veamertl veamertl komentáře u knih

☰ menu

Jih proti Severu 1 Jih proti Severu 1 Margaret Mitchell

Pan Román, to je první, co mě jako hodnocení napadá..Myslím, že už kvůli takovým dílům, stojí za to číst. Protože aspoň já, díky knihám jako je tato, během svého života, stihnu žít mnoho dalších..Vůbec nevím, proč jsem na něj dostala chuť. Byl v knihovně, sekce "tak trochu povinná četba"..Do výzvy jsem měla v plánu zařadit jinou knihu a najednou, možná to horké léto, možná touha po injekci pořádných emocí.., zkrátka najednou byla v mých rukou. Přiznám, někdy mi trošku dělal problém se začíst.. Mé momentální mentální vyprahlosti, teď nejvíc vyhovují jednoduché krimi. Tohle je ale dost jiný šálek čaje. Nejednou jsem si povzdychla, že než mi tady popíšou oblečení paní domácí, měla bych vyřešené tři vraždy..Jediný kamínek u cesty, nezůstane nepopsán. Byl malý, hladký, zakopl o něj ten či onen? Ale díky tomu všemu, je to tak opravdové, strhující, jiný svět na dosah ruky..Nedivím se, že autorka psala dílo tak dlouho. Reálie skutečně neošidila, věřím jí, že správně změřila i tkaničky od bot těch horkých hlav..Zkrátka, děkuji, byla jsem tam, dýchala, cítila, milovala, bolela..ŽILA!

04.08.2019 5 z 5


Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Je to moje druhá kniha od paní Klevisové, začala jsem netradičně poslední a jako druhou si vzala pro změnu první ze série:) Styl má autorka konzistentní a poznatelný. Pro mě příjemný oddech od severských krimi a zase jiný než třeba u britských kriminálek. Věřím jí, že studovala žurnalistiku, s jazykem a slovy to umí. Dokáže parádně vykreslit místa, charaktery, atmosféru. .Příběh je celkem uvěřitelný, reálie přirozené. Jen mi tam prostě na pátou hvězdičku něco chybí. Nějaké srdce, taková ta pecka, co vás chytí a nepustí. Celkem jsem neměla problém knihu odkládat, nebylo tam "wow, to dnes musím dočíst, noc nenoc":) Ale další knihy ze série si časem ráda přečtu:)

01.07.2019 4 z 5


Harry Potter a Fénixův řád Harry Potter a Fénixův řád J. K. Rowling (p)

Četla jsem už dávno, je to Harry, k tomu asi netřeba říkat víc. Jakože když ji miluješ, není co řešit:) Ale tady si pamatuju, že jedno jsem přeci jen řešila, je to dloooouhé. Čte se to dobře, pan Galbraith prostě umí:) Ale některé pasáže byly podle mě zbytečné, kdyby se vynechaly, nestalo by se lautr nic. No ale stejně, když ten jejich zpropadenej červenej vlak zase skončil u mudlů na nádraží a já dočetla poslední řádky, cítila jsem se chvíli, jako by mi někdo vzal nejlepšího kámoše:)

29.06.2019 4 z 5


Hedvábník Hedvábník Robert Galbraith (p)

Rozečetla jsem ho těsně po dočtení zbylých dvou dílů a z počátku měla pocit, že jsem asi přeRowlingovaná..Pro mě má rozpoznatelný rukopis a přišlo mi to nějak na jedno brdo..Taky mi možná rozjezd přišel zdlouhavější, nějak jsem se plynule nezačetla. Střihla jsem to třemi jinými autory a už zase měla na paní Galbraith chuť:) Opět mi to přišlo velice dobré, čtivé, oceňuji jinou atmosféru než u severských autorů, dvojice vyšetřovatelů je mi sympatická, stejně tak upršený Londýn:) Další oddychovka, která asi nezmění běh světa, ale já se teď, s počínající mateřskou demencí, díky nim udržuji aspoň jakž takž ve čtecí formě:) Jediné, co bych zvážila je, některé pasáže zkrátit. Ono se to jako dobře čte, to ne že by se tím člověk prokousával, ale mám pocit, že paní R. prostě zbytečně natahuje. Pro mě to do dokonalosti dovedla v Harrym 5. Tam bych byla škrtla s klidem snad 200 stran, tady určitě míň, ale nic by se nestalo:)

29.05.2019 4 z 5


Loutkář Loutkář Daniel Cole

Kniha mě upoutala "jedovatě" zelenou obálkou. Pak jsem zjistila, že je další v řadě za Hadrovým panákem, ke kterému jsem byla dost skeptická. Tyhle bestsellery, kterým se v určítém údobí nejde vyhnout, většinou u mě končí propadákem. A jejich pokračování jsou na tom často ještě hůř. Takže jsem zkrátka k tomuhle kousku, když už byl na poličce, byla dosti skeptická. No, nezařadit si ho do výzvy, asi se k němu nedokopu. A ono to nebylo tak zlý!:) Četlo se mi dobře, párkrát jsem se začetla tak, že jsem nechtěla odložit, i kdyby čert na koze jel. Inu naštěstí mám děti, takže jsem odkládala, ale celkem se zase se zájmem vracela:) Nereálné záplatky, mi asi dnes přijdou leckde. Je to hodně psané na efekt a ten nás zatím stále baví. S realitou to nemá nic společného. Od konce jsem čekala víc, pořád jsem měla podezření, že to přece jen bude ten a onen..:) Kniha podle mě nezanechá žádnou hlubší stopu, ani ve mně ani v dějinách..Ale jako čtivá oddychovka za mě dobrý!:)

28.04.2019 4 z 5


Syn Syn Jo Nesbø

Zatím mám za sebou Sněhuláka a Syn mi přišel míň "strašidelný". Nehnala jsem ke konci ve snaze rozplétat a odhalovat, taky mě radosti a starosti o malé děti několikrát od knihy odtrhly a to i na poměrně dlouho. Ale vždy jsem se začetla velice snadno a zase se zorientovala v ději. Pro mě je pan autor skutečně mistrem ve čtivosti. Hraje si s jazykem tak, že to není plitké, ale zároveň to má spád a čte se lehce. To mě tedy opravdu baví! Já bych romantickou linku klidně vynechala, ale nijak mi nevadila a co mě potěšilo, byl konec. Mám ráda, když se věci dotáhnou do konce, i když to bolí:) Pro mě je to mistrná oddechovka, jednu hvězdu uberu za to, že tahle díla asi nepohnou světem dopředu ani dozadu. Tak nějak mnou protečou a nic víc. Ale zase kdo chce pořád řešit světový mír a těžká témata, když pak máme na Hradě prasidenta a můžeme se s filozovováním jít klouzat:) Takže četba oddychová, ale veskrze parádní, doporučuji! A s autorem pokračuji, ať už s H.H. či bez něj:)

16.04.2019 4 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Tady se trošku víc rozepíšu..:)
Literatura by se mohla dělit třeba na tu nejvyšší, kterou nepochopí žádný běžný smrtelník. Jen Vaše upjatá učitelka z češtiny ze 7.třídy, pán bůh a pak možná zhulenej Dostojevský nebo tak někdo. Na vysokou, která Vás poprvé FAKT zaujme, popáté ji pochopíte a po desáté pochopíte, že ji vůbec nechápete, ale o to ji máte radši. Mám pár pasáží z takových děl a když nastane magická chvíle konjunkce Kredence se Sifonem, já zavřu oči, můj muž se ke mně přiblíží a.. poškrábe se..někde, tak v takových magických chvílích já neslyším hudbu z filmů či tak něco, ale napadají mě úryvky z těch pár veleděl. A přesně takové veledílo Radka zatím nemá. Kdyby další literatura byla střední, nižší a nízká, tohle by pro mě bylo něco mezi střední a nižší. Do knihy se mi nechtělo, vzala jsem ji proto, že jsem ji dostala, hodila se do výzvy a hlavně jsem chtěla zjistit, zda paní Třeštíkové nekřivdím. Sledovala jsem její zrod na spisovatelském nebi poměrně od počátku. Jsem vášnivou čtenářkou nablblých časopisů, co mi podle muže snižují ročne intelekt v řádu jednotek. Možná už jsem taky na nule, kdož ví. A ty zaregistrovaly už To prší moře, ovšem, co spustily Bábovky, z toho mi bylo až blivno..Paní Třeštíková byla všude, není její vina!! a Bábovky byly na čtenářském Olympu..Ono hezká vtipná baba, co má blog, děti a za muže Třeštíka, tomu se ani nemusí dělat reklama.Bylo mi trošku smutno z toho, jak se vlastně dělaj hvězdy showbyznysu, i toho literárního, ale co už.. Zkoušela jsem číst její příspěvky i knihu a říkám, že se nemohu zbavit dojmu, že podobně by to napsala dobrá polovina mých vtipných a šikovných kamarádek. Ale o nich Žena a život nepíše..Ale zase, není to blbý, to ne. Je to ze života, aktuální, snadno vstřebatelný..Jsem zastáncem hesla "Kniha do každé rodiny, potěší děti, muže i maminy!". A holt spousta mamin je faaakt unavenejch atd. na Gogoly a spol. Takže jsem ráda za poctivej českej průměr! Však hodnocení 70 pr. je fakt dobrý a mě by dost potěšilo a mít taková čísla prodejů, tak bych bouchla i šáňo ze Champagne:) Ps.: Kdy kdo přestane vidět milenky jen jako přešlechtěný nádhery, co si s chlapem 23,5hod. denně užívají divoký sex jako z Rychle a zběsile, hlavně na lince, na pračce, na kapotě auta, proboha ne postel!! A manželky jako seberozvojem posedlý chudinky, který mužům jakože nerozumí..Mám mezi známými několik milenek a tohle už začíná být trošku předvídatelnej stereotyp, ony takový nejsou a takový život nevedou. Dokonce ani jedna z nich ještě neotěhotněla! Byť uznávám, že jejich vyvolení zadaní s nimi většinou nejsou, aby spolu četli tu vysokou literaturu z popisu výše..

15.01.2019 3 z 5


Každý den nic Každý den nic Zoé Valdés

Já vám nevím, když čtu upoutávku k této knize, marně lovím v paměti, zda jsem tam aspoň něco z toho cítila.. Je to už nějaký čas, co jsem knihu četla a mám pocit, že to nic v názvu, tam není náhodou..Protože Nic zbylo po této knize i v srdci a na jazyku.. Jen vím, že se četla svižně, je útlá, taky jsem vnímala docela jiné prostředí a reálie, přeci jen Kuba a tehdy Brno k sobě nemají tak úplně blízko:)

11.01.2019 2 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Nebýt Malého prince, spousta z nás nemá z čeho citovat:) Jen "o tom, co je očím neviditelné..", jsem v různých obměnách četla nebo slyšela nesčetněkrát:) V Alchymistovi se praví, že veškeré vědění lidstva bylo napsáno na jedné tabulce. Pokud se nebudeme pouštět vyloženě na kvarkovou úroveň, já bych s tím i souhlasila. Zkrátka nejlepší věci jsou zadarmo a "univerzální moudro" je dle mého stručné. To Malý princ se rozmáchl trochu víc. Díky tomu zase drží pohromadě a je to příběh, který díky tomu snadno přelouská unavený dospělý i dítě. Příběh, který obsahuje spousta moudra a přitom mi nepřijde přemoudřelý. Ale jak se říká, není autor ten, aby se zalíbil lidem všem:) A tak já, ač mám Malého prince moc ráda a přijde mi jako krásné počtení, mám jiné favority, kteří s mou duší rezonují na vyšší úrovni:)

11.01.2019 5 z 5


Nebe nezná vyvolených Nebe nezná vyvolených Erich Maria Remarque (p)

Nebe možná nezná vyvolených, ale literatura naštěstí ano.Autor píše lehkou rukou, přitom s jasným poselstvím. O tragediích trvajících minutu i roky. O tragediích jednotlivců i celých států. O smrti, přesto z jeho knih sálá život, odhodlání zachovat ho, i když se někdy zdá, že cena je moc vysoká..Nádherné nadčasové příběhy s poselstvími, která se mě dotýkají..

11.01.2019 4 z 5


Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Myslím, že některým knihám škodí, že se jako povinná četba musí číst, nebo to aspoň předstírat do čtenářských deníků, v době, kdy na to není ten správný čas..Už jen ten název povinná četba nezní nijak lákavě a přitom zrovna tahle kniha je dobrá, po čertech..Ale říkám to ve třiceti, kdy jsem se k ní svobodně vrátila, mé 14-ti leté já si do čtenářského deníku poznamenalo něco docela jiného..Líbí se mi, že si kniha na nic nehraje. Je o válce a tragédii a zmar taky dostanete..Naštěstí na konci tunelu bývá světlo, zatím tedy vždycky bylo..

11.01.2019 4 z 5


Dokonalá chuť Dokonalá chuť Natalie Young

Je zajímavé, jak mohou být zavádějící popisky na knize, zdá se, že papír občas snese vše..Natož obálka, aby prodala. Je mi líto, ale mně to nepřišlo ani strhující, ani skvěle propracované, do duše hlavní hrdinky jsem nijak zvlášť nepronikla. Nebo možná ano a nenašla jsem tam nic tak úžasného, aby to stálo za chválu. Není to nervy drásající sonda do nefunkčního manželství, která dokáže pomoct pochopit nejeden nepochopitelný čin. A že takových vztahů na světě je..Není to ani černohumorné počtení, které by si mohlo dělat legraci na takové úrovni, aby mi připadala vtipná konzumace mužského kotníku..Chutné to nebylo, ale v tom ten problém není, ono to není ani nijak zvlášť vtipné ani dobré..Pardon! Ps.: Prosím milujme se, množme se a nejezme se!:)

11.01.2019 2 z 5


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Odkládala jsem Nesboho dlouho. Nemám moc ráda tyhle velké bubliny. I když tahle podezřele dlouho ne a ne prasknout:) Vybrala jsem si podle referencí jednu z nejlépe hodnocených knih a bylo to..opravdu dobré. Třeba u Galbraitha vlastně ani netoužím dobrat se konce, výsledek kdo že to byl, mě zas až tak netrápí. Užívám si cestu ke zjištění, takovým hravým, lehkým způsobem si spolu s knihou kráčíme. Tady jsem to místy setsakra hnala a chtěla vědět, kdo, co, proč a jak. A že se na to dalo přijít, mě těší, protože Vraždy v Midsomeru, kde ať koukáte, jak koukáte, vraha nemáte šanci odhalit, mě občas trošku štvou:) I když mě párkrát napadlo, co by tomu řekli u nás na soudním, nebo na 1. oddělení, nikde na knize naštěstí není pečeť a v ní " je to sice málo, málo..maloučko, ale PŘESTO PODLE SKUTEČNÝCH UDÁLOSTÍ", takže v pohodě. Příběh je dobře vystavěn, čtivý, odsýpající, inteligentní, s atmosférou..Zkrátka tohle jo, Jo!:) Sněhuláka si snad ještě někdy postavím, stejně tak jako snad sfouknu další Harryho bublinu a pak možná další..:)

30.10.2018 5 z 5


Objevujeme svět! Divoká zvířata Objevujeme svět! Divoká zvířata Nathalie Choux

Krásné obrázky,přiznám se,koupila jsem spíš kvůli sobě než dceři:)) Pohyblivé části jsou zábavné,výběr zvířátek dává smysl,jen nevím,jak to naše děti dělají,ale máme dvě Minipedie a u obou utrhli na první dvoustraně tahací mechanismus..

08.10.2018 4 z 5


Temné říční proudy Temné říční proudy Sharon J. Bolton

Narazila jsem na úryvek z knihy v jednom časopise a říkala jsem si, bezva, popisy viktoriánských staveb, autorce jdou, ale jinak to vypadá, že bude nuda, nuda, šeď, šeď..Ale hodnocení tady mne zaujalo a když se mi kniha dostala do rukou, pustila jsem se do ní. A s nudou bych jí křivdila!:) I když mi chvíli trvalo, než jsem z Galbraitha přešla na styl Boltonové. Působí na mě "složitějším" dojmem, je takový kultivovaný a sofistikovaný. Opět mě bavil Londýn, Temže se mi doslova zašplouchala pod kůži:) Hlavní hrdinka Lacey je podle mě takový trouble maker. Sice se do potíží dostává se šlechetnými úmysly, ale když jde sama do akce, už čekám průšvih:) Hypoteticky, kdybych vedla tým lidí a ona by byla jeho součástí, asi by brzy zavítala na jobs.uk, protože týmová práce je týmová práce a když tým nemůže, čekám. Co naplat:) Ale zápletka mě bavila, příběh svižně ubíhal, ty správné pocity to ve mně vyvolalo a atmosféru dodalo:) Možná zbytečně moc rovin, mikrobříběhů..většina se v průběhu vysvětlila, ale chtělo to udržovat pozornost. Těším se na další autorčinu knihu:)

08.10.2018 4 z 5


Neštovice, mor a jiné pohromy Neštovice, mor a jiné pohromy Richard Platt

Za mě top kniha, ale to bude asi tím, že mě od malička fascinovala lidská schránka a její poruchy:) Ale koupila jsem primárně (ehm, možná spíš sekundárně:), no zkrátka pro synka. Jeho nejoblíbenější jsou "pohádky" o lepře, moru nebo spalničkách:)) A když už jsem netušila, co o těch potvorách povídat, vypomohla jsem si takto:) Miluje ilustrace bacilů na jednotlivých stránkách a celkově přívětivou děsivost knihy:) Syn má necelých 5 let, takže je pro něj spousta věcí ještě obtížně srozumitelných. Věková kategorie knihy jsou zvídaví zaklaďáci, řekla bych.

27.09.2018 4 z 5


Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Občas čtu v tisku nějaká vyjádření paní Rowlingové a říkám si, že názorově si asi moc blízké nejsme. Ale její knihy mě prostě baví. Možná že je to taková oddychovka, lehká jazykem, svižným tempem..Možná je pro mě osvěžující, že to není severské krimi, s tou jeho zachmuřeností, těžkostí, lezavou zimou a depresí, kam se podíváš. Občas mám chuť všechny obyvatele severských detektivek poslat na protialkoholní, běhat do parku nebo je aspoň nadopovat hormonem štěstí. Ale chápu, že bychom pak byli nesmírně ochuzeni:) Ale ten Londýnský déšť mi teď prostě sedl:) Možná jsem v tom taky citově zaangažována, protože úplně rozumím Robinině vzrušení. Taky jsem chtěla být detektiv nebo vyšetřovatel, tedy do Mlčení jehňátek, pak už hlavně soudní psycholog:)

24.09.2018 5 z 5


Tomáš a jeho přátelé Tomáš a jeho přátelé Wilbert Awdry

Nejsou to příběhy těch nejznámnějších mašinek, spíš nám představí další, méně známé. Ale i Tomáš a jeho parta, jsou v příbězích samozřejmě zastoupeni, neplačte děti:) Synkova oblíbená kniha, krásné obrázky, jazyk přizpůsobený dětem, v každém příběhu morální poselství, oslava užitečnosti, vzájemné pomoci, skromnosti, pracovitosti..no zkrátka přesně toho, k čemu bychom děti chtěli vést:) Občas je konec sladký tak, že mě z toho až bolí zuby, ale pro děti značka ideál:)

22.09.2018 4 z 5


Kladivo na čarodějnice Kladivo na čarodějnice Václav Kaplický

Její přečtení pro mě bylo přirozeným vyústěním zájmu o čarodějnické procesy. A rozhodně nelituji, jen to asi nebudu opakovat..Příběh o zvůli, moci a ne-moci, bezpráví, překrucování skutečnosti a natahování pravdy na skřipec..jak dobře to, nejen z našich dějich, známe..Těmihle praktikami se vyznačuje libovolná totalitní zvůle a je až hříčkou osudu, že kdysi trestali dobří křesťané a ti pak byli o několik století později sami trestáni..Každopádně napsáno je to mistrně, temná a chladná atmosféra bezmoci mě vtáhla a pohltila a vidět světlo na konci tunelu, pak byla celkem fuška:)

21.09.2018 5 z 5


Kmotr Kmotr Mario Puzo

Mistrné, opravdové, silné, hluboké, do nitra pronikající, aktuální?..Alespoň já mám pocit, že ať si myslíme, že o Mafii jen čteme a je od nás na hony vzdálena, máme ji tu taky. Možná jinou, hezkou českou, ale praktikami se dost možná neliší.."Nabídky, které se nedají odmítnout" možná hýbou světovou politikou víc, než si myslíme. A tady je to popsáno tak přirozeně a chytře, až z toho mrazí..

21.09.2018 5 z 5