vavria01 vavria01 komentáře u knih

☰ menu

Zemanovo finále Zemanovo finále Zdislava Pokorná

Velmi čtivé a dost depresivní, škoda jen, že se vyřčená fakta v různých kapitolách mnohokrát opakovala. Kdyby byla kniha stručnější, hodnotila bych ještě výše.

29.02.2024 4 z 5


Strach a úzkost a jak na ně Strach a úzkost a jak na ně Radkin Honzák

Podle anotace jsem měla od knihy jiná očekávání a i přes poměrně malý rozsah mi v zpočátku přišla poměrně zdlouhavá. Nicméně druhá polovina knihy s příběhy a praktickými tipy je skvělá.

29.02.2024 4 z 5


Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Takhle rychle jsem knihu asi ještě nikdy nepřečetla. Poutavé a zajímavé čtení z lékařského prostředí, mnohem pravdivější než ty všechny televizní lékařské seriály. Autorka nezapře to, že dané prostředí důvěrně zná. Navíc lze ocenit, že žádná z postav není jen typicky hodná, nebo zlá (každá v různých situacích ukáže svou slabost, ale to z ní zároveň nedělá špatného člověka). Zkrátka, za mě pět hvězd a vyrážím do knihovny pro další knihu této autorky.

03.07.2020 5 z 5


Probudím se na Šibuji Probudím se na Šibuji Anna Cima

Konečně se mi zase po delší době stalo, že jsem vzala knihu do ruky a téměř ji neodložila, protože mě příběh úplně pohltil. Autorka na mě i přenesla svou fascinaci Japonskem. Takže rozhodně všem doporučuji, čte se poměrně rychle a příjemně.

Ale divila jsem se, když jsem se v rozhovorech dočetla, že příběh má jen málo autobiografických prvků, mně to celou dobu přišlo, že je jasné, že to více méně popisuje autorčin život (studium, seznámení s japanologem, fascinace Japonskem po přečtení Afterdark a konec konců i podobně znějící jména Jana→Anna, Viktor→Igor, Klíma→Cima atd.), ale třeba se mýlím :-)

28.09.2019 5 z 5


Černý cukr Černý cukr Miguel Bonnefoy

Nádherné a poutavé čtení. Autorova představivost je dechberoucí a jeho popisy vás dokážou uchvátit, kniha ale zároveň neuvěřitelně rychle odsýpá. Rozhodně všem doporučuji (nejen) na letní večery.

09.07.2019 5 z 5


Pražské jaro Pražské jaro Simon Mawer

Nevím, jak to Simon Mawer dělá, ale ať zvolí jakékoliv téma, vždycky mě dokáže ke čtení tak připoutat, že se od jeho knihy nedokážu odtrhnout a čtu jí tzv. "na jeden dech". Kniha samozřejmě není bez chyb (osobně mi příliš nesedla dějová linka s Ellie a Jamesem a nad některými fakty jsem skřípala zuby), ale je tak čtivá a akční, že mi nezbývá nic jiného, než dát plný počet hvězd a doufat, že Mawer v dohledné době napíše další skvělou knihu.

05.03.2019 5 z 5


Elementární částice Elementární částice Michel Houellebecq

Kniha, která se tak odlišuje od všech ostatních, co jsem zatím četla a rozhodně není bez chyby, ale současně ve mně vyvolala mnoho různorodých pocitů a podnětů k přemýšlení. Houellebecq mi svými názory a svým stylem psaní příliš sympatický není, ovšem v této knize opravdu "uhodil hřebíček na hlavičku". Kdo tuto knihu vidí pouze jako nechutné líčení sexuálních orgií a snahu šokovat, o hodně přichází.

03.03.2019 5 z 5


Jak mluvit o knihách, které jsme nečetli Jak mluvit o knihách, které jsme nečetli Pierre Bayard

Pokud někdo v této knize čeká návod bod po bodu, jak mluvit o knize, kterou nečetl, tak bude pravděpodobně zklamán. Nicméně myslím, že každý, kdo kdy studoval jazyk nebo literaturu, si knihu oblíbí a bude se u ní občas tiše chichotat, protože se v tom často pozná. Hodnotím tedy plným počtem. A jsem se navíc si díky autorově přehledu dozvěděla o spoustě dalších zajímavých knížkách, které si v budoucnu určitě ráda přečtu.

03.03.2019 5 z 5


Opravář osudů Opravář osudů Robert Fulghum

Pro mě bohužel nejslabší Fulghum. První část působí dobře, ta druhá jako by byla z jiné knihy, vše zachraňuje závěr. Na Fulghumovy knihy mi přišla nezvykle nihilistická.

18.04.2018 3 z 5


Všechno jednou pomine Všechno jednou pomine Milena Busquets

Knihu jde velmi těžko hodnotit. Váhám mezi dvěma a třemi hvězdičkami, nakonec jsem se přiklonila k nižšímu hodnocení. Příběh působí velice nihilisticky. Hlavní hrdinka se vyrovnává se smrtí matky "po svém", tedy drogami, sexem a ubližováním svým blízkým. Částečná autobiografičnost příběhu dodává na autenticitě a atraktivitě, nicméně kniha jako celek se nečte příliš dobře a ačkoliv má pouhých 150 stránek, tak na mnoha místech působí zdlouhavě.

10.02.2018 2 z 5


Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Lauren Graham

Některé historky dokázaly zaujmout, jiné méně. Nicméně si dovoluji upozornit na nekvalitní a nepřesný překlad, kvůli kterému též snižuji hodnocení.

08.01.2018 2 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

O "Haně" jsem se dozvěděla až z Databáze knih a podle zdejších komentářů jsem čekala vynikající knížku. A má očekávání byla nadmíru naplněna. Škoda, že o autorce slyším poprvé, kniha mě zaujala k vyhledání jejích dalších knih.

09.11.2017 5 z 5


Návrat z nicoty Návrat z nicoty Martin Pistorius

Pozoruhodný příběh se šťastným koncem. Klobouk dolů před Martinem a i jeho blízkými.

28.10.2017 4 z 5


Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Pro mě paradoxně nejslabší z tria Hartlových knih. Vadila mi zejména rozvleklost a téměř nucená překombinovanost vztahů. Nicméně jako celek je kniha opět příjemnou "odddychovkou na letní dovolenou" s milým humorem Patrika Hartla.

22.10.2017 3 z 5


Pod kůží Pod kůží Michel Faber

Knížka, která ve člověku zůstane dlouho po přečtení.

12.10.2017 5 z 5


Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Přečteno jedním dechem.

04.09.2017 4 z 5


Zahradnictví Zahradnictví Petr Jarchovský

Zpočátku mi dělalo problém se začíst, částečně na tom má podíl množství postav, do poloviny "Rodinného přítele" jsem měla problém vyznat se v jednotlivých sestrách a v jejich vztazích a v časových skocích na začátcích kapitol. Od poloviny dříve zmiňované povídky jsem se však již začetla a závěr prvního příběhu musím naopak ohodnotit velmi kladně. Druhá část mi přišla nejtemnější a u třetí jsem se vyloženě bavila (zásnuby, teta Marči). Celkově tedy hodnotím veskrze pozitivně, jen je třeba se prokousat přes polovinu prvního dílu a nesrovnávat s Pelíšky.

01.08.2017 4 z 5


Kyselina sírová Kyselina sírová Amélie Nothomb

Trochu slabší kniha mé jinak oblíbené autorky. Zajímavě rozvedené téma, které ovšem po čase vyšumí a připomíná již další notoricky známé "antiutopické" knihy.

01.08.2017 3 z 5


Životopis hladu Životopis hladu Amélie Nothomb

Autobiografie autorčina dětství. Kniha je příjemná jak svou délkou, tak i obsahem. Pro někoho, kdo v dětství žil v zahraničí kniha nabízí navíc i další rovinu.

01.08.2017 5 z 5


Virál Virál Helen FitzGerald

Kratší kniha, která se dá přečíst téměř za jedno odpoledne. Je psaná celkem svižně a poutavě, ovšem mám výtku k častým flashbackům, které nejsou vždy úplně opodstatněné a zbytečně ztěžují orientaci v ději i v postavách, ačkoliv to asi nebyl autorčin záměr.

20.07.2017 4 z 5