uxor uxor komentáře u knih

Darwin Darwin John van Wyhe

12. únor
Darwinův den

V roce 2015 Sněmovna reprezentantů určila 12. února ke dni oslav, jako poctu ke dni narozeni Charlese Darwina.

Cílem je inspirovat lidi po celém světě ke kritickému myšlení, k mezinárodní spolupráci pro pokrok vědy a vzdělání.
K neustálé zvědavosti.

Britská královská společnost udílí Darwinovu medaily biologům za " výjimečnou práci v té povšechné oblasti biologie, ve které pracoval Charles Darwin, zejména evoluce, biologie organizmů a biologické diversity".
Má podobu stříbrné medaile s vyobrazením Charlese Darwina na líci a je doprovázena finanční částkou 1000 liber.

Pro rok 2023 je nositelem tohoto ocenění Dr Peter Campbell, další z bojovníků s rakovinou.

Ironickým oceněním je Darwinova cena udělovaná na internetové stránce DarwinAwards.com a nejde o žádné hmotné ocenění.
Je určena pro lidi " kteří se zasloužili o zlepšení lidského genofondu tím, že se z něj sami odstranili hloupým způsobem nebo se o to pokusili".
Podívejte se na několik dílů a uvidíte, čeho jsou lidé schopni!!!

PS: Dost mi vadí, že všechny tyto významné dny jsou sdělovacími prostředky zcela ignorovány.
Proč Čt 1 neuvede v hlavním vysílacím čase třeba krásný film Síla lásky o složitém životním příběhu Charlese Darwina?

12.02.2025 5 z 5

Došel jsem daleko... Došel jsem daleko... Ishmael Beah

12. února
Den červené ruky
Červené ruce se staly symbolem solidarity s dětmi unesenými z domovů a naverbovanými do armády, kterých je na světě nejméně 300 000!

Do této akce vyhlášené Valným shromážděním OSN 12. února 2000 se každoročně zapojují lidé v mnoha zemích světa, kteří otiskují červeně nabarvené ruce jako výzvu politikům, aby zamezili využívání nezletilých osob v ozbrojených silách.
Program na záchranu dětských vojáků je shrnut do zkratky DDR:
demilitarizace
demobilizace
reintegrace

U Ishmaela Beaha se tyto tři body podařilo naplnit.

Pod názvem Siera Leone si každý vybaví diamanty, krvavou občanskou válku a dětské vojáky.
V březnu 1991 napadli liberijští rebelové z Jednotky revoluční fronty jih a východ země a během brutálních masakrů místních obyvatel obsadili nejvýznamější diamantové doly.
O nic jiného, než o moc nad nerostným bohatstvím, v konfliktu nešlo.
Pomocí drog a vymývání mozků z unesených a opuštěných chlapců byli cvičeni bezcitní dětští zabijáci.
Válka byla ukončena zásahem zahraničních armád v lednu 2002.

Drogovou abstinencí a duševními poruchami trpící dětští vojáci si často ani nepamatovali odkud pocházejí.
Prošli si rehabilitačními programy, které je vrátily zpět do normálního života?!

12.02.2025 5 z 5

Milada Paulová – první česká profesorka: Mezi soudobými dějinami a byzantologií Milada Paulová – první česká profesorka: Mezi soudobými dějinami a byzantologií Daniela Brádlerová

11. února
Mezinárodní den žen a dívek ve vědě

" Neb je dodnes mým naprostým přesvědčením, že i žena, má-li žít vědou a pro vědu, musí mít k tomu stejné podmínky jako muž".
Milada Paulová

Jako první žena promovala v Karolinu v r. 1901 doktorka filozofie Marie Zdena Baborová
" První dámská promoce v Praze" hlásal dobový tisk......velevýznamný to den pro všechny naše inteligentní kruhy ženské, vyvrcholení velkého díla naší geniální Krásnohorské, která nám stvořila Minervu."

První lékařkou byla promována na tehdy Karlo-Ferdinandově univerzitě v r. 1902 Anna Honzáková

Milada Paulová se v r. 1925 stala docentkou a o deset let později první profesorkou Univerzity Karlovy. Stala se průkopnicí a bojovnicí za právo žen na vysokoškolské vzdělání i na uplatnění ve vědě.

Od roku 2009 uděluje jednou za rok Ministerstvo školství Cenu Milady Paulová jako ocenění významným českým vědkyním za přínos svému oboru, včetně pedagogické činnosti, vedení diplomových a disertačních prací.

S udělením této ceny je spojeno finanční ocenění ( až 150 000 Kč - plat ani ne tak stejně výjimečného fotbalisty za jeden den!!!, fotbalové hvězdy = stejná úroveň AŽ 13 000 000 Kč za den!!!). Ach jo....

Zároveň Cena Milady Paulová vyjadřuje snahu podpořit ženy ve vědě.

Pro rok 2024
prof. PeaDr. Iva Stuchlíková, CSc.
Profesorka Iva Stuchliková se dlouhodobě věnuje tématům spojeným s emocemi, motivací, stresem a dalšími aspekty lidského chování a prožívání.
Je proděkankou pro vědu, tvůrčí činnost a koncepci doktorských studií na Jihočeské univerzitě.

11.02.2025 5 z 5

Zdravý nemocný Zdravý nemocný Molière (p)

Odlehčeme? smutné téma Světového dne nemocných.

Argany se stává vlivem farmaceutických firem drtivá většina lidí.
Z normálně myslících bytostí se utváří záměrně společenstvo hypochondrů.

A absolventi Farmaceutických fakult se stávají pouhými prodejci a doporučovateli předražených "léků" na všechno.
A lékaři? Po očním vyšetření pro podezření z šedého zákalu PORADIL LÉKAŘ manželovi potřebné oční kapky - 310 Kč ( na recepty se už nehraje).

Vidíme to všichni v přetékajících soukromých lékárničkách a přeplněných regálech lékáren.

Abychom zůstali mladí, zdraví a krásní, necháme se zblbnout reklamami a nakupujeme všemožné a všehoschopné produkty, takže to u mnoha z nás vypadá jako v domácnosti pana Argana.

Nutně potřebujeme víc Toniček se zdravým rozumem!

11.02.2025 5 z 5

Lurdy Lurdy Jean Barbet

11. února - Světový den nemocných
Katolická církev slaví památku Panny Marie Lurdské.

1. února 1858 spatřila čtrnáctiletá Bernadetta Soubirousová ve skalní jeskyni "de Massabielle" poblíž Lurd ve Francii Pannu Marii.
Zjevení se opakovalo do 16. července ještě sedmnáctkrát. K jeskyni, v níž vytryskl pramen vody, přichází od té doby velké množství poutníků, mezi nimi mnoho lidí postižených nejrůznějšími chorobami.
Během let došlo k mnoha uzdravením, ale úlevu přinesla tato pouť ještě většímu počtu lidí.

S poselství papeže Františka z r.2020.....
.....Nemoc má pokaždé více než jednu tvář: má tvář každého nemocného, i těch, kdo se cití být zcela opomíjeni a vyloučeni, obětí sociální nespravedlnosti, která popirá jejich základní práva.
Péče mnohdy není dostupná pro lidi staré, slabé, zranitelné a často je nevyvážená. To je důsledek politických kroků, toho, jak jsou spravovány zdroje, a úsilí všech, kdo zastávají jakoukoliv zodpovědnou roli ve společnosti. Investovat do péče o nemocné je prioritou......

Pravda i za mě, ateistu.

11.02.2025

Dáma ve zlatém Dáma ve zlatém Anne-Marie O'Connor

Včera jsme si po fotbalovém zážitku ještě smlsli na filmu Dáma ve zlatém s Helen Miren v roli paní Marie Altmannové, posledním přeživším potomku židovské rodiny Bloch-Bauerových.

Měla jsem to štěstí, že jsem portrét Adele Bloch-Bauerové ještě viděla ve vídeňské galerii Belvedere a zkoprněla jsem.

Obdivuji obrazy Gustava Klimta a mám několik publikací o jeho díle, ale nic vás nemůže připravit na přímou konfrontaci s takovou krásou.

Osud celé rodiny Bloch-Bauer je velmi tragický a Marii se podařilo uprchnout z nacisty obsazené Vídně na poslední chvíli.
Pod smyšlenou záminkou dluhu byl Mariiným rodičům zabaven celý majetek.
Část sbírky uměleckých děl získal Adolf Hitler a další nacističtí vůdci včetně Hermanna Göringa.
Galerie Belveder odstranila možné spojení s původními židovskými vlastníky přejmenováním Adelina obrazu na Dáma ve zlatém.

Gustav Klimt vytvořil tři úchvatné portréty Adele.
Judita a hlava Holoferna a portrét Adele jsou úžasné stříbrozlaté sny inspirované mozaikou císařovny Theodory v bazilice San Vitale v Raveně.
Portrét Adele Bloch-Bauer II je plný barev a podle mého názoru je to nejvěrnější zpodobnění Adele ( mohu soudit jen podle fotgrafie).

Osud diamantového náhrdelníku se mi nepodařilo vypátrat, naposledy byl na veřejnosti spatřen na tlustém krku Emmy Göringové a bude zřejmě součástí nějaké soukromé sbírky tak, jako mnoho dalších nacisty ukradených uměleckých děl z majetku židovských rodin.
Bohužel se o ně už neměl a nemá kdo přihlásit - 175 000 Židů zahynulo během holocaustu!

08.02.2025 5 z 5

Fotbalové superhvězdy: Liverpool válí Fotbalové superhvězdy: Liverpool válí Simon Mugford

You'll Never Walk Alone

Anfield - 60 000 diváků zpívá ( nevím kolik je tam fanoušků Tottenhamu Hotspur), mám pokaždé husí kůži, je to nádhera.

Druhé semifinále Carabao Cupu.
Finále se hraje 16.3. ve Wembley, ale tam se určitě nepodívám, vstupenka za "pouhých" 200 000 Kč!!!!

Dneska ve složení:

útočníci
Salah
Nùňez
Gakpo

Dnes rozhodně nejlepší pořad O2Tv..( vlastně se ani na jiné nedívám, bohužel).
Ale pozor, v brance Tottenhamu je Kinský a je šikovný.
A to jsem ho přechválila, už je kvůli jeho zákroku desítka, Salah do šibenice, krása.

Velký anglicko-český slovník Velký anglicko-český slovník Josef Fronek

Miluji mapy a slovníky.
Mám jich plné police a jen se bojím, kdy mi pod tou váhou celá konstrukce spadne na hlavu.
Je to fascinující svět slov a po určitou dobu můj nejnavštěvovanější.

Tenhle slovník jsem měla plný záložek, barevných lístečků a stejně jsem vždycky zabloudila.
PROTOŽE jsem hledala slovo nebo frází a najednou tam bylo něco, co mě upoutalo a co jsem si v naivní víře chtěla zapamatovat/ vypsat a na co navazovalo zase jiné slovní spojení, až jsem zase zapomněla, co jsem to vlastně hledala.

Před cestou do různých zemí světa jsem poctivě studovala místní jazyk a vždy si udělala okruhy nejdůležitějších situací, ve kterých se cestovatel může ocitnout.
Když nebyl slovník, na kolejích byl vždycky nějaký zahraniční student, to byly nejlepší zdroje získávání všech potřebných informací.

A že se rozhodně do nějakého takového maléru dostanete.
Třeba když vás okradou a místní policisté angličtinou nevládnou....ale zloděje chytili.
Nebo vysvětlete v indickém městečku, že vás kousl pavouk a popište jim pavouka i svoje příznaky ( no, ruka jako báň mluví asi sama za sebe). A to vlastně ani nevíte, jestli to nebyla kobra. ( Nebyla!!!)
Kladou vám otázky a potřebujete jim rozumět a odpovědět. To je mazec.

Tady platí skautské heslo " Buď připraven" ( ale to si jen myslíte, cestování vám ukáže, zač je toho loket).
Tedy, pokud nejedete s cestovní kanceláří, kde krásná slečna, či lepý mládenec problémy řeší za vás.

A to nebyl a není náš způsob poznávání světa.....
Ráda si povídám s obyčejnými lidmi jako jsem já. Kdekoli.

Je to na vás!

Květ pouště Květ pouště Waris Dirie

(SPOILER) 6. února
Internacional Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation.
Český název tohoto Mezinárodniho dne je tak strašný, že jej nechci ani psát.

Četla jsem knihu o neuvěřiteně silné a odvážné somálské dívce ( ve třinácti letech ji otec za velbloudy chtěl prodat starému muži), o jejím útěku pouští bez jídla a vody a hlavně jsem viděla film režisérky Sherry Horman.
Vidíme krásnou holčičku v krásné krajině, předvede nám její životní příběh - a když máme pocit, že se v něm orientujeme, tak na konci přijde hrozný šok.

Film Květ pouště je stoprocentně autentický - včetně scény zmrzačení pětileté dívenky žiletkou a sešití rány trny stromu i stařena, která provozuje svoji "živnost" ve skutečnosti.
( já jsem zavřela oči, to jsem nedala).
Věrohodnost byla hlavním cílem režisérky....

Tento děsivý zákrok ( nedám mu jméno) je oficiálně v celé Africe zakázán, ale pořád se děje ve 28 zemích Afriky, v částech Středního východu a v některých společenstvích imigrantů v dalších zemích!!!! Spousta dívek po zákroku zemře stejně jako sestra somálské krásky.

Při filmování v Džibutsku se setkali filmaři s výhrůžkami a dokonce po nich házeli kameny. Stále jsou tam zakořeněné pověry, že objektivem " kradli lidem duši" a že se odvážili kritizovat jejich rituály!

Tohle je tedy autobiografie modelky Waris Dirieové, vyslankyně OSN pro eliminaci tohoto zmrzačování, jež se každý rok týká více než dvou milionů žen!!!!!

06.02.2025 5 z 5

Věřil jsem, že to musí jít lepší cestou Věřil jsem, že to musí jít lepší cestou Petra Dvořáková

4.2. Světový den boje proti rakovině

V České republice je a bylo vždy mnoho vynikajících lékařů v různých medicinských oborech.
Je mi velmi líto, že jim není věnovaná zasloužená pozornost, z mého pohledu je to čirý nevděk a neúcta celé naší společnosti ke skutečným hodnotám.

Paní Dvořáková nás formou rozhovoru seznamuje s panem profesorem Janem Starým a já jsem se ve vzpomínkách díky tomu vrátila do svého dětství a dospívání.

Lítání venku, čtení dobrodružné literatury a později bigbít ( u mě Radio Luxembourg) a dnes vyhledávání hudebních vykopávek a návštěvy koncertů ( Paul Mc Carty i Leonard Cohen také).

Ano i já miluji turistiku, ale před ploužením se krajinou na běžkách ( nemohu to ve svém případě nazvat běháním) také dávám přednost sjíždění sjezdovek.

A kouření? S tím jsem na rozdíl od pana profesora neskončila. Ale to jistě přijde s věkem, přibývajícími chorobami a ostrakizací kuřáků na všech frontách.
" To je zajímavý, že i inteligentní lidi přestanou kouřit teprve, až když mají malér". A že určitě přijde...

Vzpomínky na doby studia, bydlení na koleji, první rok v Praze....ach jo, to byly časy. Ale " medina" byla nejnáročnější.
Studenti opravdu dřeli v pravém slova smyslu.

Ii. část knihy se jmenuje Na prahu naděje a pojednává o konci studentských let a vstupu do pracovního procesu....

Musela bych opsat celou knihu o skromném člověku, pediatrovi a boji s leukemií.

Doporučuji všem a děkuji paní Dvořákové i za povídku Magdička, která je o socialistickém zdravotnictví a jedné velmi nemocné holčičce. Strhující a dechberouci příběh.
ALE:
Byla první!

" Když jsem začínal, tak na leukémii skoro všechny děti zemřely. Dnes skoro všechny přežijí".
prof. MUDr. Jan Starý, DrSc.

04.02.2025 5 z 5

Král Šumavy (román a literární reportáž) Král Šumavy (román a literární reportáž) Rudolf Kalčík

2. února si na celém světě připomínáme Světový den mokřadů.
Ten označuje datum podepsání Ramsarské úmluvy z r. 1971 o mokřadech, majících mezinárodní význam především jako biotopy vodniho ptactva.
Česká republika má zapsáno celkem 14 mokřadů.
Např. ŠUMAVSKÉ RAŠELINIŠTĚ

A jsme u Krále Šumavy.
Většina z nás zná legendární film Karla Kachyni z r.1959, který byl poplatný režimu a z nešťastných lidí toužících po svobodě a z těch, kteří jim pomáhali udělal zločince, které je nutno v krajním případě zastřelit ( zavraždění těchto lidí nikdo neřešil, naopak, pohraničník takto zasahující dostal "opušťáķ" a byl za hrdinu, hnus!!!).

Historik Martin Pulec sestavil po pětiletém archivním bádání seznam lidí, kteří byli zabiti při pokusu o přechod hranic tehdejšího komunistického Československa v letech 1948 až 1989.

Z celkového počtu 282 obětí bylo pohraničníky zastřeleno 145 lidí. Další lidé našli smrt v elektrickém plotu nebo po stoupnutí na nášlapnou minu. Jiní utonuli nebo byli sestřeleni v letadle. 16 lidí spáchalo sebevraždu, než by se nechalo zatknout a jeden člověk byl roztrhán služebními psy!!!!

600 pohraničníků ( mnohdy obyčejných, velmi mladých a vystrašených vojáků základní služby) zahynulo následkem sebevražd v důsledku nesmírně silného psychického a politického zastrašovaní " buď oni nebo vy", následkem nehod a výbuchu min....
"Pouze" 12 pohraničníků bylo zabito v přímé konfrontaci s lidmi, kteří chodili přes hranice a byli ozbrojeni!!!!

Tolik suchá fakta Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu...

Já bych vám doporučila minisérii Davida Ondříčka, která se opírá o vzpomínky pamětníků a o rozhovory Jana Žáka se skutečným Josefem Hasilem, který zemřel v r. 2012 v Chicagu, kam emigroval v r. 1954.

V seriálu hraje i sám David Jan Žák.
Karel Kachyňa si v r.1959 nemohl dovolit vytvořit postavu pohraničníka, který zradí a půjde proti komunistické diktatuře. I když původní námět Rudolfa Kalčíka takový byl.

Šumava mnoha tváří, divoká a krásná příroda, která nás může zaskočit prosluněností, ale i pochmurností a až strašidelnou historií.
Nu a mokřady.....

02.02.2025 5 z 5

Pučálkovic Amina Pučálkovic Amina Jindřich Plachta

Naše děti vyrůstaly v bezpečí rodiny a měly to štěstí, že jsme je ukládali do postýlek a četli jim pohádky.
Mohli jsme jim poskytnou dostatek potravin, přiměřené bydlení a vzdělání.

Mnoho dětí tohle štěstí nemá a tak se snažme jim pomáhat. K Amině tohle nepatří, ale ještě ve mně doznívá hořkost ze získaných informací o dětech bez domova.

Pučálkovic Amina vnučky rozesmála a moc se jim celý příběh líbil. A mně po všech letech také.

Upřímně řečeno, současná nabídka dětských knih je obrovská, ale úroveň docela pokulhává. A rozhodně počet stran a obsah neodpovídá cenám. Většinou si stáhnu ukázky, přečteme je a pak si vybereme.

I tak se ráda vracím ke klasice a do Aminy se holčičky zamilovaly.

01.02.2025 5 z 5

Mezi dětmi ulice Mezi dětmi ulice Jana Jeklová

31. leden - Mezinárodní Den dětí ulice

Nesmírně si vážím všech dobrovolníků a pracovníků organizací za obětavost, se kterou se snaží zlepšit životy dětí, které se narodily do děsivé chudoby nebo se na území jejich státu válčí.
PROTOŽE KAŽDÉ DÍTĚ MÁ PRÁVO NA DĚTSTVÍ.

Před mnoha lety jsem navštívila Afriku a od té doby jsem Přítelem dětí UNICEF.
Podívejte se prosím na stránky tohoto dětského fondu OSN a popřemýšlejte o tom, zda se nezapojit alespoň touto formou do pomoci nešťastným dětem.

Je mnoho možností finanční pomoci, ale i dobrovolnické činnosti. 220 Kč měsíčně? Několik čokolád si jistě může odpustit každý z nás a tak zajistit očkování proti tetanu, záškrtu a černému kašli pro 586 dětí!!!

Jana Jeklová se starala o dětí ulice v Nairobi v Keni a já mohu jen smeknout a poděkovat.

Nezavírejme oči i před faktem, že pomoc těchto organizací potřebují i dětí v Evropě.

Podle průzkumu Feantsa ( Evropská federace národních organizací pracujících s lidmi bez domova) z r.2022 v České republice, Německu, Belgii, Francii, Irsku a Portugalsku je odhad množství dětí bez domova ve vztahu k celkové populaci nezletilých v EU a Spojeném království téměř
400 000 dětí !!!!
ve všech členských zemích EU.

Podle autorů zprávy " pouze hluboké strukturální změny, jako zastropování nájemného, či výstavba dostupného bydlení pro rodiny s dětmi, umožní skoncovat" s dětským bezdomovectvím a nevyhovujícím bydlením dětí.

To je opravdu velmi smutné. Na jedné straně neuvěřitelný a obdivovaný luxus a na straně druhé žije 5 milonů rodin s dětmi v energetické chudobě. V Evropě!!!

Strašné.
Připojte se k pomoci dětem podle vlastních sil rozumu a citu.

31.01.2025 5 z 5

Rozum a cit Rozum a cit Jane Austen

Nebudu psát žádná moudra, já osobně knihy Jane Austenové miluji.

Opravdu nutně potřebuji stroj času, klidně i ojetý. Zn: Spěchá

Chtěla bych navštívit paní ( vlastně slečnu) Austenovou, vidět kdy, kde a jak žila, jaká vlastně byla. Co jí trápilo a o čem přemýšlela......

Rozum a cit? Všichni musíme celý život volit i dnes. A nejen v lásce.

Tak se nechme pohladit krásným příběhem a na chvíli se odpoutejme od reality všedniho dne.
A nebuďme pyšní a nemějme předsudky.

Film je božský.

29.01.2025 5 z 5

Tsunami Tsunami Karin Krajčo Babinská

Čarodějky mi " učarovaly" ( hlas pana Krajčo) a tak jsem sáhla po Tsunami.

26. prosince 2004 jsme byli v Krkonoších, jen náš starší syn s kamarády cestoval Indonésii.
A najednou v hotelu zpráva o tsunami, a to, že nejhůře zasaženou zemí byla právě Indonésie. Nevěděli jsme přesně v které oblasti se kluci pohybují, měli dlouhý seznam lokalit.
Nebudu tu popisovat prožitou hrůzu a snahu získání telefonického spojení.
Byly to mrákoty, ze kterých nás vysvobodil až zcela bezstarostný telefonát ze Sulawesi, naši dobrodruzi vůbec nevěděli nic o smrtonosných vlnách.
Slovo tsunami mě dodnes děsí a proto jsem váhala, zda tohle téma otevírat.

Ale dobře jsem udělala. Tsunami v podání pani Krajčo bylo hlavně o rodinném tsunami i když následky mohou být stejně zničující.

Některé knihy ( spisovatelé) vás opravdu dokážou přenést do svého světa strhujících emocí.
A podle mě to tahle paní autorka umí dokonale.
Nu a medové tóny violoncella atmosféru podtrhují. Ach Irino....

Děkuji.

28.01.2025 5 z 5

Cíle a návraty Cíle a návraty Zdeněk Horenský

Den ochrany osobních údajů 28.leden

Ty naše údaje osobní,
svátek svůj slaví v tomto dni,
mají být chráněny, člověk však žasne,
kdekdo je užívá jak v troubě hlásné.

Kdosi mi zavolá, neznámé číslo,
jak na mé chráněné někde se přišlo?
Kde vzali jméno mé, velikost obuvi,
co je to napadlo se mnou si promluvit?

Odmítám hovory, vše další odmítám,
když nějdy náhodou na PC zavítám,
všichni jen slibují našich dat ochranu,
jen když nás polapí, jen když nás dostanú.

Jednou jsem naletěl,
neměl jsem dobrý den,
nechal se nachytat, zrádně byl podveden,
kdesi až z ostrovů chtěli jen mé prachy,
já ale vzepřel se, neklepal se strachy.

Řešil to Interpol i česká policie,
v jakém to světě dnes běžně
člověk žije?
Na každém kroku nutno dávat si majzla,
k tělu si nepustit žádného hajzla.

28.01.2025 5 z 5

Co Dante neviděl Co Dante neviděl Alfréd Wetzler

27. ledna
Den památky obětí holocaustu.

Když do koncentračního tábora Osvětim vstoupili 27. ledna 1945 sovětští vojáci, nenašli tábor v jeho pravé podobě. Tisíce mužů, žen i dětí poslali nacisté v posledních měsících do plynových komor, tisíce evakuovali do továren v Říši na práci a tisíce jich v polovině ledna vyhnali na tzv. pochody smrti.
V barácích zůstalo asi 7000 vězňů, kteří už nebyli schopni pochodu a nacisté je před svým útěkem nestihli zavraždit.
Fotodokumentace je natolik děsivá, že by se snad člověk měl do hloubi duše stydět za to, že patří ke stejnému druhu "prý" homo sapiens.

Velitel tábora Rudolf Höss při norimberských procesech uvedl, že v Auschwitzu zemřely více než tři miliony lidí ( při vyslovení těchto slov se měl ihned propadnout přímo do Judecca Dantova Pekla mezi největší zrádce, zrádce lidskosti všech dob a měl by být navěky se svými soukmenovci přežvykován Luciferem).
Dante by jistě pro všechny nacisty vymyslel další kruh pekla, takový, jaký si za zrůdnost svých činů zaslouží.
A pro Adolfa Hitlera je i každý Luciferův trest nedostatečný.

Dnes večer slovenská TV 1 nabízí adaptaci knihy Alfreda Wetzlera " Čo Dante nevidel" s názvem Správa - o hrůzách, které se děly v Osvětimi a o zprávě, kterou napsali dva mladí slovenští Židé, kterým se podařilo uprchnout.
Připomeňme si všichni to, na co bychom nikdy neměli zapomenout!!!

Pro ilustrací uvádím, že ČT 1 v hlavním vysílacím čase předkládá divákům opakování krimi: Případy 1. oddělení z r. 2016 ( teď jsem se dozvěděla, že už asi popáté, to mám štěstí, že se na naši TV nedívám).

PS:
Také kniha historika Miroslava Kárného:
Konečné řešení - Genocida českých Židů v německé protektorátní politice se zabývá osudem židovských obyvatel v Protektorátu Čechy a Morava a já ji každému doporučuji.
Tohle by měla být povinná školní četba, aby se hlavně mladí lidé poučili a nezapomněli....

27.01.2025 5 z 5

Henri Rousseau Henri Rousseau Cornelia Stabenow

Dnes je Mezinárodní den celníků a já, poznamenaná celním prohlášením a potupným vykládáním obsahu zavazadel na stůl, bych se ráda setkala jen s jediným celníkem, a to je "Celník" Henri Rousseau.

Tak se s ním seznámím prostřednictvím téhle nádherné knihy.

Henri Rousseau ale nebyl celník, pracoval jako úředník potravinových daní ( ale vybíral mýtné) a přezdívku dostal od spisovatele Alfreda Jarryho.

Malovat začal až po čtyřicátém roku života ( musel zajistit finančně rodinu; ovdovělou maminku a šest dětí).
Teprve v padesáti odešel ze zaměstnání a malbě se věnoval naplno.
Ke své nízké penzi si přivydělával různými pracemi, třeba v časopisu Le petit journal, ale i pouliční hrou na housle.
Protože jeho obrazy kritici i obyčejní lidé zesměšňovali s tím, že maluje jako dítě.
A on tak toužil stát se uznávaným malířem.
Vystavoval svá díla v Salonu nezávislých a az během let si konečně získala jeho tvorba značnou oblibu.
O obrazu Tygr za tropické bouře napsal Felix Vallotton: " Jeho tygra, který překvapuje svou oběť, si nesmíte nechat ujít; je alfou i omegou malby."

V roce 1893 se Rousseau přestěhoval do ateliéru na Montparnassu, kde žil a pracoval až do roku 1910, kdy si při nehodě v ateliéru pořezal nohu a protože si nemohl dovolit lékařské ošetření, rána se mu zanítila a následky infekce způsobily smrt.
Henri Rousseau zemřel ve věku 66 let.

Obrazy se scénami z tropického pralesa plné exotických rostlin a zvířat jsou mé nejoblíbenější ( Sen) a to i přes fakt, že Rousseau jen předstíral , že procestoval celý svět: ve skutečnosti nikdy neopustil Francii.
Pracoval v botanických a zoologických zahradách.
Ale to je vlastně úplně jedno, důležité je, jak obrazy na diváka zapůsobí.

V Národní galerie v Praze se určitě podívejte na slavný autoportrét: Já, portrét - krajina a dobře si prohlédněte, co všechno se podařilo malíři na plátně zachytit.

Podívejte se i na televizní seriál Genius, kde malíře zpodobnil moc krásně herec Tchéky Karyo a další díl je věnován životu Rousseaova přítele Pabla Picassa.

V posledních letech Rousseaova života byl jeho podporovatelem a přítelem básník a dramatik Guillaume Apollinaire, který pro něj napsal ódu se vzpomínkou na " lesy, v nichž husté ananasy a mango klíčily, a na opice, jež prolévaly krev vodních melounů...."
Ta zdobí jako epitaf Rousseaův hrob na hřbitově v Paříži.

26.01.2025 5 z 5

Ty jo, to seš dobrá! Jak se skládají komplimenty v češtině Ty jo, to seš dobrá! Jak se skládají komplimenty v češtině Klára Dvořáková

Škoda, včera byl Den komplimentů, ale kniha přišla se zpožděním, takže až dnes:

" Není důležité, co přesně chválíme. Důležitější je, že vůbec chválíme a děláme tím našim blízkým radost"

Tak se všichni ( i já) zamysleme, jestli komplimenty/pochvaly, opravdu dost často ve vhodných situacích lidem ve svém okolí a milovaným členům rodiny skládáme.
Ale třeba i v restauraci nebo v obchodě.
Mě osobně každá upřímná pochvala potěší.
( Nepočítám ty farizejské a lehce poznatelné).
Pochvalu " Bylo to výborné ale...."
si odpusťme, tou fakt nikoho nepotěšíme, že....

Úžasná reportáž zachycující skládání komplimentů mezi rodinnými příslušníky a přáteli Kláry Dvořákové.

Téměř rok sbírala a zpracovávala autorka mluvenou komunikaci, ve které jsou komlipemty typické. Inspirací jí byla německá kniha a jelikož v češtině podobná kniha chybí, tématu se ujala.
A vznikla velmi zajímavá a nedoceněná studie o tom, jak spolu lidé mluví v běžných situacích.
Sice byli všichni informováni o nahrávání, ale komplimenty nebyly zmíněny, aby to neovlivnilo jejich chování.

Nejčastější byly variace na " to je dobrý, ty jsi dobrá/dobrý."
A je pravda, že i já tento komlipent používám nejčastěji.

Kompliment může být složen i prostým "hmm" ( se správnou intonací), nèkdy stačí zvednutý palec, úsměv nebo přikývnutí.

Čtěte a poučte se. Já osobně budu víc chválit, snažit se kritiku si nechat pro sebe a vyzdvihnout plusy.

Tak tedy:
Paní Dvořáková, tahle kniha se vám opavdu povedla.

25.01.2025 5 z 5

Monty Python's Flying Circus – Nic než slova 1. Monty Python's Flying Circus – Nic než slova 1. Terry Jones

7.leden je Mezinárodní den švihlé chůze a moc mě mrzí, že mi tenhle fakt unikl, protože skeče a filmy skupiny Monty Python užívám jako lék proti chmurám už mnoho let. To jsem fakt "prošvihla".

Škoda, že jsem nevěděla, že se pořádají i u nás Švihlé pochody, to bych si nenechala ujít.
Příští rok určitě půjdu a doufám, že se přidáte....

PS: Jeden z obdivovatelů Monty Python z hrabství Berkshire postavil před svůj dům ceduli : Vstup na území Ministerstva švihlé chůze a čekal, co se bude dít. Tolik "švihlých" kolemjdoucích nečekal ani on sám - podívejte se.
Švihlé pochody se pořádají na Islandu, v Austrálii, Brazílii, Německu, Španělsku i v USA.
Takový je to celosvětový fenomén....

PPS: Zmizel můj komentář k Svatému grálu, nevím proč.
Asi kvůli Svatému ručnímu granátu z Antiochu?

25.01.2025 5 z 5