uzasnakajinka uzasnakajinka komentáře u knih

☰ menu

Špicl Páně 955 Špicl Páně 955 Patrick Zandl

Nelituju, že jsem knihu koupila, chtěla jsem podpořit začínajícího spisovatele. Ale teda číst se to moc nedalo. Děj je zmatený, příběh nanicovatý, vlastně ani nevím, kdo je titulní postava. Autor se vyžívá ve vykreslování bitevních scén a v historických kontextech - reálných i fabulovaných - a nic jiného v knize vlastně není. O historii se zajímám, mám myslím slušný přehled... ale nebaví mě toho číst stovky stran. Prolegomena jsou úplný neužitečný úlet, autorova duševní masturbace nad historickými odkazy je otravná, osa smyšleného proroctví je přihlouplá, příběh pohromadě nedrží - a dešifrovat, o co autorovi jde, když se tu zjevně mísí historie s fantasy, nemá smysl. Pokud se má něco v knize propojit v dalších dílech, tak sorry, ty už si nekoupím.
Dvě hvězdičky za některé historické zajímavosti.

10.07.2022 1 z 5


Moje anglická babička Moje anglická babička Hana Parkánová-Whitton

Je to slabý. Málo vtipu, popisy ala červená knihovna, autorka, její život a její rodina jsou kýčovitě dokonalé, zajímavost se blíží nule. A naprosto extrémně otravné je, když "umělecky" mění reálie oproti své předchozí knize (Trpaslík). Když už si vymyslela nějaké sousedy, když už si vymyslela nějaký průběh koupě jejich domu atd., nemohla by se toho držet?! Za mě velký palec dolů.

12.01.2016 1 z 5


Jak si vypěstovat na anglické zahrádce českého trpaslíka Jak si vypěstovat na anglické zahrádce českého trpaslíka Hana Parkánová-Whitton

Je to kombinace vlastního deníčku a slohové práce druhého stupně, to vše zabaleno do výraziva červené knihovny. Nefungují dramatické postupy (v kostele při zkoušce svatby leží na lavici rajčata, a nikdo si do nich nesedne, pořád se ohlašují komplikace, které nepřicházejí, a tak), vtipu je pomálu a zajímaých postřehů o realitě angického venkova je tak na dvě kapitoly, ne na knihu. Škoda času na čtení.

12.01.2016 1 z 5