítíme.

Než promluvíš, zvaž jestli tvá řeč bude lepší než ticho.

Jestliže změníte svá slova, změníte tím následně i své myšlenky, a tím celý svůj život.

Nejlepší způsob, jak přimět ostatní aby si nestěžovali, není přímá konfrontace, ale přesunutí pozornosti.

Stát se člověkem, který si nestěžuje, znamená přestat nadávat na to, co nemůžeme změnit.

Je třeba se zaměřovat na to, co chceme, aby se stalo, a nikoli na to, co nechceme. Když si stěžujeme, zaměřujeme se jen na to, o co nestojíme.

Ventilování hněvu zvyšuje míru rozčilení a agrese. (Častý mýtus, že to je opačně; doloženo studiemi)

Stěžováním zvyšujete svou vlastní hladinu stresu. Říkáte, že něco je špatně, a vaše tělo na tuto informaci reaguje stresem.

Kvůli stresu ztuhnou svaly, zrychlí se srdeční tep a stoupne krevní tlak.

V USA je 7 nejprodávanějších léků na nemoci způsobené stresem! Je dokázáno, že stres škodí zdraví (deprese, vyšší cholesterol, srdeční choroby, pálení žáhy, žaludeční vředy).

30.05.2022 5 z 5


Vášeň a jiné povídky Vášeň a jiné povídky Guy de Maupassant

Povídky o neuskutečněné lásce a touze..

30.05.2022 3 z 5


7 klíčů ke štěstí 7 klíčů ke štěstí Deepak Chopra

Dárek k Vánocům od sestry a švagra. Kniha se mi celkem líbila a vypsal jsem si z ní pár postřehu:

Opravdové štěstí nemá žádnou příčinu. Často se mu říká blaženost. Je to štěstí, které vám nikdo nevezme (narozdíl od štěstí závislého na vnějších okolnostech - vztahy, hmotné statky). Blaženost nepotřebuje příčinu, dá se prožít jen v přítomném okamžiku.

Pokud nedokážete uspokojit sebe, nemůžete uspokojit ani druhého.

Každá emoce je ještě škodlivější, pokud ji potlačujete. Jakmile ji vyjádříte, uvolníte se a tím pročistíte tělo a mysl.

Když něco začíná být příliš komplikované, mohlo by to vést jen k dalším potížím. Cílem je zbavovat se zbytečných věcí, které nás zatěžují.

Lidé nejsou šťastní a vysílají své negativní pocity do okolí. A tím posilují stav chaosu zmatení a konflikty. Změňte sami sebe, protože vaše zloba a násilí jsou příčinami všech válek. K vyléčení této planety nejvíc přispěji, když budu šťastný. Jestliže šířím štěstí všude, kde jsem, vytvářím léčivé reakce.

09.02.2022 3 z 5


Citové pouto Citové pouto Amir Levine

Spolu s knihou Pět jazyků lásky vnímám tyto knihy jako nejzásadnější a nejpřínosnější tituly o partnerských vztazích. Recenzi a citace jsem napsal do samostatného článku. http://blog.vejnar.com/kniha-citove-pouto.htm

10.12.2021 5 z 5


Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Skvělá kniha, kterou by si měl přečíst každý, kdo chce porozumět svému partnerovi či dětem.. Vypsal jsem si pasáže, co mě zaujaly nejvíc:

"Láska nepočítá chyby, nepřipomíná minulá selhání. Prosba dává lásce šanci, zatímco požadavek ji dusí.

Sdílením svých pocitů (i negativních) budujeme důvěrný vztah.

Láska se projevuje tak, že hledáme způsoby, jak ze sebe vydat to nejlepší.

V zamilovanosti jsme vláčeni instinktem, který se vymyká běžnému chování. Jestliže se však po návratu do reálného světa, kde máme možnost volby, rozhodneme být laskaví a velkorysí, potom skutečně milujeme.

Zamilovanost je dočasné emocionální vzplanutí. Skutečná láska spojuje rozum s citem. Zahrnuje také vůli, vyžaduje disciplinovanost a je si vědoma dalšího rozvoje osobností. Naší nejdůležitější emocionální potřebou není být zamilován, nýbrž být opravdově milován.

Sexuální touha u žen je primárně založena na jejich emocích (že jsou milovány), zatímco u mužů má fyzický základ.

Základem úspěchu je mít pestřejší způsob řešení než jen přizpůsobit se a potlačit sebe.

Rozdíl mezi myšlenkou a potřebou. Zanedbáváme přirozenou potřebu vzruchu v partnerství. Vztah se bez stereotypu neobejde a nemá smysl se mu bránit. Ale pokud k tomu přidáte stále stejné sexuální polohy, únavu, určitou všednost, je vzruchů málo a přirozená potřeba se začne projevovat."

Jazyky lásky: Pozornost, slova ujištění, přijímání darů, skutky a služby, fyzický kontakt.

28.10.2021 5 z 5


Pokrok: Deset důvodů, proč se těšit na budoucnost Pokrok: Deset důvodů, proč se těšit na budoucnost Johan Norberg

Některé pasáže s procentuálním vyjádřením vývoje v různých částech světa mohly být kratší. Jinak dobrá kniha shrnující, jak se lidstvo zejména v posledních desetiletích zlepšilo v míře chudoby, násilí, tolerance menšin a žen, věku dožití, zdravotní péče, produkce CO2. Máme spoustu volného času a nemusíme se jen pachtit za potravou, abychom přežili;)

06.07.2021 2 z 5


Proč se nám líbí to co se nám líbí Proč se nám líbí to co se nám líbí Paul Bloom

Houpačka od Brafmanů se mi líbila více. Toto je méně čtivé..

19.04.2021 3 z 5


Karneval paměťových buněk Karneval paměťových buněk Karel Šíp

Bohužel zklamání, i když jako moderátora mám Karla Šípa velice oblíbeného a viděl jsem většinu jeho úžasných Všechnopárty!

14.04.2021 2 z 5


Houpačka Houpačka Ori Brafman

Užitečná kniha, která na základě studií dochází k zajímavým závěrům. Poznamenal jsem si následující:

Jakmile přisoudíme osobě či věci určitou hodnotu, dramaticky to mění naše vnímání následných informací.

Negativní pocity v souvislosti se stářím mohou přispět k rychlejšímu fyzickému stárnutí.

U mužů, kteří přešli přes vratký most, nával adrenalinu a úzkost vyústili ve zvýšený milostný zájem. Fyziologické reakce ovlivnily jejich dojmy.

Centrum slasti a altruismu nemohou fungovat ve stejném okamžiku.

Abychom se vyhnuli špatnému rozhodnutí, které může být výsledkem averze ke ztrátě, je třeba dívat se daleko do budoucnosti. Naučit se vymanit z vlivu minulosti.

08.03.2021 4 z 5


Proč máme rádi sex? Proč máme rádi sex? Jared Diamond

Kniha mě bavila více ze začátku, kdy jsem se dozvěděl, že většina savčích samců neposkytuje svým mláďatům rodičovskou péči (z důvodu předání co nejvíce svých genů je většina zvířat vlastně promiskuitní). Poté se tu probírá význam skryté ovulace a její souvislost s partnerským soužitím (monogamie, promiskuita, harém), smysl menopauzy, sexuální signály.. Vše je demonstrováno zejména na zvířatech a pak v krátkosti u lidí.

18.02.2021 2 z 5


Andělé a démoni Andělé a démoni Dan Brown

První kniha od tohoto autora. Sám bych si ji podle titulku nevybral, ale zajímalo mě, s čím tráví čas má přítelkyně:) Příběh je napínavý a závěr překvapivý. Jen nevýhoda tlustých knížek je ta, že si ji nevezmete do vlaku a stránky se musí přidržovat rukou, aby se kniha nezavřela ;)

12.02.2021 4 z 5


Lüneburská varianta Lüneburská varianta Paolo Maurensig

Dárek od švagra. Velmi napínavá a čtivá kniha s drsným koncem..:/

06.01.2021 5 z 5


Chyby se staly (ale ne mou vinou) Chyby se staly (ale ne mou vinou) Carol Tavris

Vypsal jsem si pár zajímavých citací: Když chytrý, slušný člověk udělá chybu, zůstává slušným a chytrým člověkem a chyba zůstává chybou.

Přiznání chyby a rezignace na sebeospravedlňování jsou prospěšné pro duši a vztahy.

Naučit se vkládat okamžik na přemýšlení mezi nějaký náš pocit a reakci na něj.

Jakmile si vytvoříte nějakou implicitní teorii, začne pracovat konfirmační zkreslení a přestanete být schopni vidět skutečnosti, které do ní nezapadají.

Nepřítelem spravedlnosti je nadměrná sebedůvěra, nikoliv pochybnosti.

Vzpomínky se vyvíjejí v čase, měníme je podle potřeby našeho příběhu, aby vyzněly v náš prospěch.

Člověk si začne být jistější svou pravdou v něčem, co právě udělal, pokud již není cesta zpátky. Neodvolatelnost rozhodnutí.

Když lidé ventilují své pocity agresivním způsobem, cítí se potom hůře. Pokud člověk opakovaně lže, stává se to pro něj pravdou.

Podstoupí-li člověk dobrovolně těžkou nebo bolestnou záležitost, aby dosáhl cíle nebo záměru, pak se mu tento cíl stává cennější.

Kognitivní disonance je stav mysli, který vzniká rozporem mezi postojem a skutečným stavem věci.

25.12.2020 4 z 5