Usire Usire komentáře u knih

☰ menu

Vražda v Kantone Vražda v Kantone Robert van Gulik

Další skvělý díl, kdy si říkám, kde Ti Žen-tie bere svůj čas a energii na veškeré své úvahy, manželky, vyšetřování, práci na soudě atd. Vše opět působí organicky a nenásilně, autor mistrně líčí rozdílné kultury či lidské povahy.

25.03.2024 5 z 5


Asterix V-VIII Asterix V-VIII René Goscinny

Většinu příběhů jsem znal z animovaných filmů a bylo tedy zajímavé je porovnat. Kresby jsou opravdu krásné, humor skvělý, vlastně není co vytýkat.

25.03.2024 5 z 5


Motív vŕbovej halúzky Motív vŕbovej halúzky Robert van Gulik

Taktéž jako jiní bych vytkl menší rozsah, jenž neumožnil se autorovi více rozepsat. Soudce Ti je opět geniální, ale oproti jiným knihám zde není tolik napětí. Vše se veze spíše na takové klidnější vlně.

25.03.2024 5 z 5


Výprava do pravěku Výprava do pravěku Libor Kvapil

Bylo by hezké, kdyby se takovýchto gamebooků vytvořilo více na různá témata. Nenásilná forma a celková podbízivost, může vést ke skvělým edukativním výsledkům. Téma samo o sobě moc lidí nepřitáhne, ale zde se setkáváme se skvěle zpracovanou publikací určenou pro mladší čtenáře, které kniha opravdu vtáhne do děje a sami najednou chtějí vědět více.

25.03.2024 5 z 5


Osudy moudrých Osudy moudrých Jan Halada

Pro mne to bylo opravdu zklamání. Kniha mi přišla dost rozlítaná a hlavně se zaměřila jen na pár významných postav, ale neprošla historii jako celek. Kdyby závěrečný přehled myslitelů byl rozveden do většího konceptu, zkrácen mnohdy nepřínosný text k některým osobnostem, jednalo by se o skvělé dílo. Takto, jak je publikace předložena, se jedná o podprůměrně zpracovanou literární rešerši.

25.03.2024 2 z 5


Slávne prípady sudcu Ti Slávne prípady sudcu Ti Robert van Gulik

Trošku recyklace, ale opět nervy drásající rozuzlení. Fantastické popsání dobových reálií, mě vždy uvede v údiv, že autor nepochází z Číny, ale je to Holanďan. Jeho láska k starověké Číně je vskutku nakažlivá.

25.03.2024 5 z 5


Záhada čínskeho klinca Záhada čínskeho klinca Robert van Gulik

Celkem mě až zarazilo lehkovážné chování soudce. Chápu co tím autor chtěl sdělit, ale byl to velký hazard. Kniha byla napínavá až do samotného konce, kdy čtenář se již pomalu loučí se svou oblíbenou postavou. Otázka zní, zda svědomí může být opravdu tak mocný nástroj.

25.03.2024 5 z 5


Fantóm chrámu Fantóm chrámu Robert van Gulik

Příběh byl opravdu zajímavý, ale o kapku horší než je van Gulikův průměr. Je zajímavé, že se jedná o pouhou fikci. Člověk by uvěřil všemu, co autor napsal. Líčení doby, lidí, prostředí v autorových knihách často vypadá, jako by je sám prožil.

25.03.2024 4 z 5


Básnik a vražda Básnik a vražda Robert van Gulik

Originální, ale lehce přitažené za vlasy. Moc nechápu motivaci hlavních postav, protože to časem stejně muselo jednou prasknout. Vše zpracováno s nádechem filosofie a mystiky.

20.12.2023 5 z 5


Náhrdelník a kalabasa Náhrdelník a kalabasa Robert van Gulik

Ti se zřejmě nezalekne žádného případu, ani ten, co se zdá být na první pohled beznadějný. Jen se mi nechce moc věřit, že vše by probíhalo tak v klidu, jak nám kniha předkládá.

20.12.2023 5 z 5


Čínske bludisko Čínske bludisko Robert van Gulik

Dodal bych, že nic není takové, jak se na první pohled zdá. Ty největší problémy, Ti vyřešil zcela elegantně a to co jsem nepokládal za důležité, bylo ve skutečnosti velice složité.

20.12.2023 5 z 5


Návrat Rámy Návrat Rámy Arthur Charles Clarke

Jinak než otřesné, toto veledílo hodnotit snad ani nelze. Po prvním díle, se zde setkáváme s neuvěřitelně zpracovanými postavami a o to horšími dialogy, které jsou naprosto hloupé a neodpovídají adekvátně daným situacím. Po stránce S-F to špatné není, jen pláču nad stránkou dějovou. Pokud mě kniha měla navnadit na pokračování, tak to se jí povedl pravý opak. Měl jsem vážné problémy text dočíst a opravdu se divím, že se pod to podepsal A. C. Clarke.

20.12.2023 1 z 5


Cisárova perla Cisárova perla Robert van Gulik

Silné téma (znásilňování žen) s kapkou mystiky. Nejkrásnější pro mě byla událost, když zápasnice přišla na soud s lupiči a popisovala, jak je musela přesvědčovat aby šli s ní. Nad úplným závěrem knihy, mi skoro ukápla slza.

27.11.2023 5 z 5


Červený pavilon Červený pavilon Robert van Gulik

Trošku nečekaný závěr, kdy se Ti zachová lidsky ale v rozporu se zákonem, tak jsem to tedy alespoň cítil. Opět skvělé vyprávění, kde nechybí řada vedlejších linií s množstvím záhad.

23.11.2023 5 z 5


Rozmnožování z pohledu evoluce Rozmnožování z pohledu evoluce Filip Kolář

Útlá knížečka, která nejenom laickou veřejnost seznámí s řadou rozmnožovacích strategií. Líbily se mi rámečky, které doplňují a upřesňují samotný text o názorné příklady. Celkově to mohlo být delší, s větším zaměřením právě na příklady a zajímavosti, jak ze světa zvířat, tak i rostlin.

23.11.2023 5 z 5


Strašidelný kláštor Strašidelný kláštor Robert van Gulik

Tomu tedy říkám pracovní nasazení (nachlazení, otřes mozku) a ještě nekonečná noční šichta. Rozuzlení jsem tušil někde od poloviny, ale všechny drobné záhady jsem ani nezaznamenal.

14.11.2023 5 z 5


Opica a tiger Opica a tiger Robert van Gulik

Bohužel krátká díla, která by mohla být více rozepsána. Obě jsou velmi dobré, ale opice se mi zdála lepší, je to možná i proto, protože tam byly známé vedlejší postavy, ke kterým mám vztah.

25.10.2023 5 z 5


Vraždy na čínském jezeře Vraždy na čínském jezeře Robert van Gulik

Začátek se mi moc líbil, pak se to natáhlo nečekaným směrem a závěr byl už mírně fantaskní. Množství postav bylo pro mě mírně nepřehledné, ale zase zde byl zobrazen brutální systém moci staré Číny. Takže rád odpustím i nedostatky, jako jsou některé málo rozepsané pasáže.

25.10.2023 5 z 5


Lakový paraván Lakový paraván Robert van Gulik

Líbilo se mi, jak soudce vyřešil úplně všechno jednoduchou dedukcí. Při čtení mi vůbec nedošlo, kolik je v knize záhad k rozluštění. Samozřejmě soudce nezklame ani tentokrát a je z toho dobrá detektivka.

25.10.2023 5 z 5


Prípad čínskeho zlata Prípad čínskeho zlata Robert van Gulik

Skvělý začátek soudce Ti, který navnazuje na další pokračování. Některé části jsou mírně naivní, ale to už hodnotím z pohledu dnešní doby a ne z historického hlediska, kdy lid byl zcela jiný.

25.10.2023 5 z 5