Uka Uka komentáře u knih

☰ menu

Pí a jeho život Pí a jeho život Yann Martel

Já myslím, že příběh je rozhodně nadprůměrný. Za čtyři hvězdičky. Trochu jsem tápal a vlastně do teď přesně nevím, co si s vyprávěním počít. Možná by ale stačilo, kdyby se kniha jmenovala třebas "Pí a jeho neuvěřitelný život".

20.04.2024 4 z 5


Mezi vlky Mezi vlky Lucie Korcová

Čtení je to dobré, ale alternativní historie mi moc nesedí. Smyšlené postavy smíchané s reálnými osobnostmi v podivný mix. Nebyl jsem si jistý, co se skutečně stalo a co je jen fikce. Na druhou stranu se musí přiznat, že to není chyba autorky díla, že?! ;-)

14.05.2022 3 z 5


Moje Evropa Moje Evropa Andrzej Stasiuk

Chtěl jsem se vlastně dozvědět, jak na střední Evropu nahlíží ukrajinský spisovatel. Řekl bych, že podle očekávání. V centru jsou píše ospalejší kouty a tak, až na výjimky, se o Čechách moc nedozvíme. Těším se tak na Jaroslava Rudiše s jeho Winterbergovou poslední cestou. Tam naše země snad bude.

10.04.2022 3 z 5


Legenda Emöke Legenda Emöke Josef Škvorecký

Chvílemi jsem si říkal, že hlavní hrdina prožívá podobné pocity, jako kdysi já. Vzápětí ale jsem si říkal, že to je jenom zcela cizí příběh. A tak se to opakovalo až do konce této krátké knihy.

01.01.2021 3 z 5


Kosmonaut z Čech Kosmonaut z Čech Jaroslav Kalfař

Ani nevím proč, připomíná mi to český komediální seriál Kosmo. Obě věci, jak tuto knihu, tak seriál České televize mám velice rád.

27.12.2020 3 z 5


Hovory s T. G. Masarykem Hovory s T. G. Masarykem Karel Čapek

Jsem rád, že jsem se odhodlal k přečtení. Po shlédnutí (krásného) filmu. Chystám se i na dílo přímo od T.G. Masaryka a to jen díky této knize!

27.12.2020 5 z 5


Homo psychoticus Homo psychoticus Michaela Malá

Dal jsem si tuto knihu ze zvědavosti. Našel jsem pár stejných rysů s hrdinkou románu a vyprávění mi v lecčems pomohlo. Jsem vlastně rád, že toto dílo vzniklo, ale na druhý, ani třetí díl se určitě nechystám. :-)

27.12.2020 4 z 5


Běguni Běguni Olga Tokarczuk

Vlastně jsem si chtěl přečíst autorku s Nobelovou cenou. Mám rád cestování, mám rád Polsko a tak to zůstane i po přečtení tohoto díla. Jsem z něj trochu zklamán, ale, na druhou stranu, je to neotřelé počtení.

27.12.2020 3 z 5


Voda včera, dnes a zítra Voda včera, dnes a zítra Zbyněk Hrkal

Sice je kniha plná zajímavých informací a souvislostí, ale trochu mně na ni vadí, že prosakuje i do politiky. Vlastně politika ani tak nevadí, jako spíše její směřování k podpoře jednoho světonázoru spojeného s osobami klanu Klausů. Ti tam ovšem nejsou výslovně uvedeni, takže naštěstí zůstává jen pojednání o hlavní myšlence knihy - vodě. A ta je hodně zajímavá. Za čtyři hvězdičky.

27.12.2020 4 z 5


Alois Nebel Alois Nebel Jaroslav Rudiš

Mám rád vlaky, komiks a tvorbu Jaroslava Rudiše taky po očku sleduju. V hodnocení dávám plný počet, protože jak film, tak kniha patří mezi mé nejoblíbenější.

17.03.2019 5 z 5


Zločin a trest Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Teď už, bohužel, o ní vím akorát to, že jsem ji před čtvrt stoletím četl. Proto u mě přišla o jednu hvězdu. Přece ji ale nemůžu dát méně! To by mě všichni vzdělanci ukamenovali. ;-)

01.12.2018 4 z 5


Spolčení hlupců Spolčení hlupců John Kennedy Toole

Tuhle knihu jsem potkal ve svých 20's, možná i dřív a to je přesně ten věk, který s ní ladí. Být starší asi by mě tolik nevzala. Pro její nekompromisní humor ji proto dávám plný počet. Dost mě totiž svého času ovlivnila.

01.12.2018 5 z 5


Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Vlastně jsem tuto knihu četl dost dávno, ale dávám ji vysoké hodnocení, protože si ji ještě víceméně pamatuji. To se mi nestává často. ;-)

01.12.2018 3 z 5


Inventúra Inventúra Andrej Hryc

Opravdu inventura dosavadního života a žití především v době socialismu. Autor se s tím nemaže a přímo, bez složitých příkras, vypráví osud jednoho nadaného člověka...

01.12.2018 3 z 5